Last news in Fakti

16 Август, 2020 07:57 4 432 20

Животновъди от Калофер си искат земите от Национален парк "Централен Балкан"

  • калофер-
  • парк-
  • земи-
  • референдум-
  • животновъди

Обмисля се провеждане на местен референдум

Животновъди от Калофер си искат земите от Национален парк "Централен Балкан" - 1
Снимка: БГНЕС

Жителите на Калофер обмислят провеждане на местен референдум, за да си върнат имоти, които се намират в територията на Национален парк "Централен Балкан", предаде Българската национална телевизия.'

Според местните около 2300 дка са били неправомерно одържавени в полза на парка, а през последните години животновъдите нямат достатъчно места, на които да водят животните си на паша.

Животновъдството е основен поминък за Калофер. Местните хора искат да си върнат земите, за да ги използват за пасища. В момента повечето от земите са обрасли с храсти и тръни и липсват съоръжения за водопой на животните.

"За да може да си останем тука в Калофер и в България, а не да трябва да ходим на гурбет в чужбина, искаме да си запазим традиционния поминък за града, искаме да приложим европейската практика за ползването на пасища като пасища", заяви Тодор Диклиев - председател на сдружение "Калоферски стопани".

Диклиев каза, че по справка на поземлената комисия в тези 2300 дка влизат частна, общинска и църковна собственост.

"Не може 3 години никой в държавата да определи кои имоти попадат в тази площ по заповед", възмущава се Диклиев.

"Без животновъдство не виждам Калофер как ще се развива, как въобще ще съществува. 1/3 от вътрешния продукт на Калофер е със свежите пари на животновъдите. Много добре трябва да се замисли и държавата и всички ние да направим така, че да бъдем удовлетворени всички", от своя страна заяви кметът на Калофер Румен Стоянов.

Община Карлово изпрати писмо до ресорните министерства с искане за създаване работна група с участието на експерти, която да започне действия по промяна на законодателството.

"Една част от проблемите опират до промяна в законодателството и до промяна в плана за управление на парка, което изисква пак решение на Министерски съвет.", заяви д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово.

Преди дни на среща с животновъдите от дирекцията на НП "Централен Балкан" казаха, че се водят четири дела, които не са приключили. Директорът посочи, че според плана на управление на парка грешно обявени са близо 902 дка.

Жителите изразиха готовност, че ако не заработи в срок работната група и няма решение на проблема, ще пристъпят към гражданско неподчинение.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе да

    19 9 Отговор
    Да си върнат горите, да ги ореже дървената мафия от ДПС/ГЕРБ.
  • 2 Или некой овчар да си метне фаса

    13 12 Отговор
    И да опожари целия Балкан.
  • 3 Преди 5 дни

    16 4 Отговор
    Видях едни заграждаха с електропастири терен в който влизаха жалони на маршрута за връх Ботев. Питам какво ще гледат. Викат ми нищо, само заграждат...
  • 4 В памет на Нанко

    23 3 Отговор
    Едно чисто и свято момче - Нанко , да му е лека пръстта , напусна млад този свят , след тежко заболяване -рак на мозъка . Този рак му дойде на главата , вследствие на нечовешките му усилия да опази този парк така както го е желала природата милиони години , и единствените хора които пускаше там , бяха тези въоръжени с фотоапарат. Това го постави в ролята на "черната овца" пред шефове , началници , дори Светият Синод . Идваха да го плашат с мутри , защото не се боеше да напере актове , дори на богопомазаните . Естествено никой не го защити , или поне той не го разбра. Остави жена и две деца. Почивай в мир -приятелю , ти беше най-честният и чист човек когато съм познавал .
  • 5 ъъъъъ

    8 0 Отговор
    тн демократи не уважават частната собственост. освен , ако не е тяхната. да видим шумът около росенец и тишината около буджака.???
  • 6 Гечо Даков

    11 0 Отговор
    Само Емил Кабаиванов ще оправи Калофер- краде като за Световно и съди Кмета на Калофер.това му е основната задача. Озеленяване и чистота в Карловска община са офшорки на Кабаиванов и съпругата му.Румене къде спиш- Кабаивавнов е много уязвим,макар и много,мнооого хитър.
  • 7 Антон Минев

    14 0 Отговор
    Придлагаме Централен Балкан да се продаде на Емил Кабаиванов-срещу 50-60 милиона, все пак това са му джобни пари.Така ще спрат и делата срещу кмета на Калофер,които са житейската цел и смисъл на живота на унищожителя на СДС в България-Кабаиванов.
  • 8 Бамби

    8 4 Отговор
    Тези национални паркове са чиста измама и демагогия - на територията й няма пейки, облагородени пространства и места за пикник и игри за децата на чист въздух. Всичко се занемарява и прегражда дори и с трупи, умишлени, пътеките не се поддържат и има паднали дървета, които умишлено не се отстраняват уж е името на природата и спокойния живот на птиците и животните. Всъщност всичко е пустеж и присъствието на хора се ограничава и осуетява. Това виждане за съхранение на природата е примитивно и фашистко. Посланието е: без хора сред природата! Да си стоят е града, ако искат природа- само на указаните за целта места където има заведения и много ограничени възможности за туризъм. Чиста дискриминация- птиците и животните са преди хората, явно.

    Коментиран от #10

  • 9 Наблюдение

    8 2 Отговор
    До самия връх Ботев е пълно с крави и коне. Очевидно никой не пречи на животинките да си пасат на воля в парка. Какво ще промени реституцията освен оградите и строежите?
  • 10 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бамби":

    Май ти се губи смисъла на национален парк.
  • 11 Гост

    4 2 Отговор
    За капиталиста всичко е пари. Ще налегнат и майките си, ако някой им плати.
  • 12 Много ясно..

    1 1 Отговор
    Не виждам нищо по логично от това - земите на Българските фамилии( не само в Калофер, навсякъде в България), да си се върнат на собствениците за да правят с тях, каквото си искат в рамките на закона.
    А какво позволява закона е друга тема..

    Коментиран от #16

  • 13 Гост

    5 0 Отговор
    Да никой не им пречи животните им да са там -в парка! Но затова те не взимат субсидии, а целият рев е за тях, а най сладките субсидии са за пасища. Декларират се едни поляни и взимат за тях луди пари! Общо взето в този район, както и в родопите и на мн. др. места в България ( пример от преди няколко години с едни коне, които измираха от глад зимата) животните се гледат основно, да не кажа само за субсидии. Давам пример с познати от с.Васил Левски, м/у Карлово и Калофер, които си изкарват кравите с телетата май месец в балкана, и ги свалят чак есента, през това време си бачкат/ха на морето!
  • 14 Говеда

    2 1 Отговор
    Че той Балкана и сега е ос ран от техните говеда. Трябва да се каже, че калоферските животновъди не са много по-умни от добитъка. По-далече от носа си не виждат.
  • 15 кочината

    3 2 Отговор
    Оклякахте всичко. Не остана място в кочината неоклякано от "туристи". Местността Паниците я превърнаха в тоалетна на открито, разни караванаджии се разположиха като в бащиния и кесят по цяло лято там. В реката си изхвърлят отпадъците от храна, бутилки, пластмаси, въпреки, че има поставени контейнери за отпадъци. Само до преди няколко години човек можеше да отиде да се наслади на тишина и спокойствие, а сега се е превърнало в някакъв панаир. Отделно алчно червени капиталисти започнаха строежи на някакви вилни селища и фекалните води ще бъдат заустени в река Тунджа, защото никой няма намерение да построи пречиствателна система.

    Коментиран от #17

  • 16 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Много ясно..":

    Да си ги заградят, да не можете вече да се разхождате там с децата си. Да си им променят статута, след някоя друга година. Да си вдигнат по един палат, като този на Росенец, а вие да гласувата пак с надежда някой да ви оправи батака от глупавото ви мислене.
  • 17 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "кочината":

    Абе, като нямахме демокрация беше доста по-лошо. Тогава дори нямаше природа, която да цапаме. Те сега я измислиха, природата, след преврата.

    Коментиран от #18

  • 18 кочината

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Не ми се четат комундерски умотворения. Като ти е било толкоз хубаво тогава ходи в северна корея.

    Коментиран от #20

  • 19 Да връщат като са чужди

    1 1 Отговор
    Прави са хората ,такива като Банев и жена му и Калинките на ГЕРБ, малки и големи фермери феодали.
    Те ги одържавиха, като видяха, че не могат да ги откраднат, като Илия Павлов от" Мулти груп", открадна Имотите на Приморско Перла, покойника долен.
    Подкрепям, Калоферци срещу Хунтата , и Карловските описващи земи фермери. , Общински, мекерета.
    Същото стана, на всички места, където има апетитни имоти!
    От морето и Каваците, до Калофер и Пампорово, и не само там?
  • 20 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "кочината":

    Твърде много мляко пиеш, че да казваш кой къде да ходи. А ти си заминавай за САЩ и ни остави да си оправяме нашите бакии тука.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове