16 Септември, 2020 08:40 2 980 38

Проф. Михаил Константинов с предупреждение за машинното гласуване

  • михаил константинов-
  • машинно гласуване

Той смята, че трудно може да се разчита изцяло да минем на машинно гласуване. Изтъкна, че няма държава, която да е въвела на 100%.

Проф. Михаил Константинов с предупреждение за машинното гласуване - 1
Снимка: БГНЕС

Самите фирми, които отговарят на изискванията, са само две. Като максимален брой на доставката е 4 месеца. Редовните избори са след 6 месеца. Всеки може да си направи сметката. Това каза председателят на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

Той смята, че трудно може да се разчита изцяло да минем на машинно гласуване. Изтъкна, че няма държава, която да е въвела на 100%.

„Която държава е имала машинно гласуване, се е отказала от него“, подчерта проф. Константинов пред бТВ.

Относно идеята на управляващите в секциите у нас да може да се гласува с машини, но и с хартиена бюлетина, специалистът обясни, че това е правилно. И даде аргументи – може да има срив на машината; ще отнеме часове докато докарат нова; може да има и злонамерено увреждане.

По думите на Константинов основният минус на машинното гласуване е по-лесното манипулиране на вота.

Социологът и бивш член и говорител на Централната избирателна комисия Цветозар Томов пък отправи критика, че отново се правят промени в Изборния кодекс. Той припомни, че от 2014 г. насам се приемат различни изменения, касаещи машинното гласуване. Така веднъж е било определено на евроизборите да има 100 секции с машини, а на парламентарните – 300. Една година резултатът от машинния вот се е броял, друга – не. От 2016 г. пък било решено да се мине към изцяло машинно гласуване, но понеже е имало предсрочни избори през 2017 г. не е имало как това да стане.

„Сега отново се променят правилата. Това е една изключително порочна тенденция. По-добре да го няма, ако ще се провежда така. Гаранция с технологии не може да се постигне“, коментира Томов.

И бе категоричен, че ще се изхарчат много пари за нещо, за което не сме сигурни, че трябва да го има. Прогнозира, че 75% от хората ще продължат да си гласуват с бюлетина, а само 25 на сто – машинно.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя

    27 11 Отговор
    Дано се разболее от корона вирус тоя вентил писна ми от него
  • 2 Мутри ни управляват

    46 9 Отговор
    Този работи за мафията и мутрата Бойко Борисов. Оставка!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Перо

    49 5 Отговор
    Измисленият “професор”,протеже на тиквата е един от главните виновници за фалшификацията на изборните резултати,саботажа и престъпното бездействие на ЦИК за въвеждане на машинното гласуване.Тоя също трябва да подаде оставка!
  • 5 ДВЕ ПЛЮС ТРИ

    33 5 Отговор
    ТОЗИ "ПРОФЕСОР" ОСВЕН ДА ПРАВИ "СЪБИРАНЕ" НА ДАДЕНОТО му ОТ ГРАБ.../за добро смятане/ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ,......НАДАЛИ ДРУГО МОЖЕ !!!
  • 6 Azz

    36 5 Отговор
    Мишо-о-о,мишо,не спря да лижеш за#дника на тиквата,не спря....

    Коментиран от #21

  • 7 А БЕ ВЕ.

    30 5 Отговор
    МИШО СПРИ СЕ. ХОРАТА НЕДОВОЛСТВАТ.
  • 8 гост

    34 4 Отговор
    Щом едно лице, което публично заявява, че е прост и постоянно общува с народа "си" само в социалните мрежи, защо нашите родители да не могат да гласуват машинно, те не са чак толкова прости.
  • 9 пройчо

    27 4 Отговор
    "... Гаранция с технологии не може да се постигне“, коментира Томов...."****А със сопа по тиквата --дали ще може?
  • 10 Nakata

    25 5 Отговор
    подлога
  • 11 Въпрос

    18 1 Отговор
    До Г-н професор Константинов - страничен въпрос.
    - Моля, кажете Вашето лично мнение по лятното и зимното часово време, което трябва да сменим в края на Октомври. Това последно ли ще е, или ще има още връцкания на стрелките догодина. Благодаря.
  • 12 123

    23 4 Отговор
    Електронен вот и он лайн гласуване w w w. s c y t l. c o m работи без проблеми и напълно сигурно и изпитано във Франция без зарази и без да може да бъде разбита защитата . Само този професор и други негови последователи в НС които се притесняват че при такъв вот няма да са повечев в НС са против, и намират всякакви доводи за да не го въведът.
  • 13 шундурко

    16 4 Отговор
    на този когато и да му го набийш все ще е късно
  • 14 гледам и не вярвам на ушите си

    4 18 Отговор
    И защо плюете така по всичко разумно? Има право човека за машинното гласуване. Но хейтърската Ви нагласа Ви тласка към постоянно истерично държание. Машинното гласуване е гласуване през терминал, с 3 флашки обикновено. Флашките последователно се дават на поредния желаещ да гласува. Понякога стават гафове, и тогава се чакат 2 часа да дойде техническо лице за да отстрани повредата/спирането на работата. Та като ще гласувате изцяло машинно, вземете та потърсете и една малка армия от техници по поддръжката на "машините". Това е все едно да кажете - от догодина няма "хартиени" пари, защото ги фалшифицират. Да- възможно е, но трябва солиден труд преди и след това.

    Коментиран от #26

  • 15 IT Тенкика

    10 2 Отговор
    Защото може да се маниполира затова ли на изборите за Евро парламент изчезваха кабелите на захранването на машините монтирани предната вечер от уж запечатани и охранявани секции?
  • 16 мишо срещу машината

    11 2 Отговор
    Мишо знае да събира и прибира .
  • 17 Протестър

    11 1 Отговор
    Преди си мислех, че тези от ГЕРБ са скрити комунисти, но явно съм грешал, скрити ДПС-ари са. Току що Карадайъ каза същото и ДПС няма да се регистрират днес в парламента за обсъждане на машинното гласуване
  • 18 Нео

    2 12 Отговор
    Антиевропейците се хванаха, като удавник за сламка, за машинното гласуване. Първо него го няма в Европа и второ, доказано е, че то също може да се манипулира. Може би точно на това разчитат другарите. Вероятно някой от чужбина им е обещал изборна победа, като хакне машините!

    Коментиран от #22

  • 19 Проф. КОНСТАНТИНОВ??? Кой ще краде

    4 3 Отговор
    Машините за гласуване, твоите хора или Има и под, изпълнители от Крими Контингента??има и Поджодящи охранителни фирми? Най малкото ще Почупите, част от тях, да не могат да се, ползват, макар, че всяка машина ще бъде проверена и с паспорт, но вие няма да имате "участие" в тази Завера, това ЩЕЕ заключението на Компетентните Органи!!!
  • 20 Харесвам 🎃, само сготвени

    14 2 Отговор
    Този прехвален математик ми говори, че машинното гласуване е по-лесно манипулируемо!?!... Изяш си дипломата бе, продажник! А чувалите с хартиени бюлетини, те въобще не са манипулируеми, а?
  • 21 Sisi

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Azz":

    Все едни и същи ги дрънкат работодателите че ще фалират това са лъжи .просто ако не дигнат на 750,800лева минимална заплата няма да намерят никои ще си работят сами .хора със стаж повече от 25години поне 1200лева да вземат в провинцията в провинцията тивен случаи хората ще избсгст всички а тези които останат само ще се занимават с далавери за да изкарат повече пари просто за 700лева никои млад човек няма да работи
  • 22 защото ни лищават от право на избор

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Нео":

    Защото хората търсят изход от хватката на мафията да манипулира изборните резултати , не за нещо друго .
  • 23 умно село

    8 3 Отговор
    РЕВЛЬО!
    Вижда как паричките му се изплъзват и пищи ато прасе преди свинска сватба))))
  • 24 2loop

    5 2 Отговор
    Тоя ми прилича на Шрек
  • 25 Кой иЗмисли машинното гласуване

    3 0 Отговор
    Дали не е нарочно предложение, което цели да обърква изборите, и да се поддържа старата система? Вече има технологии за електронно гласуване, защо дъвчат машинното? Това е трик. Това е метод с който искат да заблуждават народа, че уж се грижат за неговото искане за честни избори. Поставят в закон и на хартия нещо, което знаят че няма да работи, и си продължават по стария корумпиран начин. Цялата концепция на изборния кодекс е грешна и създава условия за корумпирани избори. Ще я поддържат, докато могат да ни лъжат.
  • 26 Doni Brasko

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "гледам и не вярвам на ушите си":

    Адвокатче ти ли си бе, маймунке? Днес това ли ще повтаряте, колко е лошо машинното гласуване? Лошо традиционното гласуване, защото цели чували и протоколи от комиисии се заменят. НЕ ВЯРВАМЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, ЗАТОВА ВСИЧКО КАЗАНО ОТ ТЯХ СЕ ОТРИЧА. Проумейте го. ОСТАВКААА.
  • 27 Въпрос

    2 0 Отговор
    Нещо за 1млн мъртви души в избирателните списъци да кажеш? Разпределени ли са вече за кого са "гласували"? Наследниците на мъртвите души ще имат ли право да си получат парите от партиите за купения им вот?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Грейс

    2 0 Отговор
    Не може, няма друга държава на 100%машинно гласуване.! То няма и друга държава в която да се краде толкова и манипулират резултатите, защото си нямат Мишо Константинов. Сега се тупа топката, че малко време остава, та ако може пак по старо му, че облагодетелствания електорат трудно ще се справи, дори и с "учени" тартори! А този "електорат" не гласува ли Герб ще се озъби след като види резултата.
  • 30 Този дядо

    0 0 Отговор
    Не е в час. Безкрайно закъснели коментари. Ако беше много заинтересован щеше да се обади 100 пъти до сега. Защо си траеше с години от 2014 г.?
  • 31 инчхай

    1 0 Отговор
    седесаро-герберски боклук скрий си миш---
  • 32 Анти Борисов

    1 0 Отговор
    Константинов е един голям памперс. Той вече се напикава , а иска да манипулира изборите.Време е да отиде на уролог и да си сменя редовно памперса!! Изчезни от медийното пространство!!!!! Не те дтишаме вмирисан вампир!!!!!!!

    Коментиран от #33

  • 33 България ЕС НАТО

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Анти Борисов":

    БСП е най крадливата партия на Олигарсите Само бавноразвиващите се и смутените ги поддържат

    Коментиран от #36

  • 34 Ти го нАбия

    2 0 Отговор
    Тоя баклук, като го хвана, че като го почна - лев-десен-лев-десен, докато не стане на пастет! Не мога да го дишам тоя всичколог, дано само не го видя на живо, че ще ме окаушат!
  • 35 Гост

    0 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:"Кaтo мaкcимaлeн брoй нa дocтaвкaтa e 4 мeceцa. Рeдoвнитe избoри ca cлeд 6 мeceцa. Вceки мoжe дa cи нaпрaви cмeткaтa. Тoвa кaзa прeдceдaтeлят нa "Инфoрмaциoннo oбcлужвaнe" прoф. Михaил Кoнcтaнтинoв."
    Публикувано във факти.бг: "От 2016 г. пък било решено да се мине към изцяло машинно гласуване..".
    НЕуважаеми господин Константинов, а защо Вашите любими управляващи чакаха толкова години, без да предприемат действия по стартиране на процедурата за поръчка и доставка на машините?! Въпросът ми е риторичен, може да не ми отговаряте!
  • 36 Миро

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "България ЕС НАТО":

    За БСП съм съгласен но боко направо ги размаза по кражби.Много имат да се учат от него
  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    След машинното, следва електронно гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание.........? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!! А сега сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по клавиатурата, защото се умаловажава гласуването! Отделно, че тези "машини" ще се ползват много рядко, а струват милиони и милиони.
    Публикувано във факти.бг: Между 2000 долара и €3200 струва една машина........... 20 000 машини ще са достатъчни”, КОЙТО МОЖЕ НЕКА ДА ПРЕСМЕТНЕ- /128 МИЛИОНА ЛЕВА/!!!

    ИМA МНOГOКРAТНO ПO-EВТИНИ НAЧИНИ ДA CE КOНТРOЛИРAТ ИЗБИРAТEЛНИТE КOМИCИИ!!!
  • 38 1111111111

    0 0 Отговор
    ИСТИНА: при машинното гласуване не могат да гласуват мъртвите души!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове