Last news in Fakti

25 Септември, 2020 08:24 2 727 20

Омбудсманът: Фактурите на „Топлофикация“ са с подвеждаща информация

  • диана ковачева-
  • парно-
  • фактури

Когато хората не могат да разберат какво плащат, те не могат да защитят правата си

Омбудсманът: Фактурите на „Топлофикация“ са с подвеждаща информация - 1
Снимка: БГНЕС

Аз съм на парно, моята сметка е по-висока от предишния отоплителен сезон. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ на "Нова телевизия" омбудсманът на Република България Диана Ковачева по повод хаоса със сметките за парно в столицата.

В репортаж абонат на столичната „Топлофикация“ заяви, че е щяла да получи инфаркт, когато на първа страница на фактурата е видяла сума от 2900 лв. сметка.

„Жената е щяла да получи инфаркт от първа страница на фактурата - информацията е неясна и подвеждаща“, изтъкна Диана Ковачева. „Получавате фактурата, на първа страница виждате, че трябва да плащате хиляди лева, едва на втора страница може да видите на специалната фактура, колко трябва да доплащате. Първо, информацията е подвеждаща -. виждате една голяма сума на първа страница, която трябва да платите. Това не е сумата, която дължите“, посочи омбудсманът.

„Пратих препоръка информацията да бъде ясна, разбираема, не подвеждаща, такива са изискванията – не е ясно какво плащате. Когато хората не могат да разберат какво плащат, те не могат да защитят правата си“, добави Диана Ковачева.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Xaxaxa

    15 0 Отговор
    Еи страшна работа в таз България
  • 2 Пламен

    8 6 Отговор
    Дрън,дрън и тази само приказки
  • 3 И така

    20 1 Отговор
    Това с високите сметки е патриотично.С плащането им вие осигурявате високи доходи на дружеството и високи заплати и бонуси на управлението.Дружеството внася големи данъци и тегли още по големи заеми които отиват при правилните хора с новосъздадени фирми.Те пък гарантират най-добрите услуги на вселената.
    Я не ревете ами си помислете за кого гласувахте и кого поддържате за да ви обира по такъв гаден начин.Промяната зависи от нас.
  • 4 Бла-бла стига

    9 6 Отговор
    Лаладжийската длъжност с нищо не помага на хората! Излишна като останалите мутри в политиката, бизнеса и медиите.
  • 5 Браво

    6 5 Отговор
    Браво на обудсмана, опитва се да защити интереса на хората, но монополиста е много силен, не знам дали ше успее. Нагушили са се с пари и не пускат кокала а смучат народната кръв..
  • 6 глоги

    5 1 Отговор
    жена, приближена до президента "ги е сготвила".Фактури,фактури!
  • 7 Ами то

    8 2 Отговор
    цялата територия е подвеждаща.
  • 8 Ели Оригинал

    6 1 Отговор
    Проблемът е, че два пъти лятото проверяваха топлинни счетоводители, Топлофикация трябваше просто да съгласува със посредниците данните, и израв. сметки да излязат по-късно.

    На първа страница пиксаха хиляди левове за една година, чак на втора страница, разликата между суми и реално изразходване.
    Обикновените пенсионери щяха да получат инфаркт.

    Трето никой не поема ангажимент непредоставилите достъп до жилище, при наличие, че в покана за измерване са посочени 2 дати, едната почивен ден да санкционира непредоставилите достъп.

    В повечето случаи това са хора обявили 0-лево потребление, НО, Но усвоили общи части с тръби на коридорите-масова практика в новопостроени сгради след 1995 г.
    Там Топлофикация и счетоводителите абдикират. Кражби. Разлика сградна инсталация.

    Трябваше да връщат парите на касите-вече може, защото удържането на суми без фактура е НЕЗАКОННО.

    Смятат терасите за отопляема кубатура. За сградна взимат по 3 апартамента на етаж, колкото 3 радиатора, при наличие на изключени радиатори в общи части.

    Извод Топлофикация е във фалит, Решение заплащане ползваш не ползваш по кубатура парно и вода 60 кв. 60 лв. парно и вода.
    Така стимулират неползващите да ползват, и тогава сградна става излишна, както и топлинните счетоводители.
  • 9 Ели Оригинал

    7 0 Отговор
    Масова практика е, сутрин и вечер да увеличават топлоподаване, но през деня хората мръзнат - не го пише във фактурите. Буди недоумение фактът, че през тази топла зима, при 12% намаление на парно, хората доплащат.
    Парното и топлата вода са затворен цикъл, първоначалната температура е висока, но после водата е загрята, а те отчитат една и съща температура на вече затоплена вода. Масово клиентите се оплакват от високи сметки за топла вода.

    Изводът е, че Топлофикация е във фалит. Сметките за ток с климатик са по-евтини от парното. Обаче нямаме АЕЦ, зимата перки, фотоволтаици, ВЕЦ.ове са неефективни. Остават скъпите ТЕЦ 1 и 3, които след 2025 ще бъдат затворени.

    Реакторите на Белене 2 години седят под брезент,престъпление, каква е енергийната стратегия на БГ, така и не разбрах, нищо че я четох един срамежливо бе спомената АЕЦ, един път.
  • 10 глоги

    5 0 Отговор
    "ОмбудсманКАТА: Фактурите на „Топлофикация“ са с подвеждаща информация." „Топлофикация“ нещо взе да се излага подобаващо.
  • 11 ати горанов

    7 0 Отговор
    крадци сте като вальо топлото.
    затвор за вас.
  • 12 Всяка година

    3 0 Отговор
    си чешат, езика с топлофикация. Хората да вземат да се зачетат в тези фактури и да се съсредоточат малко, че да разберат какво пише в тях. Аман бе, егати тъпия народ, все не разбрал.... Всичко си пише там, ама няма кой да чете
  • 13 Перо

    7 1 Отговор
    При напълно унищожено местно производство и износ,единствения приход в хазната идва от емигрантите,джоба на гражданите/данъци,такси,сметки на Топлофикация и ток/ и европрограмите. Като прибавим източването на хазната за кражби от европрограмите и обществени поръчки се получава истинската картинка на колапса.
  • 14 Рико

    5 0 Отговор
    Колко продължава отоплителният сезон в България? Може да е 6 месеца и един ден,но е повече от половин година! Значи в България се отопляваме в по-голямата част от годината,значи България не е южна страна. Щом България е северна страна, правителството трябваше отдавна да е изготвило национална програма,която да гарантира отоплението на хората. На приемлива цена. Работеща програма.
  • 15 Мъдефикация

    3 2 Отговор
    Топлоофекалия, зло не мисли,който плаща,да му мисли.
  • 16 ТОПЛО,ГОРЕЩО,СМЕТКА ЗА ПЛАЩАНЕ

    6 0 Отговор
    АЛОУУУ ТОПЛОФИКАЦИЯ...КАК ТРЯБВА ДА ИЗГЛЕЖДА ФАКТИРАТА.....1.КРАЙНА СУМА ЗА ДАВАНЕ/ПОЛУЧАВАНЕ ИЗПИСАНА С ГОЛЕМИ БУКВИ И ЦИФРИ.....2.ИЗРАЗХОДВАНА ОТ АБОНАТА ТОПЛОЕНЕРГИЯ ЗА ОТОПЛИТЕЛНИЯ СЕЗОН......3.ПЛАТЕНИ СУМИ ОТ АБОНАТА ЗА ОТОПЛИТЕЛНИЯ СЕЗОН.....4. ДРУГИ НАМАЛЕНИЯ/УВЕЛИЧЕНИЯ СЪГЛАСНО ЗАКОНА.....5.ПОДРОБНИ РАЗБИВКИ НА ГОРНИТЕ ЧЕТИРИ ТОЧКИ.....ТОЛКОВА ЛИ Е СЛОЖНО ДА СЕ НАПРАВИ ПРОСТО И РАЗБИРАЕМО....АМА НЕ Е ЗА ВСЕКИ
  • 17 копи пейст

    0 0 Отговор
    Поредните пропагандни фокуси към водената от десетилетия политика за разруха на Топлофикация София. Всеки, който се изказва против Топлофикация София ще бъде рекламиран, визиран, пропагандиран, хвален и величан. Нищо че е невежа и наивник, невдяващ, че е въвлечен в чужда игра ( или пък нарочно я играе за пари... такива са измет)
    Топлофикация София е най-великата придобивка на гражданите, осигуряващо сигурността им. Естествено, при умело ползване, както всяко нещо.....
  • 18 Ива

    0 0 Отговор
    Няма проблем.Сметките са подробни и затова е трудно да бъдат разбрани от пенсионерите.Предполага се,че омбудсмана е компетентно лице и би трябвало да се ориентира кога има проблем и кога няма и да съдейства за разрешаването на конфликтите.В случая хората крещят и тя крещи и полза никаква
  • 19 Ива

    1 0 Отговор
    Няма проблем.Сметките са подробни и затова е трудно да бъдат разбрани от пенсионерите.Предполага се,че омбудсмана е компетентно лице и би трябвало да се ориентира кога има проблем и кога няма и да съдейства за разрешаването на конфликтите.В случая хората крещят и тя крещи и полза никаква
  • 20 Албена

    0 0 Отговор
    N 12 .Ти виждаш ли се к'ви ги пишеш, бре.Значи народът бил тъп, а фактурите - разбираеми и точни.Удобно ли ти е така да ги браниш тези мерзавци и защо? Аз съм без парно/ сградна инсталация и топла вода само плащам. Зима топла, газ намалена и накрая при редовно плащане на текущи сметки:"Я дай още 80 лв. "Абе, хей...С коя част на мозъка расъждаваш, като си най- умен от целия тъп народ,?...

    ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове