Last news in Fakti

4 Октомври, 2020 09:09 3 266 32

Илияна Йотова: Не съм видяла проекта на Радев за нова конституция

  • конституция-
  • нова конституция-
  • румен радев

Категорично президентска република не трябва да има, заяви тя

Илияна Йотова: Не съм видяла проекта на Радев за нова конституция  - 1
Снимка: БГНЕС

Не съм видяла проекта на Румен Радев за нова конституция. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за "Офанзива с Любо Огнянов" по "Канал 3".

Категорично президентска република не трябва да има, заяви Йотова. Тя подчерта, че е убеден парламентарист и винаги е смятала, че няма по-добър модел за управление от настоящия, независимо от мнението на хората за партиите.

Йотова отбеляза, че много трудно се прави субординацията между президента и двете камари на парламента, както е във Франция. Всичко става по-мудно. Времето на президентските републики отдавна е отминало, е нейното мнение.

По отношение на доклада на Европейската комисия за страната ни, вицепрезидентът обяви, че не е изненадана от него. Констатациите ги има през всичките 13 години, откакто сме в ЕС и има припокриване между мониторинга и доклада. Илияна Йотова смята също, че при общите доклади за върховенството на закона, мониторингът не трябва да съществува, а щом констатациите са същите, то мониторингът не е изпълнил своите задачи.

"Скептична съм по отношение на бъдещи резултатати, ако тези доклади останат в същия вид. В доклада няма препоръки, няма заявка за законодателна уредба. Констативността не носи никакви ползи. Мониторингът можеше да падне миналата година, но не достигна един глас, заради отсъстващ български евродепутат."

По отношение на резолюцията за България, която комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи прие с 35 на 30 гласа, Йотова припомни, че това не е първият дебат за ситуацията в България и това не е безпрецедентна резолюция. Подробен документ е все пак и показва познаване на процесите в България. Тя е категорично несъгласна с текстовете вътре за "македонската нация", които според нея трябва да отпаднат, защото това е несъществуващо явление. Вицепрезидентът припомни, че в българската Конституция не съществуват етнически малцинства.

Йотова изрази позиция, че прокуратурата под никаква форма не трябва да бъде част от изпълнителната власт. Тя каза, че целият дебат за прокуратурата е започнал от начина, по който се избира главният прокурор. "Ако се промени конституцията и това остане същото, значи нищо не сме направили. Нека не се правят закони за конкретната личност. Изборът на главен прокурор трябва да е прозрачен."

Инициативата "Будната България": "Колкото по-добре върви диалога с българите зад граница, толкова по-добре и за живеещите тук. На такива празници (като Деня на Будителите), те ще бъдат поканени да кажат как намират своята България, където и да се намират по света."


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой68

    21 3 Отговор
    Явно в семейството всеки си има тайни.....Иляна е там за да го контролира..
  • 2 ФУРАЖКА

    31 11 Отговор
    И тая е наясно,че ФАТМАКА е..история!Президентска Република и... БОЙКО, държавен Глава,.. това е КОШМАРА на ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ!
  • 3 РЕАЛИСТ

    30 7 Отговор
    Йотова, все още не си отговорила, защо сложи на сватбата Гергов на една маса с Радев. В кой лагер си? А иначе ако е на промяна за Конституция , то в нея трябва да залегне премахването на вицепрезидента. Бедна държава сме за такъв лукс. Единственото нещо , което работи е сутрин да пита" Добре ли е президентът днес?'

    Коментиран от #6, #8, #18

  • 4 Доклада

    8 10 Отговор
    Препоръчваме шантажираната шайка да бъде ометена от управлението на РБ!
  • 5 100

    11 2 Отговор
    Няма и да го видиш.
  • 6 Данъчен

    25 4 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    Не сомо това е как при заплата от 6000 лева купи на снаха ти рокля за 100 000 лева и с какви пари плати сватбата и роклята! Тези пари не са декларирани в твоята деклерация? С Фокус покус ли получи тези пари?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кой68

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    Парламентарна Република сме.....То и за Президент ни е много.

    Коментиран от #14

  • 9 КЛЪСТЕРА ГЕРП

    8 11 Отговор
    Но пък си имаме председателка с нова Конституция при това ГЕРБерска.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пепи

    6 3 Отговор
    Аман от многознайковци. Затова сме на това дередже.
  • 14 РЕАЛИСТ

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кой68":

    Президентът у нас има представителна функция. Все пак ни е нужен държавен глава. Само че на пръстите на ръцете могат да се изброят вицепрезиденти в подобни държави, които не са президентски републики. И не сме" Барабар Петко с мъжете"
  • 15 Българин натовец

    17 7 Отговор
    Радев и конституция?? Вие говорите за война с миг-15??! Преди много години всички ученици бяхме длъжни да си купим книжка с Конституцията на България, която се продаваше в книжарниците и да я научим наизуст и ни изпитваха върху нея, може би в четвърти или пети клас или във втори и трети курс в средното образование, не си спомням с точност, така че Радев със сигурност е пропуснал това, но всеки завършил средно образование знае конституцията на България почти наизуст!Европейският съюз бил чул протестиращите?? Ааа не, не нещо се бъркате вие протестиращите! Европейският съюз слуша нас натовците и демократите в България! Вие неокомунистите които протестирате в момента сте против Европейския съюз, против НАТО, за излизане на България от НАТО и Европейския съюз и за разпадане на Европейския съюз и НАТО, така че няма как той да ви е чул! Нещо много жестоко се бъркате или пак ни лъжете, както ни лъгахте вече 88 дни, че щели сте да сваляте правителството ама все нещо го отлагате за по-натам! Спрете да лъжете, тази лъжа, че щели сте да сваляте правителство вече се изтърка и измислете някаква друга лъжа!
  • 16 надарена кака

    2 4 Отговор
    Да си го видяла. Дреме ми напрашките!
  • 17 ЙОТОВА, НЕ СЕ ПРЕТИСНЯВАЙ ЗА

    9 10 Отговор
    Конституцията, в ръцете и с ума на Атанасова, такова Творение ще напишат, та цял свят ще цъка с език!!! Ще помага Барни Ръбала, ще Дойде и Губернаторката на Монтанската Губерния, Фидосова, и ще напишат едно"Чудо"!!! Всички тези са Гински брусове, Текезесарски. мотики, Слонски....!!

    Коментиран от #21

  • 18 Ами къде да го сложи

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    При роднините от страната на булката или на младоженеца?

    Коментиран от #23

  • 19 Някой

    15 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Не съм видяла проекта на Румен Радев за нова конституция.
    Не си видяла,защото такъв проект няма и ти го знаеш много добре и продължаваш да ни лъжеш.

    Коментиран от #20, #22

  • 20 Бай Стою касапина

    11 5 Отговор

    До коментар #19 от "Някой":

    Да, прав си няма такова чудо. Румката търси някой да го напише,но намира само писачи дето могат да му напишат някоя петминутна реч. То и по-дълга не му е нужна щото трудно ще я запамети.
  • 21 11111

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "ЙОТОВА, НЕ СЕ ПРЕТИСНЯВАЙ ЗА":

    А кой кои искаш да я пишат---посочи имена ,партии или нещо твое като идея-- кютук такой
  • 22 Не може да се прочете

    9 4 Отговор

    До коментар #19 от "Някой":

    нещо, което го няма. Освен ако не се четат мисли. Ама в главата на Радев има мисли за президентска република най-вероятно. Или сам се пита завалията как да се държи, че да изкара си изкара мандата, че и още един по възможност, за да може вето след вето да налага и да размахва и юмруче и пръстче, включително и на другарката Нинова, на която трябва да е доживотно задължен за позицията, която заема. И на ГЕРБ, разбира се, които нямаше как да не изгубят президентските избори с кандидат като Цецка Цачева. Искаше му се служебен кабинет, но явно няма да му се получи на Радев.
  • 23 Пенсионер

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ами къде да го сложи":

    Абе баш си му е харесало там и за снимка е позирал.
  • 24 Народът

    11 2 Отговор
    Защо България е единствената държава в Европа, която има вицепрезидент?!Всъщност, България и Индия са единствените Парламентарни Републики, в които има институция "вицепрезидент". ВИДЯЛА ЖАБАТА,ЧЕ ПОДКОВАВАТ КОНЯ И ТЯ ВДИГНАЛА КРАК.СТАНАХМЕ ЗА СМЯХ ПРЕД ЦЕЛИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН СВЯТ!
  • 25 СКОРПИОН

    9 2 Отговор
    " Другарко ", Йотова, да сте видяли да минава корабче в очите на тези, които дори не желаят да ви слушат?! Фигуранта има ли капацитет да прави проект?! Българския народ е убеден, че Вие, и Нинова му дърпате конците! Още при встъпването му като избран вече президент, Вие "другарко" Йотова, размахахте пръстче : "Само да не слуша...? ". Има ТВ запис, всички го видяха! Днес Радев, като изчерпан до край, вече става неудобен за БКП-БСП! Народа също така подозира, че партията тайно съжалява, че го е предложила за президент! Докато се чуваха възгласи за президентска република, изведнъж утихнаха, и Вие самата сте против, цитирам вашите думи :" Времето на... ; ... отдавна е отминало! ". Желанието на протестиращите е : свикване на велико народно събрание и нова конституция, но някой ги подучи, и отново затишие : сега вече не искаме! "Другарко" Йотова, защо не им се обясни на подведените протестиращи / които не са целия български народ/, че не могат да искат оставката на г-н Гешев, че това е равносилно на преврат! Могат да искат оставката на президента, вашата оставката, оставката на ГЕРБ, които сте избрани пряко от народа! Някой ги подучи с нова простотия: " Велика народна революция!" Каква революция,им е бръмнала "другарко Йотова", деветосептемрийска-превратаджийска?! Времената са други! Къде виждате "целокупно въстаналия български народ?!" Още ги гони носталгията, "ДРУГАРИТЕ КОМУНИСТИ "! Спрете се, ако искате да бъдете уважавани от народа, за който така много "мил
  • 26 Шопо

    2 2 Отговор
    Не си видяла?!Е не одиш ли на работа,ма ?!
  • 27 123

    0 2 Отговор
    Може да видиш нещо като магистралите на Борисов, нещо което не съществува как и къде да го видиш?
  • 28 СКОРПИОН

    3 0 Отговор
    И. Йотова. Ами, да си го видяла МА . Какво ще видиш, като вие комунягите не сте му го написали, няма такъв проект и няма да го напишете, нали сте против свикване на велико народно събрание и нова конситуция. Той човечеца чака вас, нали вие му дърпате конците. Готов е човечеца, от голяма преданност към болшевишката партия да се жертва, и цяла България го видя, с риск да се изложи. Не знам дали го разбира, че само е употребен, използван за вашите партийни цели, а не за обединител на нацията. Направихте го РАЗКОЛНИК, и тук не можете да излъжете обществото "другарко " Йотова". Нъл тъй : казва народа! Сега пък, какви бръмбари са забръмчели в главите на някой хора, каква носталгия по миналото ги гони, по деветосептемврийския преврат от 1944г. :" Велико народно въстание!", /смях в залата/ от една шепа хора. Тези времена отдавна са отминали, този призив вече не върви. Никой не вижда целокупния български народ да е въстанал. Къде? "Другарко " Йотова, с носталгия по миналото и с консервативно мислене една партия не може да се промени, а вашата партия говори точно за ПРОМЯНА. Народа не е убеден, че БКП с тежко криминално минало наследено от БСП ще бъде по различна. Все едно вълкът да стане кротко агънце! Това ще бъде прецидент в историята на човечеството!

    Коментиран от #29

  • 29 ГОСТ 23

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "СКОРПИОН":

    Добре написано и какво от това всички прогнози показват,че отново ще ни управлява БСП.То и друго не може да се очаква от продажен и овчи народ.

    Коментиран от #30

  • 30 СКОРПИОН

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "ГОСТ 23":

    Благодаря за одобрението! Това са реалните факти! Нали знаеш, че прогнозата за времето не винаги е точна! Може, БКП-БСП да управлява,/ която няма всъщност това морално право/ ако ние, народа позволим да се случи, но после трябва да се сърдим само на себе си за налегналите ни проблеми! ПОМИСЛИ!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове