Last news in Fakti

25 Октомври, 2020 15:00 1 864 24

Христо Проданов: Не може да има коалиция ГЕРБ-БСП

  • христо проданов-
  • герб-
  • бсп

Бюджетът, който управляващите предлагат, е предизборен, а не социален

Христо Проданов: Не може да има коалиция ГЕРБ-БСП - 1
Снимка: БГНЕС

"Единственото сигурно от следващите избори е, че не може да има коалиция ГЕРБ-БСП. Нашата политическа цел е отстраняването на това вредно за България управление. След като целта ни е отстраняване на ГЕРБ от власт, не може да се очаква, че ще работим заедно с тях в следващото управление." Това каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов пред БНР.

Държавният бюджет Проданов коментира така: "Предизборните разходи не са социални разходи. Използва се обществен ресурс за постигане на теснопартийните цели на Борисов и ГЕРБ. Да, пенсионерите ще получават 50 лв. надбавка на пенсиите си, но това ще е до март месец, когато са и изборите. Семействата ще получават детски, но до края на 2021 г. , която е изборна година. Затова смятаме, че бюджетът е по-скоро предизборен, отколкото социален. Пенсиите трябва да се увеличат, но по справедлив начин чрез преизчисление. Тезата, че няма пари я слушаме откакто ГЕРБ управляват и тя не е вярна, защото виждаме, че те ги намират и ги харчат."

"В Националния съвет на БСП винаги е имало съвети, които са профилирани по различните управленски политики. След като свърши Конгресът и беше избран новият Национален съвет, беше необходимо да се съставят и новите съвети, формирани по принципа, по който е формиран Министерският съвет. Всеки един от тези съвети ще следи съответното министерство и политиките, които то провежда, и съответно ще изразява позициите на БСП по тези политики. Това не означава, че председателите на съветите ще са бъдещи министри в кабинет на БСП", обясни социалистът.

По неговите думи БСП не е спирала да иска оставката на правителството и то не от началото на протестите, а още от началото на това управление. Проданов подчерта, че като парламентарна опозиция са направили всичко възможно това да се случи, включително искане 5 пъти на вот на недоверие на правителството.

Относно здравната криза, Христо Проданов каза: "Миналата седмица имаше разискване в Народното събрание по наша инициатива, в което ние настояхме планът, който е приет още през 2006 г. за действия при такива кризи, да бъде изпълняван стриктно от държавата и да има някаква отговорност. Планът е много подробен и ясно разписан кой за какво отговаря. Не може в такава ситуация държавата да вдига ръце и да слага за отговорници лекари и медици. Това е сериозен държавнически проблем и трябва начело на щаба да бъде вицепремиер."

"Още преди 5 години предложихме в Народното събрание приемане на закон за държавните предприятия. Целта на този закон е да се избегне възможността за назначаване на политически калинки в бордовете на директорите на държавните предприятия и да ги превръщат в хранилки на властта. Този закон беше отхвърлен от мнозинството от ГЕРБ. Преди около 1 година, когато тръгваха да вкарват България в ERM-II, две бяха основните изисквания от Европейския съюз: едното беше стабилна банкова система, второто беше точно такъв закон за публичните предприятия. Какво направиха по първия въпрос с капитализацията на банките - наляха едни 140 млн. лв. държавни пари в една частна банка като купиха акции на двойна от пазарната цена.

А по второто изискване приеха такъв закон под натиска на ЕС, само че не го изпълняват. Срокът, за който трябваше да се назначат бордовете на директорите на държавните предприятия на професионален принцип, изтече на 11 октомври. Управляващите сега удължават този срок, но в същото време се опитват по стария добре познат гербаджийски начин да си назначат бордовете на директорите в разрез със закона", каза още Проданов.

Той изтъкна, че е недопустим и начинът, по който се подбират тези кадри - критериите за кандидатите да са абсолютно еднакви за всички. "За нас не е едно и също да назначиш директор на тържище за плодове, зеленчуци и цветя и директор на АЕЦ Козлодуй", подчерта депутатът от левицата.

"Вече се тушира напрежението в партията. Членовете дадоха категорична оценка за това кой е техният лидер, а делегатите на Конгреса избраха състава на новия Национален съвет. Оттук нататък трябва да се заемем с нашите политически задачи и да не обръщаме внимание на отделни хора, които чрез публичните си изяви се опитват да накърнят образа на БСП и по този начин да помагат на ГЕРБ", категоричен е Христо Проданов. За финал той добави, че БСП вече е формирала своя предизборен щаб и е готова за спечелването на парламентарните избори.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 9 Отговор
    Не може щото и БСП и ГЕРБ ще са извън парламента напролет.
  • 2 Българина

    6 2 Отговор
    Аааааа Ице, може може, всичко може за пари.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хахаха

    4 1 Отговор
    То може ама няма смисъл, и едната и другата партия са гола вода. Предател до предател, доносник до дообосник, лъжец до лъжец, крадец то крадец ....
    Най добре ще бъде ГЕРБ, ОП, ДПС, БСП, Републиканци з България да се жертват като агнета за доброто на държавата ...

    Коментиран от #8

  • 5 розово

    4 7 Отговор
    Ако има нещо по лошо от Борисов премиер това е Нинова премиер.Ужас.
  • 6 Пишещите тук

    0 0 Отговор
    ние изразяваме по-голяма истина от този, как се казваше?
  • 7 Стефан

    4 2 Отговор
    НЕ САМО ЧЕ МОЖЕ АМИ ЩЕ СЕ ДОГОВРИТЕ / за благото на народа / морал и политика са две несъвместими думи, а след като те ЧУВАМ за първи път си ми ясен, ти си полезния идиот, и в ГЕРБ е пълно с такива, индивиди, хора без собствено мнение и винаги послушен.
  • 8 Последния Софиянец

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Тия всички в коалиция ще вземат 3 процента.ха ха ха
  • 9 Чичо Гошо

    6 0 Отговор
    Стра ме е, че точно това ще направите ГЕрб +бсп
  • 10 ха ха

    7 0 Отговор
    Ами не може... ама от частичните избори наблюдаваме че ГЕРБ и БСП се обединяват по места. Хайде, не се правете, че не сте от едно котило..
  • 11 Де Факто

    7 1 Отговор
    Cвищoвcкaтa бoлницa мoли зa oдeaлa и пeчки, плeвeнcкaтa - зa дoбрoвoлци..............!!!!!!!!!!!!!!!!!

    A ХУНТAТA КУПУВA НOВИ AВТOМOБИЛИ зa CВИНEТE.
  • 12 да де

    2 0 Отговор
    Да бе не може я да бяха спечелили старите муцуни начело с Киро куфарчето и Гергов свинаря които между другото се снишиха и чакат сгоден момент пак да си покажат рогата.
  • 13 Българка

    8 3 Отговор
    Няма да гласувам нито за ГЕРБ, нито за БСП. Но ако те са единствените два избора, ще дам шанс на БСП

    Коментиран от #16

  • 14 Рап

    4 1 Отговор
    Може,защото са една партия.... БКП ОБЕДИНЕНА!
  • 15 глоги

    5 0 Отговор
    "Пeнcиитe трябвa дa ce увeличaт, нo пo cпрaвeдлив нaчин чрeз прeизчиcлeниe. Тeзaтa, чe нямa пaри я cлушaмe oткaктo ГEРБ упрaвлявaт и тя нe e вярнa, зaщoтo виждaмe, чe тe ги нaмирaт и ги хaрчaт." ТОЧНО ТАКА Е.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    2 0 Отговор
    Две отрочета на една майка са тия две партии и много обичат блажното, така са свикнале...
  • 18 Нашмурлан Нашмъркаев

    3 1 Отговор
    Ами тя вече съществува отдавна - отдавна.
    Тия смешки които ги разигравате пред телевизията, а в залата сте едно цяло мислиш ли че неги виждаме.
    Да Ви казвам ли всички закони, подзакони, и най-вече поправки благодарение на вашите гласове са приети, а пред камерите се възмущавате че са приети. То не са 40-50, а са мнооого повече ГОСПОДИН АКТЬОР.
    Ама олигифрените с лоботомия, т.е. Населението на тази Територия помни точно 1 час.
  • 19 Мим33

    4 1 Отговор
    При всички положения,герб вече трябва да бъде сменен,пък който и да дойде ,но да обещае и да изпълни социалната политика,както трябва и справедливо.Пенсиите трябва да бъдат преизчислени,а не да се замазва положението.
  • 20 Българка

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "хa ха":

    Спи да ръсиш лъжи и обиди!
    ФАКТИ ЗАЩО ПРОПУСКАТЕ ЛИЧНИ ОБИДИ?

    Коментиран от #22

  • 21 Мартин

    3 1 Отговор
    Каква коалиция бе брат,вие ще сте минимум 3-4 на изборите бас ловя. Вие сте по зле и от герп
  • 22 Извинете

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Но май сте антипатична на всички. С глупости който ръсите.
  • 23 Коцалиев

    2 1 Отговор
    Ице с Нинова нищо няма да направите. По едно нейно мекере от район ще вкарате и то не навсякъде. Корнелия, зета Свиленски, ти и няколко нейни тъпкачи- Калоян Методиев, Крум Дончев... Ченчев и румен Гечев ще отпаднат ..
  • 24 йокин

    0 0 Отговор
    Правилно,ТЕ СА СИ ЕДНО ЦЯЛО.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове