Last news in Fakti

29 Октомври, 2020 06:48 2 261 29

Готвят нова програма за въздуха в София

  • въздух-
  • софия-
  • замърсяване-
  • прах-
  • програма-
  • фандъкова

Общината ще увеличи средствата за миене на улиците с 30%. Уличната прах е основният замърсител на въздуха с фини прахови частици

Готвят нова програма за въздуха в София - 1
Снимка: БГНЕС

Столичната община подготвя нова програма за подобряване на качеството на въздуха за периода до 2026 г., предаде Българското национално радио. Мерките, които ще бъдат взети срещу атмосферното замърсяване, се основават на научно изследване на Националния институт по метеорология и хидрология относно източниците на замърсяване.

Основният източник на замърсяване на атмосферата с фини прахови частици в столицата - 25% - идва от уличната прах. Следва изгарянето на биомаса и дървесина. Сериозен и делът на външни източници на замърсяване, които идват с преносена въздушни маси – 16%. Замърсяването на атмосферата от транспорта в София е едва 9% от общия дял на източниците на фини прахови частици, а 4% идват от индустрията. Това показва едно годишното изследване на Националния институт по метрология хидрологията, съобщи директорът на института професор Христомир Брънзов:

„Прави се един физико-химичен анализ от две акредитирани лаборатории – в България и в Хърватска. И е направено междулабораторно сравнение с една лаборатория на финландския митологичен институт, която се смята за една от най-добрите.

На база на тези данни в столицата се предприемат мерки за подобряване на качеството на въздуха в три основни направления, каза кметът Йорданка Фандъкова:

„Предвиждаме увеличаване на средствата за миене с около 30%. На второ място, създадохме една нова програма към облагородяване на т.н. „кални точки“. И, на трето място, са проверките и при строителните обекти, и при автомобилите, които пренасят строителни материали“.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Още анализи правете

    17 0 Отговор
    После мерки за пред чужденците дето не се спазват.
  • 2 Верно

    17 1 Отговор
    Ще мием когато завали.
  • 3 Жоро

    7 8 Отговор
    Я съм си на дръва въглища пласмаса стари обувки шишета и всичко дето гори и топли.
  • 4 Рошко

    22 0 Отговор
    Вече щяло да се вкарва боклук не само от Италия а и от Азия, малко така да се разннобрази, и за тяхна сметка печалбата да е по голяма ше ни вдигнат данъците за старите коли

    Коментиран от #5

  • 5 Фан Дък Ова

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    Вкарваме боклуци от Нигерия.

    Коментиран от #26

  • 6 Тоя

    17 0 Отговор
    с маркуча ли ще мие София ?
  • 7 Елхичка

    12 0 Отговор
    Като гледам резултатите от проучването и лаборатория акредитирана в Хърватка( защо не на Марс) и изводите, не виждам защо са давани пари, това смеси можеше да го каже на общината. Или е оправдание за наемане на още гласоподаватели да мият улиците по първобитния начин, с маркуч от водоноска. Въздухът се пречиства от растенията, предимно борови( не акации) и бръшлянови. С неграмотници управници само пари на вятъра.
  • 8 БАЙ Х@Й

    11 0 Отговор
    Откъде при толкова асфалт и бетон намерихте почва, че този вид замърсяване стана водещ !!!!!!!!!
  • 9 Ъъъъ най-сетне

    11 2 Отговор
    Сети се Мара, за 12 години управление на общината. Та те ако глобяват всеки камион, разхвърлящ пръст по шосето, до сега общината щеще да подмени асфалта на цяла София! А да не говорим самосвалите, натоварени до горе с инертни материали без платнище или частично завити караши по околовръстното с 80-90 км след които има облак от пепел!
  • 10 Ирена

    13 0 Отговор
    Помислете как цялата провинция на БГ да не се заселва на тълпи в Софията всеки ден и въздуха ще е по - чист, ама как да стане, като и тези които ще взимат решенията са дошли от там?

    Коментиран от #18

  • 11 Изгори канапето на запад

    10 0 Отговор
    Къде точно замерва праховите частици този институт по налучкване на времето? Защото в тецовете се гори нещо, дето мриши на кабел, но само нощем:))), в гетата нещо, дето не мириши на гуми и пластмаса, но само лятото. За една приятелка от западните квартали питам, щото тя вечер през зимата не може да си види обувките от мъглата.
  • 12 Последния Софиянец

    9 3 Отговор
    Лятото като правехме блокади в центъра въздуха беше кристал.Центъра трябва да е пешеходен ,като в другите европейски столици.
  • 13 Замърсяване на въздуха в София?? Не

    12 0 Отговор
    Мият улиците основното замърсяване, на строителните обекти не се мият гумите на камионите, като напускат обектите!!! Но строителните фирми и Бетонови те центрове са на "наши хора" затова кметицата ще вдигне данъците на колите каращи с газ и метан!!!
  • 14 На Запад...

    13 0 Отговор
    Праха се събира с машини, а тук се избутва в ъгъла до тротоара с вода и като изсъхне пак става същия ефект. Другото е че дори в София между блоковете е пълно с не асфалтирани улици и калта се разнася.
  • 15 Гласи се някаква нова далавера!!

    7 0 Отговор
    Ще вдигне данъците на колите незамърсяващи въздуха, тези на метан и газ, Потготвя Общественото мнение!!! Строителните обекти, камионите возещи инертни материали и земя, това са Замърсителите!!! С фини прахови частици!!! Ще има пак Далавера за някой наши хора!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Забранете старите коли

    3 5 Отговор
    Дизели, които не са Евро 6 и доказано вредата на МОЗЪЦИТЕ на хората -- децата -- трябва да бъдат абсолютно забранени на територията на градовете. Глас в пустиня и знам, бедни сме, а и с управляващи популистващи, обаче това е истината. Да притежаваш кола не е някакво дадено всекиму отгоре право. Поне сега за целите не ЕС за въглеродна неутралност щем не щем ще трябва да се забранят.
  • 18 Абсолютно си права

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ирена":

    Върнете местожителство София в паспорт! Софиянци си искаме града обратно!
  • 19 Софиянец

    3 1 Отговор
    Вие знаете ли какво порно е миенето на улиците в центъра. Ако това ще са мерите мерси, като всичко и останало на дружинната.
  • 20 Чпвек

    4 0 Отговор
    Сетила се Мара да се побара. 12 години нищоправене и открихме, че праха замърсява. София ме е имала толкова крадливо и некомпетентно местно управление.
  • 21 БПФ

    4 0 Отговор
    Разбира се - нито дума от общината за справяне с незаконните хъхрешки гета и kaтуни, които тровят десетки и стотици хиляди софиянци. Около тях замърсяването на въздуха надхвърля понякога до ДВАДЕСЕТ ПЪТИ допустимите норми !!! Хората са подложени на истински геноцид, но това не вълнува мрсницата фъндъкова, която е крепена на власт именно от гласовете на питекантропите от катуните.
  • 22 Европа ограничава старите коли, плаща да

    2 0 Отговор
    Бъдат изкупени, за да може да работи Автомобилната им индустрия!!! Ния нямаме Автомобилна индустрия, тука всичко се прави ЗАДА се вдигат Данъците, ДА се вдигат заплатите на чиновниците, да се назначават все нови и нови чиновници, Гласоподаватели!!
  • 23 Васил

    3 3 Отговор
    Спрете скапанати дизелиииииииииииии
  • 24 въпросче

    1 0 Отговор
    С какво я готвят? Със зеленчуци и зехтин ли?
  • 25 Бен Хур

    1 1 Отговор
    Щото всичко друго ни е наред..
  • 26 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Фан Дък Ова":

    Виж само как тецовете и мариците на мафията държавната мафия ни докарват чак пясък от Сахара
  • 27 НЕМА ЛАБАВО

    2 0 Отговор
    С КОЛКОТО Е УВЕЛИЧЕН БЮДЖЕТА ЗА МИЕНЕ С ТОЛКОВА Е УВЕЛИЧЕН БЮДЖЕТА И ЗА КРАДЕНЕ НА ФАНДЪКОВА !
  • 28 ПАРАЗИТ

    1 0 Отговор
    Митьo Пищoвa
    Пищoвa миcли зa бъдeщeтo
    Прaвя зaвeщaниe! Нa нoвaтa ми жeнa щe дaря двeтe зaвeдeния в Aрбaнacи и Вeликo Търнoвo, a нa cинa ми гoтинитe кoли И ЧЛЕНСТВОТО В ГЕРБ !
  • 29 Мангъров

    0 0 Отговор
    Вируc НЯМA ! Хoдeтe бeз мacки ! Прeглeдa ми e 200 лeвa. Прeдпиcвaм чaй и упcaрин. Кoлкoтo пoвeчe прeглeди тoкoвa пoвeчe кинти .И бaбичкитe пocкъпнaхa .... Хoдeтe бeз мacки !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове