Last news in Fakti

18 Ноември, 2020 15:16 2 574 30

Търговски вериги: Коридорите за 65+ докараха опашки

  • търговски вериги-
  • пазаруване

Искат мярката да отпадне

Търговски вериги:  Коридорите за 65+ докараха опашки - 1
Снимка: Shutterstock

Повече напрежение, отколкото решения, пораждат новите „зелени коридори“ за пазаруване. Те водят до опашки и рискови струпвания на хора пред магазините, това се казва в позиция на Сдружението за модерна търговия (СМТ), в което членуват 12-те най-големи търговски вериги в България.

Мярката е на практика неизпълнима, защото на служители на веригите или на охранителни фирми се налага да определят възрастта на клиентите по външни белези, което е повод за конфликти. По закон те нямат правомощия да изискват и проверяват лични документи, припомнят от сдружението.

Според търговските вериги, „зелените коридори“ нарушават правата както на възрастните, така и на по-младите им клиенти. Те искат мярката да отпадне.

„Готови сме за провеждане на съвместна кампания с Министерство на здравеопазването, насочена към хората под 65-годишна възраст, с апел за въздържане от пазаруване в интервала от 8:00 до 10:00 ч. Така всеки ще получи възможност доброволно да прояви социална отговорност като спазва препоръката, без да е задължен за това, независимо от своята възраст и съобразно личния си дневен режим, а при невъзможност или при неотложна нужда ще може да пазарува без ограничения. Тази гъвкавост ще премахне както опасните струпвания на хора, предизвикани от сегашната мярка, така и недоволството и напрежението“, пишат в обявената си позиция големите търговски вериги.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глупчо

    10 4 Отговор
    Предлагам въвеждане на зелени коридори - да се пазарува само със зелена валута. Да видим тогава кой ще пазари.
  • 2 Последния македонец

    4 11 Отговор
    Празнувайте ни како държава бугари, ниа сме древния цивилизациу.
  • 3 Последния Софиянец

    22 7 Отговор
    Като нямате половин час за протест, чакайте на студа три часа.В събота от пет часа на Националния Протест пред истинското Народно събрание.

    Коментиран от #18

  • 4 Потрес

    18 16 Отговор
    Вчера на обяд отидох до едон хипермаркет и беше пълно със старци. А нас към 13:30 ни изгониха, но старците продължиха да си кудкудякат вътре! За изпроводяк на едни спарени бабишкери им се изкашлях турбо яко е лицата и тея побегнаха да се мажат със спирт. Но какво да се прави, неадекватна министърка и неадекватни мерки!

    Коментиран от #12

  • 5 Гаме Овер

    17 3 Отговор
    От 08 до 10 часа май вируса пие кафе,Чудна работа,А сле Десет часа ли обикаля по големите вериги,И Гарваните се смеят на това.
  • 6 сила

    5 1 Отговор
    снимката към статията е доста двусмислена......не отивай към светлината,моля те не отивай към свтлината.....върни се моля те....
  • 7 beast

    13 3 Отговор
    Тоя министър е гола вода тъпанар , нищо читаво не могат да измисляд дееб@ и идиотите прости ...
  • 8 Долна лъжа

    8 3 Отговор
    Не само няма опашки, но тазаруващите са много "рехави". Освен ако организират група за снимка, тип "ОПАШКА". ИЗПЕЧЕНИ ЛЪЖЦИ.
  • 9 смяххх

    11 1 Отговор
    Търговски вериги: Коридорите за 65+ докараха опашки,а на един доктор лилави прашки.
  • 10 Леле

    19 0 Отговор
    Ще има опашки, как няма да има. В Кауфланд сутрин от 12 каси работят само 2. Нарочно ходя рано за да избегна опашките, но не става. При две работещи каси пак се редиш и чакаш по 15 минути.

    Коментиран от #21

  • 11 Мери

    16 7 Отговор
    Мярката е чудесна и се нуждае само от едно допълнение - възрастните хора могат да пазаруват Само в определените за тях часове.
  • 12 тъпанар

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Потрес":

    много е просто да си простак,нещастник е още по-просто
  • 13 Айде

    7 6 Отговор
    По-скоро да върнат контрола за брой хора в магазина. Вътре някои са като овце и не спазват дори културна дистанция.
  • 14 коментатор

    11 3 Отговор
    Аз не си спомням това некадърно правителство да е взело вярно, правилно или логично решение някога. Постоянно са на принципа- проба, грешка. Ако се беше случило един, два пъти да си кажеш-,, е то който не работи, той не греши", но при това правителство е система от грешки. Добре, че им остава съвсем малко време....Макар, че за малкото време което им остава може да сътворят куп простотии, типично в техен стил.
  • 15 Кирилов

    4 0 Отговор
    Това е по-практично и разумно!
  • 16 любител

    8 0 Отговор
    а голямите западни вериги ще намалят ли цените за коледа както правят в белите държави или ще ги увеличат та сега се разреваха че пенсонерите им пречат.
  • 17 ТОНИ

    7 1 Отговор
    Предлагам зеленият коридор да е само от 9.30 до 11ч сутрин, за да може голямата част от хора под тази възраст, работещи / и на смени/, пътуващи командировка да имат повече възможност за пазаруване!!! И без това възрастните никой не ги спира да пазаруват и в останалото време....абсурдни са сега тия два зелени коридора в аптеките, бърза и навременна корекция е необходима !!
  • 18 От комисията

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    До последния софиянец дошъл от провинцията !
    Г-н Софиянецо, поради отчетената ниска ефективност на вашите действия по време на протестите, ви се спира заплащането до второ нареждане !!! Акта, не подлежи на обжалване !
  • 19 Бесен Язовец

    2 1 Отговор
    Около супермаркетите между13:30 и 16:30 h е откъс от сериала,, Живите мъртви" пенсионерите гледа през разни маски на кръв!
  • 20 един от многото

    2 1 Отговор
    Премахвай , тези зелени коридори са само за аптеки и магазини , иначе в транспорт , болници и всички държавни институции няма нищо такова. Работещите пенсионери само от 13ч30' до 16ч30' ли ще работят?

    Коментиран от #22

  • 21 Нека ти

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Леле":

    Баба ти се в къуфланда ходиши ино време........
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Рон Джереми

    5 0 Отговор
    В Неделя в Хасковският Кауфланд към 17 часа имаше опашка от по 4 реда хора с колички от касите до хладилната зона!Антивирусната дистанция беше такава,че някоя жена освен да хване коронавирус може и да е забременяла!Зарязах количката на завоя и след 5 минути бутане основно с пенсионери напуснах магазина!...Хвала на такива мерки!...И да е жив и здрав и министъра и щаба, и роднините им!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ааааа значи маймуната Прогресира

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Фак ти":

    А Вий Регресирате
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Човек от щаба

    6 0 Отговор
    Наистина се чудя дали управляващите се базикат с нас с тези мерки или просто толкова си могат. Циркът е толкова голям, че изглежда като умишлен. Всяка мярка води до точно обратния ефект на това, което иска да се постигне. Така е от самото начало. Спряха всичко, когато нямаше никакъв смисъл и така изгърмяха патроните. Не направиха абсолютно нищо цяло лято. Сега пускат спешни заповеди за ковид отделения в болници, които не могат да създадат такива, защото архитектурата им е като на студентско общежитие. Чувал съм, че в някои болници в малки градове са изскубали всичкия кислород и са го монтирали в ковид отделението. И сега се молят да не дойде истински болен, а не с ковид, че ще умре. После пак лекарите ще са виновни, а министърът ще каже, че са направили всичко необходимо. В резултат се разболяха и много медицински персонал. И ако в Италия ги удари пролетта неподготвени, а нас ни спаси случайността, сего италианците вече са подготвени, а тука пак всичко е оставено на случайността. Пълна управленска импотентност. Готов съм да ме управлява комунист, чалгар и дори Ердоган. Само да не е тоя чуку ндур
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове