Last news in Fakti

19 Ноември, 2020 15:43 1 741 18

Всеки седми търговец ни удря в грамажа

  • пазар-
  • пазаруване-
  • зеленчуци

По време на кампанията са издадени 333 акта

Всеки седми търговец ни удря в грамажа - 1
Снимка: БГНЕС

Всеки седми търговец ни удря в кантара и ни продава по-малко количество стока, отколкото изписаното на везната. Това показват данни на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). 1883 търговци и 2005 използвани от тях везни за търговски плащания бяха проверени в цялата страна от инспекторите.

Инспекциите бяха проведени от 01 септември до 30 октомври, когато е най-активния период за търговия с плодове и зеленчуци. При масовите проверки, инспекторите на ДАМТН са били активно подпомагани от служители от регионалните структури на МВР. Проверките обхванаха търговците, които извършват продажба на плодове и зеленчуци на постоянни и временни пазари, зеленчукови борси, тържища и във временни търговски обекти на открито.

При осъществения метрологичен надзор е установено, че 349 бр. везни (16,9 % от инспектираните) не съответстват на изискванията на Закона за измерванията. Констатирано е, че 239 бр. (12 % ) от използваните везни не са преминали изискуемите процедури по одобряване на типа им или оценка на съответствието им със съществените изисквания към тях. Поради тази причина, тези средства за измерване не трябва да се използват за измервания с цел осъществяване на търговски плащания. За останалите 110 везни (5,5 %) е установено, че не са преминали изискуемите ежегодни периодични проверки. Някои от тях не са били представяни за проверка години наред.

При анализа на резултатите от проверките се стигна до извода, че най-сериозно се открояват нарушенията на общинските пазари в Белоградчик и Шабла, където всички инспектирани везни са били несъответстващи. 93,3% са несъответстващи везни на общински пазар в Исперих. Най-изрядни са търговците в Монтана, Вършец, Стражица и Павликени, където една трета от везните „само“ са нередовни.

Резултатите от извършените проверки показват, че спрямо 2019 г. процентът на несъответстващите везни е нараснал от 12,2 % на 16,9 %. В известна степен нарастването се дължи на факта, че по време на извънредното положение за преодоляване на вирусната пандемия пазарите не работеха и превантивни планови проверки на тях не са извършвани. След възстановяване на дейността им, търговците не са предприели необходимите действия, които да осигурят спазване на задълженията им по Закона за измерванията.

По време на кампанията са издадени 333 акта за установяване на административни нарушения, свързани с несъответствия и нарушения на Закона за измерванията. На някои от пазарите са извършени повторни целеви проверки, дали търговците са предприели действия за осигуряване използването на везни отговарящи на законовите изисквания. При тези проверки се установи, че част от нарушителите са отстранили несъответствията. Част от търговците обаче продължават да работят с несъответстващи везни, независимо от съставените им при предишната проверка актове за установяване на административно нарушение на Закона за измерванията.

При анализа на резултатите от кампанията се стигна до извода, че една от причините за големия брой нарушения е, че размерът на глобите и имуществените санкции за използване на несъответстващи средства за измерване, регламентирани в Закона за измерванията са твърде ниски. Това се отнася в най-голяма степен за физическите лица, каквито са предимно търговците на пазарите. За тях са предвидени глоби от 100 до 300 лева. За юридическите лица, санкциите са от 200 до 500 лева. Размерите на санкциите и глобите не са променяни от приемането на закона през 2002 г. В резултат не се създава система от ефективни възпиращи мерки за ненарушаване на закона.

В тази връзка, ДАМТН ще предприеме законодателна инициатива за повишаване на размера на санкциите и глобите. Промените ще бъдат насочени най-вече към налагане на по-високи санкции на лицата, използващи средства за измерване, които не са преминали изискуемите процедури за одобряване на типа им или за оценка на съответствието, за да бъдат използвани за измервания, свързани с търговски пращания.

Препоръките на ДАМТН към управите на пазарите, борсите и тържищата са, те също да предприемат мерки за противодействие на търговците - нарушители на Закона за измерванията. Тези мерки могат да намерят отражение в промени на нормативните документи, които регламентират реда и правилата за предоставяне на търговски площи. По този начин да изключат възможността, търговци със системни нарушения на Закона за измерванията да наемат търговски маси. Чрез промените да се регламентира и възможност за предсрочно прекратяване на договорите с такива търговци.

Освен това не трябва да се допуска търговците да разполагат везните на места, на които потребителите нямат видимост на резултата от измерването. По този начин, дори със съответстващи на законовите изисквания везни, недобросъвестни търговци биха могли да манипулират резултата от измерването или да изискват потребителите да заплащат суми, несъответстващи на измереното количество.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Де Факто

    9 2 Отговор
    Това се нарича НАРОДОПСИХОЛОГИЯ. Ганьо обича да краде.Справка: ТИКВАТА-ТУЛУП.
  • 2 Venturа

    4 3 Отговор
    Айде бе, това не е вярно! Те направо ни слагат от горе, за да пазаруваме и другия път от тях!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Това го писах преди една година

    12 1 Отговор
    На женския пазар в София кантарите са отзад и не се виждат от клиента. А и не ти дават да си избираш стоката а ти набутват половината развалени продукти.

    Коментиран от #17

  • 5 Де Факто

    2 1 Отговор
    Това се нарича НАРОДОПСИХОЛОГИЯ. Ганьо НЕ обича да краде.Справка: ТИКВАТА-ТУЛУП.

    Така добре ли е?!
  • 6 въпросче

    3 0 Отговор
    Е, и к во сега? И везни ли да станем? Или да си ги носим в джоба?
  • 7 Абе

    2 0 Отговор
    направо всеки един !
  • 8 Ха ха

    4 1 Отговор
    В Бангладеш всеки търговец удря в кантара но това не им пречи да са 160 милиона,
  • 9 И как ще

    12 1 Отговор
    Стреснеш търговците,който над 90% са хъхряци превзели всички пазари в столицата.Х,хряка толкова е изнаглял,че освен масово пробутване на гнилоч( отпред наредил като за изложба) а отзад в кашона боклук и гнилоч,но е обърнал теглилката с прозореца към него.Ще ги уплашите с това" предприемане на. промени". Правите проверки веднъж годишно.Ако хванете- хванете.През останалото време- индивидуално на хранилка.Че х,хряка ги прави тези сто кинта за два часа! Хващаш- глоба без право на обжалване .Старт минимум пет бона.Теглилката се конфискува и унищожава с протокол.Хъхряка се блокира да продава,докато не представи документ- данъчна фактура за закупена теглилка от оторизиран търговец.Не минал на заверка ,- нови пет бона.Така се вкарва ред и порядък.Със финансовата бухалка на закона!Няма трикове от рода на...Права и завишени санкции.Като спазваш и си редовен по закон,и лев няма да си санкциониран! До триста лева!? Смешни сте,и жалки.Дядо ми е разказвал: През царско време- 20 г на миналия век,за нередовен " драм" ( желязна мярка за определени грамажи) са те праскали със 100 лева.Няма обжалване,няма съд.Директно на място! За толкова пари в онези времена се е купувал кон! Вие- от 100 до 300 лв.Кафявия индустанец със усмивка ще ги даде!
  • 10 Калчо куртев

    1 1 Отговор
    Най честни са на женския пазар
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 YUI

    7 3 Отговор
    Грамажа е едно на ръка, нека контролните органи следят стриктно съдържанието на основни хранителни продукти. Например хляб, мляко, месо и техните субпродукти. Извинете, но хляб от 350 грама е 2 лева, обикновен хляб, а съдържанието на него е като за фуражно брашно. Мляко пълно с вода и химия, кашкавал и сирене химия, а иначе скъпи та прескъпи. Месото и колбасите да не говорим, там е химия и физика х 2+ (n+1)
    Може ли сиренето и кашкавала да ти идват от мандрата в чували на прах?
    С това ли ни храните, скъпа химия, довършвате ни със стрес и ниски заплати, а за капак на гилотината скъпо и неефективно здравеопазване?
    Производители и търговци, тровите освен нас и децата си, за едната пара.
  • 13 Пазарна икономика

    3 0 Отговор
    На пазар Красно село има едни много удрят в кантара, но за сметка на това много смърдят и скачат на бой, ако искаш нещо да си избереш !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ббнн

    2 1 Отговор
    Пазарджиите най- много реват, че хората крадяли от тях. а те самите са най- големите крадци. От 5 купени домата 3-те се разтичат и размазват, докато се прибера. Доматите за бракуване ги продават като редовна стока. С всичко е така.
  • 16 ббнн

    5 1 Отговор
    ... да изискват потребителите да заплащат суми, несъответстващи на измереното количество...
    Това се нарича измама. Вършат го ежедневно, но никой не ги закача, проверки правят от време на време.
    Търговците не понасят клиентите. мисълта им е как да прецакат човека. Обаче се правят на много почтени.
  • 17 оня с магарето

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Това го писах преди една година":

    що ходиш там тогава?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове