Last news in Fakti

20 Ноември, 2020 10:11 5 237 18

Иво Христов: Управляващите могат да употребят данните от карантината за свои властови нужди

  • covid-19-
  • иво христов-
  • коронавирус-
  • мерки

Връзката между COVID-19 и демокрацията става все по-очевидна, коментира евродепутатът

Иво Христов: Управляващите могат да употребят данните от карантината за свои властови нужди - 1
Снимка: Фейсбук

Връзката между COVID-19 и демокрацията става все по-очевидна, за съжаление проблемите с българската демокрация датират отпреди кризата с коронавируса.

Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Иво Христов, евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

„Едно форсмажорно събитие, като тази криза, става претекст за въвеждане на извънредни мерки, които всяко изкушено от диктатуриални стремления правителство сезира, за да удължи във времето. Затова и тази резолюция на ЕП призовава извънредните правомощия да бъдат подложени на допълнителен контрол - парламентарен и съдебен, за да не бъдат използвани като претекст за трайни промени в баланса на правомощията, тъй като те рискуват да останат в националната нормативна уредба и след вдигането на извънредното положение“, обясни той.

Иво Христов даде пример с народните представители от БСП, които сезираха Конституционния съд и той обяви за противоконституционни разпоредбите в Закона за електронните съобщения, които позволяват на МВР да проследява карантинирани лица.

Когато изпълнителната власт може от една страна да карантинира, а от друга – да проследява карантинираните, тя има твърде много оръжия, обясни той.

Ако тази ситуация трае във времето, тя може да ги употреби не само за овладяване на пандемията, а и за свои властови нужди, добави евродепутатът.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    29 35 Отговор
    А ти какво направи за родината господине освен да взимаш голяма заплата?

    Коментиран от #13, #17

  • 2 100% ще го направят

    46 6 Отговор
    Противоконститоционно!
  • 3 DADA

    47 4 Отговор
    Цяло лято ги употребяваха като поддържаха фалшива картина на епидемията
  • 4 Другар

    15 56 Отговор
    Ей това на комунистите им е вродено и мислят,че всички са като тях да използват всичко за активни мероприятия и саботажи.Долни те и ченгесарски номера,тц,тц,тц.

    Коментиран от #11

  • 5 Съвет

    34 22 Отговор
    Ти си на върха на пирамидата на тази сгрешена античовешка "демокррация". Точно ти и другите хрантутници в европарламента нямате право да се изразявате лицемерно за ситуацията.

    Имате право и сте задължени да си подадете веднага оставката като евродепутати, щом нямате ресурс да променята нещата в правилната посока.
  • 6 препис

    22 2 Отговор
    ПротивоконститУционно! ОТ КОНСТИТУЦИЯ. А не от костипация.
  • 7 Ивооооо,

    27 4 Отговор
    Май се оказа прав,че 80% сме дебили,а?

    Коментиран от #15

  • 8 оня с коня

    11 20 Отговор
    Потомственият Комуняга Христов се опасява не на шега,че Властта в БГ може да употреби Данните от Карантината за свои нужди.Премълчава обаче хитричко Варианта,че същата тая Власт може и да НЕ ГИ УПОТРЕБИ по примера на Мъдрият шоп който е казал:"Мога да кОпам,мога и да НЕ кОпам"!По-нататък в дълбокомислието си Христов ЗЛОРАДО изтъква,че точно по тоя повод ЕП е издал Резолюция- Призив,според която Извънредните пълномощия на Правителствата следва да се подлагат на Допълнителен контрол от Парламента и Съда в отделните държави.Ясно че с това си Изказване И.Хр. иска да вдигне самочувствието на Бесепарската Опозиция в БГ обяснявайки й че "Те Управляват,но Ние Контролираме",но определено не е в Час,защото Лично Нинова каза,че Борисов е Обсебил НС и го е превърнал в свой Личен Полит. Инструмент,а Съдилищата СЪЩО не са Безпристрастни и отсъждат в Полза на Властта,т.е. ЛИПСВА Върховенство на Закона,Което пък Обезсмисля по Същество Надеждите на Христов за поставяне на Управлението в БГ под Опозиционно Попечителство.

    Коментиран от #14

  • 9 Само глупости

    22 12 Отговор
    като,че ли досега не знаеха всичко,за всеки??? И какво ми дреме? Нито съм крадец,нито престъпник, милиони нЕмам,ще ми вземат ...... Вие му мислете!
  • 10 jorj

    9 11 Отговор
    Те могат да злоупотребят и с твоите секретни и дълбоко скрити данни, които отдавна са ги декодирали ¡!¡ Чудя се защо още не си ревнал, че ще ги злоупотребят в дълбочинен анализ.
  • 11 ЛЛЛ

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Другар":

    Аааа не така - в статията пише "демокрация"
  • 12 ПротесЪр

    5 24 Отговор
    Всеки мери със своя аршин.Тъй като това е способ на комунистите,мислят че и другите ще го правят.Не си дават патента .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Посетител

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ивооооо,":

    Грешите! С 80-те процента бе професор Иво Христов, а това е бившия шеф на кабинета на Президента Радев, журналиста Иво Христов.
  • 16 АМИИИ, бъркаш се

    5 7 Отговор
    АБЕ, ТИ СРАМ НЯМАШ ЛИ?!? МОТАЕШ СЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКА КЛИКА В ПАРТИЯ, В ПРЕЗИДЕНТСТВО... НИЩОПАВЕЦ, НИЩОПРАВЕЩ... СЕГА И МНЕНИЕ ИМА... ТЯ И КУРНЕЛА И ГЛООПЕНДЕРИ ТЕ ОКОЛО НЕЯ НЕ НОСЕХА МАСКИ, ГОРИХА МАСКИ, НООО ЩОМ КИХНА И ИЗТИЧА ВЪВ ВМА, А НАС- ПРОСТОСМЪРТНИТЕ НИ ЛЕКУВАТ ПО ТЕЛЕФОНА... ТА И ТИИИ... ХОРАТА УМИРАТ ВКЪЩИ-ТОЙ... ЩЯЛИ ДА МУ НАРУШАТ ПРАВАТА, МОЛЯ ВИ СЕ... САМО, ЧЕ И ЗА ТЕБ ИМА МЯСТО ВЪВ ВМА... А ЗА НАС?!??? НЕЩАСТНИ...
  • 17 Николай

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Иво Христов е роден на 8 октомври 1970 г. в Истанбул в семейството на Христо Петков Христов и Любка Христова. Баща му е кадрови офицер във военното разузнаване РУМНО, а в момента, когато се ражда синът му Иво, той е на работа в Генералното консулство на НРБ в Истанбул като вицеконсул, отговарящ по културните въпроси. През декември 1984 г. Христо Христов е изпратен в Посолството на НРБ в Белгия като съветник по политическите въпроси.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове