Last news in Fakti

28 Декември, 2020 13:26 3 920 61

Съдебната система в България е благосклонна към пияните и дрогирани зад волана

  • пияни-
  • дрогирани-
  • шофьори-
  • явор бахаров-
  • милен цветков

Примерът с Милен Цветков и Милена Милотинова нагледно показват как когато една грешка не получава своето справедливо наказание навреме, води до смърт или тежки последствия

Съдебната система в България е благосклонна към пияните и дрогирани зад волана - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Съдебната система в България е благосклонна към пияните и дрогирани зад волана, се казва в позиция на Европейския център по транспортни политики по повод искането на адвокатите на Явор Бахаров за отмяна на текстове, свързани с тестването на водачи за алкохол и наркотици.

Правосъдната система в България не може да бъде наречена съвършена. Правоприлагането създава редица парадокси, понякога дори абсурдни изключения, и невинаги правата на индивида могат да бъдат гарантирани. За подобен правен проблем Европейският център за транспортни политики сигнализира още през месец април, като насочи вниманието на Главния прокурор и Министерството на правосъдието към някои сериозни дефицити при разследването на пътно-транспортни произшествия. Сред тях е и липсата на възможност всяка от страните да бъде представена максимално обективно в правораздавателния процес, поради невъзможността за възлагане на експертизи на лица, които не са вписани в регистрите на съда. Откакто това предложение за създаване на междуведомствена работна група беше внесено, мина доста време, а заинтересоваността на прокуратурата и Министерството на правосъдието остават все така нищожни към тези теми.

Един от най-съществените правни казуси, които пряко засягат пътната безопасност, е процедурата за установяване на наличието на алкохол и наркотични вещества и това дали даден водач е карал или не под тяхно влияние. Несъвършенствата на процесите по установяването дали някой е употребил или не са значителни и това позволява на системни нарушители да продължават да управляват автомобилите си, което понякога завършва с отнемането на живот на невинни. Такъв показателен пример е катастрофата от 19 април тази година, при която загина телевизионният водещ Милен Цветков.

При друг подобен случай през 2018 г. пострада водещата Милена Милотинова. При този пътен инцидент водач е навлязъл в насрещното и е ударил челно пътното превозно средство, в което е била водещата. В този конкретен случай виновният водач не е бил употребил наркотични вещества или алкохол, но е бил под въздействието на лекарства, които имат негативно влияние върху реакциите на водача и са противопоказни за употреба при управление на автомобил. Две години след инцидента следствието продължава.

Друг фрапиращ случай от тази година бе задържането на актьора Явор Бахаров, който е карал под въздействието на наркотични вещества. Той бе осъден на една година ефективно излежаване на присъдата. Сега адвокатите на актьора се опитват да убедят ВАС да отмени някои текстове от наредбата за установяване на употребата на алкохол и наркотици, която се използва от МВР.

Това е опасна тенденция на оспорване на правилата и нормите от страна на водачи, които доказано системно нарушават правилата. Тази тенденция приучава всички, че нарушаването на правилата на движение е простима грешка, която с правни трикове ще им позволи да избегнат наказанието, което по принцип би трябвало да ги дисциплинира.

Проблемът с пияните и дрогираните водачи е не само проблем на българската правораздавателна система, това е световен проблем и не случайно един от приоритетите на ЕС е именно борбата с точно такива шофьори. Примерът с Милен Цветков и Милена Милотинова нагледно показват как когато една грешка не получава своето справедливо наказание навреме, води до смърт или тежки последствия за потърпевшите, които все пак са оцелели след тежък пътен инцидент.

Европейският център за транспортни политики по-скоро следва да окуражи българския съд за това да не проявява снизхождение към подобни прояви на грубо потъпкване на законите. В същото време нашите експерти отново биха искали да призоват за експертен диалог по въпросите на пътната безопасност с участието на главния прокурор, министъра на правосъдието, Народното събрание и всички заинтересовани страни, за да се създаде набор от правни документи, които няма да позволяват на виновните водачи толкова лесно да се изплъзват. Защото ако този път инцидентът се е свел до това някой да бъде задържан, понеже е криволичел по пътя, в друг случай можеше да завърши и със смъртта на невинен. Трябва ли да чакаме това да се случи отново, за да вземем адекватни мерки?


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма справедливост..

    35 2 Отговор
    Ако имаш пари и в затвора ще живееш като цар......

    Коментиран от #3, #53

  • 2 иван иванов

    25 3 Отговор
    Това е за КОН НЕ Е ЗА ЛЪВ !!!!!! До когато е така така ще е !

    Коментиран от #22

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Петър

    12 35 Отговор
    Това не е вярно,в България законите са доста по строги за водачи употребили алкохол отколкото във Франция или Австрия.

    Коментиран от #9, #49

  • 5 Каскетя

    31 3 Отговор
    Много е благосклонна към шофера на жипчето
  • 6 Гошо

    30 1 Отговор
    Амииии, ти да видиш, а крадците дето опоскват държавата ежесекундно, а политиците, а кметове, заместници, общински съветници, магистрати, прокурори..........? Тях съдебната ни система ни ги чуе ни ги види!
  • 7 Смота няк

    3 16 Отговор

    До коментар #3 от "Ю ТУБ":

    точно това случайно го гледах джипа се движеше с двайсе км/ч Баце преди да посегне към волана гарда го изпревари!!!! Бъди сигурен,че ако реши да се дрогира може,да си позволи такава дрога,че никога няма да разбереш дрогиран ли е или не!!!

    Коментиран от #18

  • 8 Гост

    20 2 Отговор
    Срещу съответната сума, съдебната система в България, е благосклонна към всеки и всичко!

    Коментиран от #45

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Премиера

    18 5 Отговор

    До коментар #3 от "Ю ТУБ":

    Защо да го търся в" Ю-туб" ,нали го виждаме "Лайв" в" Джипката"
    всеки ден????
    Нормален човек , може ли да се крие, в един джип от сутрин до вечер, всеки божи ден?

    Коментиран от #21

  • 11 буда

    7 9 Отговор
    редко пия повече от бутилка като карам а ако се случи винаги шмръквам неколко магистралки да ми прояснят главата и досега не съм убивал хора..доколкото си спомням.. или поне не толкова много
  • 12 А, бе тя кьоравата

    10 4 Отговор
    Не видя заспал пиян тулуп до шкафче, че туй ли да види.
  • 13 Манипулативна

    4 4 Отговор
    статия!!
  • 14 РАДИО ЕЛТО

    16 1 Отговор
    в БЪЛГАРИЯ няма правосъдие а кривосъдие корупция
  • 15 РАДИО ЕЛТО

    9 4 Отговор
    но има БОГ и всичко се връща

    Коментиран от #25

  • 16 Въртигъзов

    3 5 Отговор
    За това ,като видиш куки да ти махат за стоп,гази бате наред.
  • 17 Логика

    6 16 Отговор
    Пълни глупости. Спора е около позволената концентрация 0.5 промила и липсата на такава граница при останалите вещества. Карал съм пиян и напушен стотици пъти без птп , всичко опира до шофьора колко си може и преценката му.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Шаран БГ

    13 1 Отговор
    Задължително трябва да стане сакътлък със депутат / или негов много близък родственик/, член на правната комисия, за да се преразгледа и отново ремонтира / за кой ли път/ З Д П.
    Естествено, съдиите / и те са хора/не се изсилват много със строгостта на закона. От там идва и това толериране на разни пияндета и кандидат - убийци. Ако законът е правилно написан и достатъчно строг - съдиите няма къде да мърдат - ще налагат строги наказания и доста по-сурови санкции.
    Голяма част от родените между 1985 и 2005 години, са абсолютно безотговорни личности. Живяли в условията на демократическата безхаберност и безотговорност на държавните ни персони, и те по същия начин не зачитат никакви правила, закони, морални ценности. Не се учудвам вече, че 18 -28 годишни се избиват по пътищата. Само се моля Богу - дано не съм и аз пострадавщ от такива "юнаци"............

    Коментиран от #27

  • 20 big

    10 0 Отговор
    Само към тях ли? Вие се шегувате! Такова чудо като честна съдебна система у нас нито Дядо Мраз, нито Дядо Коледа ние донесъл!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Калоян

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "иван иванов":

    Това което наричаш ЗАКОН е за всички живи същества на планетата земя,включително и за лъв , и се нарича БОЖЕСТВЕН ЗАКОН ИЛИ ПРИРОДЕН ,АКО ЩЕШ И ВСЕЛЕНСКИ !

    Коментиран от #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 РАДИО ЕЛТО

    4 2 Отговор
    в ютуб има филм ангел на възмездието
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 РАДИО ЕЛТО

    7 1 Отговор
    има филм пропилени тинейджърски дни да го гледат младите който си падат по дрогата филмът е БЪЛГАРСКИ и е сниман в ГРАД ШУМЕН има го в ю туб

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Да де нооо

    7 5 Отговор

    До коментар #22 от "Калоян":

    В България Божият закон е: БОРИСОВ КАЗА!
    ФАКТ!
    Питай ПКП и Каскета!

    Коментиран от #41

  • 29 Тольо

    2 7 Отговор
    Затова затвора е пълен с хванати да шофират пияни и/или надрусани.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Петър

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Абе галфон":

    Максимално допустимото количество на алкохол в кръвта на водача, във Франция, е 0.5 ‰.

    Ако съдържанието на алкохол в кръвта на водача е над 0.5 ‰ и по-малко от 0.8 ‰, глобата е € 135. Много си умен.
  • 32 Тцтц

    3 5 Отговор
    Те убийците , насилниците и обирджийте не съдят по 1 година ...обикновенно им дават условни. Въпроса тук е дали Бахаров има ПТП-та , защото ако няма значи е добър шофьор. Повече ме притесняват шофьори, които не спазват предимство или карат с превишени скорости.
  • 33 Лудия касапин

    4 2 Отговор
    В Канада, къде е легализиран канабиса, не може да караш, 8 часа след като си употребил, естествено имат и съответните дрегери с които го доказват. Тук, ако си пушил в Събота, но те хванат в Сряда- гориш, въпреки, че ни си под влиянието на канабиса. Но това, да пушиш или, да удариш една линия и след минута, да скочиш в колата е пълна простотия, същото, като с алкохола.
  • 34 Петър

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Абе галфон":

    Във ФРГ шофьорите с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила се наказват с парична глоба от 500 евро, две точки във Фленсбург и един месец лишаване от правоуправление на МПС. Много ме кефят такива като теб,хем мързеливи да прочетат нещо,хем винаги готови а дават акъл.
  • 35 jdjd

    7 0 Отговор
    Те в държавата мафиотите крадците са на свобода вейкат си за съдебната система ми приказват какво е нормално в тази държава,че съдът да е наред
  • 36 станчо умния

    0 0 Отговор
    само кЪм ТЯХ ЛИ?
  • 37 Audi S

    5 0 Отговор
    Ами прави са хората,я ми обяснете като ти вземат кръвна проба кво се случва после.Отива някъде си и чакаш до 24 часа да излезе,как да им имам вяра,то на доктори ли на Катажий на кого да вярвам в държава където всеки те гледа в ръцете.Имам много какво да кажа ама хубави празници на всички и безаварийни
  • 38 Калоян

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Петър":

    Долара управляват сатанисти ,цялата система ще е наобратно - сбъркана ! Закона поощрява да се извършват престъпления , а не ги възпрепятства ,т.е да действа твърдо и заплашително !
  • 39 Истината

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "да прочетат":

    Как да си мръдне пръста Цацаров ,като той също е масон като Бойко ,а както знаем едно от правилата на масонството гласи ,че брат брат си по-масонска линия нямаш право да разследваш с какво дейности се занимава,стига това да не са подривни спрямо въпросният орден ( братството ) !
  • 40 Аз40

    5 0 Отговор
    То тук затова нищо не работи с тази пародия на парламент. Ако решат да работят, хората ще имат реални изисквания, а от тях болят премиерски шкафчета.

    Коментиран от #42

  • 41 Шшшшшшш

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Да де нооо":

    Борисов не може да казва нищо,тъй като е изцяло зависим от световните ционисти ,и затова ще трябва да се сме и модела на управление изцяло ,за да няма чужди вмешателства във държавата ни и начинът и на управление ! Пълно събаряне на къщата от карти строена толкова много време ,и построяване на една истинска божествена -крепост основана на ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА ! Истината ще ни направи свободни ,и само чрез нея ще можем да скъсаме дяволските окови ! Не съм от нито една партия,защото знам че всички те са в пълен слугинаж на чужди държави и служби ! Единствено съм симпатизант на новосформираната ПП : ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА , която смятам ,че е единствената алтернатива на България ! Изцяло независима от световното задкулисие ,което дърпа конците на всички останали парии управляващи 30 г ,и най-важното във нея се говорят само истини ,каквото никои друг преди това не е посмял дори да си помисли,да ги каже пред обществото ! Дано да се събудят хората ,и обединят преди да са доразграбили държавата тези !

    Коментиран от #43

  • 42 Истината

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "Аз40":

    Няма как да решат да работят тези във парламента ,във полза на народа ,защото са закупени като краставици от световното задкулисие- еврейско - ционистко ! Трябва да дойдат нови хора независими и истински ,а не подлоги и чуждо-поклонници ,и нагаждащи готови на всичко само и само да се облагодетелстват финансово ! Дано партията на Венцислав Ангелов - Чикагото небере повече сила ! Аз лично съм и симпатизант ! Всичко друго е марионетка до марионетка - продажна ? До къде я докараха 30г ,до глад,смърт ,безработица,корупция,чудовищна манипулация,деградация,и т.н и т.н няма да ни стигне времето да ги изброяваме всичките злини,които са извършили тези ЮДИ !
  • 43 Калоян

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Шшшшшшш":

    Истината ще се казва от сега нататък на висок глас за да се разобличават сатанистите ! Тя (истината) е най-големият им враг ,тъй като всички те са рожби на ехидната базирайки се изцяло на лъжата ,която пък е враг номер 1 на истината ! А кой е бащата на лъжата - Луцифер ,този на когото се кланят , А КОЙ символизира ПЪТЯТ-ИСГИНАТА,ЖИВОТА - Исус Христос ! И затова процесът вече е стартирал по-масовото събуждане и осъзнаване на хората във целият свят ,и различаването на лъжата от ИСТИНАТА ! От сега нататък бомбата със часовников механизъм ,за която са завързани всички те човеко-мразците ще тиктака наобратно !
  • 44 Васил

    2 0 Отговор
    И за чекмеджетата!
  • 45 хепатит

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Най-лесно е да те пита човек от какво не разбираш?! Пенкилер!
  • 46 Според хората

    1 3 Отговор
    По добре Съдебната система в България да е благосклонна към пияните и дрогирани зад волана, отколкото Съдебната система в САЩ която е благосклонна към полицаите, които застрелват и убиват трезвен човек безнаказано...!!!
  • 47 Оставка

    0 0 Отговор
    Най-мразеното съсловие след депутатите и политиците: нагло,некомпетентно,арогантно,корумпирано,слугуващо на господари-престъпници,с изключителни заслуги за геноцида над българския народ и безнаказаната корупция в ограбената ни държавица.
  • 48 Що така

    0 0 Отговор
    Баце пълни нощните си шкафчета с пачки и кюлчета, чрез дрона на президента и еве каскетъджии и съдии с двеста, а правосъдието дори не го погалва като лек ветрец.
  • 49 към петърчо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Петър":

    петърчо, законите може да са по строги но не се прилагат правилно а подбирателно.
    за австрия съм чувал само, че ако хванат полицай с подкуп не само го уволняват а му взимат и примерно ранното пенсиониране и други полагаеми облаги
  • 50 Хаджиментов

    2 0 Отговор
    Българската съдебна система е толерантна към всички престъпници. Например, хора с десетки висящи дела се разхождат по улиците и вършат нови престъпления, за убит човек на пътя дават условни присъди, пияни и дрогирани се отървават леко, ако знаят правилния човек, наркобосове си жовеят в затовра на лек режим и си влизат и излизат когато пожелаят, наркобарони осъдени в чужбина се изискват в България за да се освободят, осъдени престъпници си изчезват от България и си чакат спокойно давността, за стотици поръчкови убийства няма нито един осъден, за десетки умишлено фалирани банки няма нито един осъден, за разграбената и разрушена България няма нито един осъден и т.н. и т.н. Списъка е безкраен.
    Престъпниците имат права, доскоро им даваха смешни присъди ако си признаят, те трябва да се пазят и превъзпитават, не било модерно и хуманно да се осъждат на смърт или да им се дават доживотни присъди без замяна.
    А за жертивите мислят ли нашисте съдии, прокурори, министри. За техните близки мислят ли? Какво правосъдие е това, когато някой, затрил един или повече човешки животе, след няколко години е на свобода и се наслаждава на живота или убива пак, докато техните жерви, които по правило са много по-стойноистни от тях, ги няма. Как близките на жертвите се разминават с убийците, които често им се подиграват в очите?
    Ало, съдебната система. Вашите хуманни действия са за друго време и друго място. За България в този момент са неадекватни.
    А за корупцията в гнилата съд
  • 51 Хаджиментов

    1 0 Отговор
    А за корупцията в гнилата съдебна система не ми се и започва.
    Жалко за свестните хора, но те трябва да са най-непримирими към колегите си, които петнят и тях. И те знаят много добре кои са и какво вършат.
  • 52 Консерватор

    0 0 Отговор
    Към всички престпници всъщност, защото те и плащат!
  • 53 Порно

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Няма справедливост..":

    Но ще си в затвора и е много по скъпо.
  • 54 rtyuer6y

    1 0 Отговор
    гербераска с ган
  • 55 Гост

    0 0 Отговор
    Българска реалност.Гледай да бе пострадаш защото после в нашите съдилища справедливост няма.
  • 56 100% Пияни

    1 0 Отговор
    ИМА ГРЕШКА, ИМА И ПРОШКА, ИМА И ЗАДУШНИЦА ДВА ПЪТИ!!!
  • 57 Ставрийски #1

    1 0 Отговор
    Факт е че няма модерни методи за отчитане на престъпленията. Стари дрегери даващи отклонение до 0,5 промила и без кръвна проба ти дава само нули. За тестерите за наркотици още по голям смях - отчитат до 3 дена след употреба и не дават моментната концентрация на субстанцията само дали си взимал някога, което няма как да мине в съда без кръвна проба. Или грешките на съставящия акта ще спомена Ханко Брат и тоя късметлия от автомагистрала Тракия - карал с 300 и акт за 1000 лева даже осъдил държавата, че в акта са сгрешили на кой километър са го снимали. Иди осъди някой - пълни аматьори следят за контрола по пътищата. Сори Младене!!!
  • 58 СусБе

    2 0 Отговор
    Имаш проблем?! Носи пачка като боковаите в джоба и НЯМАШ ПРОЛЕМИ!
  • 59 Ехаа

    1 0 Отговор
    Ако не се ваксинираш си престъпник! Ако караш пиян и надрусан те оправдават! Велика простащина!
  • 60 Тъпа работа

    1 0 Отговор
    По времето на Живков за това щяха да лежат доста, при условие че не са от другарите. Сега е същото. Децата на хората с доста пари правят каквото поискат, а мама и тате ги спасяват. И този убиец от Борисовата градина си стои с гривна у дома. Абе корупция.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове