Last news in Fakti

4 Януари, 2021 15:41 3 713 36

Връщат учениците поетапно в училище от 18 януари

  • красимир вълчев-
  • ученици-
  • учители-
  • училище

Необходимо е да имаме пълна работна седмица, данните от празниците и почивните дни не са напълно показателни и напълно реални от гледна точка на отчетените случаи

Връщат учениците поетапно в училище от 18 януари - 1
Снимка: БГНЕС

След 18 януари можем да очакваме поетапно връщане на учениците към присъствена форма на обучение. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той е на посещение в 143-то ОУ „Георги Бенковски“ в столицата, където ще разговаря с учителския екип в първия ден, в който учениците от първи до четвърти клас се връщат отново в училище.

„Необходимо е да имаме пълна работна седмица, данните от празниците и почивните дни не са напълно показателни и напълно реални от гледна точка на отчетените случаи. В тази връзка ще обсъдим, вероятно следващата седмица, вероятно ако има такъв вариант в подобряване на ситуацията и частично връщане на учениците от 18, а не от 11 януари, защото ни е необходима една пълна седмица“, обясни министърът.

Вълчев посочи, че е в диалог със здравния министър от 11 януари да бъдат разрешени допълнителни дейности като провеждането на държавни изпити по професия и олимпиади.

„Особено тези за учениците в 4 клас, които са свързани с кандидатстване в природо-математическите гимназии. Моята заповед е формално до 31 януари, тъй като е синхронизирана с тази на министъра на здравеопазването. Има вариант ситуацията да се влоши било заради празниците, било заради новия щам на вируса. Всички страни живеем в тази непредвидима ситуация. Факт е, че през последните 3-4 седмици предприехме мерки, които подобриха ситуацията. Те не са крайни от една страна, но от друга страна са ефективни“, допълни образователният министър.

Вълчев отчете, че през миналата година образователната система е доказала, че във всеки момент може да превключи от присъствена към електронна форма на обучение и обратното.

Мнозинството от родителите са за връщане на децата, отчете още министър Вълчев.

„Нормално е. Училището е най-добрата среда, в която децата могат да натрупат знания, умения и да бъдат възпитани. Обучението от вкъщи в електронна среда е временна компенсаторна алтернатива. То не може напълно да замести обучението в реалната класна стая, но когато нямаме друг изход в случая преценихме, че връщането на децата от предучилищна възраст (1 до 4 клас) е разумно. Има и подобрение на епидемичната ситуация. То не е достатъчно да върнем всички ученици, но ни дава тази възможност малките деца, това сочат и научните изследвания, носят по-малък вирусен товар, в по-малка степен са преносители на вируса. Не е коректно и честно спрямо тях да бъдат обвинени. Иначе, всеки един от нас е потенциален вирусопреносител, част от епидемичната верига на разпространение“, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    24 4 Отговор
    короната отмина , така ли?

    Коментиран от #31

  • 2 закривай

    26 30 Отговор
    Учениците отдавна трябваше да имат втора нулева година, а тия селяндури ги залъгват с дистанционно обучение. Тази година им се връзват точно едни 15 присъствени дни. Даскалите трябва да идат на борсата и за преквалификация, какво е това физкултура например дистанционно.

    Коментиран от #7, #10, #14

  • 3 Брук

    16 0 Отговор
    Преди месец още,а и българите искат друг да им гледа децата!!!!
  • 4 Асинхронно

    45 2 Отговор
    Връщат, невръщат! Заповед на един митистър после на друг. Оплетохте се като пиле у кълчища, а образователният процес е кръгла нула.
  • 5 БАЙ Х@Й

    38 1 Отговор
    ‼ С маски на улицата, без маски на улицата ‼ С куче може , с внуче не ‼ Децата по домовете, децата в клас ‼ Вечерен час‼ Само до пет човека заедно ‼ Зелени коридори за пазаруване ‼ ......... А на вирОса не му пука ‼
  • 6 Бойко така е заръчал

    28 0 Отговор
    Създава се лъжливо впечатление, че Боко е победил вируса с тия 5000 ваксини, като даже трябва да се ваксинираш на два пъти т.е никой не е ваксиниран на 100%.
  • 7 Дивако

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "закривай":

    Ти не си добре, нулирай своята глава
  • 8 БАЙ Х@Й

    21 3 Отговор
    ‼А , защо ли вирОса за цяла година не порази НИТО ЕДИН ВИДЕН ПОЛИТИК ИЛИ МИЛИОНЕР⁉️

    Коментиран от #15, #17

  • 9 ЦК на Б К П

    1 8 Отговор
    Време си беше
  • 10 Родител

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "закривай":

    За физкултурата– едни учители говорят за различни спортове като междувременно си гледат внучетата вкъщи. Други поставят практически задачи напр. учениците да правят лицеви упори и др. упражнения като ги наблюдават, но май го махнаха заради нарушаване на личното пространство и др. под.
  • 11 С кен всеки ден... Пародия

    14 1 Отговор
    В България мозъци се промиват със страх и пръчка!
  • 12 ЮРУШШШ КЪМ Шкафа

    17 6 Отговор
    Кой печели най-много от това децата да са изолирани по къщите, да нямат социални контакти с връстници, да не учат какво е сплотеност и приятелство, да не учат както е спорт игра и детски смях?

    Кой печели най-много от това децата да не си усъвършенстват имуната система по начина предопределен от раждане?

    Кой печели най-много от това децата да нямат образование, а да мързелуват вкъщи по компютрите и да зомбясват пред екраните?

    Кой печели най-много от умишленото и безмилостно унищожаване на България и бъдещето й?

    Коментиран от #18

  • 13 Неадекватност

    23 23 Отговор
    Най-голямата глупост е да се върнат децата на училище сега.
    Всички страни които не затвориха училищата не можаха да овладеят увеличеното на случаите. Няколко седмици след затваряне на училищата случаите тръгнаха надолу. България не прави изключение от тази тенденция. При всяка една грипна епидемия се обявява грипна ваканция това не е нещо което са го измислили сега.Това се е доказало като ефективна противоепидемична мярка във времето. Голямата разлика сега е, че децата почети винаги са безсимптомни преносители. Разлика е и, че при сезонния грип една вълна е 10-14 дни, а при този вирус 30-45 дни. Трябва да се помисли за отменяне напълно на лятната ваканция по-скоро. Може се учи пълноценно и безопасно от май до октомври без ваканции, а зимата всички в къщи. Пролетта и лятото и не малка час от есента времето е хубаво може дори и навън да е обучението, да не говорим, че ако не друго всички прозорци може да са отворени.

    Коментиран от #16

  • 14 И Чистачките

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "закривай":

    На борсата БОРСАТА
  • 15 ами

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й":

    Щот' пият спецЕални хапчета.
  • 16 Момче 17г

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Неадекватност":

    Море искам лятоска, не хикс и игрек!!!

    Коментиран от #19

  • 17 Дедо Пене

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й":

    ПОЛОВИНАТА ПАРЛАМЕНТ ПРЕБОЛЕДУВАЛИ, А ЕДИН ДЕПУТАТ ПОЧИНА ОТ КОВИД19. КИРО ГЕЛА,ТИКВАТА, СОФИЯНСКИ БЕРЕ ДУША И ДР. ОТРЕППКИ СИ МИНАХА ПО РЕДА, НО ГОСПОД НЕ ГИ ИСКА, ЧЕ САТАНАТА БИЛ В ОТПУСК!!!
  • 18 Дедо Пене

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "ЮРУШШШ КЪМ Шкафа":

    КОЙ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ТЕБ И ДЕЦАТА, ВЕ ЦЪРВУЛ, КАТО ЦЕЛИЯ СВЯТ Е ПЛАМНАЛ, А ТИ МРЪНКАШ ОТ ЕДНА МАХАЛА, НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ???

    Коментиран от #32

  • 19 Дедо Пене

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Момче 17г":

    И ДЕДО ТИ ПЕНЕ ИСКА МЛАДО МАЦЕ, АМА НЕМА И С ПАРЕ И МОЖЕНЕ, ПАК НЕМА!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Знаците

    1 1 Отговор
    + и ! Са много близо.
  • 22 Пурко

    8 8 Отговор
    Очаквам сега голям рев от мързеливите даскали, декларации от разни измислени сдружения и пр. с цел това да не се случи... Когато научиш цяло едно съсловие да лежи по гръб и да взима пари за нищо, то е много трудно после да го накараш пак да работи
  • 23 МММ

    10 3 Отговор
    Що си правите експерименти с живота на хората,обявявате НОВ ЩАМ и пращате децата в клас,къде е логиката,данните ЗА ЗАБОЛЯЕМОСТ СА ЯВНЯ ЛЪЖА ,ПО ПРАЗНИЦИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ НЕ СЕ ПРАВЯТ.....
  • 24 Министър бил

    7 6 Отговор
    Мерките тъкмо започнаха да дават резултати - намален брой заразени и намален брой починали - и Вълчев отново се "изяви". Че и прогнози дава за "вълшебната дата" 18 Януари, сякаш вирусът изведнъж ще спре тогава и ще сме го победили с 1% ваксинирани.
  • 25 ОСТАВКА на тоя

    11 2 Отговор
    Къде са тези "научни данни" че малките деца били "в по-малка степен преносители на вируса"? На всички е ясно че училищата са едни от основните вирусни развъдници и без тяхното затваряне, мерките няма да дават резултатите които дават в момента. Този чувал ли е за грипни ваканции и наясно ли е кога и защо се правят. Нагледат се през тази пандемия на безумно "управление" и на откачените "решения" на тоя. Интересува го единствено и само "изпълнението на плана".
  • 26 ше му спукам къомбето

    3 2 Отговор
    Кой тук коментира за нулева година?Нормален ли е?Явно няма деца.

    Коментиран от #33

  • 27 -----

    5 3 Отговор
    Децата трябва да се учат, а не да се зомбират по цял ден вкъщи с телефони.

    Коментиран от #29

  • 28 ПиПи

    3 0 Отговор
    Пинокои пак напъва с ум и акъл. Ще стане пак както миналата зима и тази есен и после - оххх ама ние сбъркахме.... Но в затвора няма да сбърка те да влезете. Това се знае.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Васил

    2 1 Отговор
    Връщат заразата по етапно.
  • 31 1111122222

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Изборите в САЩ също
  • 32 11112222

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Дедо Пене":

    Много груб и не възпитан език!
  • 33 прав си

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "ше му спукам къомбето":

    Нема се 'арчиш още една година, докато гу избуташ до абитурен'ската.
  • 34 Числата говорят

    2 0 Отговор
    На никого ли не му прави впечатление? Сметката не е сложна.
    На 31.12 - 61 починали, на 1.1 - 28, на 2.1 - 40, на 3.1 - 34
    Това прави средно по 40 на ден за тези 4 дни.
    Положението от 24 до 28 декември беше подобно за тези 5 дни (всеки може да го провери).
    Между празниците отчетоха веднъж 154 и веднъж 110.
    Ако от утре отново започнат да отчитат по 100 и повече на ден, това означава, че трябва да отчетат еднократно 450-500. Иначе това ще означава, че по празниците хората избягват да умират или просто лъжците си почиват.
    Нека видим от утре!
  • 35 Васил

    1 0 Отговор
    Смъртността не намалява и заразените се увеличават а те видиш ли ще борят пандемията като отварят училищата и детските градини. Дръж се Китай такива мерки не си виждал.
  • 36 боклук професор

    0 1 Отговор
    Мумията се завръща с мякащ неразбираем акцент на варненски псевдо-български език обричащ българчетата на неграмотия и безхаберие с усилие на уродлива бандитска подлога !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове