Last news in Fakti

5 Януари, 2021 17:57 2 916 41

Идат избори – управляващите строяват войските си от тролове във Facebook

  • тролове-
  • социални мрежи-
  • фейсбук-
  • facebook-
  • мирослав иванов-
  • парламентарни избори-
  • избори

Механизмът е съвсем прост, но доста ефективен

Идат избори – управляващите строяват войските си от тролове във Facebook - 1

До редовните парламентарни избори може и да остават още месеци, но предизборната борба във Фейсбук вече е открита. При това по-точно е да се каже, че това ще е „война“, откроява в блога си журналистът Мирослав Иванов.

Използването на анонимни профили, т. нар. тролове, не е нова практика за прокарване на политически послания през социалните мрежи. Затягането на правилата на Фейсбук за политическа реклама обаче внася нови нюанси в троловите кампании.

Този политически сезон на мода очевидно ще бъдат анонимните Фейсбук страници, които да ударят конкурентите чрез добре известните „мемета“, фалшиви новини, фантасмагории и обикновени лъжи. Тон в тази посока вече задават проправителствени страници в социалната мрежа. Те вече са задействали десетки рекламни кампании, които имат за цел да осмиват разпознаваните за основни врагове на управляващите от ГЕРБ.

Сред водещите цели са президента Румен Радев, лидерът на БСП Корнелия Нинова, Мая Манолова и Слави Трифонов.

Как работи механизмът?

Механизмът е съвсем прост, но доста ефективен. Създава се страница във Фейсбук, която е посветена на някой от политическите конкуренти. С цел увреждане на имиджа на този конкурент на управляващите, в нея започват да се публикуват мемета, някакви „разкрития“ от анонимни сайтове, чертаят се схеми на задкулисие и т.н. Посланията задължително са негативни за обекта на страницата. Съдържанието на страницата се рекламира мощно с цел да достигне до повече хора и да предизвика негативни реакции за политическите конкуренти на ГЕРБ.

Така например на 29 октомври 2020 г. е създадена страницата „Има ли такава партия?“. Тя е посветена на Слави Трифонов и оглавяваната от него политическата партия „Има такъв народ“. Страницата публикува колажи и мемета, в основата на които е Трифонов. Посланието е, че той е „схемаджия“ и влиза в политиката „за да краде“. Страницата има регистрирани шест администратори, два от които извън България. В момента „Има ли такава партия?“ рекламира четири от публикациите си, а други три кампании вече са изтекли.

На 7 декември 2020 г. пък е създадена страницата „Бермудският триъгълник“. Тя е фокусирана върху БСП, лидера на партията Корнелия Нинова, президента Румен Радев. Сред обектите на интерес е и Мая Манолова. Само за последните седем дни страницата е изразходвала малко под 1000 евро за реклама на своите „произведения“ – отново колажи, мемета, графики на задкулисни схеми и др. От началото на съществуването си пък в „Бермудският триъгълник“ са потънали за реклама близо 3500 евро.

Кой плаща?

Като субсидиращ рекламата субект е посочена организацията Zeitgeist България. На сайта zeitgeist-bulgaria.org организацията описва себе си така:

„Zeitgeist България започна като местно политическо движение през 2019 г., фокусирайки се върху социалното съзнание и действията на общността. Скоро станахме признати като силна група от лидери. Привлякохме все повече хора, намерихме много съмишленици и дадохме глас и платформа на тези, които имаха нужда да бъдат чути.“

На сайта няма посочени лица за контакт, няма и никаква информация за начините на финансиране на организацията, нито кои и какви са членовете ѝ.

Единствената налична информация за Zeitgeist България ни връща отново във Фейсбук. Там съществува страница със същото име. Тя е създадена на 20 октомври 2020 г., буквално дни преди появата на „Има ли такава партия?“.

Една от последните публикации на страницата новина със заглавие „Гръцка телевизия надъхва народа: Бойко Борисов трябва да ни стане премиер“.

На страницата се споделят основни публикации от проправителствените сайтове tribune.bg и 7dnisofia.bg. Между тях има публикувани анкети за провежданите противоепидемиологични мерки.

Примерите ясно очертават подготовката на доста кална и кафява изборна битка. А финансов ресурс политическите опоненти на управляващите да бъдат омаскарени очевидно няма да бъде жален.

Автор: Мирослав Иванов


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    31 2 Отговор
    Ангелинка е номер едно !

    Коментиран от #28

  • 2 честен ционист

    11 9 Отговор
    Във Фейса има един фалшив профил на Славуца, който напрактика говори истини, за сметка на оригинала..
  • 3 А оним

    6 32 Отговор
    Бойко да ги отнесе отново
  • 4 ТролКонтрол

    17 1 Отговор
    Фирмата SiteGround със седалище ул. Олимпийска 6 , София
    е типичен пример на Мутро-ферма
    ....
    Едни млади джуджета - приятели в МЕИ на по 23 години в 2004 се събрали , построили сграда за 25 милиона евро и пуснали сървър-центрове за уеб-хостинг в САЩ , Азия и Европа за 450 милиона евро.
    Сетне кой хаквал Американските компютри и перял пари :)))
  • 5 Жоро

    6 15 Отговор
    Миро ти на коя хранилка си????

    Коментиран от #16

  • 6 НАТЕ

    22 4 Отговор
    Ненормални, това ли е България?Аз не искам да живея в такава пропаднала и мизерна държава
  • 7 И тук е пълно с тролове

    8 0 Отговор
    Гуцал

    Коментиран от #41

  • 8 Миризлив пор

    8 17 Отговор
    Айде авторчето да се почеше по тиквата и да види коя е жената на Сергей Станишев, след това и какъв и е бизнеса и изненадаааа това е фирма за формиране на обществено мнение... С други думи това което описва в полза на БСП и това работи 10+ години. Да му обясня ли колко профила има регистрирани в нейната трол-ферма? Хайде, като казва А да каже и Б.

    Коментиран от #20

  • 9 Трол

    18 2 Отговор
    Трол-зло джудже от Северните митологии..Нещо като микс между дебелият Сашо Йорданов и кротанчото Ж.Желев.Полезно за Лорда и вредно за Народа..
  • 10 Фен

    7 21 Отговор
    Ами тя веригата на сорските и олигархските тролове също е лесно проследима. Капитал, БНТ, БНР, Мангъров, знайни и незнайни "социолози" и "политолози, "анализатори", Радев (фигуранта) - лично и т.н. Профукаха се милиони левове за черна пропаганда, само и само да се катурне държавата. За сега - неуспешно.

    Коментиран от #31

  • 11 Последния Софиянец

    27 4 Отговор
    Колко е жалко да си гербав трол.

    Коментиран от #14, #17

  • 12 ГОРСКИ

    9 2 Отговор
    Иска ми се да управляват млади не опетнени а не стари кримки !!!!

    Коментиран от #18, #25

  • 13 Петьо Петров

    21 1 Отговор
    Нямам Фейсбук и няма как да ми внушават каквото и да било. Своят избор съм си го направил,оставам вашия на вашата съвест или цена. Нека да сме здрави,все се надявам да победим заедно купеният и корпоративен вот,а победители няма да има. Влизаме в една изборна спирала и докато не се обединим като нация,спасение не може да има. Пристрастия много,но понякога те заслепяват,не го забравяйте. Нека избираме с разума си,а не с предразсъдъците си.
    Бъдете здрави и разумни!
  • 14 гост

    20 2 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    За пари са способни да оплюят и родната си майка !

    Коментиран от #35

  • 15 да питам

    5 7 Отговор
    А "кутевчетата" живи ли са още ??😁
  • 16 Антитрол

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Жоро":

    Не знам за Миро ама ти висиш постоянно тук - той Миро си изкарва парите с писане на статии обаче ти с какво си изкарваш парите щом постоянно си тук - или гузен негонен бяга.

    Лошото е че всички знаят че сте тролчета та постигате обратния ефект - даже се радвам че ви има.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Фен

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "ГОРСКИ":

    Бе и на мен! Ама де ги?

    Коментиран от #22

  • 19 Ей за туй мислете....

    12 5 Отговор
    Не се ли обедините около БСП (добра или лоша), но е единствената партия способна да гътне ТУЛУПА, ще му хапнете маркуча...
    Нужен е ОБЩ ФРОНТ !!!!!
    Тоя ПЕЗЕВЕНК много ви обича разединени и така се крепи 11 години.
    Не разпиляване на гласовете по малките партийки, а обединението (извън ЕНП) с една по голяма партия може да гътне ШАЙКАТА С БАЙ ТУЛУП....в случая добра или лоша това е БСП...иначе Тиквуций ще е вечен!!!! Не забравяйте, че ОБЕДИНЕНИЕТО на комунисти и антикомунисти успя да неутрализира дори и Хитлер!!!

    Коментиран от #27

  • 20 Антигерб

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Миризлив пор":

    Е той СерГей си явен сътрудник на Герб барабар с Гергов и другите калинки от БСП. (повечето от БСП са пък неявни сътрудници на тиквата). Та фабриката за тролове обслужва единствено статуквото - много ги е страх всички партии от промяна на статуквото.
  • 21 Срещу Костов

    3 1 Отговор
    Години наред тролене и пропаганда
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Чичо

    5 6 Отговор
    Тролове, тролове...ама поне да ги подбираха малко по-умни, че нивото им е даже под нивото на Еднокнижния!
    Колкото до очернянето - нищо ново, това го има по цял свят. И винаги е насочено към вниманието на тези, на които IQ-то е по-малко от номер на обувките им. Жалкото е, че са много - и с вродената си тъпота те вдяват, че наливат не вода, а пачки в чекмеджето. Докато те самите ходят със съдраните гащи...

    Коментиран от #24

  • 24 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Чичо":

    Ангелинка, Чичо, Ю.Кортес , оня с коня .....КАКВО Е СКЪПИ ?
  • 25 Хмм

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "ГОРСКИ":

    Те на младите ако им прочетеш биографията....
    Внуци на 'бивши' комунисти, още на 18 в борд на директори на разни фирми и предприятия.
    За справка - Свинетка!
  • 26 Калин Ставрев

    4 6 Отговор
    Троловете на БСП ,Отровното трио , разни русофилистици и всякакви БКП изчадия са в пъти повече от някакви жалки тролове на ГЕРБ . Достатъчно е да погледнете сайтовете и фейсбук. Толкова псувни ,плювни и фейк новини срещу управляващите не е имало никога. Мобилизирана е цялата криминална общност.

    Коментиран от #33

  • 27 Калин Ставрев

    4 4 Отговор

    До коментар #19 от "Ей за туй мислете....":

    Другарю , БСП никога , нивга , ниенте . но пасаран. Не ви щем . Анадънмо.
  • 28 гербераст зад всеки храст

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    "мечо" е номер 2, ония неграмотния, който пише само с големи БУКВИ е номер 3 и т.н. и т.н.

    Коментиран от #29

  • 29 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "гербераст зад всеки храст":

    Този с големите букви сега е Калин Ставрев .
  • 30 Бай Тошо ни трябва.

    1 3 Отговор
    Този хитрец е накарал навремето Брежнев да ни взима боклучивите зеленчуци срещу злато.
    Но е хубаво да знае поне английски.
    Не можеш да излъжеш някой западняк с мучене и 2 думи на кръст.

    Коментиран от #34

  • 31 Те го бре! 😀

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Фен":

    Статията за него, а той гьонсурат като крадеца Борисов дето му плаща и дращи ли дращи простотия! Е затова няма как умен човек да гласува за тях! Ам чи откъде да знаят те? То акъл требе!😀
  • 32 Герб

    6 1 Отговор
    Хубава дума с добър смисъл , но в момента е изпразнена от съдържание. Оцветена е в черно , сиво, лошо , мазно,миризливо.
    Причината са хората които се облажиха от властта .
    Български Герб. Това будеше гордост.
    А сега ме е срам да кажа тази дума..
    А това е само дума.
    Партийте са от ден до пладне.
    Една си отива , друга идва.
    Колелото се върти.
    Вече за мен думата герб никога няма да има силата която имаше преди да се появи партия с това име.
    Същото е с правата и свободите.
    Хубави думи , но вече оцапани.
    В кафяво.
    Чак ми замириса.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бай Тошо ви обича

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Бай Тошо ни трябва.":

    Сега яж пластмасови домати на тръмп... И макдоналдс да стават всички дебели.. Бай Тошо мисле за всичко а Боко открадна всичко
  • 35 То да беше за пари!

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    А то за жалки крадени монети! Дори тия дето им плащат се подиграват с тях! Имат ги за боклук, който да му подхвърлят дребните и да му гледат сеира, като се излага!
  • 36 Ваксинатор

    3 1 Отговор
    Огромна, дори гигантска кожена ваксина за всеки трол без значение от какъв пол, етнос и народност е екземплярът!
  • 37 Конник

    0 1 Отговор
    Тя и твойта статия е трол. “Хванете крадеца” вика истинския кра........
    Да, опозицията вече от половин година има свой як фронт от тролове.
    Не слушай новините а вярвай на себе си!

    Коментиран от #38

  • 38 Да! Всички интелигентни

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Конник":

    хора виждат, като има тема за Слави и Президента, какво се случва! 😀 Тролеите шутове на крадеца, ще счупят клавиатурите и има нама за няколко часа стават по 200-300 тролски коментара! 😀 Кой от кой по "УМЕН" и лъжлив!😀 Що си мислите, че някой ви вярва? 😀 Виж във вашите сайтове на "УМНИТЕ", може и да намерите някой заблуден съмишленик! 😀
  • 39 грешката на ББ

    2 0 Отговор
    Грешката на ББ е че изкара срещу РР - цецка цачева.
    осребрила "труда на три поколения" в апартамент зад кино изток където пикаят клошарите....

    затова досега минахме през солта, ще изядем и пръчките на голо, и накрая ще си платим. това за който разбира
  • 40 Стоян

    0 1 Отговор
    А вие от Факти работите организирано и целенасочено за проруските партии, доказан факт
  • 41 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "И тук е пълно с тролове":

    Троловете са в Долна баня, в Гуцал всичко е спокойно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове