Last news in Fakti

6 Януари, 2021 11:40 2 184 24

Доц. Киселова: Президентът не може „да отмени“ изборите

  • наталия киселова-
  • парламентарни избори-
  • избори-
  • изборен кодекс

Преподавателят по конституционно право в Софийския университет даде разяснения по темата за предстоящия парламентарен вот

Доц. Киселова: Президентът не може „да отмени“ изборите - 1
Снимка: БГНЕС

Имам чувството, че се готвим за президентски, а не за парламентарни избори.“ Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Президентът не може „да отмени“ изборите. Той има право да определи измежду няколко дати“, поясни доц. Киселова, визирайки коментара на премиера Бойко Борисов.

На първата консултация при държавния глава вчера министър Костадин Ангелов според Киселова е бил като „отличник, който не си е написал домашното, когато отива на изпит“, а здравните експерти говорели „общи приказки, които по принцип знаем“.

Киселова обърна внимание върху липсващата информация как ще се приложат противоепидемичните мерки в етапите от изборния процес след насрочването на изборите. Тя посочи събирането на подписи за регистрация на партии, коалиции и подписи, проявите от предизборната кампания, разнасянето на материалите в предизборния ден, как ще са оборудвани членовете на секционните комисии, как бихме гласували машинно, как ще се организира гласуването в лечебните заведения и как ще гласуват карантинираните.

Юристът очерта два варианта – първи, при който провеждаме изборите за Народно събрание, запазвайки сегашната заболеваемост, „нещо като плато“, и втори – с по-висока заболеваемост.

Относно удължаването на срока на личните документи Наталия Киселова заяви, че също има неясноти, защото по сегашните правила хората с документи с изтекъл срок не биха могли да гласуват. Тя обаче призова „да не правим резки движения с промени в Изборния кодекс“.

28 март не е подходяща дата заради смяна на времето и климатичните особености, смята Киселова. Според нея датата на вота трябва да бъде преди Великден и Гергьовден, „защото тогава не можете да спрете хората да се събират“.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор Живков е изградил България

    17 10 Отговор
    Тази прилича на Готвачка

    Коментиран от #6, #10, #24

  • 2 Мутристан

    22 7 Отговор
    Тва па отде се взе ?!?!?!
  • 3 ТаУмВзе

    10 6 Отговор
    Какъв е смисълът от уж избори? 31 годин Партийки и кво стана. Последна национална Катастрофа.
  • 4 Жоро

    19 6 Отговор
    Мнението на тази никой не го интересува.
  • 5 Българка

    23 6 Отговор
    Здравните лакеи на властта , начело със здравния смешник ,не управляват здравната криза и най-вероятно изобщо няма план за прилагане на противоепидемични мерки по време на изборния процес. Видяхме умиращите пред болници и в линейки без достъп до здравно лечение. Здравето на хората сега не е на дневен ред за властниците. Сега правим стъкмистики, имитация на мерки/работа и най-вече усвояване/ крадене по здравни пътеки или под път и над път. Дори да има някаква идея/план, то Борисов няма да разреши на лакеите да го предоставят на президента. Радев е страшилище за Борисов и има защо. Президентът е обединител и говорител на прогресивни, свободни българи, а Баце е престъпен диктатор, който се е вкопчил в кокала
  • 6 Дзан

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тодор Живков е изградил България":

    Как тъй тошо е изградил България той трябва да е достигнал 1280 години по твойта логика

    Коментиран от #11

  • 7 Хахаха

    16 3 Отговор
    Тази Киселова ... се изказа, че пряката демокрация е вредна, а референдумите противоконституционни!
    Тази вещица трябва да бъде с отнета доцентура и изхвърлена, като преподавател.
    Да не може да разбере текста на чл.1, ал.2 от Конституцията:
    Чл. 1. (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

    Т.е. може да е правят референдуми по всичко, дори по въпроси за данъци и по въпроси от компетенциите на Велико народно събрание.
  • 8 фен на сидеров

    7 3 Отговор
    на тази повече й отива да е космонавт, нежели "юрист"
  • 9 мдааа

    13 2 Отговор
    България - държавата на доцентите и професорите !!!
  • 10 слава на ГЕРБ

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тодор Живков е изградил България":

    Не е готвачка ! Това е принцеса Фиона гаджето на Шрек !

    Коментиран от #12

  • 11 Ти правиш ли

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "Дзан":

    Разлика между Създал и Изградил? Бай Тошо наистина изгради толкова,че 30 години го разрушават, продават,препродават,концесионират,приватизират,и все още има. Е,почти стигнаха финала.Успяха задружно всички без изключение.Следващите сте Вие- през земите на" дедо" до панелките.Който пак бай Тошо ви раздаваше без лев вложени от вас средства.Ще кажеш- абсурд! Да,но абдурд беше и предблоковите пространства където псркирахме,някой да отнеме.Стана за една седмица.И сега дисциплинирано снасяш, за онова място,където паркираше безплатно.Така и с панелките ви ще се случи.Има проверени,безукорни схеми.Трябва ми чаршаф да посоча.И пак няма да повярвате.

    Коментиран от #15

  • 12 Коронавирус

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "слава на ГЕРБ":

    Ти сигурно приличаш на Ален Делон

    Коментиран от #14

  • 13 четете

    7 6 Отговор
    Учудвам се на коментарите. Много правилен анализ е направила доцентката, трабвя да се анализират всички обстоятелста, за да могат хората да упражнят правото си на вот. Именно за това Президента ги събира за становище, но на гербаджийските корумпета целта им е да има ниска избирателна активност, за да гласуват само платените им хрантутници и турското твърдо ядро .
    Борисов се отмята по пет пъти на ден и се оправдава цяла година с вируса, но Президента видиш ли вече казал и не може, въпреки че официално не е обявил датата.
  • 14 слава на ГЕРБ

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Коронавирус":

    Не , приличам на Бойко Борисов , като млад !
  • 15 Дзан

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "Ти правиш ли":

    Дефакто преди 1944 са живели по пещерите по поляните по дърветата нищо е нямало обаче появява се тошо и хоп с него идва щастието добре че тошо и шайката му са национализирани на хората земите и имуществото им с тва се запомнят тази шайка ааа и тошо ще го запомним с джендарската целувка с брежнев

    Коментиран от #16

  • 16 МИЧ

    4 7 Отговор

    До коментар #15 от "Дзан":

    При Тошо и преди него България си е беше една бедна и обрулена държава преживяла две нац. катастрофи и проляла реки от кръв.

    Коментиран от #18

  • 17 Дзан

    3 1 Отговор
    Така е реки от кръв за национално обединение за обединение на българските земи
  • 18 ми , не ..

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "МИЧ":

    Поинтересувай се , колко пари е имало в пенсионният фонд , преди да дойдат шумкарите ...

    Коментиран от #20

  • 19 Само БСП

    4 5 Отговор
    Всички комунисти да ядат лайн.та на Путин изпратени като торта по Амазон и да отидат до кремъл за да ги наградят с ордени за смелата закуска
  • 20 504

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "ми , не ..":

    Много е бил малък броя на осигурените хора . Седемдесет процента от населението е било селско и те не са имали никакви осигурителни книжки или по точно са нямали право на пенсия от тези частни фондове.
  • 21 леля

    2 0 Отговор
    Тази е леля ми от Мексико😁
  • 22 оцеляваща

    4 0 Отговор
    Тази наистина ли е доцент?!?!
    Каква е тази казана глупост,за отличника с ненаписано домашно отива на изпит.....На изпит се отива с научен материал(няма домашни),освен ако има предвид приготвяне на т.н.за преписване.Тя така ли е станала доцент или от партия издигната.
    Уморих се да чета глупости от журналисти и от управляващите.
  • 23 Аве Адолф

    3 1 Отговор
    И тая никаквата се прави на фатмашка патеричка , жалки напънчета .
  • 24 Чернобил

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тодор Живков е изградил България":

    Празни глави радиация не ги лови другари комунисти това не е радиация а вирус/тогава си ходихте спокоино а сега правителството мисли за вас/И оставете по умните хора да си вършат работата /а не партиините секритари
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове