Last news in Fakti

6 Януари, 2021 11:38 1 346 17

Историк: Политическият ни елит не може да излъчи нов Ботев

  • христо ботев-
  • възраждане-
  • чета

Походът на четата на Ботев е пример за това колко добре е преценил ситуацията

Саможертвата на Христо Ботев е един много добре премислен сценарий, а не безцелен акт. Завладяването на кораба "Радецки“ от неговата чета изиграва важна роля, за да разбере Европа за Априлското въстание и страданията на българския народ. Това заяви в интервю за БГНЕС ръководителят на отдел “История на България през Възраждането (XVIII-XIX в.)" в Националния исторически музей д-р Михаил Симов.

На 6 януари отбелязваме 173 години от рождението на големия български поет и революционер. Той е роден в град Калофер през 1848 г. в семейството на един от най-известните възрожденски учители Ботьо Петков.

"Ботев навлиза доста млад във водовъртежа на революционната борба. Той изминава дълъг път за своята 28-годишна възраст – от калоферското даскало до това да бъде предводител на четата, слязла на българския бряг при Козлодуй“, заяви д-р Симов.

Подвигът на Христо Ботев не е в резултат на младостта и буйната му кръв.

"В него виждаме един много трезв, много премислен, много осъзнат политически водач на българското революционно движение. Той застава начело на БРЦК в един много труден период, след гибелта на Левски и след като Каравелов се оттегля от активна дейност. Ботев заварва една политическа апатия, не се знае накъде да се поеме, оттук-насетне какво да се прави. Неговата заслуга е в това, че в правилния момент насочва българската емиграция към действия. Той много добре познава както Източния въпрос и международната политика, така и положението на своя народ и много добре може да прецени кога е дошъл моментът да се действа и кога трябва да се изчака“, каза д-р Симов.

Според него е важно да имаме такъв политически истински водач, какъвто сегашният политически елит, като че ли не може да излъчи.

"Всяко поколение трябва да плати някаква цена, за да живее в по-добри времена. Не може да съизмерваме днешната епоха с ценностите на една отминала епоха. Добре е да помним, това което се е случило, да помним хората, на които дължим сегашното си положение и да се поучим от тях“, призова д-р Симов и припомни, че борбата на Ботев на първо място е за свободна България, в която всички да могат да живеят по един по-справедлив начин.

Попитан дали революционерът е достатъчно познат и оценен, той посочи, че още в първите години след Освобождението Ботев заема видно място в Пантеона на българските национални герои, героите на Възраждането и освободителната борба.

"Доста внимание му се обръща. Едни от първите паметници, издигнати в свободна България са паметници на Ботев, например този във Враца. Има и недоизказани неща за Ботев. Няма как да се каже всичко за него в публичното пространство и учебните програми. Ние познаваме Ботев предимно като поет и войвода на неговата чета, но той има и една много сериозна публицистика, в която са заложени изключително силни политически познания. Там вече виждаме до колко дълбоко той е навлязъл в тънкостите на източната политика и в събитията, които се разиграват по това време на Балканите, колко ярко изобличава еснафлъка на чорбаджиите и псевдопатриозма, и цялата разкапаност на османската държавна система. Също така се четат и много силни социални послания на революцията. Той я възприема не просто като отхвърляне на османското иго, но и като създаване на една по-справедлива социална система“, коментира историкът.

Той обяви още, че се надява от този пролетно-летен сезон ремонтираният кораб "Радецки“ да започне да изпълнява своите плавания.

"От това лято корабът приема посетители и функционира като музей. Посетителите там могат да видят една малка експозиция, посветена на Христо Ботев, на похода на четата, както и на историята на самия кораб, който е историческа реликва и е реплика на оригиналния“, заяви д-р Симов.

"Походът на четата на Ботев е пример за това колко добре е преценил ситуацията. Завладяването на кораба "Радецки“, вдигането на шум около това и изпращането на телеграми до Европа изиграват огромна роля, за да се разбере какво се случва у нас, за Априлското въстание, за страданията на българския народ. Гибелта на Ботев е цената, която е трябвало да бъде платена, за да се получи този желан политически ефект“, обобщи историкът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сварени жаби.. Влюбени в Боко

    1 3 Отговор
    Нарочно ли дразнител хората
  • 2 Чак

    3 0 Отговор
    и "елит" ?
  • 3 no name no face no number

    5 0 Отговор
    Елита НИКОГА, нвма да може да излъчи нпв Ботев или Левски, защото тези герои не са били част от Елита. Егоизтите от елита могат само да си тъпчат сметките, те са чревоугоднически създания ниска топка спрямо героите, които обикновените хора раждат и създаеат.
  • 4 ПСР

    6 1 Отговор
    Уви,ние българите,нямаме политически елит.Не сме имали,като гледам,скоро няма и да имаме.
    Да се вкарват имена и личности,като Левски,Ботев,Каблешков,Петлешков,Волов в този дебат,е глупаво.
    Да не говорим за десетките хиляди българи,участвали във Войните за Освобождение и Обединение на българските земи и народ.
  • 5 nio name no face no number

    0 0 Отговор
    Допуснах грешка С не З, извинете
  • 6 !!!?

    4 3 Отговор
    Как да не може бе ? Я виж колко "ботевци" са се натряскали до козирката и гонят кръста в реката !!!?
  • 7 българин

    0 1 Отговор
    Този историк, д-р Михаил Симов, не е ли запознат поне с Априлското въстание, не знае ли, че предатели винаги е имало и какво ако не продажни предателски мекерета е така нареченият съвременен "елит", може ли да принизява величието и патриотизма на Ботев с рубладжийското предателство на безродните престъпници в политиката?
  • 8 Българка

    3 0 Отговор
    Наистина ли авторът иска да имаме политически водач като Ботев? Ако имаме такък водач по време на робство от мафията, то отдавна протестиращите трябваше с оръжие да освободят страната от мутрите.
    Или сме в освободителна революция?...........
  • 9 Първият в света

    2 5 Отговор
    терористичен акт по отвличане на кораб.
  • 10 Политическият

    1 3 Отговор
    елит го изттебиха 1945-45г. Откъде да има?
  • 11 Не българин

    3 0 Отговор
    Днешния елит може да роди само и единствено Кириак Стефчовци и то в промишлено количество.Но какво да се прави, матряла е с дефектно ДНК...
  • 12 Какъв политически

    0 1 Отговор
    елит са тези крадци и рекетьори. Тези са чисти мафиоти. Политиката е доказана форма на търговия и то за много пари. Успиват ме, за да гласувам за кефа на някой. Да си гледат работата. Безплатни обяди няма. Да кихат иначе няма държавна хранилка и проценти от обществени поръчки.
  • 13 Преминаващ оттук

    2 0 Отговор
    Господин Симов няма база за сравнение на големия революционер Ботев с тези отрепки, които вие наричате "елит".
  • 14 И Ботев и Левски и компания

    4 3 Отговор
    Са нищо повече от шарлатани крали и взимали от иначе "бедния и немощен" трудещ се българин. И понеже били под робство затова кръстосвали необезспокоявани от Истанбул та до Австроунгария, та чак някои българи са били в академии в Англия. Едновремешните прототипи на Сидеров, Джамбазов, Каракачанов, които до ден днешен си носят знатните уважавани чорбаджийски фамилии.
  • 15 Behemoth

    1 0 Отговор
    Обаче нова тиква няма как да не се появи...
  • 16 Иванчо Хаджипенчович

    0 1 Отговор
    Хаирсъзи и нехранимайковци !
  • 17 Племето

    0 0 Отговор
    въобще не се интересува от Ботев. От сутринта до сега 400 прочита на статията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове