Last news in Fakti

9 Януари, 2021 10:34 1 953 30

Наргиз Гурбанова: Икономическите отношения са важен компонент на стратегическото ни партньорство (ВИДЕО)

  • наргиз гурбанова-
  • азербайджан-
  • българия

България е един от ключовите участници в Южния газов коридор

Наргиз Гурбанова: Икономическите отношения са важен компонент на стратегическото ни партньорство (ВИДЕО) - 1
Снимка: Фейсбук

Икономическите отношения между нашите държави са важен компонент на стратегическото ни партньорство. Двустранното сътрудничество в областта на енергетиката е много успешно. България е един от ключовите участници в Южния газов коридор и е надежден партньор в осигуряването на доставки на значителни количества газ от гигантското газово находище „Шах Дениз“ и потенциално от други находища в Азербайджан до Европа.

Това заяви в послание по случай края на мандата си посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова.

В заключение бих искала да изразя своята благодарност на всички български приятели за тяхната подкрепа. Радвам се, че успях да допринеса за укрепването на разбирателството между нашите народи. Възползвам се от случая да пожелая на братския български народ просперитет и мир, заключава Наргиз Гурбанова.

Скъпи приятели,

Дойде време да се сбогувам с вас по повод приключването на своята дипломатическа мисия в България. Преди всичко бих искала да отбележа, че за мен е било чест да служа като посланик на моята страна в прекрасна България.

В продължение на тези години сътрудничеството между нашите държави се осъществява в съответствие със стратегическото партньорство, установено със съвместната декларация, подписана на 4 март 2015 г. по време на официалното посещение на президента на Република Азербайджан господин Илхам Алиев в София. Двете приятелски държави, които декларират своята привързаност към Хартата на ООН, Заключителния акт от Хелзинки, принципите на международното право, включително суверенитет, териториална цялост и неприкосновеност на границите, продължават сътрудничеството си в този дух.

Ролята на взаимните посещения в развитието на отношенията между нашите страни, особено контактите на високо ниво, е неоспорима. От тази гледна точка, мога да отбележа, че през последните 5 години са извършени 66 взаимни посещения и са подписани 27 правни документа. Тези документи служат за укрепване на нашето сътрудничество във всички области.

По време на моя мандат установяването на връзки между регионите беше приоритет и за целта съм направила многобройни посещения във Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Габрово, Бургас, Кърджали, Руен, Созопол, Добрич, Тетевен, Тутракан, Свищов, Казанлък. В тази връзка бих искала да подчертая, че през последните 5 години са установени побратимени отношения между градовете Гянджа, Сумгаит и Нахчъван в Азербайджан и градовете Варна, Бургас и Велико Търново в България, съответно. Започнати са дейности за установяване на подобни връзки и между други градове.

Икономическите отношения между нашите държави са важен компонент на стратегическото ни партньорство. Двустранното сътрудничество в областта на енергетиката е много успешно. България е един от ключовите участници в Южния газов коридор и е надежден партньор в осигуряването на доставки на значителни количества газ от гигантското газово находище „Шах Дениз“ и потенциално от други находища в Азербайджан до Европа. Доставката на азербайджански природен газ за България от 1 януари 2021 г. ще бъде едно от значимите събития в отношенията между двете страни. Редица други сектори предлагат възможности за сътрудничество, като транспорт, селско стопанство, туризъм, информационни и комуникационни технологии, фармацевтични продукти и др. Също така, бих искала да отбележа, че за последните 5 години стокооборотът между нашите държави се е увеличил 7 пъти.

В културно отношение Азербайджан и България се радват на тесен междуличностен обмен и бележат напредък в сътрудничеството в областта на науката, образованието, културата, спорта и др. В този контекст, един от най-съкровените ми спомени винаги ще бъде нашето партньорство в реставрация на архитектурно-музеен резерват „Трапезица“ във Велико Търново, културната и духовна столица на България. Фондация „Гейдар Алиев“, ръководена от нашата първа дама госпожа Мехрибан Алиева, се гордее, че може да допринесе за възстановяването на тази архитектурна перла и духовен център на Второто българско царство. Този проект всъщност е най-големият културен проект на Фондацията в целия Балкански регион. В същото време бих искала да отбележа, че за популяризиране на древната и богата азербайджанска култура в България са проведени множество събития и е организирано участие на азербайджанските представители в различни филмови, театрални, фолклорни и балетни фестивали.

Разбира се, като говорим за културните взаимоотношения, трябва да подчертаем и важната роля на Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Центъра за български език и култура към Бакинския славянски университет в изучаване на езика, културата и историята на нашите държави.

По време на моята дейност в България се случи и един от най-незабравимите моменти – Отечествената война, която завърши с победа на славната азербайджанска армия. Както знаете, на 10 ноември 2020 г. между Азербайджан, Армения и Русия се подписа тристранно изявление, с което се сложи край на окупацията на азербайджанските земи от страна на арменските въоръжени сили. След подписването на това изявление регионът на Южен Кавказ навлезе в нов етап – етап на реконструкция и възстановяване на мирното съжителство. Появиха се нови възможности за развитие и сътрудничество, отвориха се нови перспективи.

В заключение бих искала да изразя своята благодарност на всички български приятели за тяхната подкрепа. Радвам се, че успях да допринеса за укрепването на разбирателството между нашите народи. Възползвам се от случая да пожелая на братския български народ просперитет и мир.

Весели празници!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЛКАНСКИ ПОТОК...УДАР ПО БСП

    7 3 Отговор
    ЧЕТЕТЕ ЛИ ДРУГАРИ

    Коментиран от #4

  • 2 Баи

    2 10 Отговор
    Трябва ли да ни занимават с тая кадьна всеки ден
  • 3 Бесен Язовец

    6 5 Отговор
    Минималната заплата в Азербайджан е 65 $ дотук с просперитета на азерите вс др е ала бала.

    Коментиран от #10, #15

  • 4 Герберски олигофрени

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "БАЛКАНСКИ ПОТОК...УДАР ПО БСП":

    Няма,, Балкански поток" има,, Турски поток" герберчетата скапаха,, Южен поток" и сега турците прибират голямото парче пай от транзита!

    Коментиран от #7

  • 5 Българка

    1 7 Отговор
    Какъв 'жен поток@ Нали той е спрян от САЩ и ЕС. Да казваме нещата с истинските имена. Борисов плати 3 милиарда изстрадана български поток на Путин. Имаме турски поток, строен от руски работници, по който ще тече РУСКА газ, заобикаляйки Украйна. Очаква се и санкция от САЩ

    Коментиран от #6

  • 6 КОНТРАТА

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Кои са САЩ? Сороснята нама думата, а парите от транзита ще изплатят тръбата за 3-4 години. 3 милиарда хвърлени на вятъра за хвърчила на картинка.

    Коментиран от #8

  • 7 БАЛКАНСКИ ПОТОК...УДАР ПО БСП

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Герберски олигофрени":

    ЮЖЕН ПОТОК САМО ГАЗ ОТ РУСИЯТА....ЕС ОТРЯЗА ПУТИН...БАЛКАНСКИ ПОТОК ГАЗ И ОТ ДРУГИ СТРАНИ.....ВИКАЛИ МУ......ДУВЕРСИФИКАЦИЯ...ТРАНЗИТИРАМЕ ЗА ЕС....ЛАПАМЕ КОМИСИОННИ
  • 8 БАЛКАНСКИ ПОТОК...УДАР ПО БСП

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "КОНТРАТА":

    ОТ БАЛКАНСКИ ПОТОК.ВЗИМАМЕ КОМИСИОННИ...ЕС ТАКА Е РЕШИЛ И ТАКА ЩЕ БЪДЕ......Ф16 ИДВАТ В БГ 2013...НАТО ТАКА Е РЕШИЛ И ТАК ЩЕ БЪДЕ...
  • 9 БАЛКАНСКИ ПОТОК...УДАР ПО БСП

    2 0 Отговор
    ЩОМ ВУЧИЧ С ТАКАВА РАДОСТ ОБЯВИ ЧЕ ПОЛУЧАВА ОТ 01.01.2021 ГАЗ........НЕ ЧЕ НЕЩО ДЕ..АМА ВСЕ ПАК
  • 10 А в Армения колко е

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    65 златни рубли

    Коментиран от #11

  • 11 Бесен Язовец

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "А в Армения колко е":

    Явно хунтата в Азарбейджан много краде уж били много богати, а само един средно висок небостъргач стърчи в Баку!

    Коментиран от #12

  • 12 ходил ли си в Баку

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    Не реално, ясно е, че от селото не си излизал, с Гугъл мапс ходил ли си 🤣😂🤣

    Коментиран от #13

  • 13 Фраскаш ли се още с Месуд?

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "ходил ли си в Баку":

    На тебе Баку ти е близо от Анадола растоянието не е голямо.

    Коментиран от #16, #18

  • 14 БАЛКАНСКИ ПОТОК...УДАР ПО БСП

    2 2 Отговор
    АЗЕРСКИ ГАЗ ЗАМЕСТВА ЛЕКА ПОЛЕКА РУСКИЯ....НЕ ЧЕ НЕЩО ДЕ...АМА...ФАКТ

    Коментиран от #17

  • 15 SDS

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Не помните ли този период и у нас.?Със заплата65$ строях къща/1989-1994/,а сега със 650$ не мога да си сложа ламинат в коридорчето-ПОКУПАТЕЛНАТА СТОЙНОСТ НА ПАРИТЕ е важна,не цифрата
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Не че нещо

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "БАЛКАНСКИ ПОТОК...УДАР ПО БСП":

    Ама руфосилските тролчета се пукат, няма руска газ, няма рубли за тролене, глад...

    Коментиран от #27

  • 18 Фраскал тебе

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Фраскаш ли се още с Месуд?":

    Доволен бил...на мен не ми обръща внимание хахаха
  • 19 БАЛКАНСКИ ПОТОК...УДАР ПО БСП

    1 4 Отговор
    МАЙ И АЗЕРБЕЙДЖАН ДРАПА КЪМ ЕС......ТАКА СЕ ПИШЕ В ЗАПАДНАТА ПРЕСА....

    Коментиран от #26

  • 20 Абе Ганъоо

    3 0 Отговор
    На кое се радваш.? На измислицата" диверсификация" ? Това е максим 1 млрд кубометра годишно за вътрешно потребление.Нищо и половина.Радваш се,на газ пренасян от 2600 километра по тръбопровод,минаващ през три държави,до наша граница.Те не подържат станции и подстанции за подържане на преноса.А това са доста серизни разходи.Къде ще ги калкулират- в такса за транзитиране.Кой ще е компенсира? Ти бе,Ганъо,ти! Егати дебелоглавото племе.Лошо и неизгодно му било,да му докара руснака тръба до двора и да печели още от 2015 г по 800 милиона евро само от транзит,отделно газ за вътрешна употреба на преференциална цена на за десетилетия напред.И не по малко важното.Стратегически играч от европейска величина.Защото Ти държиш крана за половин Европа. Нашия се кефи, изпада в захлас,че ще направи" сечено" на руснака.Боли го фар руснака от тази мижава тръба.Турчина също.Ще цоца такси и от Турски поток,и от азерския газ.Сметката ще сервира на Ганъо.

    Коментиран от #21, #23

  • 21 БАЛКАНСКИ ПОТОК...УДАР ПО БСП

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Абе Ганъоо":

    ЕС... ГО Е ИЗМИСЛИЛ...1. ЛЕКА ПОЛЕКА ЕЛИМИНИРАМЕ РУСНАЦИТЕ. И ПУТИН ДА НИ СПРЕ ГАЗТА...ИДВА ГАЗ ОТ БАКУ, ИРАН, САЩ....ЩЕ НИ УДАВЯТ......2.НЕ СИ ЕЯРВАШ ЧЕ ОТ БАКУ ДО НАШАТА ГРАНИЦА НЯМА СТАНЦИИ...ТВА Е НЕСЕРИОЗНО....3. ТРЪБАТА НА БГ ТЕРИТОРИЯ ОТ ТУРСКАТА ГРАНИЦА ДО ВАРНЕНСКО СЕ УДЪЛЖАВА С НОВИ 300 КЛМ.......4. ЦЕНАТА НА ТАЗИ ГАЗ ЗА НАС Е ПОЧТИ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ....ТРАНЗИТИРАМЕ Я ЗА ЕС С КОМИСИОННИТЕ ЗА НАС...ПАК ПЕЧЕЛИМ.....5. АКО ЕС НЯМАШЕ ПОЛИТИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА ИЗГОДА ОТ ТРЪБАТА...ПАК ЩЕШЕ ДА РЕЗНЕ ПУТИН
  • 22 дедо Герчо

    1 0 Отговор
    ОТ КЪДЕ,НА КАДЕ БРАТСКИ,ХА!БИЗНЕС,ДА,НО БРАТСКИ....НЕМА КАК ДА СТАНЕ...
  • 23 БАЛКАНСКИ ПОТОК...УДАР ПО БСП

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Абе Ганъоо":

    ВРЪЗВАМЕ СЕ И С ГЪРЦИТЕ С ГАЗОВА ВРЪЗКА....И ОТ ТАМ ТРАНЗИТИРАМЕ ЗА ЕС.....ПАК ЛАПАМЕ КОМИСИОННИ....ЧИСТА ПАРА.....ФАКТ ДЕ....
  • 24 Б.Б.

    1 0 Отговор
    НЕМА ТАКОВА ЖИВОТНО"БАЛКАНСИ ПОТОК"...
  • 25 Асан

    1 0 Отговор
    Тая невеста каква баклава може да прави....
  • 26 Варава

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "БАЛКАНСКИ ПОТОК...УДАР ПО БСП":

    Вземете и пингвините от Южния полюс в ЕС!

    Коментиран от #28

  • 27 А ти ще се

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Не че нещо":

    Радваш,като има азерски газ ( но не питаш за цената) .Точно като д,билс,ката песничка от 70-те....От днес вече имам къси пантолонки! В джобчето ми дрънкат левчета; бонбонки!

    Коментиран от #29

  • 28 ЕС....НОВИЯТ СТАР КОШМАР НА БСП

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Варава":

    ЩОМ ИСКАТ....ЩЕ ГИ ВЗЕМЕМ...А ДАЛИ ИСКАТ ДА СА ...РУСКА ГОБЕРНИЯ
  • 29 БАЛКАНСКИ ПОТОК...УДАР ПО БСП

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "А ти ще се":

    ЦЕНАТА Е ПОЧТИ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ЗА НАС....ОГРОМНОТО КОЛИЧЕСТВО ТРАНЗИТИРАМЕ ЗА ЕС....И ОТ ТАМ ЛАПАМЕ КОМИСИОННИ......ЧИСТИ ЕВРАЦИ....ФАКТ ДЕ
  • 30 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    Много симпатична жена.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове