Last news in Fakti

10 Януари, 2021 13:12 1 942 41

Левон Хампарцумян: Вредите на COVID-19 върху икономиката не са толкова тежки, колкото се очакваше

  • хампарцумян-
  • коронавирус-
  • криза-
  • банки

Прекаленото удължаване на кредитния мораториум ще има негативен ефект, смята финансистът

Левон Хампарцумян: Вредите на COVID-19 върху икономиката не са толкова тежки, колкото се очакваше - 1
Снимка: бТВ

Има сегменти на икономиката, които процъфтяват въпреки кризата с коронавируса. Това са например онлайн търговията и куриерските фирми, заяви банкерът Левон Хампарцумян в „Тази неделя“ по бТВ.

Прогнозите за влошаване на икономиката са били надценени. Това се вижда в Германия, както и в България. Директните вреди върху цялата икономика не са толкова тежки, колкото се очаква, каза Хампарцумян.

Има и сектори, които са по-тежко засегнати като туризма и ресторантьорството, но те бързо ще се възстановят след кризата, прогнозира банкерът.

Не трябва да губим доверие в банките в тази ситуация. В посткороната ера те ще са институциите, през които ще се канализират системите за подпомагане, смята финансистът.

При всички случаи ще се стигне до влошаване на кредитните портфейлите на трезорите, но през добрите години те са натрупали достатъчно буфери, които ще им помогнат да преодолеят трудностите, каза Хампарцумян.

Според него не трябва да има трето удължаване на кредитния мораториум: „Ние вече виждаме, че медицинската фаза на проблема, като че ли има светлина в края на тунела, има решение. Прекаленото удължаване на мораториума ще има негативен ефект, защото фирми, които са нежизнеспособни и с COVID и без COVID, няма смисъл да ги дундуркаме“.

Хампрацумян не очаква пандемията да причини забавяне в процеса на присъединяване на България към еврозоната.

„Минималният срок е 2 години, никой не се е справял за това време, последните държави престояха 4-5 години в чакалнята … Предстои да направим някои промени в законодателството и регулациите. Процесът на присъединяване е по-важен от самото присъединяване. Ние отдавна не мислим дали имаме в джобовете си левове или евро заради валутния борд“, смята финансистът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чекмеджето

    36 0 Отговор
    Как да вярваш на ваксинацията на администрация, която смята хотел за подпорна стена

    Коментиран от #8

  • 2 Е как ще са тежки

    40 0 Отговор
    За такива като него, който са взимали по 200 000 лв заплата НА МЕСЕЦ и то десетки години, как да са тежки?!?!?!
  • 3 Ама

    28 0 Отговор
    те още не са започнали , бе ! Но въпреки това , услужливо правиш вятър на покровителите ти !
  • 4 Българка

    30 1 Отговор
    За Хампарцумян ударът от ковид върху неговите финансии може да не е толкова голяма, а може дори и да е забогатял. Но за масовите обиконовени хора и фирми е много тежък. Хора живеят в бедност, фирми фалираха. Прехвалените правителствени мерки, се оказа, че основно са подпомогнали на 21 свои и проближени фирми, които печелят и обществените поръчки. От мерките за малките фирми има "подпомогнати" с под 1000 лв?! Това е подигравка

    Коментиран от #11

  • 5 маргинал

    16 0 Отговор
    Тоя се е стопил бре...Не можах да го позная ...
    Май нещо е гушнал "призовката" за към "Рая" ...дано му стигнат милионите дето си "заработи" ,че да им се радва и в Другия Свят .
  • 6 Аз40🏴‍☠️

    23 0 Отговор
    Арменския престъпник Хампарцуям е срам за всички арменци по света!
  • 7 Фак U

    18 0 Отговор
    Това влечуго трябва да се препарира и да се показва в музей на бъдните поколения като еталон за епохата в която е живяло !

    Коментиран от #32

  • 8 Не бе беше къща за птички

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "чекмеджето":

    Да гнездят като са в бегето😂😂😂😂
  • 9 666

    15 0 Отговор
    а краденето на чужди пари,какъв ефект има? нали за това та изгониха ,айдук такъв!
  • 10 КОЖЕНИ

    11 0 Отговор
    ВАКСИНИ ЗА ТЕБ ПРИ БАЙ СТАВРИ !
  • 11 Хампарцито задължително е забогатял

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Борсите скочиха много с неговите пари дето има е станал още по богат ......кризите са манна небесна но за хората дето знаят какво се случва а за народите дето са стадо заблудени това е поредния катаклизъм
  • 12 Пловдив

    20 0 Отговор
    Този в качеството, и от позицията на какъв точно се изказва?!? Аман от такива измислени специалисти!
  • 13 Димитричка

    6 0 Отговор
    Като разбираш само от банкономика е така. Той човека е инженер.
  • 14 Какви вреди?

    15 0 Отговор
    Икономика няма , няма нищо. От Европа идват пари и заеми после се източват от управляващите и пари няма.
  • 15 Значи схемата с ковето е следната

    14 0 Отговор
    Целта е масово заробване на хората по света в развитите икономики не в банановите държави щото от тех нема кво да им се вземе а и нищо не зависи и затова там кове почти няма и писъците от там не се чуват а само от европата саш и фабриката на света китай ..там е играта....та целта е центарлните банки (дето отпечатват трилиони под предтекст борба са умишлено пуснатия вирус )да дадат пари през борсите на агентите им назначени милиардери с нашумели имена и корпорации да получат напечатаните пари и да превземат средния бизнес и конкурентите им като ти накарат да фалират или изпаднат в дългове като на лице са всички симптоми на войната но без разрушения от бомби неработеща икономика и някакви починали от ковето като целта е чрез помощите дето дават за оцеляване все пак някакви да оцелеят щот после трябва някой да работи....вируса си е биологично контролирано оръжие с много цели ..по голе изброих няколко но включвам и прочистване на старите хора болните също и някой хора дето попадат в алгоритъма на унищожение на вируса....ще има много промени навсякъде защото ковето е създадено за това...вищо няма да е същото след като ковето постигне заложените си цели а те са политика и бизнес
  • 16 Марив Прнчева

    2 1 Отговор
    Г-не банкова институции-ст знаете че моят кредит е Пи желание на шамбсла в полза на шамбала и потъчитрлката в.в.от :28бл суха река е длъжна по официален договор са ги заплаща тв лично
  • 17 Хич не са

    12 0 Отговор
    380000 хил безработни в Българи другите с 600лв заплати на месец.. А ти Хамапрунянчо лапаш по 200 000 на месец минимим

    Коментиран от #25, #30

  • 18 Киро Брейка

    4 0 Отговор
    Силно наведени Герберасти,очакващи своята участ.
    Всеки способен е свободен да ги ..мандръца,само за да им даде още малко във властта !
    Наведени и очакващи !
  • 19 Петьо Петров

    9 0 Отговор
    Прeкaлeнoтo удължaвaнe нa мoрaтoриумa щe имa нeгaтивeн eфeкт, зaщoтo фирми, кoитo ca нeжизнecпocoбни и c СОVID и бeз СОVID, нямa cмиcъл дa ги дундуркaмe“.
    Само аз ли виждам поставяне на условие към държавата и скрита агитация за ваксинация на персонала, към собствениците на дребния и среден бизнес? Да се спре мораториума в/у банките,а фирмите затворени заради Ковид,да правят като вятъра. Ами как да си плащат кредите като не работят заради мораториум,наложен им от държавата,и обоснован с грижи за здравето на хората? Значи за малките фирми може забрани,а за банките не?
  • 20 Държавна Сигурност, 5 Рпу

    14 0 Отговор
    2 000 000 милиона българи по света и затова се бяга като дявол от тамян да им дадът реален шанс да се включат в изборите.Биха обърнали вота тотално!
  • 21 ха ха ха

    11 0 Отговор
    Моля Ви се, точно този инженер-химик най-добре ги разбира.
  • 22 цербер

    8 0 Отговор
    При всички случаи ще се стигне до влошаване на кредитните портфейлИ на трезорите. НЕ ДУНДУРКАЙТЕ И БАЦЕ! ЗАЩОТО КРЕДИТИТЕ И ЗАЕМИТЕ НА БЪЛГАРИЯ,КОИТО СЕГАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ТЕГЛИ ЗА ДА СЕ ФУКА, ЩЕ ГИ ПЛАЩАТ БЪДЕЩИТЕ НИ ПОКОЛЕНИЯ.
  • 23 Тодор Живков, бе велик човек!

    12 2 Отговор
    Проклети бъдете 300 пъти всички политици.

    Коментиран от #27

  • 24 смеееех

    9 1 Отговор
    какъв финансист е тоя дето Костов покрай приватизацията го направи от инженер-химик богаташ?
  • 25 Добре за какво да се дават пари на ганю

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хич не са":

    След като тои ше ги похарчи за глупости и политиците ше се чудат как да си ги вземат обратно?ганю ше харчи парите за глупости хазартове безмислени дреболии а системата в лицето на политиците ше трябва да слага капани за да си приберат парите обратно ...или ше си ги държат тез пари в дюшека и ганя пак ше живее като скот щот такъв му е гена и тои в пазарна икономика не може да просъществува
  • 26 Икономиката е добре

    4 0 Отговор
    Ама сивата икономика нещо загива.
  • 27 Баи ти тошо е прос селян

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Тодор Живков, бе велик човек!":

    Тои просто лъжеше ссср и вие народа живяхте като тои ви даваше единственото което обожавате и тва е да крадете да не работите а в замяна на това ссср получи важна територия и поредната соц държава дето е стожер против капитализъма ама тва свърши отдавна а при капитализъма требва да работиш и не може да крадеш и затва ганю реве с носталгия за великия си ръководител тошо😂😂😂😂
  • 28 Един българин

    2 0 Отговор
    Ти да мълчиш хрупай си фуража безплатен и си живуркай тоя животец щото възмездие винаги има
  • 29 Браво

    5 0 Отговор
    Левоне, на теб не ти дреме за хората и то се вижда. Знаем кахво шило в торба си и пълен нагаждач. Явно не знаеш поговорката -.Сит на гладен не вярва. И не давай много акъл. И ти си за затвора с твоите Зулуми от много време насам.
  • 30 ПиПи

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хич не са":

    Аз не мога по не моя причина да си купя билет за автобуса като нормален човек, Левчо се вози в бронирани мерцедеси и охрана. Знае, но не се усеща все още на къде отива и той. Споко, там може и без сапун.
  • 31 АМОН

    3 1 Отговор
    ХАМПИ,
    ВИЖ ТЕЗИ ЦИФРИ НА УПРАВЛЕНИЕ ЕМИСИОННО:
    1/ Парични средства и предоставени депозити в чужда валута към 03.01.2020 година - 12, 647 млр. лв. !!
    2/ Парични средства и предоставени депозити в чужда валута към 31.12.2020 година - 33. 555 млр. лв

    САЛДОТО ЗА ТАЗИ ГОДИНА Е БЛИЗО 21 МИЛИАРДА ЛЕВОВА РАВНОСТОЙНОСТ НА ВАЛУТАТА !!!

    НЯКОЙ КУПУВА ВАЛУТАТА И ТОПИ РЕЗЕРВИТЕ В ЦЕННИ КНИГИ ХАМПИ!!!!

    АКО НЕ ЗНАЕШ КОЙ Е ТОЗИ НЯКОЙ МОГА ДА ТИ ПОМОГНА.

    СОРОС отново е тук и така клати финансовата ни система, че скоро от нея няма да остане нищо!!
  • 32 Майна

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Фак U":

    ПОЗДРАВ ЗА КОМЕНТАРА!
  • 33 Вируслав

    1 0 Отговор
    Левоне, теб и Хърсев по принцип Ви уважава(х)м. Теб пък специално защото знам, че сам, с развитие, с умения, с хъс си стигнал до там където си! Ама само едно питане имам: става ли и ще продължим ли да цъфтим, ако всички се юрнем към онлайн услугите или пък да ставаме куриери?! Например! Първи недостиг (силно отразяващ се) - недостиг на тоалетна хартия...
  • 34 Пурко

    1 0 Отговор
    КРАДЕЦ, СЛУГА и ЦИРКАДЖИЯ!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    ОООО боже,прибирам се този,отивам до тоалетна...Друг,не стига,че всеки опит за теглене на Падежен ден на моите си пари ми взима комисион огромен и лихвата е отрицателна,без да бъда уведомен за това, като договорът е при съвсем други условияно този ме учи и на морал....Рано ,или по късно всеки алчен тип си плаща!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 МОШЕНИЦИ

    1 0 Отговор
    ТОЯ ДЕБИЛ ПЪК КВО РАЗБИРА ОТ ИКОНОМИКА ..............
  • 39 МОШЕНИЦИ

    1 0 Отговор
    НЯМА ЛОШО И ТИ ДА СИ В ЕДНА КИЛИЯ С БОКО И СТАНИШЕВ , ДРУГАРЮ ХАМПЪРЦУНЯН
  • 40 МЕНТА

    0 0 Отговор
    Менда Стоянова
    Председателят на бюджетната комисия пред bTV:
    Обичам да готвя постно, но това няма общо с бюджета."
  • 41 Напърцомян

    0 0 Отговор
    Ми то кат няма икономика - няма и вреди!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове