Last news in Fakti

22 Януари, 2021 14:17 4 713 22

ДЕН: Защо беше изтеглен външен дълг от 5 млрд. лв. и къде са парите

  • ден-
  • външен дълг-
  • милиарди-
  • демократична българия

В "Балкански поток" бяха вложени 3 милиарда лева изцяло от българска страна, всички изпълнители бяха чуждестранни фирми, нямаше български работници, а самият обект дори не беше открит от г-н Борисов, отбеляза Диков

ДЕН: Защо беше изтеглен външен дълг от 5 млрд. лв. и къде са парите - 1
Снимка: БГНЕС

Защо беше изтеглен външен дълг от 5 млрд. лв. в началото на есента и къде са тези средства, питат от Гражданско сдружение "Достойнството на един народ" (ДЕН) и упрекват държавата в лицемерие и некомпетентност, съобщава "Актуално".

COVID-мерките

Сроковете за компенсациите са изключително дълги, изискват се огромен брой документи, които държавната администрация може сама да си набави, освен това се поставя подоходен критерий назад в годините, посочи Ангел Диков от УС на сдружението. Той определи това като лицемерно и припомни, че данъчните приходи за 2020-а, логично са данъци върху приходи от 2019-та, когато нямаше пандемия.

Дори тези, които успеят да отговорят на изискванията не успяват да получат своите средства, изтъкна още той.

"Този проблем избуя след Нова година и министър Сачева в понеделник обясни, че не били получили нотификация от ЕК за разходване на средствата, че имало много почивни дни и пр. обяснения", отбеляза Диков и за сравнение посочи, че Германия, Франция и източноевропейски държави започнаха да изплащат компенсации още от началото на декември и от средата на декември.

Според него тук би трябвало да има бюджетен буфер и да се изплатят тези средства, а след одобрение от ЕК - да бъдат възстановени.

Планът за възстановяване и развитие

Планът има доста несъвършенства, защото основният ресурс за възстановяване и развитие на държавата са младите хора, квалифицираните служители, което го няма в плана, изтъкна Диков. "Отново беше заложено на разни корекции от типа чешмички, мостове, асфалт…. и виждаме какво се получава в последните дни - некачествено планирани инфраструктурни обекти не издържат и една година, включително прескъпи проекти като метрото – видяхме какво се случи с новия лъч", коментира той.

Лицемерието на държавата

Държавата се явява за едни майка, за други мащеха, категоричен е Диков. "Раздуха се бюджетни разходи, два пъти дори в рамките на кризата увеличения на бюджетни заплати, за определени сектори, а за частния сектор – нищо", посочи Диков, подчертавайки, че за едни има ресурс, за други няма.

"Лицемерно е да се обяснява на съкратени служители, на служители с понижени заблати, на блокиран бизнес да бъдат търпеливи. Няма как да стане. В бъдеще това ще има силно негативен ефект, защото тези лица имат основен дял за БВП и данъчните постъпления", предупреди политикът.

Големите харчове за неефективни инфраструктурни проекти

В "Балкански поток" бяха вложени 3 милиарда лева изцяло от българска страна, всички изпълнители бяха чуждестранни фирми, нямаше български работници, а самият обект дори не беше открит от г-н Борисов, отбеляза Диков. Оказа се, продължи той - че "Балкански поток" ще обслужва транзитно пренос на газ от Русия през Турция за Сърбия, като реално облагодетелствани са Сърбия и другите държави, през които минава, но не и България. "България няма разклонения, за да ползва газ, а цената на сръбския се оказва по-ниска от българския", изтъкна още Диков.

Той разкритикува управляващите още, че продължават да наливат около милиард годишно в държавната "Марица Изток 2", в която колкото повече се налива, толкова повече губи.

Виждаме огромни държавни поръчки за т.нар. държавен ВиК холдинг; държавната фирма „Автомагистрали“ усвоява непрекъснато проекти за по милиард и повече лева, докато тези, които реално са професионалисти и разбират от този бизнес остават без никакви поръчки, алармира още Диков.

Приоритети и двойни стандарти

Имаше протести тези дни от школите за обучение, школите за танци … - те не могат да работят, а футболните клубове могат, възрази Диков и заключи: "Който има по-голямо лоби - оцелява".

Той изрази недоумение защо е това противопоставяне на сектори, на бизнеси и обобщи: "Така се получава, че който има по-близък контакт до определена личност, получава разрешение да действа.

Студентските такси продължават да са високи, въпреки, че студентите учат онлайн и не биват подпомагани по никакъв начин, алармира още Диков.

Не се стимулират и майките, добави той и отбеляза, че майчинството е замразено от 2014 г. - "втората година на майчинството и в момента е 50% от МРЗ, а преди ГЕРБ беше обвързано с МРЗ".

Детските, които уж щяха да са за всички деца изведнъж бяха отменени и бяха заложени подоходни критерии и данъчни облекчения в далечен бъдещ период, припомни още Диков.

Ваксините

Би трябвало да има разумна диверсификация – да не се залага на един кон, категоричен е представителят на ДЕН. "България явно е заложила на една ваксина, която не е завършена, не е одобрена, не е изпитана", коментира той визирайки ваксината на AstraZeneca и предупреди, че това предполага сериозен риск.

Няма кампания за ваксинацията, както нямаше и за Еврозоната, продължи с изброяването на черни точки за управляващите Диков.

Идеи и алтернативи

От ДЕН призовават да има реципрочност на мерките, предварително планиране и да има сериозни инвестиции в бъдещето на България – младите хора и квалифицираните служители.

За въвеждане на второ ниво на местно самоуправление, за деконцентрация на властта и за финансова децентрализация на общините ще настояват от ДЕН, съобщи председателят на УС Найден Зеленогорски.

Това означава, поясни Зеленогорски - данъците и доходът да остават там, където се създават – в общините, а не да бъде централизиран в МФ и на общините да се дават допълнителни субсидии като тези от опозиционната част бъдат пренебрегвани.

"Искаме да повторим модела на САЩ и на Германия, която е федерална държава с провинции със собствени правителства. Ако се деконцентрира властта, ако тя мине по-близко до хората, ако се създаде второ ниво на местно самоуправление като се създадат 9 -10 области с избираем губернатор, с избираеми местни съвети, които да законодателстват в рамките на територията, тогава до голяма степен българската демократична процедура ще се изпълни със съдържание", поясни Зеленогорски.

Той е категоричен, че голямата свръхконцентрация на властта неминуемо води или до тоталитаризъм, или до диктаторски практики.

От ДЕН изразиха надежда идеята за деконцентрация на властта и финансова децентрализация на общините да бъде подкрепена от Демократична България, с които възнамеряват да се коалират на предстоящите парламентарни избори.

"Неотклонно ще вървим по този път. Ние напълно се припокриваме като идеология, като програмни намерения с колегите от ДБ, но това е един наш основен акцент, върху който ще продължим да работим и като сдружение, и в рамките на бъдещия политически проект", заяви Зеленогорски.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонговец

    46 3 Отговор
    А и още заеми ще има. Който не се е обадил на Бойко,той не е получил 20,30 милиона. После заема ще връща,внучето на мойта тъща

    Коментиран от #4, #13

  • 2 За да се вдигнат данъците

    34 2 Отговор
    За да избягат българите, за да останат индианците, който после много лесно могат да бъдат изгонени, и да се засели България с нов северен народ! Това не са заеми, това са покупко продажби!
  • 3 ТОРЕНТЕ

    34 5 Отговор
    За да се напълни гардероба. Чекмеджета отдавна са пълни. Нали бокича се оплака, че в гардероба имало само дрехи.

    Коментиран от #16

  • 4 Клюкарка

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бонговец":

    Последния софиянец от село, дали му се е обадил ?

    Коментиран от #6

  • 5 Запознат

    29 4 Отговор
    Ами немците си имат БМВ ,а ние БМБ. Една буква е разликата само, ама измерена в милиарди сумата набъбва значително в полза на швабите. Бебетата вечесе молят на щъркелите да не ги пускат в България
  • 6 Бонговец

    19 0 Отговор

    До коментар #4 от "Клюкарка":

    Нещо Софиянеца замлъкна напоследък. Нищо чудно и той да е взел някой милион, да запази ресторанта и двете хиляди работни места в него
  • 7 Haha

    26 3 Отговор
    Цяла България знае къде са! В чекмеджетата и в сараите на мафиотите!
  • 8 Учуден

    11 0 Отговор
    Чакай сега нали ДЕН щеше да е турска партия какви са тези хора нали Дикме учреди такава партия

    Коментиран от #17

  • 9 ГЕШТАПО

    16 3 Отговор
    В ШКАФА НА РАЗБОЙКО СА АМА ВЕКЕ ЗАКЛЮЧЕНИ. ПАЗВАНТИН ОТ НОВИТЕ СЛУЖБИ. ТУК МАТА ХАРИ НЕ ВЪРВИ.
  • 10 Будалата

    14 2 Отговор
    Да не си помислят че ше идат в шкафа на Борисов!!! Никога. Хахахахаха ха.
  • 11 Найчо

    4 0 Отговор
    Си е научил урока и знае, че сухо дупе риба не яде.
  • 12 КРАДЕ СЕ

    18 3 Отговор
    ЯКО СЕ КРАДЕ.
  • 13 Виждащ всичко

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бонговец":

    Плащаме" Южен Поток" , на Делян Пеевски и Ахмед Доган , далаверите и сметките към Путин?
    И още 2 милиарда , ако ги изгонат от властта, да има за всеки случай?
  • 14 Гост

    15 2 Отговор
    Няма българин, който има някакви съмнения къде с тия пари, даже и герберастите....
  • 15 Пламен

    8 8 Отговор
    Парите отидоха за данък русия

    Коментиран от #18

  • 16 Боко Кюлчев Чекмеджиев

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТОРЕНТЕ":

    Как така " къде са 💰 парите??"Гардеробите и шкафчетата се препълниха!! Останаха мазето и тавана!! Ама и тях ще напълня!! Ха ха ха! Ясно??
  • 17 Отговор

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Учуден":

    На Дикме партията използва неправомерно абревиатурата ДЕН. Тя е регистрирана вече от Достойнството на един народ
  • 18 ББ тиквун

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Пламен":

    ааа нема да говориш така как ще ги дам на Русия напълних си новите шкафчета със тях...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Б. М.

    0 0 Отговор
    Ееееее, защо ми премахнахте коментара?!?!?! Написах, че 5-те милиарда и 3-те са РАЗЛИЧНИ. И общото между тях е, ЧЕ НИЕ ЩЕ ГИ ВРЪЩАМЕ!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Oxoboxo

    1 0 Отговор
    Само един човек знае къде са парите.Започва с "Б".Питайте него.Има шкафчета с пачки и кюлчета.Дроновете на Президента бдят за сигурността му.Много джокери ви дадох.Айде,със здраве.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове