Last news in Fakti

3 Февруари, 2021 15:47 3 543 28

Манолова: Със Закона за КЗК Борисов въвежда „бизнес полиция“

  • кзк-
  • бизнес полиция

Въвеждането на внезапни проверки по домовете на търговците и персонала им е геноцид и грубо показване на върховенството на правото

Манолова: Със Закона за КЗК Борисов въвежда „бизнес полиция“ - 1
Колаж: ФАКТИ

Премиерът Борисов да оттегли поредния скандален законопроект, този път за КЗК, внесен дни преди изтичането на мандата му, който е геноцид срещу българския бизнес. Ще си направи ли КЗК „бизнес полиция“, за да притиска бизнеса - този отговор търсим от премиера Борисов, който е внесъл законопроекта.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в свое становище до медиите относно промени в Закона за защита на конкуренцията, внесени от Министерския съвет.

Законопроектът се разглежда днес на първо четене в правната комисия на парламента. За обществено обсъждане в Портала за обществени консултации на Министерски съвет е публикуван на 21 декември 2020 г. за срок от 30 дни.

По същество цялата философия на промените да превърне КЗК в разследващ орган представлява нарушение на конкурентното право и създава опасност от вменяване на КЗК на репресивни функции, каквито по закон няма, посочва Манолова.

Припомняме, че в Народното събрание законопроектът е внесен на 29 януари от Министерския съвет и би следвало да транспонира Директива (ЕС) 2019/633 за нелоялните търговски практики и Директива (ЕС) 2019/1 за правомощията на органите по конкуренция на държавите членки. Транспонира и два регламента - Регламент (ЕО) № 1/2003 за правилата на конкуренция и Регламент (ЕО) № 139/2004 за Контрол върху концентрациите между предприятия.

Призоваваме премиерът да спре да използва независими органи като ЦИК и КЗК за репресии, спрямо бизнеса, политически права, опозиция, и за въвеждане на пълзяща диктатура, допълва Манолова.

Хитростта на кабинета няма да мине, въпреки, че са се опитали да замаскират зад обществено обсъждане намеренията си за терор над бизнеса, като публикуват законопроекта в портала четири дни преди коледните и новогодишните празници и са постановили минималния срок от 30 дни за обсъждането, категорична е тя.

По думите ѝ сред текстовете в законопроекта най-фрапиращите са „внезапните проверки“ на търговци и купувачи на храни и селскостопански продукти при съмнение за нелоялни търговски практики. Предвидените проверки по домовете им и извън търговските обекти сериозно засяга основни права, както на мениджмънта, така и на служителите, в това число и на продавач-консултантите на разследваното предприятие, без това да се изисква от Директивата за нелоялни търговски практики, обяснява Манолова.

Като много скандални тя определи и текстовете, които позволяват допълнителна намеса на КЗК при осъществяването на сливания и придобивания, без критерии и срокове за прилагане на тези правомощия на КЗК.

Засегнатите бизнеси няма да имат право на достъп до преписките водени от КЗК, което пък е нарушаване на правото им на защита, категорична е Манолова.

Според нея особено внимание заслужава практическият рекет от държавата срещу бизнеса, предвиден в текстовете за размерите на санкции за предприятието-нарушител, които са в милиони левове и са непропорционално високи санкции спрямо нивото на обществена опасност на този тип нарушения, посочва Манолова.

Не на последно място от „Изправи се.БГ“ излязохме със становище за удължаване на мандата на КЗК. Те се опитаха със свое предложение от настоящия си петгодишен мандат автоматично да преминат на седемгодишен мандат, за което „Изправи се.БГ“ призова парламентарната група на ГЕРБ да гласува „против“, припомня председателят на Гражданската платформа.

Манолова призовава стопанските, работодателските и браншовите организации на бизнеса да изразят смело мнението си и да защитят интересите си, като заедно не позволят този законопроект да се превърне в действащ закон.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    13 56 Отговор
    Гольовица пак да се изкаже

    Коментиран от #6, #13

  • 2 Кирил

    65 11 Отговор
    Какво очаквате от една мутра-ами легален рекет , това е еволюцията на Борисов.
  • 3 ЗАКОНЕН ГЕНОЦИД

    42 5 Отговор
    И НЕКА ЗАКОННИЯТ ГЕНОЦИД ЗАПОЧНЕ СЕГА!!!
  • 4 Изпърди се БГ

    18 52 Отговор
    Сестра Галева пак се е разгонила май ?
  • 5 А бе

    43 6 Отговор
    Г0ВЕД0, стигате проектира бе, мандата ви свърши, не се ли уморихте ................. от пр0ст0тии.
  • 6 Ахахах

    25 6 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Тя се е изказала, да не казвам ти какво точно току що направи тулуп!
  • 7 Българка

    31 7 Отговор
    Призoвaвaмe прeмиeрът дa cпрe дa изпoлзвa нeзaвиcими oргaни кaтo ЦИК и КЗК зa рeпрecии, cпрямo бизнeca, пoлитичecки прaвa, oпoзиция, и зa въвeждaнe нa пълзящa диктaтурa, дoпълвa Мaнoлoвa."
    Хубав призив, но членовете и на двете институции са слуги на управляващите ! Те не са неезависими. Трябва основно почистване/ прочистване на всички институции от калинки и подлоги на мутрите!
    А относно Борисов, кога той се е съобразявал със законите и конституцията. За него гражданите са феодални поданици

    Коментиран от #14, #18

  • 8 Войводата

    29 8 Отговор
    Тикво спри да мислиш за в бъдеще, няма да сте живи до тогава!

    Коментиран от #12, #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 да питам

    9 16 Отговор
    МаяМа още ли бие камбаните на Ачо ?!!
  • 11 ДЕН ДО

    15 3 Отговор
    ПЛАДНЕ... ПРИТИСКАТ БИЗНЕСА
    ДА СИ ВЗЕМАТ ГЛАСОВЕ НА ИЗБОРИТЕ... КОЙТО Е СТРАХЛИВ
    ЩЕ СЕ ПОДАДЕ НА ТОВА. МИСИЯТА
    Е НЕ ВЪЗМОЖНА 4.ОЩЕ ВРЪТКИ ОПИТИ ЗАПЛАХИ ЩЕ ИМА ДО ИЗБОРИТЕ. НО ЩЕ ИМА НАКАЗАНИЕ
    ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. ПОБЕДА ЗА
    СВОБОДА.
  • 12 мечо

    2 7 Отговор

    До коментар #8 от "Войводата":

    чесно ,тиси обиец
  • 13 7733

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Изказва се, защото чете и има какво да каже. Ти не четеш и само драскаш. Виж си изречението.
  • 14 Село

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Хубаво ама кой те чува?
  • 15 България

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Войводата":

    А дано чул те Господ.
  • 16 Миризлив пор

    11 4 Отговор
    Теоретично мая Манолова е права. На практика, всеки който е влизал в нашенски магазин и в някой малко по на запад започва да мрънка че съотношението цена/качество някак не се връзва. Някак купуването на имитиращи и лоши храни на висока цена ощетява всички покупатели. Ако имаше нормална конкуренция качеството би трябвало да разсте а то всеки изминал ден пада.
  • 17 156

    12 3 Отговор
    Той бизнеса вече е разсипан само на БИБИ фирмите са добре. Смучат бюджета пладнешката. За другите ф.. Аши.. Зъм
  • 18 до Бълхарка

    8 9 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Ти нямаш ли си друга работа освен да виснеш по форумите по цял ден и да тролиш ? И после ревете че нямате пари и сте бедни . Ми те пари с работа се изкарват не с висене по форуми :)
  • 19 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    8 5 Отговор
    Всеки, който е против толупа трябва да бъде приветстван. Няма значение от коя партия е, от коя партия е бил и каква идеология изповядва. Важно е да се обедини, за да можем да махнем този крадец веднъж и завинаги.
  • 20 ЧЕКМЕДЖЕ КОНТРА

    2 2 Отговор
    А КЮЛЧЕ ДЖАНДАРИ
  • 21 Манолова е права, не се чува БСП по

    0 3 Отговор
    Казоса, от другите не може да се очаква нещо, освен Мълчание!!! Пълзящ Тоталитаризъм!!!!
  • 22 Браво

    5 8 Отговор
    на Борисов. Пак ще гласувам за него. Бг питека не става за бизнесмен.
  • 23 Бързака

    7 2 Отговор
    Ко щял да праи по ДОМОВЕТЕ на хората от Бизнеса!? Тия каква одговорност носят!? Б.Борисов ДАНЕ БИЛ РАСЛЕДВАЩ ПОЛИЦАИ ДОЗНАТЕЛ !? ЗНАМ ЧЕ Е БИЛ ПАЗАЧ НА БАЙ ТОШО И ПОЖЕРНИКАР МАЙ. МОЖЕ ДА РЕШИЛ ДА СТАВА ПРОКУРОР !? ТО ПРОКУРОРИТЕ ИЗДАВАТ НАРЕЖДАНЕ ЗАПОВЕД ЗА ОБИСК И ВЛИЗАНЕ В ЧУЖДА СОБСТВЕНОСТ. Каракачанката да го качи на Ф-16 ако са готови Самолетчетата и само напред без връщане.
  • 24 Другия с коня

    7 10 Отговор
    Арестувайте Адвокатите на Българската Мафия - Мая Манолова,Татяна Дончева,Заразното Трио и всички,защитаващи Мафията Адвокати.....Адвокат не трябва да има Право да бъде Народен Представител....Отрежете опашката на Мафията....
  • 25 българин

    5 7 Отговор
    Бойко и Герб вдигнаха БВП двойно,защото свиха двойно Сивата икономика....Разкатаха ги да си плащат данъците Тарикатите....Не е достатъчно....Тарикатите под Ножа,а Адвокатите на Мафията като Манолова и Дончева в затвора.....Сига вече....

    Коментиран от #26

  • 26 Ала бала

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "българин":

    И къде отиват данаците бе умник? В ЧЕКМЕДЖЕТО! ЗАТОВА СИВ ИКОНОМИКА ДО ДУ.. ПКА!
  • 27 ДЯДО

    2 1 Отговор
    Браво МАЙЧЕ.
  • 28 Бунтата

    0 0 Отговор
    Абе хора,не се ли усещате,че тоя банкянски овчар още бърка положението в България чрез нашата му-гешев!!!!!
    Този човек трябва по най-бързия начин да бъде вкаран в затвора,защо ако остане отвън,заедно със неговите учители американците ще унижат и заличат България от картие и от всякаде!!!
    Този б...к не милее грам за народа и Българи,нищо че само това му е в устата.Той под натиска на америка унищожава,подтиска ни и ни заличава от картата на света!!!!
    Унищожител на България е Бойко Борисов.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове