Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 12:11 3 222 50

АЕЦ "Козлодуй" сключи споразумение за малки американски реактори

  • аец козлодуй-
  • малки американски реактори-
  • нюскейл пауър-
  • nuscale power

Съобщението бе разпространено от американците

АЕЦ "Козлодуй" сключи споразумение за малки американски реактори - 1
Снимка: БГНЕС

"АЕЦ Козлодуй - нови мощности" ЕАД и американската компания "Нюскейл пауър" (NuScale Power) са се споразумели да работят заедно за оценка на възможностите за монтиране на площадката на българската централа на иновативната технология за малки модулни реактори (SMR), се казва в съобщение от сряда.

Базираната край Портланд, щата Орегон, компания и ""АЕЦ Козлодуй - нови мощности" са подписали рамково споразумение (меморандум за разбирателство или MOU) в търсене на "дългосрочно решение за чиста енергия за България". Съобщението бе разпространено от американците, но в сряда не бе публикувано на интернет сайта на българското дружество.

NuScale ще помогне в партньорството за проучвания и анализи, включително за разработването на проектен график, икономическо обосноваване и определяне цената на специфичен проект. Американците са готови да сътрудничат и за проектирането, лицензирането и други взаимно договорени дейности за потенциално изграждане на ядрена мощност в Козлодуй.

Любопитно в случая е темпото, с което се развива този интерес от българска страна, след като премиерът Бойко Борисов говори за Седми блок в Козлодуй от 10 години. Другото, изискващо обяснение, е че е подписан меморандум с компания, която няма построен нито един реактор, докато непрекъснато се говори за "рационално използване" на оборудването, купено за АЕЦ "Белене".

На 13 октомври 2020 г. премиерът Бойко Борисов изненадващо казва при посещение на поляна край АЕЦ "Козлодуй", че там ще е Седми блок на централата и то с американски реактор.
На 14 октомври 2020 г. Министерският съвет даде мандат на АЕЦ "Козлодуй" да започне преговори с американски компании, разработващи авангардни проекти на ядрената енергетика.
На 4 декември 2020 г. посланик Херо Мустафа бе в Козлодуй, след което в съобщението се говореше за "проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори".

На 20 януари 2021 г. на заседание на Министерски съвет се говори за големи блокове като двата руски за Белене и американския AP 1000, изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов казва, че до 10 години "можем да пуснем един нов блок" и чак в края на съобщението се споменават и малките модулни реактори.

От близо 10 години мажоритарен собственик в "Нюскейл" е големият строителен холдинг "Флуор" (Fluor Corporation) от Ървинг, щата Тексас, но от 2013 г. компанията е получила стотици милиони долари финансиране и от министерството на енергетиката на САЩ. Още тогава медиите коментират, че корпорацията навлиза в технологиите на малките модулни реактори, които са смятани за бъдещето на ядрената енергетика, особено за селски и отдалечени райони. Освен това се твърди, че Fluor притежава правата за строителство на малките реактори на "Нюскейл".


На 28 август 2020 г. Комисията за ядрено регулиране на САЩ обявява след продължила 42 месеца проверка, че одобрява SMR дизайна на "Нюскейл" с изрично напомняне, че това не представлява разрешение да се строи или оперира реактор. Компанията казва в съобщението си от сряда, че това е първият и единствен дизайн на такъв реактор, одобрен в САЩ. След което допълва, че ще предостави на клиент първия си модул през 2027 г.
Става дума за плановете на Utah Associated Municipal Power Systems да построи такива блокове до изследователска лаборатория на министерството на енергетиката на САЩ в Айдахо фолс, щата Айдахо.

Всеки модул е 50-мегаватов (разработват се и 60 и 77-мегаватови, но още не са минали през регулатор) и с размери приблизително 3 на 20 метра, като те би трябвало да могат да се свързват помежду си. Централата в Айдахо, например, е планирана за 12 малки реактора или общо 600 мегавата, но има и версии с 4 или 6 блока.

"Добре разбрана е необходимостта да се въведе безопасен и гъвкав енергиен източник на площадката в Козлодуй", казва изпълнителният директор Любен Маринов, цитиран в съобщението. SMR на NuScale е един от най-добрите варианти за постигане европейските и българските цели за либерализиран енергиен пазар, подобряване сигурността на енергийните доставки и добавяне на значителна стойност към националния БВП", допълва той.

"Безопасната и позволяваща промяна на мащаба технология на NuScale е перфектно решение за България докато тя търси разширяване и разнообразяване на енергийния си портфейл", коментира и Джон Хопкинс, президент и изпълнителен директор на "Нюскейл пауър".

Компанията е активна в Източна Европа от две години насам. През март 2019 г. тя подписа със Societatea Nationala Nuclearelectrica SA (SNN SA) рамково споразумение за евентуално изграждане на централа в Румъния. През септември същата година последва същия меморандум с чешкия енергиен гигант ČEZ Group, а през февруари 2020 г. - с Украинския държавен научен и технически център за ядрена и радиационна безопасност.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 233

    50 2 Отговор
    Ще имаме най-много реактори на глава от населението!Кеф ти руски,кеф ти американски!Обаче нито един не работи!

    Коментиран от #40

  • 2 ай де бе

    59 4 Отговор
    Тия ще ни разсипът и енергетиката

    Коментиран от #41

  • 3 Последния Софиянец

    55 5 Отговор
    Малки реактори ама с голяма цена.

    Коментиран от #9

  • 4 zeus

    59 4 Отговор
    Реакторите май са като самолетите: още са само на чертожната маса :)
  • 5 Стига сащ

    53 5 Отговор
    Ако споразумението е като с Ф-16, се запасявайте със свещи
  • 6 Реалност

    24 1 Отговор
    Няма лошо ,трябва да вървим напред ,но последните ни скъпи държавни покупки нещо нямат на 100% одобрение ,повечто е тип "на хартия" да не се окаже пак парите авансово ,с опция да си платим още няколко пък когато доидат.

    Коментиран от #39

  • 7 И КО...

    29 2 Отговор
    ЩЕ ПРАВЯТ РУСКИТЕ?!!??. ТУЛУПЧО
    ПАК СИ КУПУВА ВЛАСТ ОТ САЩ.
    ПЛАЩА ЯКО.КОГА ЩЕ ДОЙДАТ?! : КЪТ ТАРАЛЯСНИЦИТЕ 2027ГОД. А НАРОДА СПИ.
  • 8 Фандуца

    20 0 Отговор
    Кога ще подава оставка, пичвам да днимам всички павилиони в София и Фандуца да покаже на какво основание са свързани
  • 9 антрашпиц

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    За нас НЕ е важно да е полезно,важното е да е скъпо,пък шкафчето нека се пълни.
  • 10 Иван Грозни

    31 0 Отговор
    Нито самолети, нито реактори. Само тикви и то много скъпи. Поробиха РБ. Твърдо сме на първо място по предателство на род и родина.
  • 11 Сандо

    31 1 Отговор
    От 30 г. България е превърната в опитно поле!И при това не се оказва никаква съпротива от местните управляващи.

    Коментиран от #16

  • 12 Нашмурлан Нашмурлаев

    2 30 Отговор
    Въртят, сучат, бг управниците и не смеят открито да заявят, че руското оборудване става само за скрап, а народът, платил сметката - да пие по една Студена, йонизиран Вода

    Коментиран от #18

  • 13 БЪЛГАРИЯ

    2 16 Отговор
    ще се открият нови работни места

    Коментиран от #23

  • 14 Енергетик

    22 0 Отговор
    Проветряване на устите и разписване на химикалките. А дългосрочна стратегия за развитие на енергетика има ли приета бе? И как да има, като тя върви заедно с дилгосрочна стратегия за развитие на индустрията, тя пък върви с такава за развитие на държавата а и демографията. Кой ти верва бе Боко? Пък и 04.04. наближава. Айде, тръгвайте си та да започнем да си оправяме държавата. Стига крадци и калинки!

    Коментиран от #20

  • 15 Сух

    23 0 Отговор
    Опитно поле за американски реактори ли ще става тук? Лелее, все си викам по зле не може да стане. Тъп народ, това сме..
  • 16 Анализатор

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сандо":

    А каква съпротива се оказва от местното (българското) население?
    Що ги траем тези?
  • 17 Иван Грозни

    14 0 Отговор
    Предлагам на кметот Фандъркова да замени печките на лилавите софиянци с по едно мобилно реакторче за домашна употреба.
  • 18 НАУМ

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "Нашмурлан Нашмурлаев":

    АБЕ В МОМЕНТА С КАКВИ РЕАКТОРИ РАБОТИМ.САМО ДА ТЕ ПИТАМ.ЧЕ ДАВАШ КОМПЕТЕНТНО МЕНИЕ ,ТОВА СТАВАЛО ОНОВА НЕ СТАВАЛО.КАКВИ ЛИ НЕ ОЛИГОФРЕНИ ДАВАТ КОМПЕТЕНТНИ МНЕНИЯ.
  • 19 Behemoth

    5 0 Отговор
    Пунта Мара е цялата работа ......или както му вика класика : Много шум за нищо
    ..
  • 20 АНОНИМЕН

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Енергетик":

    така е ЕНЕРГЕТИК от ГРАД КОЗЛОДУЙ

    Коментиран от #27

  • 21 12345

    17 0 Отговор
    С двата американски Теца яко ни цуцат, а не ми се мисли, какво ще стане с американски ядрен реактор.
  • 22 хахаха

    14 0 Отговор
    Ще сме опитни зайчета.
  • 23 Простотия

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "БЪЛГАРИЯ":

    То и за нарязване на малките блокове на АЕЦа се откриха нови работни места. Айде бойко да не открива нови работни места...... за калинки. По-добре да си оди докато е време.
  • 24 БЪЛГАРИЯ

    5 0 Отговор
    кевр БОЙКО ОВЧАРОВА мафия
  • 25 възмутен

    11 0 Отговор
    бързат гербаджиите да се налапат, те не мислят за българите, те мислят как по бързо да усвоят парите от ЕС и то, дадени за коронавируса. вървете си, докато и баба Ванка от село не ви е подбрала.
  • 26 кики

    14 0 Отговор
    тези реактори са като самолетите, които платихме-само на хартиен носител съществуват, без да са пуснати в производство.Май , май при нас ще си направят изпитанията, пък каквото стане!Но вече ще сме им платили цената! Чудесно!!!

    Коментиран от #30, #33

  • 27 Енергетик

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "АНОНИМЕН":

    Енергетик съм, но не от Козлодуй. В комплекса Марица Изток положението е същото - нищоправене, само приказки. До сега трябваше да има стратегия за замяна на въглищното гориво с алтернативно и т. н. Ама - нищо. После, въх утре трябва да затваряме тецовете. А защо спахме 10 години?
  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 10 Отговор
    Всички руски реактори в България да се закрият веднага.

    Коментиран от #37

  • 29 бай Иван

    13 0 Отговор
    ЕТО ЗАЩО НЯМА ДА СЕ СТРОИ В БЕЛЕНЕ,ДА КУПИМ АМЕРИКАНСКИТЕ БОКЛУЦИ.........
  • 30 А бе

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "кики":

    те за тези пари и на флашка ще ти ги качат, пък може като бонус и 3D модел да дадат.
  • 31 АМОН

    11 0 Отговор
    Ако сте забравили, ДА ВИ ПРИПОМНЯ какво се случи в ЯПОНИЯ през 2011 година с едни американски реактори, които се поставят на ПОДВОДНИЦИ и как поради ОБРАТНОТО ДЕЙСТВИЕ НА НОРМАЛНИТЕ РЕАКТОРИ БЯХА БЛОКИРАЛИ ПРЪТОВЕТЕ за спиране на процеса.

    РЕЗУЛТАТА ОТ ТЕЗИ МОНТИРАНИ НА ПОДВОДНИЦИ РЕАКТОРИ ЯПОНЦИТЕ ГО ПОМНЯТ И СЪРБАТ ПОПАРАТА МУ И ДО ДНЕС.

    ИДИОТИТЕ КОИТО СА СЕ СЪГЛАСИЛИ НА ВЪВЕЖДАНЕ НА ПОДОБНИ РЕАКТОРИ , ИЗОБЩО НЕ ИМ ПУКА НИТО ЗА БЪЛГАРИЯ , НИТО ПЪК ЗА БЪЛГАРИТЕ.

    ДАЙ БОЖЕ НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ ДА ИМ СВЕТНЕ НЕЩО В ГЛАВИТЕ, ЗАЩОТО ТЕЗИ РЕАКТОРИ НЯМА ДА СА В САЩ , А В ЕВРОПА!!

    Коментиран от #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Сух

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "АМОН":

    И то в Козлодуй, до другите реактори!
  • 36 Сух

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гошо":

    Щото много куува, мнооого..
  • 37 Констатация

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Добре, че си независим - от тебе нищо не зависи. Иначе нито си от ГРАД, нито си от КЗЛОДУЙ. 30 години се нагледах на "закриване", затваряне, унищожаване, събаряне, фалиране, ограбване, спиране - стига. Що не си събориш къщата и тя с червени тухли е строена. Тухла върху тухла не остана. Трябва да започнем да градим вече.
  • 38 ТОЧКАТА

    8 0 Отговор
    това е то да си колония!!!!!!.....жалко че бай тошо не започна БЕЛЕНЕ три години по-рано!!!!!!!!...но то ,,тия,, са способни ВСИЧКО ДА ПРОДАДАТ!!!!!! за едната си ВЛАСТ.

    Коментиран от #47

  • 39 Ами

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Реалност":

    Чертежите явно са поскъпнали.
  • 40 Ами

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "233":

    Оная "шматка" на туризма да организира ядрен туризъм.
  • 41 Отвратен

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "ай де бе":

    Ами те вече я разсипаха. Сега докато не я изкупят за жълти стотинки, няма да мирясат.
  • 42 кочо

    2 0 Отговор
    при авария на реактор във козлудуй оставаме без аец.всичко на едно --това е глупаво решение.
  • 43 Айдеее

    9 0 Отговор
    Ще ни прилапат и Козлодуй.На поредни залъци.Сега с компания,която после срещу зелен амбалаж, ще прилапа и двата блока.Като обезпечение на инвестициите си! СЪЩИЯ ТРИК- СХЕМА с която прилапаха и двете марици.Едва сега се разбра, когато трябва да напуснат през Юли,че съгласно договора, НЕК се явява като ОБЕЗПЕЧЕНИЕ(?)със всички свои активи по договора.Да им гарантира инвестицията!?Ще си тръгнат с удоволствие.Изцоцаха милиарди при готова инфраструктура, без да вложат и един лев,във подобрения.Пускат ни след това на съд за " пропуснати ползи,и или ще прилапат и НЕК,или ще им платим милиардни неустоики. По шлякан, по гове,ж,ди търпелив народ,и по продажни политици няма не в света,а на всички земни кълбета.
  • 44 мунчо

    6 0 Отговор
    ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИШ НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ ДО КОГА.
  • 45 МАРА

    5 0 Отговор
    ПАК ЛИ ГРЕШКА СЛЕД ГРЕШКА ТЕЖКО НИ С ТЕЗИ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ
  • 46 Ехааа

    4 0 Отговор
    8 самолета и 8 реактора! Ние ще ги платима, ама ще ги построят друг път!
  • 47 Казуар

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "ТОЧКАТА":

    Три години преди фалита на България бай Тошо е взел заеми за оцеляване и хич не му е било до АЕЦ Белене.

    Коментиран от #48

  • 48 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Казуар":

    ...Мисля че не си прав...От 1985/6 година западът пое твърда политика на ,,фалиране,, на соцлагера>>>>>Промениха условията на заемите-лихва и срокове,отрязаха до максимум търговията с тях,поевтиниха петрола ДРАСТИЧНО,саботажи и мокри операции...особено по ,,КАНАЛИТЕ НА ДС,,за оръжие,наркотици..Още тогава някои хора казаха,,,ТИЯ ЩЕ НИ ФАЛИРАТ,НЯМА ОТЪРВАНЕ,,..КОЕТО И СТАНА.И се започна спиране на ,,капиталните вложения,, и подготовка за капитализъм......
  • 49 АНОНИМЕН

    2 0 Отговор
    Кaквoтo и дa е сe зaпoчвa..... cлeд кaтo cи oтгoвoриш нa въпрocитe :
    1. Кaквo иcкaмда правя?
    2.Зaщo гo иcкaм?
    3.Кaк щe гo прaвя?
    4.C кoгo щe гo прaвя?
    5.Кoлкo щe ми cтрувa?
    6.Oткъдe пaри?
    7.Кoгa щe ce изплaти и щe излeзe нa пeчaлбa нeщoтo?
    8.Aкo при някoй oт въпрocитe oтгoвoрa нe ни хaрecвa ce връщaмe oтнaчaлo!
    Дoкaтo държaвaтa кaтo тaкaвa нямa плaн зa eнeргeтикaтa зa cлeдвaщитe пoнe 20 гoдини - зa кaквo cи пишeм пo caйтoвeтe?!
    Интересно е знае ли бат Бойко за това какво ще каже калинката Нуша!
  • 50 Тоз, който се смее последен,

    3 0 Отговор
    се смее най-добре!Мустафата ни мина с 200!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове