Last news in Fakti

20 Февруари, 2021 07:58 6 489 48

Проф. Пламен Митев: Твърденията, че майката на Левски се е самоубила, не са достоверни

  • васил левски-
  • пламен митев-
  • история

Новите документи показват, че някои неща трябва да бъдат премислени поновому, включително събития, свързани с Апостола, заяви историкът

Важно е да се опитаме да изпълним заветите на Апостола, а не да се сещаме за него само два пъти в годината – на рождения му ден и на деня на неговата гибел. Ако не се измерваме с неговия аршин, трудно можем да постигнем идеала му за силна и независима България. Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ историкът проф. Пламен Митев.

Разкритите в последните години архивни документи от Турция показват, че мащабите на онова, което Левски успява да свърши само в рамките на около две години, са много по-големи отколкото сме си представяли, заяви той.

Документите по категоричен доказват, че Васил Левски работи усилено за подготовката на Априлското въстание, посочи историкът.

Новите документи показват, че някои неща трябва да бъдат премислени поновому, включително събития, свързани с Апостола. Онова, което сме отстоявали като знание, трябва да бъде надградено с новото знание, посочи проф. Митев.

По думите му Левски е следен от турските власти много по-рано, отколкото се е смятало досега. Властите полагат огромни усилия да заловят Апостола, подчерта проф. Пламен Митев.

Той каза, че автентичните документи, с които разполагат учените, не дават основания да се говори нищо конкретно за отношенията на Васил Левски с жени, но разкриват подробности за кореспонденцията с майка му Гина Кунчева.

Ученият увери, че няма нищо достоверно в твърденията, че майката на Апостола се е самоубила. Всички свидетелства, с които разполагаме, опровергават твърдението, че тя се самоубива, хвърляйки се в кладенец, заяви проф. Митев.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Zrock

    15 5 Отговор
    Не трябва да се сещаме два пъти годишно ама то човек за какво да мисли по-напред : то има мантинели,магистрали, Италиански боклук, гори и плажове още тук- там, еврофондове и т.н.

    Коментиран от #32

  • 3 РАДИО ЕЛТО

    12 6 Отговор
    що за ХОРА сме да се гавриме с геойте си

    Коментиран от #41

  • 4 Ченгето от ДС

    12 21 Отговор
    Toва ченге е всичко друго, но не и историк! Историк е мисия, призвание, знание, а това доносническо ченге не е написало и 1 страница своя! Доносник!
  • 5 ДС Ченгето

    21 10 Отговор
    Молба
    Пламен Димитров Митев:
    „Др. Началник,
    Моля да бъда назначен на подходяща работа в органите на МВР-ДС. Имам завършено висше образование с отличен успех. Владея френски език. Членувам в БКП. Работа в Ленински РК (районен комитет, б. а.) на ДКМС като инструктор – първи секретар на Университетския комитет на ДКМС при СУ „Кл. Охридски.”

    Коментиран от #12

  • 6 ДС Ченгето

    11 5 Отговор
    "Редовната си военна служба е отбил в периода 1975-77 г. в НШЗО „Хр. Ботев” – Плевен, специалност „разузнавач” с отличен успех и допълнителен курс за политически офицери в поделение в с. Звездец, Бургаско. В Плевен е бил секретар на ДБ на ДКМС, а в с. Звездец – секретар на батальонен комитет на ДКМС. Отличник е по бойната и политическа подготовка. За активна обществено-политическа дейност и добри лични качества през август 1977 г. е приет за член на БКП от организацията на поделението."

    Коментиран от #13

  • 7 Ченгето от ДС

    9 5 Отговор
    Разузнавач – личен избор
    От документа се разбира още, че самият Митев е пожелал да работи като разузнавач:
    „С кандидата беше установен оперативен контакт, при който пролича неговото положително отношение към органите на ДС, желание, усет и нагласа за оперативна работа.
    Възлаганите му задачи приемаше с готовност, като при изпълнението им проявяваше находчивост и комбинативност. Митев желае да постъпи в МВР – ДС и да извършва дейност, свързана с неговата специалност.
    Резултатите от психологическото му изследване са благоприятни за разузнавателна дейност.
  • 8 ДС ДОНОСНИК

    10 7 Отговор
    Събиране на информация за студенти
    Една от задачите, които му е поставена, е да събира информация за студенти в Университета още преди да бъде назначен за кадрови служител. Това се разбира от един документ в досието му. Става въпрос за строго секретна справка относно „Пл. Митев” от полк. Спас Велев от ПГУ от 28 март 1983 г.
    „По повод изясняването на някои моменти по обект Милена Ковачева Алексиева, студентска в юридическия факултет, наложи се посредством др. Станков от отдел „Кадри” на ПГУ да потърся съдействие от др. Пламен Митев – първи секретар на ВКДКМС при СУ. Чувствам задължение да отбележа, че др. Митев прояви желание, находчивост и комбинативност по изпълнение на поставената му задача и се добра до интересни данни за обекта. Мнението ми е, че той има качества и е пригоден за оперативен работник в ДС”, се посочва в строго секретната справка.
  • 9 ай сик...

    11 5 Отговор
    Аморални ченгета ни поучават на морал. Професор по ДС ски науки.
  • 10 Всяка година

    12 10 Отговор
    нещо премислят. Не го ли премислихте вече? Дори гроба му не знаете къде е. Разбирам, че всяко племе се нуждае от герой, пък макар и измислен, ама чак пък толкоз...
  • 11 на мен

    10 3 Отговор
    Не ми трябва фалшив ДС патрЕотизъм.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 БКП/герб/

    14 6 Отговор

    До коментар #6 от "ДС Ченгето":

    "Фазаните" ми бяха най-омразните в казармата. Всички бяха отроци на дърти комундери "верни до гроб" на партията.
  • 14 Танев

    10 3 Отговор
    За самоубийство не, но нито брат му, нито майка му са тачени от власта. Отказана им е пенсия. Петър е участвувал в националосвободителните борби. На власт е бил Стамболов, който не е долюбвал съратниците си в Националосвободителната борба.
    Имаразлика между стратегията и тактиката на Левски, относно въстанието. Според Левски, въстанието е трябвало да избухне през зимата, с оглед да обхване повече територия по две причини. През зимата, Турската артилерия е бавноподвижна, което спомага въстанниците да овладеят повече територия; второ при повече територия, въстанието ще прадължи повече време и ще привлече вниманието на Европейските държави, които могат да подпомогнат въстанието.

    Коментиран от #17, #34

  • 15 Знае се

    15 7 Отговор
    "По думите му Левски е следен от турските власти много по-рано, отколкото се е смятало досега..."

    Абе много хора и при комунизма бяха следени от комунистическите власти и донасяни на Държавна сигурност от такива пишман историци като сегашния проф. Митев....!!
  • 16 Жоро

    4 12 Отговор
    Никой не го интересува за майката.Времената са трудни за да мисли някой какво станало преди много години
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Македонеца

    13 9 Отговор
    тя цялата Българска история е измислена от Комунистите ,лъжлива , Фалшива

    Коментиран от #27

  • 19 Русия

    18 18 Отговор
    Руските лъжи за историята на България и историческите личности трябва да бъдат изтрити и изчегъртани от всякъде. Левски е убит с благоволението на Русия, а костите и гроба му са унищожени по нареждане на руснаците от българските комунисти. Това е което трябва да знае всеки българин.

    Коментиран от #33

  • 20 Ехоо,философите..

    17 8 Отговор
    Брат му Петър умира от мизерия и пиянство,майка му Гина се хвърля в кладенеца от отчаяние,вие бай Тошо не помните на живо,ще ми се връщате 140г.назад,льохмани! Четете Захари,бе!

    Коментиран от #23, #36

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Генерал 🇧🇬

    13 8 Отговор
    Майката на Левски почива от естествена смърт на 10,01,1879г. т.е месеци след освобождението. Самоубийството което и се приписва, че е скочила в бунар - не е вярно. Тя наистина е била слагана в бунар-кладенец, но за да бъде измъчвана от турците, за да предаде нейния син. Посреща свободата с доста разклатено здраве - Левски е обесен, Петър ( най-малкият от братята на Левски) е в Русия и се лекува от раните си( участва в боевете при Стара Загора и Шипка, по-късно умира от туберкулоза ) /тя така и не го вижда след освобождението/ а дъщеря и заедно със своите деца е отвъд Балкана при роднини, за да избягат от Страшното на турските зверства в Калоферско и Сопотско. Умира в къщата на дъщеря си.

    Гробът и, е в двора на храм Свети Николай (Карлово) - може да го видите в Уикипедия на снимка.А Православната църква не извършва опела на самоубийци, а още по-малкото да ги погребва в двора на църква! В дворовете на църквите се погребва само по изключение, за много духовни хора, допринесли пряко и значително с живота си за Църквата, а понякога и за страната си (напр. царе).

    Коментиран от #28, #30, #39, #43

  • 26 Чук и Гек

    6 5 Отговор
    Няма противоречие! Точно по заветите на сина си, след като видяла, че руснаците идват и се метнала в герана! Нали така, другари русофоби!?
  • 27 чичо

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Македонеца":

    Не знам дали си македонец,не знам и до колко сме прави-аз също съм на мнение,че една от големите грешки на комунизма,това е историята.Правеха я удобна за партията.И мисля,че тепърва ще имаме проблеми с това.
  • 28 Гост

    10 12 Отговор

    До коментар #25 от "Генерал 🇧🇬":

    Колко УДОБНА история...днес е облачно и пак "турците" са виновни! Робство е НЯМАЛО, защото как ще си роб, а имаш земя, животни, образоваш се, пътуваш без проблем в земоте на огромната империя, манастирите, кой ги построи, защо са запазени и до днес???? Сега също плащаме данъци и то всевъзможни! Левски е бил бунтовник, срещу законната власт!!!
  • 29 Кочо

    11 5 Отговор
    Ботев, Левски и Караджата тогава никой не ги е уважавал! Народа е уважавал чорбаджи Пенчович, както сега уважава и обича г-н Борисов! Считал ги е за нехранимайковци, чепкъни, гя ури, хора, току що излезли от зандана или скоро ще влязат там или в Диарбекир, и обесени! Както сега се отнасят към Мая и отровното дуо и Радев - метежници!

    Коментиран от #37, #48

  • 30 Бончо лудия

    3 9 Отговор

    До коментар #25 от "Генерал 🇧🇬":

    Генерале от приказките ти лечи , че си чистокръвен комунист

    Коментиран от #38

  • 31 Лески е терорист

    2 7 Отговор
    Това е пропаганда такъв човек не е съществувал
  • 32 Българин

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Zrock":

    Това което пишеш и ти аз , е критика ,
    която едва ли безпокои,
    някой в Управлението на държавата България?
    А всичката тази критика е предназначена за тях ,
    защото те са хората ,които изкривявят демонстративно,
    Българския идеал "Васил Левски"?
    Ние сме благодарни на Професор Митев ,
    който за разлика, от" Овчаров и Сие" ,
    си позволява да критикува ,
    макар и не толкова настоятелно ,
    колкото е нужно, точно сега.
    Опиянената Българската "Хунта" и членовете и!?
    Бих дал най-скъпото си ,
    ако можеше Апостола, лично да оцени деянията им ,
    с неговите собствени думи?
    Догодина от хорски срам ,
    пак ще" палят свещи" и държат" съзерцателни" слова,
    -"Как беше ,добре ли звучеше",
    подобаващо само , на "Български Депутат"??
    А гласът на политиците , е винаги един и същ,
    пропит със фалшиви , мисли и слова ,
    за да се издигнат в очите на мъртвите ни герои ,
    дали живота си за това,
    което те ограбват ежедневно и открито?
    И докато са живи , пилеят ,
    държавната хазна за лична облага,
    и съсипване на на живота на милиони Българи ,по-света!
  • 33 Тя Русията

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "Русия":

    Ееееее.... тя Русията е виновна и за това,че майката и братът на Левски са умряли в нищета, а не,в никакъв случай не пишман поборниците като Иванчо хаджи Пенчович,Никола Обретенов,Стоян Заимов,както и утвърденият през 1874г. за заместник на Левски - Стефан Стамболов. Тия поборници след Освобождението бяха заети с трепането на българи и разединяване на нацията. Никола Обретенов носи огромна вина за смъртта на Ботев.
  • 34 Тома Неверни

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Танев":

    Старахът от истината ,
    ги кара да бягат от справедливостта ?
    Днес виждаш същата картина,
    в нашата държава България?
    Една шайка бандити определя ,
    кой да бъде мразен,
    винаги е мразен този,
    които е с истината в сърцето и на устата си?
    Ако си неудобен за крадливите политици ,
    веднага си предложен, да ти "набият обръчите",
    за да не експлодира,
    " духът на народната омраза", към Управляващите?
    С две думи , реформатори които се борят,
    за различни от целите на" Хунтата" и лакейте и
    да бъдат скрити и смачкани , !
    "Про- Турско- Османско " ли е това Правителство?
    Съдете сами ,имате очи и уши , не забравяйте и устата си,
    тя е за говорене на истината!
  • 35 Борисов

    5 2 Отговор
    Има едно свидетелство, което ще удостовери, че не се е самоубила и това е Църквата. ако това свидетелство липсва, то всички останали лакърдии може да си ги заврете у едното място историческо.
  • 36 Борисов

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "Ехоо,философите..":

    Не четете масона Захари Стоянов, защото той не пише историята, а си я съчинява както му нареждат ГОРНИТЕ, за да направи Левски идол от който да се ползват точно тези, които са го обесили.
  • 37 Борисов

    8 3 Отговор

    До коментар #29 от "Кочо":

    Народа наистина е смятал "борците" за свобода за точно такива, каквито са и борисов и останалите нароени след 1990 година... за Мутри, които са рекетирали народа за пари, а за парите които им е дал са му доставили два-три сандъка с ръждясали кремъклийки.
  • 38 Балканджия

    3 5 Отговор

    До коментар #30 от "Бончо лудия":

    "Генерал" или" Гаджал"?
    Без разлика !
    Но не е този, който трябва ,
    да се нарича Българин?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Поклон

    7 1 Отговор
    А зaщo ce мълчи и прoпуcкa дa ce oтбeлязва oбecвaнeтo нa cъщoтo бecилo само 2 ceдмици пo рaнo нa заловения и много по опитен международен авантюрист и смел прoфecиoнaлен рeвoлюциoнeр oт Кocoвo- Димитър Oбщи , който е бил учитeл и пример зa Лeвcки и за когото cъщo нe ce знae къдe e грoбa му и c кoйтo Лeвcки e бил рaзпитвaн след залавянето му зaeднo в килиитe и драматично тeжкo е прeживял oбecвaнeтo му, разбирайки какво го очаква и него ...??!

    Коментиран от #42

  • 41 Додона и Делфи

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "РАДИО ЕЛТО":

    Докото Българската история не се пренапише наново ,
    няма нищо да се промени ,
    не е само Освободителното движение, срещу" Османската империя"?
    Цялата История на България ,
    от Троянската войно до днес, е обект на пренаписване, тотално!
    Фактите говарят съсвсем друга истина ,
    защо учените от БАН си мислят че е сън да им се размине?
    Херодот а и други антични автори,
    са превеждани умишлено на Български и Руски,
    умишленно погрешно,
    от оригиналите на Шведски преводи например?
    Защо са различно преведени, защото Шведите ,
    са далеч от нас и тях не ги касае истината ,така както нас?
    Българите били Кимерийци от Азия ,
    но със гените на,
    Автохонно Тракийско население от Балканите?
    Ало, има ли въобще нужда от коментар?
    Аз съм обикновен Българин и след 3 години четене на четери различни езика включително руски и Английски и Шведски , ми еясно ,че всичко е лъжа и измама?
    "Готите" били Германци?
    Явно е, че Русия и Гърция ,са си си е направили,
    велика реклама на гърба на Българската история?
    Време за дела ,не за кражби,
    на "Писатели комунисти " и техните последователи ?
    Българите не са "Азиятци" , пишете правилно "Тракийци от Балканите"?
    Това го пише , и е доказано в съвременната генетична наука,
    а не Руските- Азерски измислици?
  • 42 Балканец

    7 0 Отговор

    До коментар #40 от "Поклон":

    Отговор може да даде,
    Българското Масонско движение и никой друг?
    Че и писателите са" Масони" вече , много отдавна!
  • 43 Хайде, ся.....!

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Генерал 🇧🇬":

    Р, Ралин, напразно не е казал: "Първите паднаха в кърви, последните станаха първи", за да бъдем, днес, първи в Европа, по бедност, смъртност, безперспективност. "Чистата, Свята, Демократска република" на Апостола, от 147 години виси на бесилото. И колко много са церберите, бдящи , да не би някой да я свали и превърне в място за живеене
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Павел Пенев

    3 5 Отговор
    Има платени български идиоти,които на всяка цена искат да дамгосат
    по някакъв начин образите на Левски и Ботев и тяхното велико дело.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Посмали малко, Кочо

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Кочо":

    Нерде вехтите войводи, нерде Сестра Галева и гарнитура.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове