Last news in Fakti

22 Февруари, 2021 13:22 3 311 78

Католиците у нас отказват да участват в изборите заради Великден

  • католици-
  • раковски-
  • избори

Можем да направим компромис с всичко друго, но не и с празника, твърдят в Раковски

Католиците у нас отказват да участват в изборите заради Великден - 1
Снимка: БГНЕС

В Община Раковски, в която е съсредоточена най-голямата католическа общност в страната, дългогодишни членове на Секционни избирателни комисии се отказват да участват в предстоящите на 4 април избори, за да се отдадат на празнуването на Великден. До края на днешния ден, когато приключват консултациите в общината за сформиране на състава на комисиите, вече ще е ясно как партиите и коалициите са подходили в създалата се ситуация и ще има ли и колко хора от други общини, които ще попълнят местата на отказалите се, предаде БНР.

Над 10 години Радослав Ночев неизменно е участвал в изборния процес като член на секционна комисия, а на последните местни избори оглавява и Общинската избирателна комисия. Винаги е приемал това като свой граждански дълг. Но този път е взел категорично решението, че ще се откаже, още докато гледал по телевизията заедно със семейството си изявлението на президента Румен Радев за насрочването на датата на парламентарните избори.

„Възпитани сме да вярваме, че в този ден, в който се радваме на Христовото възкресение, трябва да славим Бог, да сме заедно в храма и у дома и че семейството празнува, а не да работим“, казва Радослав Ночев и допълни:

„Можем да направим компромис с всичко друго, но не и с празника. Видях решението на ЦИК - 50% увеличение на възнаграждението, отделно допълнително бонуси, не е лошо възнаграждението на тези избори, но празникът е на първо място“.

Млада жена от Раковски, която също няколко пъти на предишни избори е била член на Секционна комисия, сега е решила да не поеме този ангажимент:

„Имам две дечица, точно на Великден - няма как. Даже си мислех, че ще променят датата“.

„Това, което разбирам при многото си предварителни разговори и контакти е, че отказите за участие в комисиите ще са най-вече заради празника“, казва и Иванка Пачова, секретар на Община Раковски.

“Членовете на секционните избирателни комисии са ангажирани с обучение, което се провежда от районната избирателна комисия. То се прави няколко дни преди изборите. Също така в събота, когато празникът е започнал с приготовленията, боядисването на яйцата, коленето на агнето, приготвянето на празничната трапеза, ние в събота следобед раздаваме изборни материали, които да се транспортират до изборното помещение, да се подредят и да се оставят на охраната, полицията, която ги поема до отваряне на изборното помещение в неделния ден“.

Тъй като по-късно днес ще стане известно на консултациите какви са предложенията на партиите и коалициите за 32-те секционни комисии на територията на Община Раковски, Иванка Пачова все още няма информация дали ще има и евентуално колко ще са хората, които ще бъдат привлечени от други населени места:

В Община Раковски освен отлив от избирателните комисии заради празнуването на Великден със сигурност ще има и гласоподаватели, които вероятно се въздържат да отидат до урните. Други казват, че зависи как ще се организират, но приоритет им е празника.

10 минути винаги могат да се отделят за гласуване, нищо че е празник, категорични пък са тези, които смятат, че изборите са дълг и отговорност.

Над 5000 души наброява Католическа общност в Плевенска област. В момента католици живеят в Белене, Никопол, има и в селата Трънчовица, Асеново, Брегаре, Малчика. За всички тях започна великият пост, времето преди Великден, в което има повече молитви и е изключително важен период в духовния живот. В първата Великопостна неделя, католиците се събират за литургия в църквата „Дева Мария от Фатима“ в Плевен.

„Предвид това, че съм католичка, смятам, че това не е добре подредено, тъй като католиците, които биха искали да участват в защита на партията си, която биха подкрепили или биха участвали като членове на комисия, не биха могли да го направят. Аз лично в никакъв случай не бих го направила, тъй като съм практикуваща католичка и искам да си празнувам моя Великден“, каза Снежана Димитрова.

Росица Златева живее в Белене и е кореспондент на Радио Ватикана за Никополската епархия:

„Изборът на дата не беше добре обмислен, не беше удачен, щеше да е хубаво президентството да има и съветници, които да го съветват относно религиозните въпроси. Няма да попречи на гласуването. Ние католиците сме отговорни граждани и който иска ще отиде да гласува, въпреки че в този ден ние празнуваме Възкресението на Исус Христос и това е най-големият християнски празник, тогава ние ходим на църква, на литургия, радваме се, молим се. Не е ден за гласуване, но няма да попречи - всеки ще отиде да гласува, защото тези избори очевидно са много важни за гражданското общество, за да се постави основата на нашето бъдеще за напред. Изборът на тази дата беше лек знак на неуважение към нашите празници“.

Почти всички жители на плевенското село Трънчовица са католици:

„Хората имат традиция и я спазват, да се прибират в домовете си и да бъдат с възрастните си родители, с близките си, в родните си места, семейни наследствени домове. Тези хора, които живеят, в града или в други населени места могат да пропуснат самото гласуване в деня, така си мисля, може би греша“, каза Павлина Терзийска.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    85 11 Отговор
    Голям праз...

    Коментиран от #28, #64

  • 2 Жоро

    23 41 Отговор
    Много важно да си ядат и плюскат тъкмо ГЕРБ ще води повече.
  • 3 илия

    21 94 Отговор
    Радев обиди 1 милиард католици по света и разцепи християнския свят.

    Коментиран от #35

  • 4 честен ционист

    38 16 Отговор
    И без това скоро ще ви забраним религията, така че стойте си, берете си гъбите.
  • 5 Изнудване

    56 8 Отговор
    от ГЕРБ - авия кмет , нещо , което няма НИЩО ОБЩО с църквата ! Грозна работа !
  • 6 Дедо ви

    16 77 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Католиците у нас отказват да участват..." Сега прецедента Радеф да иде с дрона в Раковски и да им обясни защо е избрал точно тая дата. Ей, тоя ще надмине и чехльо по гафове...
  • 7 хихи

    43 5 Отговор
    БОЖЕ ПРИБЕРИ СИ ВЕРЕСИИТЕ!)
  • 8 Б.Б.

    46 8 Отговор
    Точно такива ми трябват. Това, че отказват да глсуват, не значи, че гласовете им, няма да са в урните. И то, с ''правилният'' кандидат за Пловдив.
  • 9 Си ган

    27 12 Отговор
    Ако религията ви забранява работа на празника , то излиза, че на изборите полагате труд срещу заплащане - работа . Значи, и вие сте като нас.
  • 10 !!!?

    19 69 Отговор
    Радев опозори християнския празник Великден от чисто партиина злоба !!!?

    Коментиран от #22

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Празнувайте

    57 10 Отговор
    Няма лошо, но ако си вдигнете задниците за 20 мин. и гласувате, не виждам как ще се развали празника ви. Е успяха и тук да направят разединение. Все пак е ваш избора.
  • 13 Бацо

    11 2 Отговор
    Ти като лик ли си или като ....з
  • 14 Коко

    15 53 Отговор
    Ако беше за Рамадан или Рамазан Радев щеше да се съобрази с празника, но за Великден. .? На комуниста Радев не му пука.
  • 15 Чичо

    37 7 Отговор
    Нищо, работещите в Италия и Испания Българи ще компенсират и то срещу бацо гепипачкенски

    Коментиран от #43

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Правилно

    10 12 Отговор
    За католик празник Паскуа и бабо натале са 2 най свещенни празници!!!!!!!!!!!!!
  • 18 Катонелиците

    33 4 Отговор
    Цар Калоян хубаво ги е отрязал навремето
  • 19 Бриго Бичкията

    10 47 Отговор
    Прави са хората. Що не избра дата президента на православния великден.
  • 20 Тито

    48 11 Отговор
    Много са важни 5 католика нямало да гласуват
  • 21 !!!?

    14 43 Отговор
    Фигуранта дискриминира католиците. Позор !!!?
  • 22 Лост

    38 9 Отговор

    До коментар #10 от "!!!?":

    Какво общо има католическият Великден? Ако си православен християнин, а България е православна, кога трябва да празнуваме Коледа?
  • 23 Белене

    46 8 Отговор
    Пълни измишльотини и глупости. Ще гласуват и то до 9-то коляно. И то против герб и простака им водач - тиквата
  • 24 възмутен

    26 3 Отговор
    Там отдавна мина Винету с УГОВОРКИТЕ!
  • 25 Българка

    37 6 Отговор
    Предполагам, че има и православни християни в тези населени места. Така че като не искат католиците, да бъдат сменени в РИК с православни. Каква е точно трагедията? А и след като за католиците е по-важен празника от бъдещето им и това на близките им, значи, че няма да имат право в бъдеще/ след изборите да се оплакват, мрънкат.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 сара

    30 6 Отговор
    Изобщо не ми е ясно с какво гласуването им пречи на празника.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бай Ставри

    31 5 Отговор
    Добре,че Боеко не е католик.Той е катогъз.
  • 30 Бай Ставри

    13 5 Отговор
    Като лик,като г*з

    Коментиран от #47

  • 31 555

    23 6 Отговор
    Да отказват! Май.... та им кой ги поддтрекава а? Компромис не можели да направят, цяло падре изгониха кога приюти паразити, сега въх компромиси не правим. Аман от лицемерие! Гласуването да не е работа или ще им отнеме половин ден или местата ще е цял ден?
  • 32 отчето

    21 5 Отговор
    И тия се усетиха,че има попара и взеха да изнудват Бацето за пари!
  • 33 Нема страшно

    24 7 Отговор
    Ние не сме Мамалигарите,или шляхтите където сте 90 и нагоре процента..Една шепа сте.Открай време,още от Калоян ни играете контра.Цял ден ли ядете,пиете,боядисвате яйца? Егати претекста.Това са избори,а вие сте Български граждани.Половин час,няма да ви смути празника.Ето защо трябва задължително гласуване.Много е лесно! Не гласувал, няма отметка в списъка,праскаш му петдесет лева. И санкцията директно се прибавя към данъците в НАП- общинска служба.Като те обръснат с 200 лева,прибавени към данък жилище,ще търчите на опашка.
  • 34 богове

    12 4 Отговор
    И те други джендъри, да целуват на папата ....
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 1111

    10 6 Отговор
    Че то и без това не трябва да им се дава да гласуват.
  • 37 yordan

    2 7 Отговор
    еврейско мнение
  • 38 На кой му пука

    13 7 Отговор
    за едно малко малцинство в България има няма 20 000
  • 39 Гост

    20 4 Отговор
    Празника си е празник, какво общо има с гласуването!Ще гласуваме за по-добро бъдеще за нас,родителите ни и децата,които ще нахраним не само на празника!

    Коментиран от #41, #54

  • 40 пройчо

    15 3 Отговор
    Религиозния фанатизъм е вид идиотия!!!!.... Две хиляди години го доказват успешно.
  • 41 перничанин

    4 24 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    А, кой ще е секционна комисия, кой ще стои 18-20 часа на Велик Ден. Ти би ли стоял за 50лв цял ден , вместо да си пиеш ракията със семейство и приятели. Тука пропищяха орталъка за 2000 в карантина, а изолират (умишлено) 5-6 пъти повече хора.Оставка на фърчилото!

    Коментиран от #57

  • 42 Гост

    15 1 Отговор
    Следващите ги направете на рамазана.

    Коментиран от #58

  • 43 да питам

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Чичо":

    Е , нали са "предатели" ? Какво се надявате на тях ?!!
  • 44 Като не искат

    18 2 Отговор
    да не гласуват. Никой не им пречи.
  • 45 Борисов

    15 3 Отговор
    Сектантите да не се правят на вярващи в Бога, защото техния господар е сатаната.

    Коментиран от #53

  • 46 Като не искат

    17 2 Отговор
    да не гласуват. Никой не им пречи.
  • 47 да питам

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Бай Ставри":

    Нодат ли те още у СЦЗ , Ставре ?
  • 48 Бай Ставри

    13 5 Отговор
    Тия у раковски са няква секта никви католици не са
  • 49 шопендар

    17 1 Отговор
    България е светска страна,и политическият живот не се определя от религиозните правила на едни или други общности.какво се фръцкат тези католици сега,а след изборите ще врякат че и това управление не им уйдисва.по тази логика може да откажат да гласуват и ВЕЛИЧКОВЦИТЕ,И Величките,и т.н.
  • 50 маргинал

    6 7 Отговор
    Аз не съм католик, но също не съм се засилил да гласувам ...
    Защо ли ?
    Защото НЕ ВИЖДАМ ЗА КОГО .
    Все същите боклуци!
    Даже някой да ми вдъхва поне малко доверия , ... едва ли има някакъв шанс дори и до 1% бариера да се докопа ,че да има средства поне някаква организационна работа да проведе.
    Цялата ни система е скапана , защото и изборната ни е такава ... Десетки ...стотици партии, партийки ,движения ,коалиции и за то за има -няма 3-4 млн читави избиратели (а иначе ги пишат в списъците близа 7 млн.!?!?).
    А в същност, животът ни е устроен на двуичната система ... Има Добро и Лошо...положително-отрицателно... ляво-дясно,горе-долу... честни - крадливи и т.н ...Така, че не повече от ДВЕ ПАРТИИ трябва да има !

    Коментиран от #56

  • 51 hmhmhm

    11 3 Отговор
    заради половин час време - голям проблем , като не искат да не гласуват ...
  • 52 Попето Първи

    7 2 Отговор
    ей ся ша си разплетъ чорапите...
  • 53 Попето Първи

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Борисов":

    Ааааан така
  • 54 АНОНИМЕН

    7 2 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Не съм католик! От източно-православните съм и като знам аз какво ще правя живот и здраве на нашия Великден ти пиша на прав текст без обикаляне : на сутринта се взима агнето от пещта и се почва празника, щото е веднаж в годината! Ама било имало избори?! Ако по някое време след чукането с яйцата и прочеето им дойде на кеф може и да се разходят да гласуват! Ако ли пък не - прощавай Марче ний сме разделени!
  • 55 а дано

    12 3 Отговор
    Лъжат тия мошеници облечени в попски одежди. Опитват се да ударят по Президента, което показва че са гербаджийски подлоги- с една дума под строй ще гласуват.
  • 56 седи у дома

    4 1 Отговор

    До коментар #50 от "маргинал":

    Гербаджиите не ги питаме дали ще гласуват, по-добре е че няма да гласуваш.
  • 57 АНОНИМЕН

    4 13 Отговор

    До коментар #41 от "перничанин":

    Господ го чакал на Безмер да му даде липсващото, а той /Радев/ с елемент на изненада кацнал на Графа и ей го на резИлтата - избори на католишкия Великден! И да речеш, че може и да не знае пък то базата в Граф Игнатиево е на един к??? място и малко да походиш от Раковски, ама като не може да откаже на вицето ей го на!
  • 58 умно

    4 3 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    Чудесна идея. Ама пак ще гласуват под строй.
  • 59 Електра

    6 13 Отговор
    Да се сърдят на Кауна фигурант, и на Импексовата КрадНелия, защото тя го накара да каже тая дата...
  • 60 и там е така

    11 1 Отговор
    И в католическия свят църквата е отделена от държавата. Само в Израел съществува термина "шабат".
  • 61 Браво

    10 4 Отговор
    На Боко контингента от католици отпада.
  • 62 Бай Иван

    8 3 Отговор
    Това Бойко Банкенски ли го казва...? Жалко, че разделят така просташки народа.....!
  • 63 2121

    10 2 Отговор
    България е Православна Държава.Вероизповедание -Провославно.Католици,секти/адвентисти,петдесятници ,други протестанти да си вземат торбичката и в тъпите сащ.Всички българи работещи в т. нар. католически страни,ще гласуват в Българските посолства.Нямаме нужда от чужди фалшиви религии и секти.Това е измислено от предателя Бойко Борисов за уязви Президента Р. Радев.Но ние ,именно православните българи/на брой5.8 милиона ще гласуваме за него .Няма да гласуваме за ибрикчията и подлогата Б. Борисов, Герб, недоразуменията Марешки+В. Симеонов/вечно на градус/.Засрамете се!Нямаме нужда от религиозни предатели на вярата.Не сме чули евреите какво ще правят?Но техният Бог са парите,така ,че ще гласувати ще си търгуват за пари гласа.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Тиквата

    3 3 Отговор
    Вай вай!! И за какво посетих и агитирах католиците от гр. РакУски???
  • 66 Арменец

    3 2 Отговор
    Вай вай!! Изборите са на арменския Великден!! Са на ще гласувам,защото иначе ме съветват да се оплача на арменския поп!!
  • 67 Гешев

    5 2 Отговор
    Заглавието е типичен пример за "активно ДС мероприятие" с дезинформацуонна цел.
  • 68 Killer

    5 1 Отговор
    Тези българи ли са или не?
    Католици, православни, мюсюлмани или всякакви други, няма значение, понеже преди всичко сме БЪЛГАРИ и като такива наш дълг е да си гледаме България и българското.
  • 69 Тра ла ла!

    2 1 Отговор
    Празника си е празник, гласуването си е гласуване. Който мисли за България, ще празнува и гласува, двете неща не е проблем да се извършат в един ден. Ама им е по-лесно на Армен-Хаджи-Бабикяните да узурпират улиците и да се опитват преврат да правят. Никога опити за преврати и преврати в България!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Да го Д ух@т

    2 2 Отговор
    Католиците
  • 72 Фермер

    1 2 Отговор
    Уж католици пък се държат 'кат дупета.
  • 73 Баба Цоца

    1 0 Отговор
    През шушулката ми е някакъв джърнълист си е изсмукал от клавиатурата, че католиците няма да гласуват.
  • 74 католик

    1 0 Отговор
    а как ще реагира папата на това? аз само питам
  • 75 catolik

    4 1 Отговор
    Абе я не лъжете и не сейте омраза ве!Ще гласуваме,и още как!Бацо трябва да изчезва, ако искаме да не изчезне България.Тези от секциите като не щат,да докарат други ,от друго място които не празнуват./православни ,мюсулмани или ...будисти,се тая/
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Бойк от

    0 1 Отговор
    Ще победим и без вас.
  • 78 1520

    1 0 Отговор
    като имат празник да си карат празника то гласуването не е задължително нито имам празник нито ще гласувам
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове