23 Февруари, 2021 17:47 1 820 27

Българи в чужбина искат повече секции във Великобритания, САЩ и Канада

  • избори-
  • гласуване

Темата е актуална от 2016 година

Българи в чужбина искат повече секции във Великобритания, САЩ и Канада - 1
Снимка: БГНЕС

Българи, живеещи в чужбина, искат спешна промяна в Изборния кодекс, за да може да се открият повече от 35 секции във Великобритания, САЩ и Канада. От мрежата „Изборните доброволци в чужбина“ искат смекчаване на законовото ограничение за броя секции в страни извън ЕС, защото в противен случай хиляди наши сънародници няма да могат да упражнят правото си на глас.

Пред БНР Димитър Иванов, координатор на временните съвети на българите в чужбина за провеждане на избори, поясни: „Във Великобритания ще гласуват два пъти повече хора в сравнение с изборите от 2017 година. Няма как 45 000 души да бъдат натикани в 35 изборни секции. И то в условията на пандемия“.

В предаването „12+3“ Иванов поясни, че темата е актуална от 2016 година и че не е прецедент парламентът да взема решения в последния момент. „Засега има реакция на петицията от извънпарламентарните партии, от българите зад граница, от медиите... Ние имаме силата на аргументите, очакваме реакцията на хората, които имат аргументите на силата“.

Като недостатък Димитър Иванов посочи липсата на депутат в парламента, който да е ангажиран с българите зад граница и правото им на гласуване.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    30 5 Отговор
    Масовото гласуване е във вреда на толупа и няма да се създават допълнителни секции,защото българите в чужбина имат настроения против статуквото.

    Коментиран от #13

  • 2 Овчарник

    5 20 Отговор
    Който излезе да гласува обрича на глад и дълг нашите деца.!За 32 години тези политици и властимащи доказаха че са едни подли измамници и разградиха и ограбиха държавата.

    Коментиран от #7

  • 3 оня с коня

    6 8 Отговор
    Пояснил Дим. Йорданов - "Координатор на временните съвети на българите в Чужбина" по БНР,че няма как 45000 българи в Англия да бъдат натикани в 35 Секции.И пак опираме до КВАЛИФИКАЦИЯТА на "Мисирките":КАК Е ВЪЗМОЖНО да канят Гост в студията си и да не му задават ТАЙ-ВАЖНИТЕ ВЪПРОСИ,спокойни че и без това Заплатите им вървят?А Основен въпрос който би следвало да се зададе на Координатора е:КОЛКО от тия 45000 Българи в Англия на Предходните и По-предходните Избори Гласуваха?И като се знае Бройката,много лесно ще се прецени има ли Резон в Искането му за повече Секции,или това просто ще е излишно Бреме за Българския Данъкоплатец.И да е ясно:Изборите са си Избори,но СИРЕНЕТО Е С ПАРИ!
  • 4 Е,колко са?

    7 6 Отговор
    Две шепи орехи..

    Коментиран от #5

  • 5 Начко

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Е,колко са?":

    Извади си ръцете от джобовете на панталона.
  • 6 Ама друг път

    12 11 Отговор
    Тия добре ли са, искат БОКО сам да се предаде, не.. приятели, само българите вътре могат да променят нещата.
    Вие там си имате гласуване, не ни мислете, ако ви бе грижа да сте тук. а не там.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Фъкoff

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Овчарник":

    Ти да не си овчицата от овчарника? Като народа не гласува дпс, чиновниците и полицаите ще си изберат... Кой??? Т.е. ти призоваваш статуквото да си остане. т.е. ти си от статуквото.
  • 8 Сск

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ама друг път":

    Ти май си загрижен Боко да не се търкулне !
  • 9 hahah

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ама друг път":

    Що, ако ни бе грижа да сме клавиатурни герои ли? Кои хора в БГ могат да променят нещо на изборите, че не се сещам, тия на помощи може би, или администрацията? Стига сте настройвали хората против сънародниците, всички см българи и всеки по различни причини е напуснал. Недейте да сте толкова бързи да отсъждате. Със сугурност в чужбиня никой няма да гласува за Герб.

    Коментиран от #23

  • 10 0444

    1 0 Отговор
    9...за никой. Спокойно спете
  • 11 оле

    5 8 Отговор
    Никакви секции ! Като искат да гласуват , обратно в България и секции колкото искаш !
  • 12 ФИНЦИ

    6 1 Отговор
    Я КАЖЕТЕ ЧЕ СТЕ ЗА ХУНТАТА ГЕРБ И ЩЕ РАЗКРИЯТ ОЩЕ 200 СЕКЦИИИ АМА БОИКО ГО Е ШУБЕ ИДЕ КРАЯ БРАТЯ ИДЕ КРАЯ НА ЕДНА ГАДНА 10 -12 ГОДИШНА ЕПОХА ЗАГУБЕНО ВРЕМЕ ЗА БЪЛГАРИЯ НЕ ПРАВЕТЕ ПОВЕЧЕ ГРЕШКИ ПРИ ГЛАСУВАНЕТО
  • 13 Btw

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Перо":

    ВАЖНОТО Е ЧЕ ИМАТ ЖЕЛАНИЕ. АКО НЕ ИМ БЪДЕ ПРЕДОТСТАВЕНА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СИ ТЪРСЯТ ПРАВАТА ПО СЪДЕН ПЪТ ---ПАНДЕМИЯТА НЕ Е ОПРАВДАНИЕ СЛЕД КАТО ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА МАШИННО И ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ ...АНКЕТИ И ДОПИТВАНИЯ И СТАТИСТИКИ ЕЛЕКТРОННО МОЖЕ А ГЛАСУВАНЕ НЕ МОЖЕ
  • 14 Порно

    6 3 Отговор
    Още секции в Турция не искат ли ? Да кажат колко от мераклиите да гласуват плащат данъци в България и тогава да искат.

    Коментиран от #17

  • 15 7777

    4 1 Отговор
    Да, ама на Тиквата не му изнася!
  • 16 7777

    4 1 Отговор
    Да, ама на Тиквата не му изнася!
  • 17 Перо

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Порно":

    Всеки български гражданин си плаща данъци в БГ за собственост и по желание за осигуровки.Върхузаплатите се плащат осигуровки,в страната,която плаща заплатите.

    Коментиран от #26

  • 18 нннн

    1 1 Отговор
    А едно време, през войните, българите са се връщали от чужбина, за да отидат на фронта...
  • 19 пешо

    2 0 Отговор
    българите искат , но вожда не иска .
  • 20 Българите

    2 3 Отговор
    в чужбина да могат да гласуват само ако са пребивавали в България последните 6 месеца!!! Наклон отвън не искаме!!!
  • 21 Баба Марта

    2 3 Отговор
    Българите, които са си устроили живота и плащат данъци в чужбина, моля да си гласуват там! Ние, които живеем в България, не им искаме гласовете!
  • 22 Хан Терелик

    2 2 Отговор
    В чужбина- никакви секции. Който е избягал няма право на глас. Казах!

    Коментиран от #25

  • 23 Учуден

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "hahah":

    И за кого ще гласуват българите в чужбина, слугите, ммм??? За Мая Манолова или ония откачалници от дуото?

    Коментиран от #24

  • 24 hahah

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Учуден":

    Със сигурност не за Герб. Слуга си ти, но вероятно ти е трудно да го осъзнаеш.
  • 25 hahah

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хан Терелик":

    Стой си вкъщи и слушкай Планета и не размишляай много кой избягал, кой не, велик герой такъв!
  • 26 Съдията Дред

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Перо":

    Те и чужденците като руснаци, англичани и други, си плащат данъците на собствеността, плащат и такса смет, ама не напъват да гласуват. Като си плащаш данъците в една държава, що напъваш да определяш как да се харчат парите от данъци в друга държава, пък било то и родната ти ? Заради заигравки на политици с тези емигранти , всички са здравно осигурени у нас, щото уж били осигурени в чужбина. Но лечението им го плаща нашата Здравна каса, с нашите пари. Касата плаща и стотици милиони на чужди здравни системи за лечение на български граждани. после уж трябва да ги събира от неосигурените, ама познайте.
  • 27 9642

    1 0 Отговор
    Ограничението го сложиха заради Турция и НИКОГА няма да го махнат.
    Ако го махнат от Турция ще дойдат не 60хил а 200 хил гласа.
    А знаете ли колко българи от чужбина гласуват ?
    Повече от половината гласове са от Турция!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове