Last news in Fakti

2 Март, 2021 10:42 2 158 8

Илхан Кючюк: ЕП зае категорична позиция за защита на правата на българските граждани

  • илхан кючук-
  • еп

Комисията по правни въпроси на ЕП гласува с решително мнозинство за пълна визова реципрочност и еднакво третиране на всички европейски граждани

Илхан Кючюк: ЕП зае категорична позиция за защита на правата на българските граждани - 1
Снимка: ЕП

На 1 март членовете на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент гласуваха в подкрепа на искане да бъде сезиран Европейският съд с жалба за неправомерно бездействие на Европейската комисия. Причината за това е неизпълненото от нея задължение да приеме делегиран акт, с който временно да спре освобождаването от изискване за виза за гражданите на САЩ, тъй като не е премахнато изискването за виза по отношение на всички граждани на държави членки, засягайки гражданите на България, Румъния, Хърватия и Кипър.

Евродепутатът Илхан Кючюк изтъкна, че визовата реципрочност, която е в основата на визовата политика на ЕС, означава, че към всички граждани на ЕС, пътуващи за трета държава, следва да се прилагат същите условия като тези, спрямо гражданите на въпросната страна при пътуването им за ЕС. В случвай на нарушение на този принцип е установена процедура с точно определени срокове и действия, които трябва да бъдат предприети - включително дори суспендиране на освобождаването от визови изисквания.

„В този процес задълженията и правомощията на Европейската комисия, парламент и съвет са ясно регламентирани. Комисията има точно и безусловно задължение да приеме делегиран акт за суспендиране на визовата реципрочност при настъпването на едно единствено условие - да продължават да съществуват изисквания за визи спрямо европейски граждани в рамките на 24 месеца от уведомлението за това нарушение. В случая със САЩ това условие беше изпълнено на 12 април 2016 г. и оттогава Европейският парламент нееднократно е припомнял на Комисията за този ангажимент.“, коментира българският евродепутат.

Кючюк е категоричен, че с бездействието си, Европейската комисия, като „пазител на договорите“ подкопава доверието към институциите. Това е опасен сигнал, от една страна вътрешнополитически, за толериране и различно третиране на гражданите на България, Румъния, Кипър и Хърватска спрямо например тези на Унгария, Литва или Португалия. От друга страна, геополитически - Европа по-скоро би се държала като политическо джудже на световната сцена, когато е дипломатически неудобно, отколкото да бъде истински обединена.

„Отчитам дипломатическата чувствителност, както и необходимостта от намирането на правилните средства за постигане на оптимални резултати във взаимоотношенията със САЩ, но считам, че е крайно време Комисията да изпълни ангажиментите си и да покаже, че различното третиране на европейски граждани е недопустимо. Именно затова, в комисията по правни въпроси гласувахме с решително мнозинство за оспорване на бездействието на Европейската комисия в защита на правата и интересите на всички европейски граждани.“, подчерта Кючюк.

Предстои в срок до 4 март Европейският парламент, представляван от своя председател - Давид Сасоли да сезира Европейския съд за нарушението.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    24 2 Отговор
    абе каква позиция бе, министър претседателят агитира от джипа, бензина за който плащаъ хората от данъците си. агитира промвиките си със собствените им пари.
  • 2 сектант

    22 3 Отговор
    Новата политическа кампания се извършва от джип v8 бензин дето гори 30 на 100 ама за това плащаш ти данъкоплатецо, събуди се, правят те на маймуна.
  • 3 честен ционист

    10 8 Отговор
    В българия има 150000 БГ паспорта на руски граждани в Киър още толкова. Какъв САЩ, какви визи, какви 5лв.
  • 4 1233

    6 1 Отговор
    Искат при Шевкет шападжиев. Ако им е дал, да им ги върнат. Откъде с картофите станаха в България милионери. От нивите, да кажате те, които са ходили от 30 гидини при шевкет мултимилионера от мадан в щатите. Всички президенти, борисов, цветанов, вълневи.. И те 2 явно са помогнали хамид русев и шевкед чападжиев на братята от Доспад.. И сега да кажат те, бб и ЦЦмен, защо българи в България ги няма. Тарика ти сте. Как да вярваме на медии платени. Шефкет.. Ние избрахме орезидента Радев. На кого да вярваме и за кого глас да дадем. Всичко е пунта мара и заблуда на всички времена
  • 5 J Y Moineau

    9 0 Отговор
    Като чуя някой от ДПС да ми говори за правата на гражданите, започва да ми се повдига. Този само прави балончета. На кого от ЕС му пука за визите на българите. Човека ви го каза- Европа на две скорости (най-малко)
  • 6 мони

    5 1 Отговор
    Едните си имат Турция, другите Шевкет Чападжиев, а останалите?!??
  • 7 djemmil

    3 0 Отговор
    закакви права говори ДПС ТАРГОВИЩЕ лидера наказва всеки ако неси сас дпс
  • 8 Еххххххх

    2 0 Отговор
    Ще гласуваме за всеки друг.но не и за ДПс.вардят турските интереси в ЕС
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове