Last news in Fakti

6 Март, 2021 15:14 3 114 30

Проф. Топалов: Фатална грешка е, че БПЦ не прие да стане Църква-майка на Македонската

  • църква-
  • купол-
  • мерки

Скопие променя учебниците за Албания и Гърция, но не и за България

Проф. Топалов: Фатална грешка е, че БПЦ не прие да стане Църква-майка на Македонската - 1
Снимка: Фейсбук

Без пробив премина и 12-тата поредна среща на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси с Р Северна Македония. Къде се препъна работата на историците този път и грешка ли е това, че БПЦ не прие искането на Македонската църква да ѝ стане Църква – майка?

"Фатална грешка. Аз знам, че специалистите по църковните дела ще оспорят моето становище, но това беше фатална грешка“. Това каза в предаването "Брюксел 1“ проф. Кирил Топалов от Смесената историческа комисия.

Той даде пример, че отделянето някога и на българската църква от Фенерската патриаршия е било в някаква степен неуставно, неканонично.
"Все пак тогава българската църква се отдели и стана национална църква. Ако тя не беше направила това уставно нарушение, нямаше да имаме днес самостоятелна църква“, добави проф. Топалов.

По думите му, по същия начин седи въпросът и сега.

"Македонската църква поиска българската да ѝ стане майка. От това по-знаково признание за българския характер на населението, на езика, на духовността в Р Северна Македония, както и принадлежност към българската история, не можем да мечтаем.

Според проф. Топалов, нашата православна църква слуша други духовници, какво ѝ казват, други заповеди, други нареждания, и тя не прие предложението.

"БПЦ слуша и руски и сръбски духовници, но преди всичко руски. Това ще бъде нейният неизкупим грях“, категоричен е проф. Топалов.

Експертът допълни, че македонците променят онези неудобни места в учебниците си, които се отнасят до Албания и Гърция. Очевидно и Албания, и Гърция са им поставили същите условия, каза проф. Топалов.

"Те видяха, че с Гърция шикалкавене не може да има. За България – те се надяват, че или Ангела Меркел, или сега президентът Байдън, или някой друг ще ни натисне да ги приемем в ЕС, въпреки тяхното поведение и отношение им към България“, казва Топалов и уточнява:

"Те са на принципа на китайската капка. Малко по малко – така все ще се пробие камъкът. Само че, българският камък е твърд и няма да се пробие от такива дребни балкански хитрини“.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Самуил

    27 9 Отговор
    Нито некадърното и крадливо правителство , и още по-лошо нито нашата православна църква не предприеха каквито и да е действия в Македония сцел да ги приобщим към нас. Дет се вика Турция има повече позиции там , а македонците дето са едно милион българи ги оставихме на Гърци , сърби , турци.....и само се караме за комити.

    Коментиран от #9

  • 2 минувач

    29 9 Отговор
    Много сте прав.Но как да стане това като в Синода са само агенти на ДС от там и на КГБ.Защитават чужди интереси,които са им спуснати от Москва.
  • 3 Ами

    7 1 Отговор
    Дай да я цаниме за баща тогава...
  • 4 7844

    14 0 Отговор
    Комисия след комисия,мнения и съвети много резултат никакъв.
  • 5 Видял

    10 11 Отговор
    Някой от патриотите дано влязат в Събранието,защото БСП,ДПС,ДБ или ГЕРБ ще изтъргуват Македония с Европа или Щатите.И пак ще духаме супата следващите 100 г.

    Коментиран от #11

  • 6 ТаУмВзе

    4 4 Отговор
    Конфискувай имотите и притежания на Уж църквата Българска. Ще имаш кинти, не само за самолети и тн. Щом мутропитека строи джамии, Сметай. За пример, Свети Иван Рилски е на металната еднолевка.
  • 7 БПЦ е имала Избор

    6 14 Отговор
    Русия е предвидила че ако Македонската църква мине под нашата шапка,войните ни със сърби и гърци ще са безкрайни,а взаимната ни омраза с пъти по-люта от сегашната!Компромисният вариант е Македония да престане да бъде ябълката на раздора и що-годе самостоятелна.В противен случай Междусъюзническата война щеше да е до ден-днешен..
  • 8 АМИ ТО

    16 7 Отговор
    Нашите попове са си чисти продажници , оплесканаи до ушите ! Агенти на други държави, затова служат на тях , а не на родината си !

    Коментиран от #13

  • 9 J Y Moineau

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Самуил":

    Ами как да приеме, като 95 % от БГ владиките са агенти на ДС. А както Т. Живков каза: ДС е филиал на КГБ.
  • 10 човек от народа

    6 13 Отговор
    не си спомням да съм чувал за БПЦ след 1944 година. има ли такова животно !?

    Коментиран от #16, #29

  • 11 ЛЛЛ

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Видял":

    Е това ще е най голямата им грешка. Взаимоотношенията с република Скопие взеха да се влошават и на хората им писна
  • 12 Предатели

    9 2 Отговор
    Ами предатели са Елена Йончева и Радан Кънев за да им подпишат резолюцията - те клекнаха в Брюксел за Македония
  • 13 Не всички!

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "АМИ ТО":

    Екзарх Антим Първи праща писмо на Александър Втори през 1876,след кървавото смачкване на Въстанието,Императорът го прочита и парафира буквално върху писмото - Да се освободи България! Не можем да слагаме всички под общ знаменател!

    Коментиран от #30

  • 14 проф. Ганю Балкански

    5 5 Отговор
    Като знаеш, че специалистите по църковни дела ще оспорят мнението ти, защо се изказваш неподготвен??? Типично по Ганьовски! Не съм специалист, ама и аз да се изокам по въпроса!
  • 15 Нали са от

    3 2 Отговор
    Бекапету све
  • 16 Човек по природа

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "човек от народа":

    Такова животно няма! БПЦ не е животно! Съкращението означава Българска Православна Църква, и не е за животни! А това какво си чувал и какво не никого не интересува!
  • 17 Мораториум

    8 1 Отговор
    за всякакви преговори за 10 години. До тогава белким поумнеят. Какво само си играем на шикалки?
  • 18 Аз40🏴‍☠️

    4 7 Отговор
    Фатална грешка е, че БПЦ реши да се включи в плана на Лукавия да проповядва ваксините на смъртта. Плюя на цялата им секта, хрррр Пууу. Исус Христос ви мрази, паразити.
  • 19 Знайко

    7 5 Отговор
    Не е грешка, УМИШЛЕНО Е. Както депутати, министри, прокурори, съдии ... Над половината ръководители на БПЦ са лакеи, доносници и ченгета служещи на ...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 111

    3 0 Отговор
    Нашата църква няма доведени дъщери.
  • 22 Перо

    6 0 Отговор
    “Макетата” са отдавна с промити мозъци и винаги ще работят против БГ. Трябва да преустановим всякакви контакти,да им се предадат българските условия за нормализиране на отношенията и съгласие за ЕС и което правителство узрее и се съгласи,да се започне отново. Нашата комисия води научни дебати и дава информация за решение на управниците,при “македонската” комисия работата и решенията им се свеждат от правителството. Мотото им е: “Немам доказ,али твърдам!”,което обезсмисля работата на двустранната комисия и мъртвата точка,в която я постави Тиквун,вместо да се ползва гръцкия опит.

    Коментиран от #26

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 2 Отговор
    Жалко, че този проф. не е наясно какъв автогол щеше да си вкара Патриаршията на БПЦ, ако се подведеше по това искане...Много ясно е казано в становището от специално назначената комисия от Патриарха...Накратко: такава "църква" е пълна измислица.
  • 24 Миро

    5 2 Отговор
    Тоя професор, като не разбира, да не плямпа глупости. Македония е подчинена на Сръбската Православна Църква и единствено от нея могат да поискат самостоятелна такава македонците. Ако БПЦ се бяха съгласили, автоматично влизаме в схизма с останалите поместни православни църкви...Канони, какво да се прави...
  • 25 Кси

    2 0 Отговор
    Абе, да искат от сърбите нещо, нали тях обичат, все от БГ искат, каква е тая работа
  • 26 Дидо

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    На нас ни писна от крадците!
    Но дано не съм прав ,че надеждите на македонците да ни натиснат ще се окажат прави. Ще останем...........
    Всички правителства,нпо и т.н трябваше да обясняват на света, че тези дето ги смятат,че са готови за Ес са пладнешки крадците!
    Защо нашите се съгласиха за нато? Сега с тези не може да се говори.
    А нашият евродепутат Кичук какви доклади пише за македония????
  • 27 ссср

    0 3 Отговор
    браво,един истински учен с точни думи.нали нашите църковни деици половината са бивша агентура ,какво може да се очаква.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Обосновано

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "човек от народа":

    предположение :

    Ти май ве си от българският народ, защото не знаеш, че именно след 1944 г. Българската православна църква вече има ПАТРИАРХ !
  • 30 Зафир

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Не всички!":

    Също так Българите помогнаха македоците в 1903-та през Илинден, е за това сега няма нищо българско в Македония
    Ще цитирам думите на Никола Карев към Фердинанд:
    " Помагай те или нищо българско не ще остане в Македония! !!"
    Е колко помогнаха толко ще търсите, сега се вижда колко е бил прав той Карев
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове