Last news in Fakti

7 Март, 2021 12:47 6 308 61

Ето как заплатата в България ще стане 2400 лв. през 2025 година

  • владислав панев-
  • заплата

 Брутната месечна заплата в Румъния и в момента е 2400 лева

Ето как заплатата в България ще стане 2400 лв. през 2025 година - 1
Снимка: Архив

Понеже получих обратна връзка, че заплата от 2400 лева през 2025 г. е непостижимо и популистко обещание, въобще не мисля така.

Това коментира във "Фейсбук" съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев.

Ще дам няколко аргумента:
Да, доходите в България растат много по-бавно, отколкото биха могли. Но за 5 г. повишението е горе долу 50 процента. Смятаме, че ако изпълним програмата си, ръста ще е 60% за един мандат. Като се има предвид колко бавно расте икономиката ни, откакто Борисов е на власт и как се отдалечаваме от предпоследните в ЕС, това не е въобще хипер мега амбициозно. Растеж на БВП от 5-6% ще е достатъчен за средна заплата от 2400 лева след 4 години.

Брутната месечна заплата в Румъния и в момента е 2400 лева. Смятаме, че не можем да достигнем тяхното сегашно ниво след 4 години? Това е трагедията на ерата Борисов. Занижените цели и очаквания. Някак свикнахме да сме на опашката и че толкова си можем. Не, можем много повече. Естествено, високите доходи не идват с декрети, а с яко бачкане. Това, което управлението трябва да осигури е подходяща среда. За инвестиции, за бизнес, за живеене. Да не те рекетират, да не ти крадат имота или компанията. Като гледам какво правят румънците напоследък, да ги настигнем и надминем не е голяма философия.

Свикнахме да искаме малко от властта. Дори гордостта на Борисов - магистралите, се строят бавно, скъпо и некачествено. Защото всичко се разпределя тайно и търговете са само за парлама. Отчисленията към чекмеджетата са десетки проценти от цената на обекта. Искаме ли още от същото? Искаме ли да си стоим последни?

Пазара на труда преди пандемията беше в зверски дефицит. Това ще се повтори след нея. Когато търсенето на работна ръка превишава предлагането, цената ѝ ще расте. Дори и без Демократична България в управлението, заплатите ще ударят поне 2000 лева след 4 години. Въпросът е да са повече. Защото ускорения ръст ще върне поне 100 хиляди българи от чужбина. Тук може да стане инвестиционен рай с не много големи усилия.

Нужно е да си повярваме, че можем. И да бачкаме здраво.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Авторът

    45 10 Отговор
    К'ъв си ти бе смешник? Точно теб ли ще слушат родните бизнесмени и ще направят 2500 заплатите

    Коментиран от #23

  • 2 Русенец

    44 8 Отговор
    И как ще накараш моят шеф от утре да почне, да ми плаща двойно?
  • 3 Българка

    28 6 Отговор
    За да се повишат доходите на българите, трябва да се пребори корупцията, или поне се намали. А за да стане това, трябва спешно истинска съдебна реформа. Ако се изчистят правосъдните и разследващи институции от калинки, откровени изпълнители на поръчките на мафията, то останалите, ще изчистят България
    Хора гласувайте масово на 04.04 с бюлетина 11 или 18. Това са хората, които гарантират съдебна реформа

    Коментиран от #41, #51

  • 4 Русенец

    44 1 Отговор
    Всички обещават предизборно по 2500 заплата и рай на Балканите. Никой не казва, че и данъците ще скочат тройно.

    Коментиран от #26

  • 5 какво е това

    30 1 Отговор
    обещание, та през 2025 с инфлацията ще се равнява на по малко от 800лв. Тоест, ще живееме още по зле
  • 6 Верно ли?

    29 1 Отговор
    То затуй пограничните райони в Румъния пазаруват в Русе и Видин,щото с високи заплати,ама и с високи цени у маркетите,нал тъй?!Как пък един не излезе и не обещае увеличение с 50% на покупателната способност,а?!
  • 7 Историк

    25 1 Отговор
    През 1997 получавах 550 000. Да не би да искат да ни върнат такива заплати, с малка покупателно стойност при високи цени, нещо пак са объркали тези пседво икономисти, нека да обещават заплати в евро!

    Коментиран от #53

  • 8 истина е

    36 0 Отговор
    Какво зелено движение бе , боклуци !!!В момена горите в териорията -Българи се секат повече и от тези в нСибир !! Обиколих пътищата в Родопие и видях ълен геноци на дървеата по пъищата , а по на вътре не ми се мисли какво е !
  • 9 РЕАЛИСТ

    19 0 Отговор
    Пообърках се нещо. Тази седмица Ананиев съобщи, че въвеждаме еврото 2024г. Сега този специалист ни казва, че заплатата ще стане през 2025 г 2400лв
  • 10 Болшевик

    19 4 Отговор
    Комунист и евреин не плащат!
  • 11 Stormtrooper

    19 1 Отговор
    Този празнословец, защо не каже какво работи и да поясни как точно с яко бачкане ще си увеличи лично неговите доходи, а след това за заплатите като цяло.

    Коментиран от #14

  • 12 Гошо

    28 1 Отговор
    Е, и и 24000 да ми я направите, като вдигнете цените и трябва да живея нормално с 27000 какво от това?!?!? Всяка година се вдигат цените на ток, газ, горива, увеличаването на заплатата не може да догони поскъпването, мръсни гербераси, с тия приказки и фантазии у Факултето!
  • 13 Osman

    30 0 Отговор
    За София може да стане 2500 лв. средна заплата,но за провинцията това няма как да стане!При сегашните 700-800 лв. в момента това е мираж....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 бай Иван

    6 1 Отговор
    Най-малката единица на земята е индивидът. Тези, които отричат правото на всеки, не могат да претендират, че са защитници на малцинствата.
  • 16 Дедо Пене

    10 4 Отговор
    ПАНЕВ-ГЛУПАКО, БРУТНАТА ЗАПЛАТА В РУМЪНИЯ 2400лв. Е РАВНА НА БРУТНАТА ЗАПЛАТА В БЪЛГАРИЯ ОТ 2000лв.,ЗАЩОТО В РУМЪНИЯ ВСИЧКИ ОДРЪЖКИ ПЛАЩА РАБОТНИКА!!! ОТДЕЛНО ПАКУПАТЕЛНАТА СИЛА
    В БЪЛГАРИЯ ПРИ ОТЧИТАНЕ И НА ДАНЪЦИТЕ В
    РБ Е 1,2 пъти по-добра!!! НО ТОВА НЕ СЕ УЧИ В РАБФАК!

    Коментиран от #40

  • 17 Това колко ЕВРО е?...

    13 0 Отговор
    Нали 2024 г приемаме еврото? Колко ще са заплатите и услугите, продуктите, лекарствата? Само покупателната способност може да е мерило!
  • 18 Сатъра на Хана

    14 1 Отговор
    Минималната работна заплата трябва да е 20 лева / час за да ни стигнете ........ Роби прости
    ............ И като стане 20 лева на час , се обзалагам че няма да ги слагате в буркани ..... а ще ги харчете - ........Обаче Боцко Ал Рапоне е тъп да го разбере ........ А Тиквогав Дончев от лизане няма време да му го обясни :))
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Сатъра на Хана

    14 1 Отговор
    Робите трябва да се осъзнаят че са Пролетариат
    ..................... ................. ................. ........ И да разберат какво е Класова Борба :))
    ............
  • 21 лъжецоеб

    19 0 Отговор
    сладки приказки а сега повечето народ се гърчи на минимална мизерия
  • 22 Експерт

    17 0 Отговор
    ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО--ЩЕ НАМАЛИ КОРУПЦИЯТА С 80%, АДМИНИСТРАЦИЯТА С 60% ЗА ДА НЕ Я ХРАНТУТИМ, А ТЯ НИ Е.БАВА, СЪДЕБНА РЕФОРМА, СЪД И ЗАТВОР КАТО В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ И БЕЗ НАШИ И ВАШИ ФИРМИ ЛУСТРАЦИЯ И БЪЛГАРИЯ ЩЕ НАПРАВИ СКОК В ИКОНОМИКА, ДОХОДИ, ОПАЗВАНЕ НА ЖИВОТ И ПРИРОДА!!! НО НЯМА ПОЛИТИЦИ С. Т О П К И!!!

    Коментиран от #25

  • 23 Финансист

    24 0 Отговор

    До коментар #1 от "Авторът":

    За кои заплати бълнува тая тиква?? В частния или в държавния сектор? Ако е в държавния,то отдавна държавните хрантутници- депутати,чиновници,военни,полицаи,даскали са достигнали тия 2500 лева¡ А след 4 години,бедна му е фантазията на народа колко ще им станат заплатите!!
  • 24 РЕАЛИСТ

    14 0 Отговор
    Абе, да не наближават избори? Щото Бисмарк беше рекъл, че най много се лъже преди избори, по време на война и след лов.
  • 25 САТЪРА НА ХАНА

    11 0 Отговор

    До коментар #22 от "Експерт":

    ХУБАВА ЯПОНСКА БРАДВА СТРУВА 1000 лева , ДРЪВНИК ОТ ТВЪРДО ДЪРВО ОЩЕ 1000 лева

    ....................... ЦЯЛОТО ДЪРВЕНО ПРАВИТЕЛСТВО 2000 ЛЕВА

    Коментиран от #27

  • 26 12345

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Русенец":

    И кашкавалът ще стане 40 лева, луканката - 80 лева, а хлябът 5 лева. Това се казва инфлация. През 1998 година заплатите бяха десетки хиляди, затова после премахнаха нулите - сега мвървим отново натам.
  • 27 дървар

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Бичкийте на САНДВИК от шведска стомана са по добри за тази работа!

    Коментиран от #29

  • 28 Чип и Дейл

    4 1 Отговор
    Тука троловете са на щат.
  • 29 Сатъра на Хана

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "дървар":

    Малко повече естетика в работата :))

    Коментиран от #34

  • 30 факт

    5 0 Отговор
    то сега всички са - търчи лъжи!!!
  • 31 въпросче

    12 0 Отговор
    Ето как заплатата в България ще стане 2400 лв. през 2025 година. КОЯ ЗАПЛАТА? ТАЯ,ДЕТО Й КАЗВАТ СВИНСКО СЪС ЗЕЛЕ ЛИ? НА ЕДНИТЕ СВИНСКОТО,А НА ДРУГИТЕ ЗЕЛЕТО. ТАКА ЛИ?
  • 32 az #Оставка!

    13 0 Отговор
    Заплатата в България много лесно може да стане и 10 000 лева с помощта на .... инфлацията!!!
  • 33 Така е.

    9 1 Отговор
    Той е прав за търсенето на работници и заплатите. Нашите заплати могат да все вдигат всяка година поне 15-25%, ама американците не искат да помагат. Американците са отворили повече от 30млн работни места е Китай. Защо не пестят тук 20-50 хиляди работни места на година? Тук преспокойно може да има 250 хиляди работни места, от заводи, до магазини за продан, складове и д-р. На няма политици да направят нещо от американска и българска страна. Корпорациите можели да си отварят заводи и работа където искат, ама видиш ли, га има криза държавата трябва да им плаща да не фалират. Карл Маркс беше прав за капиталистите.
  • 34 дървар

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Сатъра на Хана":

    Тогава да поканим доктор Гильотен?
  • 35 Другия с коня

    2 16 Отговор
    В частния сектор ДОХОДА отдавна е 2400 лева и нагоре.Това,че декларират и се осигуряват на 1200 или 800 е Сивата Икономика....Смешници. Мислите, си че живеем с 1000 лева на месец ли....Наивници...
  • 36 ДАаааааа

    7 0 Отговор
    А пенсията!?
  • 37 офисен

    5 4 Отговор
    И в момента, ако имаш приличен чужд език и живееш в голям град можеш да изкарваш 1500 до 5000 лв. нето в зависимост от опита и липсата на личен живот.

    Проблема е, че слугуваш на чужденци и не вършиш никаква реална дейност.
  • 38 Васил

    9 0 Отговор
    От здраво бачкане получаваш гърбина и дископатия но за това работа без пари а после даже и лекарствата не можеш да си платиш.
  • 39 Стефан

    10 1 Отговор
    Приятелче и ти като Хърсев, била се вдигнала заплата с 45 процента последните 4 години, взимах 1000 лева, сега взимам 1100 - това са 10 процента увеличение, А РАБОТЯ В ПРОИЗВОДСТВОТО и не сме спирали ни за криза, ни за Ковид или нещо друго, ако смятате че заплатите на чиновниците са вдигнати може , не знам, но НИЕ СМЕ ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА В КОЯТО ЗАПЛАТИТЕ В ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР СА ПО ВИСОКИ ОТ ТОЗИ В ЧАСТНИЯ, впрочем както всичко друго - в нормалните държави е едно, а тук точно обратното.
  • 40 Алфа Чакал

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дедо Пене":

    Искаш да кажеш, че покупателната сила в България е 1,2 пъти повече от Румъния ли.Ще скъсам далака от смях.Спри се ,моля те.

    Коментиран от #59

  • 41 Ангел

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Само да ви допълня - И ДА СПРАТ БИЗНЕСА ДА ОСИГУРЯВАТ РАБОТЕЩИТЕ НА МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ, всички знаят и си траят, срамота.
  • 42 МП4

    6 0 Отговор
    Няма да има живи ора след няколко години вие заплати ще дигате
  • 43 Али баба

    17 0 Отговор
    В провинцията чорбаджиите дават по 600 лева сега а те са милионери ,мръсни ,алчни ...къде е държавата или тя спасява бизнеса на мафията.каква държава като всичко ,земя ,вода ток е на мафията
  • 44 волен сидеров

    2 0 Отговор
    ХА ХА ХА ХА ХА ХА ЧАК 2025 ,КОЙТО ОЦЕЛЕЕ,НО ТОГАВА ЩЕ Е ДРУГО-ВЪВ ВСЕКИ СЛУЧАЙ НЯМА ДА ИМА НИТО ЕДИН ОТ ТЕЗИ ЛЪЖЦИ ПОЛИТИЦИТЕ-ГАРАНТИРАМ-ВСИЧКИ ЩЕ СЕ НА ПИРЕУС В 2д ,ДОРИ И В 3д НЯМА ДА СА
  • 45 Умен по цялата глава

    6 1 Отговор
    Владислав Панев - сигурно си бачкал много яко за 100 0 лева на месец,защото виж какво четем за теб в Медиите....
    "Панев притежава и 4 апартамента в София. Декларирал е и акции и дялове за 2 882 792 лв.

    „Екологът“ е бивш служител на Иво Прокопиев. "Да бачкаме здраво викаш,а......
  • 46 Знайко

    5 3 Отговор
    Малко любопитна информация за българите сравняващи се с Румъния и имащи се за нещо повече от румънците. Първо 1990г., когато двете държави започнаха да скъсват с комунизма. Външния ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ на Румъния беше НУЛА долара и 0% от БВП. А 1990 г. ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ на България беше $10 милярда US долара и над 100% от БВП. Това е причината през март 1990 г. при Андрей Луканов България, да спре плащанията по дълга и да ФАЛИРА. Второ Румъния има находища и добив на собствени нефт и природен газ. А България няма и управляващите бесепари у нас тогава сключиха неизгодни договори. Така щото десетки години България да купува газ от Газпром на двойни и тройни цени. Същото важи и за нефта, там цените дълги години също бяха много по-високи, но не чак в пъти като при газа. Крайно време е българите да го разберете. Румъния ще е по-богата и по-добре от нас докато света продължава да е зависим от нефт и газ, защото има собствени находища и добив. А ние България трябва да си ги купуваме на силно завишени цени. Заради договорки между араби и руснаци.

    Коментиран от #48

  • 47 5952

    4 0 Отговор
    От 2024 год- евро. За какви 2400 ЛЕВА след 4 год. плещи този човек?
    И преди пандемията безработицата беше голяма в страната, а той говори за дефицит на пазара на труда и връщане на емигранти да работят тук.
    В друго измерение ли живее или е откъснат от реалността?
  • 48 2626

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "Знайко":

    Бг има находище на злато, ама и него даде на други, вместо да си го работи и да прибира печалбата. Не е въпросът в находищата. Въпросът е умееш ли да управляваш находищата.

    Коментиран от #50

  • 49 Знайко

    6 0 Отговор
    "В провинцията чорбаджиите дават по 600 лева заплата сега ..." Питаш къде е държавата ли? Не знаеш ли къде е? ДЪРЖАВАТА събира данъщи и осигуровки от бедняците, кото им съдира кожата. А всички чорбаджии с доходи над 3000 лева месечно не плащат осигуровки за дохода над 3000 лева месечно. У нас най-големия злодей не е чорбаджията. Най-големия злодей У нас е ДЪРЖАВАТА. Която ограбва около половината от изралотеното от бедняците чрез данъци, осигуровки, ДДС, акцизи, такси ... Според мен докато не се въведе необлагаем минимум върху доходите и прогресивни данъци. Мизерията за най-бедните ще става все по-голяма.
  • 50 Знайко

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "2626":

    В днешно време нефта и газа са много по-важни от златото. Ти колко грама злато потребяваш годишно? Предполагам НУЛА. Но със сигурност потребяваш около 4-10 тона нефт и газ. Което са най-малко $1200-$2800 долара годишно, при цена на нефта около $50 за барел. Това е цената на около 20-40 грама злато. Потребяваш нефт, когато се возиш в коли, автобуси, влакове, саморети. Камионите, които доставят храната и другите стоки също вървят с нефт. Тракторите, които орат и комбайните, които прибират зърното също вървят с нефт. Пластвасата, найлоновите торбички, чашите за кафе, подметките на обувкитеэти, дрехите от изкуствени влакна ... всичко това също е от нефт. Ами тока, който ползваш, част от него е от газ. Ако ползваш ТЕЦ за отопление, той също много вероятно е на газ. Да как се управлава също е важно. Но при еднакво лошо управление у нас и в Румъния. Румънците ще са по-богати от нас с по около 150-300 долара месечно на човек. От това, че сами си добиват петрола и газа, а ние го купуваме от внос/чужбина/.

    Коментиран от #56

  • 51 Oxoxo

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Държавата България ще се оправи когато изчистим ДС ченгетата от всякакви държавни служби.
  • 52 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Въпросът е кардинален !! Койо се разтяга по-вече – локумът или ластикът ??
    В навечерието на генералната битка за разпределението на благините от държавната хазна, всякакви юнаци ще пишат и приказват приказки от 11 000 нощи. Горе -долу толкова са изминали от началото на ВЕЛИКИЯТ ПРЕХОД от социализЪма към капитализЪма.
    Щастлив съм , че нито ги слушам, нито ги чета !!
  • 53 Oxoxo

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Историк":

    Червената глутница ще направи средна заплата от 240 000 лева

    Коментиран от #55

  • 54 винкел

    4 0 Отговор
    Много е лесно: Заплата на някои държавни служители 4000лв.заплата на простолюдието900лв.Средна заплата =2450лв.
  • 55 Ники Додука

    2 2 Отговор

    До коментар #53 от "Oxoxo":

    Па тя беше и повече 1998 при куманистите.
  • 56 2626

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Знайко":

    Оф! Няма да чета "пространното" ти слово. С много писане не се надвива в спор. Златото само в магазина за продажба ли върви? За борси чувал ли си?
    Ти май си по- умен от канадците.
    Бъди жив и здрав!
  • 57 Процесор Вучков

    3 0 Отговор
    Живея и работя в дълбоката провинция.Заплатата ми е 620 лева.
  • 58 Варна

    4 0 Отговор
    Това са пълни глупости! - Нищо в бюджета не позволява подобно вдигане на разходите за заплати. Единственият ръст на заплатите с 50% за последните 10 години е само на чиновниците!
    Мога да твърдя, че в частният сектор заплатите изостават в последните 10 години. Не е нещо необичайно настоящите заплати в частният сектор да са по- ниски от заплатите от 2008 година. Тук не коментирам ИТ сектора просто защото, той все още набира скорост и има глад и пазар за кадри.
  • 59 АУУУУУ

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Алфа Чакал":

    Затова ти препоръчвам да емигрираш в..... ЛЮБИМАТА РУСИЯ..... Там ще ти се скъса далака от бачкане и за компенсация за безпаричието ще получаваш водка на корем. Но ще бъдеш на любимото государство с любимия вожд 🤡🤡🤡🤡😂😂😂😂
  • 60 ДОКО

    0 1 Отговор
    ВСИЧКИ ГОВОРЯТ ЗА ПОКАЧВАНЕ НА ЗАПЛАТИ..А НЕЩО ЗА ЕРЕКЦИЯТА..
  • 61 незнайко

    1 0 Отговор
    Да бачкаме здраво ! Сега как бачкаме ? Вярно има и такива които вземат наеми по 1500- 2000 лева и повече , но това не е болшинството. Все още са малко частниците които мислят първо за персонала си и после за печалбата, но тава е КАПИТАЛИЗМА сами си го поискахме !!! Въпроса е, да спрем кражбите от малкото държавно което е останало !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове