Last news in Fakti

9 Март, 2021 12:23 5 732 34

Любомир Канов: Бях арестуван в лекарския си кабинет на 3-ти март 1977 г.

  • любомир канов-
  • код-
  • българин

В САЩ бях директор на клиника, но се върнах в България, защото я обичам и се чувствам българин, каза той

Любомир Канов: Бях арестуван в лекарския си кабинет на 3-ти март 1977 г. - 1
Снимка: КОД

Бях арестуван в лекарския си кабинет, с бялата си престилка от Държавна сигурност на 3-ти март, 1977 г. Бях обвинен в контра революционна пропаганда, в опити да подроня социалистическия строй в България и в Съветския съюз. Затова, че съм се изказал, че този строй е обречен, нечовешки, антихуманен и трябва да умре. В крайна сметка, той пропадна, може би и аз с тогавашните си приказки съм допринесъл за това, и се превърна в едно недоносче, както се изказа управляващият 35 години Тодор Живков. Това каза пред Bulgaria ON AIR д-р Любомир Канов от КОД.

Бях вкаран в затвора, защото считах, че това не е нормален начин на живот на едно общество, несправедлив и жесток. Прекарах година и половина в затвора в Стара Загора и станах човек, както е казал поетът. Напуснах комунистическа България, макар че беше много трудно. Прекарах голяма част от трудовия си живот в Съединените щати, където бях лекар психиатър, директор на клиника, но се върнах тук, защото обичам България и защото съм българин. Тук са костите на дедите ми, тук е моята младост, тук са голяма част от моите приятели, и защото все пак България е в един процес постепенно да става свободна, истинска нормална страна.

Пътят още не е изцяло извървян, но ако приемем, че сме живели в пустинята 45 години и сме се научили да ядем скакалци и сме обезумели, то ще ни трябват още толкова мисля, да се върнем към нормалните норми за едно общество. За съжаление, сега много млади хора, които отиват да учат в западните университети, там биват облъчвани от един неомарксизъм, един нов левичарски уклон на западните преподаватели.

И те се връщат в България с този багаж, почти като едни нови троцкисти, с идеи като „долу капитализма“ или носталгия по комунизма. Ние излязохме от сталинисткия комунизъм, но в България той остана неразобличен. Липсва изучаване на история с професори, които не са завършили марксистки училища, хора които да разкажат историята на комунизма буквално както е. Много от тях са възпитавани от бабите и дядовците си, които имат носталгия по младините си и илюзия на паметта с обратен знак. Българското общество страда от една много интересна форма на амнезия.

Другите народи, еврейският например, имат безпощадна памет за всичко, което им е сторено. И те винаги преследват злината до самия му корен, за да я премахнат. В България тази амнезия покрива с одеялото на забравата тежката истина и ни пречи да оздравеем от тази амнезия. Ето защо сега рефлексите за авто цензура лесно се събуждат, когато човек има какво да губи, не живота си както при комунизма, а нещо свързано с постовете му и позицията, която заема в обществото, в работата. И той започва да си налага сам авто цензура. Този процес може да бъде видян и на запад, и в Америка. Където политическата коректност е достигнала невероятни изстъпления. Налагането на една идеология, която е твърде странна и чужда за българина.

Ние българите сме консервативни хора, здраво стъпили на земята и за нас такава идеология изглежда нелепа и абсурдна, но се опитват да ни я наложат. На запад вече се налагат такива авто цензури и човек може да го види в киното, в наградите на Холивуд, във всякаква сфера в университетите, където цари пълното дискриминиране на десните хора, на хората, които не мислят по либералния начин. Налагане на расови квоти, налагане на джендър идеология и на мулти културализъм.

Либералите заменят изконни форми, има позиции родител 1 и родител 2, не разрешават да има лични местоимения, които означават пол, трябвало да бъдат неутрални, за да не се обиди някой. Това е новата либерална доктрина, почиваща изцяло на марксисткото учение. Това ни налага либералите от ЕС - ние ще ви дадем 22 млрд, но вие ще следвате правилната политическа идеология - зелена, джендър неутрална и в защита на пришълци с различна култура. Част от медиите вече са под строга цензура и в тях не можеш да се изкажеш, ако мислиш различно.

Това тук в България го помним по време на комунистическата диктатура. Но аз съм оптимист, защото мисля, че българският народ се състои от здравомислещи хора, които са наясно, че всеки е абсолютно отговорен за съдбата си, ние сме длъжни да се грижим за ближния си, в библейския смисъл на нещата. Това означава нашето семейство, нашата работа, нашия двор, на който трябва да изградим общество.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скункс

    8 39 Отговор
    Клара Маринова-умрял комунист,спасен човешки живот.
  • 2 Докторе

    29 28 Отговор
    Няма шанс. В територията живеят 80% русофилистици.
  • 3 Правилно

    12 14 Отговор
    Правилно
  • 4 Аман

    39 23 Отговор
    Сигур си зимал парички, кокошки, агънца, винце от пациентите.
    Пишман борци за собственото си облагодетелстване.
    Борил се бил той?!
    Всичките след 1989 г. станахте Активни борци за Корупция в БГ.
    По Тошево ви затваряха о зандана.
  • 5 беге демокрация

    42 23 Отговор
    цял живот работил за друга държава, сега дошъл тук да кара старините си на евтино, че и на ум ще ни учи, що не разкажеш как успя да избягаш, най вероятно е било с официален паспорт от тази същата комунистическа държава
  • 6 хумор

    40 17 Отговор
    Още един дисидент, активен борец срещу комунизма!!! Колкото и Тренчев, Петър Бояджиев и т.н.
  • 7 Абе престилко бяла

    33 17 Отговор
    Сега доволен ли си от"хуманния строй"? Ако да,тогава датайба у Менгелето..
  • 8 каскет

    23 14 Отговор
    Много отгоре-отгоре коментира тази част: "Напуснах комунистическа България, макар че беше много трудно."

    Кой ти помогна да я напуснеш?

    Човекът е комунист. Играе го по новата комунистическата тактика да дезинформира. Опитват се да изкарат либерализма като комунизма, а те са коренно противиположни - свобода, срещу диктатура.

    Писна ми от комунисти!
  • 9 Нова жертва

    26 10 Отговор
    Как я напусна тази комунистическа България след затвора, бе, а?

    А "десните" пропагандатори се опитват да докажат че ние, за разлика от еврейския народ, нямаме безпощадна памет за това кой ни е поставил отново на картата на света през 1878.

    Коментиран от #13, #21

  • 10 шумкарю

    4 27 Отговор
    Този смърди на комунист от километри! Коментирай комунистическите зверства, какво ме занимаваш с джендъризми! Много ме интересува кой с кого си ляга. Либералите са всичко друго, но не е болшевики като теб!!! Вие завинаги си оставате "комунистите", независимо, че бягате от това определение.

    Не ни занимавай с джендъри, раси и тем подобни. Кажи защо се кланяте на комунистически паменици - Братска могила, Моча, и тн.

    Коментиран от #29

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Психиатър

    25 6 Отговор
    """Известно време се занимава с производство на вино от наследствените лозя, след като е възстановена собствеността върху земеделските земи след 1989 г. Неговата марка печели международни награди.""" Ей за това се е върнал, за дедовите му лозя....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 цървули

    6 6 Отговор
    Партия КОД какъв вид комунисти са, че вече не ги следя?
  • 15 Нова жертва

    9 13 Отговор

    До коментар #13 от "шумци":

    Събирай отпадъците на Европа, купувай си кола втора ръка, дрехи втора ръка и бегай на паветата да протестираш срещу гражданите за европейско развитие на България.

    Коментиран от #16, #33

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бай Шиле

    16 3 Отговор
    На фона на неграмотните български анти комунисти този човек е умен.Но да поставяш знак за равенство между утопията комунизъм и джендърските тъпотии на неолиберализма е тъпо.Единствената прилика е,че и двете идеологии се налагат на хората насилствено,под една или друга форма.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 стоян

    9 10 Отговор
    Колко точни думи от този умен човек
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Другия с коня

    16 4 Отговор

    До коментар #9 от "Нова жертва":

    Няма как да е лежал " само" тодина и половина и да е освободен,ако е бил Политически.И да избяга на Запад- абсурд. Познавам двама агента на ДС с аналогична съдба - доктор Тренчев- и Ахмед Доган.Тренчев арестуван месец март,за да излезе на 10.11 89 та като Репресиран и да оглави Профсъюза,а Доган ДПС.....Може и да не е така,доктор Канов,но вече на никой не вярваме....Сори....
  • 22 ПЕЕВ

    11 13 Отговор
    БРАВО НА ДОКТОРА ,МНОГО ТОЧНО И ВЕРНО Е КАЗАНОТО.РАСПЕКТ.
  • 23 Жив и здрав

    11 9 Отговор
    Надявам се докторе ,че сега сте жив и здрав , и си давате равносметка ,в края на вашият живот, гледайки сегашното ни положение , че всъщност с вашите разсъждения сте убивали България.
  • 24 chi

    11 7 Отговор
    Това, че ни доведоха да феодализма сигурно много му харесва на доктора?
  • 25 123

    11 7 Отговор
    Изучиха те без пари това не е важно сега
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мечо Пух

    15 13 Отговор
    Аман от наглеци и лъжци. С чии пари държавата те изучи, за да станеш шеф на клиника в чужбина бе умник ? Излиза, че образованието по време на соца не е било толкова лошо, колкото такива неблагодарници като д-ра изкарват, че всичко е било от лошо по-лошо. Натрупа парички за сметка на нас, а после у нас, че е по-ефтенко да си ги папка, че и акъл на килограм раздава. Нищо не казваш за беднотията, корупцията, мръсотията, лошото здравеопазване и т. н. Нали си голям хуманист и медик. Продажници много и ти си един от тях.
  • 28 майор Деянов

    12 8 Отговор
    Странна работа...уж го арестували, пък не само не са си довършили работата, ами го пуснали и на Запад да забегне...и то в годините на якия социализъм ...
  • 29 Дидо

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "шумкарю":

    Много си прав,но такива са ни демоклатите
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ми да

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Нова жертва":

    Не си прав! Можеш да си купиш нова Лада за същите пари, с които се купува стара европейска или японска кола.
  • 34 Ми да

    1 0 Отговор
    Браво на доктора! Докато начело на ЕС стоят лидери-джендъри, другарите Путин и Лукашенко правят и ще правят каквото си искат!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове