14 Март, 2021 16:37 2 951 18

Проф. Ангелов: Ситуацията с COVID-19 в Смолян изглежда контролирана

  • проф. костадин ангелов-
  • смолян-
  • covid-19

И тук се наблюдава тенденцията на национално ниво – подмладяване на пациентите, каза още той

Проф. Ангелов: Ситуацията с COVID-19 в Смолян изглежда контролирана - 1
Снимка: БГНЕС

Ситуацията с COVID-19 в Смолян изглежда в момента контролирана. Това заяви в Смолян министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, цитиран от Нова тв.

„Лечебното заведение има 306 легла, от тях 154 са за COVID пациенти, а заетите към момента са 64, има 90 свободни легла. С тези легла ще могат да бъдат поети нуждите, ако се повиши натискът към лечебното заведение. Реанимационните легла са 9, като 7 от тях са заети. На ден около 7-8 човека преминават през лечебното заведение. И тук се наблюдава тенденцията на национално ниво – подмладяване на пациентите. Преди малко в спешен център беше приета жена на 44 години и тя ще бъде настанена директно в реанимация“, поясни проф. Ангелов.

Здравният министър уточни, че и в Смолян, както и в останалите лечебни заведения, се забелязва, че тези медици, които не са ваксинирани при първата фаза, сега позитивират PCR тест, с клинична картина на заболяването са и ще има лечение, което трябва да бъде проведено. В Смолян има такъв случай. „Ваксината е единствения вариант, който може да ни помогне в борбата с COVID-19“, заяви министър Ангелов.

Той подчерта, че към настоящия момент нямат притеснения за недостиг на легла на национално и локално ниво. „Там, където имаме повишен натиск, увеличаваме леглата. Вече сме изключително добре подготвени с всички необходими медикаменти и консумативи, лични предпазни средства и притеснения в тази посока нямаме. Над 50% са болните от COVID в интензивните отделения в страната като същевременно този процент намалява, тъй като разкриваме легла, но пациентите по абсолютна стойност се увеличават“, допълни министър Ангелов.

Той посочи, че всички случаи на млади пациенти му се докладват лично, за всички тях се извършват проверки, включително и за децата и родилките. „Такава проверка ще бъде направена и в болницата в Благоевград, за да бъдат изяснени всички факти около смъртта на тази родилка. Съболезнования на близките на жената, много неприятно е това, но заболяването протича жестоко“, добави министър Ангелов.

По отношение на ваксината на Janssen, той обясни, че на 15 април очакват по предварителни данни да има такава ваксина в ЕС и ние ще получим от нея. Когато дойде тя ще бъде разпространена в страната и приложена на хората. Министърът уточни, че няма проблеми с осигуряването на вторите дози на сега прилаганите ваксини в страната и след като приключи проверката в Пловдив, ваксинирането ще продължи.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас

    21 0 Отговор
    Изглежда, ама не е и така 30 години.
  • 2 Лост

    23 0 Отговор
    Най ми е притеснително като кажат, че нещо е под контрол.
  • 3 Българка

    22 0 Отговор
    Червеят -подлога да отговори на зададените 15 въпроса от БСП за ваксините и да спре предизборните си обиколки или по-добре да си подава оставка за пълния тотален провал в борбата с ковид. И крайно време е да бъде подведен под отговорност за действията и бездействията си, с които нанесе и нанася щети върху здравето на българите, както и за стотиците умрели.
  • 4 Последния Софиянец

    19 1 Отговор
    Оставка на убиеца Ангелов!

    Коментиран от #10

  • 5 Аз40🏴‍☠️

    19 0 Отговор
    Колко още ще повлече този масов убиец и патологичен лъжец към смъртта не искам и да си помислям дори. Просто е ужасно.

    Коментиран от #13

  • 6 85003

    21 0 Отговор
    ОСТАВКА некадърник прост, пълен провал си, да те няма ГЕРБЕРСКИ ненормалник, съд и затвор!
  • 7 хах

    13 0 Отговор
    По четири човека в стая и една тоалетна в отделението в Смолян, това е стрес за пациента, къде отиват милиардите, скапаняци?

    Коментиран от #12

  • 8 Тиквата, Тоя

    12 0 Отговор
    И НОЩ са за е ба не
  • 9 Стават грешки

    5 0 Отговор
    Изписани са ви много грешни очила и през тях вашето съзнание е създало недействителен, силно изкривен, неспособен за анализиране образ
  • 10 О МAЙН ДЖИЗAC

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    СТАРТ НА ЛЕТНИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ СЕЗОН ОТ 01.05.АЙДЕ ХАРЛИЯ ДА Е НА ТУМБАЦИТЕ
  • 11 Процесор Вучков

    7 0 Отговор
    Каза силиконовото момченце
  • 12 О МAЙН ДЖИЗAC

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "хах":

    ЕЛА В СОФИЯ ДА ВИДИШ И О МАЙН ГОТ НА ВСЯКО ЛЕГЛО ЦУКАЛО ФАНТАСТИКА
  • 13 АМОНИКЕ ОТ НИГЕРИЯ

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Аз40🏴‍☠️":

    ХВЪРЛЯЙ КОТВА В КРЪЧМИТЕ НА СОФИЯНЕЦА
  • 14 Някой си

    2 0 Отговор
    Я да каже Радев - Идвам в Смолян и ще видите какво ще стане...
    Б.О.Й.К.Олуци !!!!!
  • 15 Васил

    4 0 Отговор
    Контролирана ситуацията е в Азия а тука е хаос и е България некадърен си една година пандемия колко още?
  • 16 Да,бе

    4 0 Отговор
    Това нещо,дето пряко е отговорен за здравето на нацията му се струвало,че се контролира ситуацията.Тогава на нас как да ни се струва- че тоя не на местото си и не знае за какво получава заплата.
  • 17 Мазньо

    4 0 Отговор
    А бе и ти изглеждаш като мъж,ама....
  • 18 Едни хакери

    0 0 Отговор
    Ботокс, идваме да те контролираме!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове