Last news in Fakti

17 Март, 2021 18:00 1 857 40

Епидемиолог: Връщането в училище вдигна броя на заразените

  • епидемиолог-
  • заболели-
  • училище

Според нея фактор са и многото хора, които се върнаха от Великобритания

Третата вълна на COVID-19 обхвана страната. Расте броят на заболелите, а мерките се затягат в много региони у нас.

"Връщането на учениците в класните стаи януари доведе до по-голямо разпространение на коронавируса. Малките ученици са стриктни и изпълняват, но имат нужда от повече контрол. По-големите контактуват повече и извън училище. Този тип организирани колективи повишават риска", заяви в ефира на "България сутрин" епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

По думите ѝ фактор са и многото хора, които се върнаха от Великобритания. Тя смята, че не трябва да обвиняваме студентите ни от Острова, защото те са подходили отговорно.

"Някои хора знаят, че имат симптоми, но не се самоизолират. За нас социалният фактор е съвкупност от неща в обществото, които помагат за разпространението на Ковид-19 - например липсата на проследяемост при контактните лица. Някои хора предпочитат да се върнат на работното си място, за да не се налага да излизат в болнични", добави д-р Бацелова.

Епидемиологът даде пример с работещи мерки.

"Една мярка е хората да пазаруват само в магазина, който е в жилищния им район, и така да избягват струпване. Тип по-строги мерки са да не могат лесно да напускат квартала си толкова лесно. Една от най-чудесните мерки е носенето на маски. Тя и дистанцията са изключително важни", каза още експертът пред Bulgaria ON AIR.

На въпроса кои са нормалните ефекти от ваксините д-р Бацелова отговори:

"В България продължава да тече ваксинирането. Имаме недостиг на ваксини, но се надяваме скоро да имаме повече дози. Случаят с AstraZeneca не трябва да притеснява хората. Очакваме решението на ЕМА, за да бъдат спокойни хората и да продължим да я прилагаме, тъй като тя се доказва като ефективна и безопасна".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    26 7 Отговор
    Какви заразени бе. Платени измамници.
  • 2 Последния Софиянец

    12 5 Отговор
    Децата карат леко вируса.

    Коментиран от #4, #23

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Врачка

    10 8 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Това не значи,че трябва да го пръскат като селскостопанска авиация навсякъде.В България от немотия хората живеят с възрасните си родители в една къща или апартамент.Например Филиповци и Факултето.
  • 5 Милата тя

    12 5 Отговор
    Тас моа да си я зема да ми са праи на доктурка у нази
  • 6 Просветен илюминат

    18 8 Отговор
    Сега децата ви са виновни.
    Интерпретацията на медицината в случая е неправилна,за това ще си заминават и все повече доктори.
  • 7 ти заблудена

    21 5 Отговор
    калинке, за да станеш епидемолог, дистанционно ли учи и завърши а?

    Коментиран от #21

  • 8 Ай стига ве

    16 3 Отговор
    Не знаех че на всеки 20-ти българин има един епидемолог. Мчи то много сме ги имали бре. Уууууу как са въдят тия. Един вика ши вали друг вика чи няма ама се някой пузнава начик.

    Коментиран от #19

  • 9 Още малко остана

    15 3 Отговор
    До началото на края.
  • 10 пипи

    8 5 Отговор
    Най-после го проумяха...
  • 11 тарикату

    13 3 Отговор
    онлайн обучението пък произвежда тъпири. След 5-10 години ще блеят по нивята, а аз ще ги юркам с голфу.
  • 12 Ха ха ха ха ха

    18 3 Отговор
    Абре лельо, в Гърция като връщане на ученици в училище нямаше, пълен локдаун.... и трета вълна е налице. Два пъти увеличаване на зразените.
    Така, че спрете с тези смехории.
  • 13 Филип Георгиев

    15 2 Отговор
    ПРИ ДЕЦАТА НЕ ТРЯБВА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА ИЗОЛАЦИЯ. ТОВА ЩЕ ИМ НАВРЕДИ И НА ПСИХИКАТА И НА ФИЗИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ И НАЙ ВЕЧЕ НА ИМУНИТЕТА. НС Т'ВА ЗАСТАРЯВАЩО И В ПРЕКИЯ И В ПРЕНОСНИЯ СМИСЪЛ ЗАСПАЛО ОБЩЕСТВО МУ ТРЯБВАТ СОЦИАЛИЗИРАНИ МЛАДИ И ЗДРАВИ ХОРА. МАХНЕТЕ МАСКИТЕ ОТ ЛИЧИЦАТА НА ДЕЦАТА, БЕ. ВАМПИРИТЕ НЕКА СИ ГИ НОСЯТ. ЩО ЗА ЕКСПЕРТИ ИМА ТУК?!
  • 14 Гост

    8 3 Отговор
    Трябваше карантина за връщащите де от острова и трябваше стриктно да се проверяват спазва ли се! Знаеме какви на цвят масово се връщат от там та за това и неше нехайството на държавата и компетентноте органи!!!
  • 15 Шопо

    6 2 Отговор
    Сега ли разбра това,лельо ???
  • 16 EdinotBG

    12 0 Отговор
    Вдигна ги приближаването на изборите. До 4и април, ще скочат двойно.
  • 17 нашия

    13 1 Отговор
    д-р Христиана Бацелова -кой те направи доктор и по какъв начин ма моме...изглеждаш като поредната наредила се на опашката за някой лев...съзнаваш ли какви вреди можеш да нанесеш-или -кво ти пука на тебе нали ще сгънеш хонорарчето
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Прав си

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ай стига ве":

    А на всеки десети по един професор. В краен случай доцент.
  • 20 Хайл

    4 0 Отговор
    Л И Н Ч!на "капацитети" като тая лека жена!
  • 21 Доктор Ох Боли

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "ти заблудена":

    Д-р Бацелова е член на Международната асоциация на епидемиолозите, преподава в катедра "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" към Медицинския университет в Пловдив и отговаря за ваксинационната кампания в УМБАЛ "Св. Георги".
  • 22 Аз40🏴‍☠️

    10 1 Отговор
    Лъжата на пандемичната индустрия няма лимити. Децата са виновни за ковид-19, новото нормално! Да ви светна за още 1 модел отрова под името Moderna. Знаехте ли, че тази компания започна фармацевтичната си кариера под името IG Farben? Същите са замесени в продукцията на Циклон-Б за концлагерите. След войната тази компания беше преименувана, а акциите закупени от .... внимание .... дедо ви Джордж Сорос. А знаете ли кой беше до скоро най-големия акционер в Модерна? .... внимание .... Джефри Ипстейн ... най-големия трафикант на деца на планетата. Това е злото в чистата му форма.
  • 23 ЛУДА КРАВА

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    А ТРИКОЛКА ЛИ ГО „КАРАТ”!!!ТОЧНО ТЕЗИ МАЛКИ И...И.СА П Р Е Н О С И Т Е Л И НА ВИРУСА!!!И ОНЯ ГЛЕДАЩИЯ НА КРИВО ЛЬОХМАН МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО Е НАЙ_ ГОЛЯМИЯ ВИНОВНИК ЗА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ВТОРО ТРЕТО ЦУНАМИ НА ВИРУСА!!!!
  • 24 Просветен илюминат

    4 0 Отговор
    "В един документ — обяснява Кроу — намерих 37 цикъла. Ако не сте получили достатъчно флуоресценция в рамките на 37 цикъла, тестът се смята за отрицателен. В друга публикация границата е била 36. 37 до 40 се смятат за "неопределени". И ако сте попаднали в този диапазон, тогава сте направили повече тестове. Видях само два документа, които описват какъв е бил лимитът. Така че е напълно възможно различни болници, различни щати, Канада срещу САЩ, Италия срещу Франция, всички да използват различни стандарти за чувствителност към границата на теста за коронавирус. Така че, ако отсечете на 20 цикъла, всички биха били отрицателни. Ако отрежете на 50, всички могат да бъдат положителни", обяснява той. Лабораториите на практика могат да манипулират колко случаи има в държавата им, твърди Кроу. Ето каква е тезата му: "Мисля, че ако една страна каже: "Знаеш ли, трябва да прекратим тази епидемия", те тихо биха изпратили бележка, в която се казва: "Не трябва да имаме прекъсване на 37-мия цикъл. Ако го поставим на 32, числото на положителните тестове ще спадне драстично. Ако и това не е достатъчно, добре, знаете, 30 или 28 или нещо подобно. Така можете да контролирате чувствителността на теста".

    Коментиран от #31

  • 25 хама лейке

    3 1 Отговор
    сиги ща си останат тъпи като теби!
  • 26 Васил

    2 5 Отговор
    Откриха топлата вода още преди месец беше голямааааааааа грешка да се отварят училищата и детските градини

    Коментиран от #28

  • 27 Гост

    2 0 Отговор
    Колко народ се върна в България заразен от чужбина? Кога ще спрем навлизането на заразата отвън? Не спрем ли вноса на ковид през граница, няма как да се изчистим от него. Спират белите хора с ковид да влизат в някои държави. Забраняват им да летят със самолети. Но никой не можа да спре болните ромоланци да внесат вируса в България и да изпозаразят малкото останало население.
  • 28 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #26 от "Васил":

    Малките деца ходеха на училище цял месец и нямаше проблеми. Повишението на новите случаи стана две или три седмици след като големите ученици тръгнаха на училище. Големите ходят по заведения и молове и не носят никакви предпазни средства. Не боледуват като възрастен човек, но разнасят заразата.
  • 29 На Мефицинските лица,

    4 2 Отговор
    Им хареса Ковида. Така не ходят на работа и не носят никаква отговорност. Не се ли сещате, че те са моторът на Ковида. Така им харесва.
  • 30 Гост

    2 2 Отговор
    Много си хубава ма, кукло ;)
  • 31 Аз40🏴‍☠️

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Просветен илюминат":

    Най-просто обяснено е, че колкото и да умножават резултатите от теста – не означава, че предполагаемия вирусоносител е заразен, и че е заразоносител. Поради простата причина, че самия тест е за да извлече нещо микроскопично (не заразно) и го направи нещо голямо (не заразно). Затова може да бъде ползван за други цели, но никога в клинична среда за откриване на вируси. Защото след продължително носене на маска се акумулират бактерии в ноздрите (не заразни), които после ако бъркат до мозъка да ги вадят, за да ги пуснат по този метод .. е ... резултатите ги виждаме.
  • 32 Френски Ковид. Няма откриване и ваксина

    2 0 Отговор
    Ваксината е Природна, всеки я има. Казва се Любов, Секс, Френска Либов. Спасени сме. Либовта побеждава. Живейте, както сте живели преди Ковид измислицата. Браво ма Франция, Либовта спасява.
  • 33 Ваксиниране ама бум на заразени

    3 2 Отговор
    Ваксинирането доведе до бум на заразени. Грешно е да си мислите, че с поставянето на ваксина сте безсмъртни, напротив. Тогава ви вкарват вирус в организма, ставате немощни, разболяват ви с уж отслабен вирус, но ставате заразни за всички останали и затова има толкова много болни.

    Коментиран от #36

  • 34 Процесор Вучков

    2 0 Отговор
    Тая мацка искам да отида зад нея, да я поздравя с моята спринцовка ловка

    Коментиран от #35

  • 35 Студент

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Процесор Вучков":

    Тая мацка е МИЛФ-ка с близнаци. Има миловидно личице, но всъщност е доста груба и нагла.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 1520

    1 0 Отговор
    стига стези разбирачи да насаждате този медицински фашизъм
  • 39 Да видим

    0 0 Отговор
    Еврейските училища никой не ги пипа!
  • 40 ковидняк

    0 0 Отговор
    ние ковидняците де го прекаараме вирусо и ката ден го мориме
    що получииме, нищо!нема паре саде и маски требе да носиме.ама през носо че им излезе на щабарите таа работа!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове