23 Март, 2021 15:38 1 418 26

Президентът: Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията

  • румен радев-
  • оссе

Радев се срещна с представители на ОССЕ

Президентът: Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията - 1
Снимка: Пресцентър

Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията и като общество и институции трябва да работим за повишаването на доверието към този инструмент на правовата държава. Това заяви президентът Румен Радев, който днес прие на „Дондуков“ 2 представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Представителите на организацията са част от международна мисия за наблюдение на изборите за народни представители в България на 4 април.

Държавният глава отбеляза, че България е изправена пред предизвикателството за първи път да проведе избори в условията на епидемична обстановка и припомни, че именно в тази връзка е провел поредица от консултации с отговорните за изборния процес институции, здравните власти, парламентарно представените и извънпарламентарни политически формации, граждански организации и представители на българските общности зад граница. Целта на проведените срещи е предприемането на мерки както за гарантиране на здравето и изборните права на гражданите, така и честност, прозрачност и достъпност на изборния процес, за да се насърчи участието на гражданите. Легитимността на всеки избор се състои в масовия вот на гражданите, а доверието на обществото в следващия парламент и правителство е най-големият капитал за тях, подчерта Румен Радев.

В рамките на срещата бяха обсъдени редица въпроси, свързани с организацията и провеждането на парламентарните избори. Сред акцентите в разговора бяха създадените условия за поставените под карантина граждани да могат да упражнят конституционното си право на глас; организирането на достатъчно мобилни избирателни секции; произтичащите затруднения при обработването на резултатите от едновременното гласуване с машини и с хартиени бюлетини; недопускането на висок процент невалидни бюлетини, отчитани при предишни избори у нас; дебатът за въвеждането на видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и оформянето на изборните протоколи, както и потенциалът за въвеждане на дистанционно гласуване за българските граждани в чужбина.

Ръководителят на мисията наблюдатели Корийн Йонкър подчерта, че това е деветата мисия на ОССЕ за наблюдение на избори в България, която ще се ръководи в своята работа не от сравнения с проведени предишни избори у нас или с избори в други държави, а от стандартите и критериите на международната организация в тази област.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 При герб

    25 18 Отговор
    Няма честни избори. Питайте пипона.
  • 2 Емил

    20 29 Отговор
    БСП се готви за поредната загуба! Вече лайтмотивът ще е: Изборите не бяха честни! Чакайте номерата на Тръмп!
  • 3 Тоя нещо

    19 29 Отговор
    Да каже по въпроса с шпионоте,, руски,, мълчи а. Гледайте видеото за резидентът и ще разберете всичко. Предател за стотинки.

    Коментиран от #9

  • 4 фен

    21 29 Отговор
    Оооо, фигуранта! Я кажи сега за ДС агентите около теб и за изловените ти разузнавачи! Пак ли ще махаш с юмручето?

    Коментиран от #14

  • 5 Край

    14 4 Отговор
    Ми началник и при комунизма същите ни ги разправяха. Дявола е в детайлите. Изборите които могат да променят нещо пак са ни забранени. Наричат се мажоритарни в два тура. Хубавичко са оплюти от телевизиите, социолозите, политолозите и партиите.
    Олигархията ви мята едни абревиатури зад които стоят листи с нейни послушници и вие си мислите че избирате. Каквото и да изберете при тая система е без значение.
  • 6 Taм е бъдещето

    24 12 Отговор
    В честни избори. Мутрите като Тулупа и бандитските им похвати ще са минало с явните желания и гласовете на гражданите.
  • 7 любчо

    22 29 Отговор
    какъв президент си ти бе мунчо?

    Коментиран от #25

  • 8 Последния Софиянец

    21 8 Отговор
    Роми под строй от Факултето за по 70 лв и фанелка с лика на вожда.600 000 мъртви души.Подлогста на Бойко ,Мишо Константинов реди резултатите.

    Коментиран от #10

  • 9 Последния Софиянец

    23 8 Отговор

    До коментар #3 от "Тоя нещо":

    За шпионите да каже Агент Иван.Той си ги е събирал във военното министерство.

    Коментиран от #13

  • 10 фен

    15 17 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Свърши, брат! След последното омазване на фигуранта, и опозицията тип "орел, рак и щука", още 4 години ще се вееш по площадите и ще чакаш подаяние от Божков!
  • 11 МУТРАТА ЛЪЖЕ

    13 13 Отговор
    РАДЕЕВ , КАЖИ НА ЛЪЖЕЦА ОТСРЕЩА ДА КУПИ ВАКСИНИ БЕ НАЛИ ОБЕЩА !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дааа

    14 12 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Назначени от мунчо!!!!!!!!! И муни защо мълчи като осрано дете

    Коментиран от #15

  • 14 Sss

    12 5 Отговор

    До коментар #4 от "фен":

    Шест месеца, случайно ли изчакаха, за да раздуят точно сега предизборна пушилка ???? За да се харесат на запада, за да покажат колко са им верни и да си ги държат тях.... Народеее!?!?!? Накрая и тази работа ще се окаже много шум за нищо, както случая със " фалшивите пари", подхвърлените пари в колата на кметицата на Младост, непризнатия европейски арест на Божков и прочие.... Модела Борисов-Доган-Беевски- Гешев работи на пълна пара за да си спаси СТАТУКВОТО! Народеее!?!?
  • 15 Мунчо

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Дааа":

    Не се връзва на евтин цирк господа дебили!
  • 16 Последния Софиянец

    9 12 Отговор
    БОЙКО И ГЕРБ, могат да управляват успешно държавата, доказаха го! ЗАТОВА заслужават четвърти мандат!!!

    Коментиран от #17

  • 17 Заслужават

    5 7 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Да бъдат мандръсани на плошада!
  • 18 РАДИО ЕЛТОР

    6 12 Отговор
    Аз много харесвам БОЙКО и ГЕРБ , защото управляват успешно държавата! Само те могат да изведът България от панделията и да вдигнат доходите на българина!
  • 19 Кажи бе

    10 12 Отговор
    Фигуранте, кажи за предателите на българия! Защо МЪЛЧИШ като РИБА!!!

    Коментиран от #26

  • 20 Изказа се

    5 4 Отговор
    За честност държавната Лукова глава
  • 21 бадженака

    6 2 Отговор
    има една поговорка лисицата щом не може да стигне гроздето казва- кисело та и комунягите щом не спечелят избори казват-манипулирани
  • 22 мдда

    2 1 Отговор
    "Честните избори са честни избори".

    Р.Р.
  • 23 44444

    5 2 Отговор
    Ха , ха каза проксито на Решетников :)) Пълен абсурд :)
  • 24 XxxL

    1 1 Отговор
    В прокуратурата Гешев хитричко се подсмихна и каскета си повдигна.
  • 25 Голям

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "любчо":

    Голям и достоен! Какъвто предателя ти вожд никога няма да бъде!
  • 26 Наблюдаващ

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кажи бе":

    А ти от кои си?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове