Last news in Fakti

25 Март, 2021 13:10 2 023 23

Елена Йончева стана председател на Контактната група по убежище в ЕП

  • елена йончева-
  • еп-
  • контактна група по убежище

Основната цел на структурата е да координира реформата на общата европейска система за убежище, която включва и новия пакт за миграция

Елена Йончева стана председател на Контактната група по убежище в ЕП - 1
Снимка: БГНЕС

Елена Йончева, депутат от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (ЕП), беше единодушно избрана за председател на Контактната група по убежище, съобщиха от пресофиса ѝ.

Основната цел на структурата е да координира реформата на общата европейска система за убежище, която включва и новия пакт за миграция, представен от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през септември 2020 г.

Работата ще се съсредоточи върху девет от най-трудните законодателни предложения на ниво ЕС, сред които и Регламентът Дъблин, станал повод за полемика в много държави-членки. Членове на контактната група, оглавявана от Елена Йончева, са водещи евродепутати като испанецът Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), Софи ин`т Велд от Нидерландия, председател на мониторинговата група за върховенство на закона (DRFMG), германката Биргит Зипел, координатор на групата на социалистите и демократите в LIBE, Тинеке Стрик от Нидерландия, координатор на групата на Зелените в LIBE и други.

„За мен е огромна чест да бъда избрана на този пост“, коментира Елена Йончева. „Преговорите по новия пакт за миграция и реформата в областта на убежището са изключително тежки, както от юридическа, така и от политическа гледна точка. Доверието, което ми оказаха всички политически групи като ме избраха за председател, е висока оценка за работата ми до тук, но и задължение да продължа да работя със същия темп и отдаденост“, каза още тя.

Първият опит за реформа на европейската политика в областта на убежището стартира още през 2016 г. в отговор на безпрецедентната миграционна криза от 2015 г. Тогава Съветът на ЕС и ЕП не можаха да постигнат съгласие по измененията, предложени от Европейската комисия. Подновяването на реформата беше един от основните приоритети на новата комисия и нейния председател Урсула фон дер Лайен.

„Уверена съм, че този път ще постигнем съгласие“, коментира Елена Йончева. „Темата е доста трудна, но реформата е безалтернативна. Действащите правила са в ущърб на държавите-членки на първа линия, в това число и България, които поемат основната тежест при всяка една вълна. Европа е достатъчно голяма и силна, и с подходящото законодателство няма да се налага да зависим от трети държави, които да ни „пускат“ и да ни „спират“ бежанци. Цинизмът и политическото експлоатиране на темата през последните години стигнаха невиждани нива. Всяването на страх и хаосът не са решение. Решението е в ясни и точни европейски правила и процедури, възможност за предвиждане на евентуални кризи и предприемане на навременни действия, солидарност с държавите-членки на първа линия, които чисто географски са разположени по външните граници на съюза. Предстои ни много работа, но вярвам, че този път ще успеем“, допълни още Йончева.

В миналия мандат на Европейския парламент председател на контактната група беше Роберта Мецола (ЕНП, Малта), която наскоро беше избрана за първи заместник-председател на ЕП.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    24 26 Отговор
    Ако вкараш тиквата в затвора , ще станеш национален герой !!!!

    Коментиран от #4, #9

  • 2 Бежанец

    28 6 Отговор
    Това е добра новина. Сега, като клекнем окончателно пред РСМакедония, ще има много българи бежанци от България, та Еленчето ще ни помага, като напускаме България, бягайки в ЕС. И работа ще ни намира, чистачи, мазачи, гробокопачи, гледачи, всякакви неудачници.

    Коментиран от #22

  • 3 НОРМАЛНО,.. ЛЕНЧЕТО ОФШОР-МИЛИОНЧЕВА

    32 5 Отговор
    И РА'ДКА ДЛИБОКАТА СА ПЪРВИТЕ В ЕВРОПА ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАЛИ..."ОМО ИЛИНДЕН", Г-ЕЙ СВАТБИТЕ, "МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО" И..."БЕЗПРАВНИТЕ ЦИ'ГА'НИ , АМУДЖИ И КАМИЛАРИ-БЕЖАНЦИ"!!!
    ЗАБРАНА ЗА БСП-ДЕЕЕБЪЪ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ха ха ха

    35 11 Отговор
    червената крадла се изживява като морален стожер ...... ЗАКРИВАЙ ! За сите комундели решението е само едно ..... между очите/или въжето !
  • 7 Павел Пенев

    35 6 Отговор
    Станишев и Йончева са преобразували ЕП в свое постоянно убежище.Трябва да се ревизира това на следващите избори другари.
  • 8 Ох Баня

    28 4 Отговор
    Елииии Ели. Толкова доказателства щеше да извадиш за кражбите на пари и др. от правителството на Боко че чак се задави с кинтите с които ти запушиха устата. Артисти продажни.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ПЕЕВ

    29 10 Отговор
    ТЯ Е НАЙ ГОЛЕМИЯ КРАДЕЦ.
  • 11 Чекмеджан

    12 17 Отговор
    Не правете зорлем реклама на социалистите. Ние си знаем. Само работа, работа и инспектиране с джипката. Ето навсякъде се вижда растеж и цъфтеж.
  • 12 бай Иван

    15 3 Отговор
    КОЙТО МНОГО ЛАЕ ПО МАФИЯТА В БГ ГО ПРАЩАТ В ЕВРО ПАРЛАМЕНТА.
  • 13 ТРОЙКА

    13 4 Отговор
    СТАНИШЕВ ЕЛЕНА БОЙКО -- ЛЪЖЦИ , КРАДЦИ И ПРЕДАТЕЛИ !

    Коментиран от #23

  • 14 Биби Кинг

    6 2 Отговор
    Това е се едно да дадеш на рогатиа тризабец и он да обештае каде че гали с него грешниците! Очаквайте засилване на емегранскио потог камто Европа, за да ослабне натиско на кам родната им Росиа дее!
  • 15 Реалист 2

    8 4 Отговор
    Натовската група запушва устата на Елена Йончева с постове .
  • 16 ОТ ГОДИНИ

    5 0 Отговор
    ВСИЧКИ КОМУНДЕТА СЕ УРЕЖДАТ ПО ПАРТИЙНА ЛИНИЯ, А ЕЛЕКТОРАТА И ПОДРЪЖНИЦИТЕ СИ ГИ ПРЕЦАКАХА МНОГО ЯКО, ОСТАВИХА ГИ ДА ВЯРВАТ В ЛЪЖЛИВИ ОБЕЩАНИЯ. ЧУВАЛ СЪМ КОМЕНТАРИ ОТ СОРТА: ЗАБЛУДЕНИТЕ ОВЦИ, БАЛЪЦИТЕ И ДР...
  • 17 !!!?

    9 0 Отговор
    От сойница в климактериум нищо добро не може да се очаква !!!?
  • 18 БСП ШОУ

    4 0 Отговор
    Строителството ще се извърши от компанията "Техноимпексдалаверакъмпани". Строителните материали ще се доставят със самолети " Грипен". Румен, оня като символа на Брюксел, ще отговаря за строителството на фонтани и шадравани и за връзките с почтените, избягали от родината бизнесмени. Костя Копейкин ще отговаря за финансирането на строителните дейности, все пак ще трябват и копейки. Христо с лодката, приятеля на Маджо, ще отговаря за дейностите по морския туризъм, предвид богатия му опит с надуваеми лодки. За дейностите в сферата на здравеопазването ще отговаря доц. Мангъров, въпреки че влизайки в политиката, всъщност ще е извън нея. Йоло Денев ще отговаря за площадните пространства, защото познава всяко едно жълто паве. МаяМата ще отговаря за всичко, защото разбира от всичко! За изграждане на монумент на видните строители ще се погрижи оня от Триото, а за честното и безпристрастно информационно осведомяване на широките маси, ще отговаря оня другия, Информирания от Триото
  • 19 Мдаааа

    5 0 Отговор
    Таз е типичен пример за службогонство и пет пари не дава за всички тия балами,които гласуваха за нея,като оня пушач с великия си баща.Ся като ви натресе бежанците ,ще видите откъде изгрява слънцето,и къде слънце не огрява!
  • 20 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    4 0 Отговор
    Не подкрепям БСП, но Йончева предаде тези, които я издигнаха , защитаваха и изпратиха да ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ. Опростено казано ПРЕДАТЕЛ
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 комуносер

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бежанец":

    Тая е такава антижена, че най-после я сложиха на място, където да е полезна. Само като я видят бежанците и ще се откажат да влизат в Европа.
  • 23 Знаещ

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "ТРОЙКА":

    Колко си категоричен. Да не би да си прокурорче. Защо не казваш нищо за националните предатели комунистите и русофилите. Май си от тях , а ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове