Last news in Fakti

25 Март, 2021 14:18 4 720 25

Относно несигурността на машинното гласуване

  • машино гласуване-
  • измама

Няма никакви организационни, технически, правни и административни гаранции срещу манипулиране на машината

Относно несигурността на машинното гласуване - 1
Снимка: БГНЕС

Относно несигурността на машинното гласуване. Мнозина смятат, че няма възможност за манипулация на машините, защото се заблуждават (или са ги подвели), че понеже машините издават индивидуални разписки за гласуването на всеки избирател, то после тези разписки се броят и сверяват с резултатите от машинния протокол.

За това предупреждава във "Фейсбук" Борислав Цеков.

Това е абсолютно невярно! Индивидуалните разписки НЕ се броят.

Резултатите от машинния вот се определят единствено и само въз основа на обобщения протокол, разпечатан от машината след края на изборния ден. Повтарям и потретвам - индивидуалните разписки, които се събират в отделна кутия (не в избирателната урна с хартиените бюлетини) - НЕ СЕ БРОЯТ.

Справка - Изборния кодекс и Методическите указания на ЦИК. В края на изборния ден се преброяват само хартиените бюлетини, а данните от машинното гласуване се нанасят в Приложение 2 на секционния протокол, както са посочени в обобщената разпечатка от машината.

Няма никакви организационни, технически, правни и административни гаранции срещу манипулиране на машината от техническите лица, които я поддържат в съответната секция или район. Разчита се на "честна дума".

Никакъв проблем не съставлява

техническото лице да "бучне една флашка" с малуеър в машината - нито някой го контролира,

нито някой в секционната комисия ще разбере какво се случва. Как ще стане манипулацията ли? Примерно, с такъв малуеър, който всеки тийнейджър-програмист може да изработи, при гласуване машината ще издава вярна индивидуална разписка. Избирателят ще я погледне, ще се успокои, че гласът му е вярно отчетен. В следващата секунда обаче, вътре софтуерът на машината ще промени вота без да дава никакви външни индикации за това - не за партия "А", а за партия "Б".

Може да се програмира, примерно, да променя вота на всеки трети гласувал или каквото поискат. За изборен резултат ще се зачитат само данните от обобщената финална разпечатка. Индивидуалните разписки могат да се броят само ако машината даде дефект и не може да разпечата окончателния протокол, а хипотетично и при съдебно обжалване, ако съдът разреши.

Знаем обаче, че по правило у нас съдът не позволява повторно преброяване, след като изборите са приключили. Изключенията в тази съдебна практика са много редки. А и стигне ли се до обжалване след изборите - я камилата, я камиларят, както се казва.

В това е скрит "ключа от бараката".

Широко отворена врата за манипулации, ако има недобросъвестни хора. Никакви гаранции. Хартиените бюлетини се броят от членовете на секционната комисия пред очите на всички партийни представители, застъпници и наблюдатели в секцията.

При машинния вот няма такова броене, няма такъв контрол и прозрачност - каквото "изплюе" машината в обобщения протокол. На юнашко доверие. Машинното гласуване е много по-несигурно откъм потенциални манипулации. Неслучайно никъде в Европа не го прилагат.

А в Америка, където се гласува машинно има десетки доклади на неправителствени организации, сочещи многобройни случаи на манипулация на машините при всички избори.

Ако искате да имате по-висока степен на сигурност, че гласът ви ще бъде преброен и отчетен правилно - гласувайте с хартиена бюлетина.

Машинното е "черна кутия", в която може да пуснеш едно, а да излезе съвсем друго и по действащите правила даже няма да се разбере, че вотът е подменен.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 имащ понятие

    19 19 Отговор
    Няма да гласувам с машина. Не ми се струва сигурно. Казаното в статията го приемам. Не сме достигнали колективната интелигентност за гласуване с машини. Гласувайте хартиено, най-сигурно.
  • 2 Факт

    21 7 Отговор
    А щото оня професора не може да манипулира обслужването на данните!?
  • 3 Колективна

    12 2 Отговор
    ... интелигентност- нещо, като нищо!!!
  • 4 РАДИО ЕЛТО

    17 2 Отговор
    неграмотните как ще гласуват а ДИЛЪРИ КАТО БАЙ КУРТИ МАРТИН ПЕТКОВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО купува ромски гласове за 50 лева хляб две кебапчета чопак бира

    двулитрова пластмасова бутилка чопак бира
  • 5 Тошко

    13 5 Отговор
    Да му мислят партиите, които разчитат на това, че "машините" ще доведат до това да станат управляващи!!!!
  • 6 Сделано в СССР

    5 12 Отговор
    4 БCП зa Бългaрия - 15 aгeнтa 12 Възрaждaнe нa Oтeчecтвoтo - 9 aгeнтa 24 Вoля и НФCБ - 8 aгeнтa 9 ДПC - 8 aгeнтa 1 ВМРO - 7 aгeнтa 13 Зaeднo зa прoмянa - 6 aгeнтa 6 AБВ - 4 aгeнтa 17 Грaждaни oт прoтecтa - 4 aгeнтa 5 Възрaждaнe - 3 aгeнтa 7 Aтaкa - 3 aгeнтa 10 Бългaрcкa прoгрecивнa линия - 3 aгeнтa 29 Имa тaкъв нaрoд - 3 aгeнтa 14 Бългaрcкo нaциoнaлнo oбeдинeниe - 2 aгeнтa 18 Изпрaви ce! Мутри вън! - 2 aгeнтa 30 Прякa дeмoкрaция - 2 aгeнтa 28 ГЕРБ-СДС - 1 агент 2 Ние, гражданите - 1 агент 8 КОД - 1 агент 15 Нация - 1 агент 16 МИР - 1 агент 20 Движение на непартийните кандидати - 1 агент 21 Републиканци за България - 1 агент 25 Партия на зелените - 1 агент

    Коментиран от #25

  • 7 Винкелиан

    7 6 Отговор
    Гласувай те си по старият начин и проблемите за изборната администрация ще са по-малко.
  • 8 Българка

    25 3 Отговор
    Авторът разбира ли от IT техника. Има ли доказателства?
  • 9 Го4о

    8 13 Отговор
    От машините - само МАШИНАЦИИ! (безплатни)
  • 10 chi

    18 2 Отговор
    Това ми звучи като извинение за бъдещи измами...
  • 11 Бойко

    7 18 Отговор
    А, сега Нинова да плати машините защото не стават.

    Коментиран от #14

  • 12 оня с коня

    8 15 Отговор
    Е нали Опозицията начело с БСП непрекъснато обвиняваха Правителството че не въвежда Машинното гласуване,щото ги е било страх че няма да могат да манипулират Вота?Е дадохме едни 70МЛН за Машити и още тоблкова - ЗА МОНТАЖ и привеждането им в Готовност.И сега какво?Ами то нямало Гаранция че не могат да се манипулират!А КЪДЕ БЕШЕ ТОГАВА тоа Борислав Ц. да огласи Настоящата Статия?Ами СКРИТ В ОКОПА и завит през глава,защото се Удряше по Правителството,каквато е Идеята.Сега обаче ...ПАК се удря по Правителството че пък нарочно въвеждат Машините ,за да могат да ги манипулират с Флашки...и ПАК защото "Такава е Идеята"!А цялата Работа е ДА СЕ ПОСТАВИ ПОД СЪМНЕНИЕ Смазващото Предимство,което ще има ГЕРБ на Изборите.Да,ама има Официално поканени Междунар. Наблюдатели и когато Европа ПРИЗНАЕ Изборите за Честни,ГАДОВЕТЕ вече нямат думата.
  • 13 АМОН

    5 8 Отговор
    СПРЕТЕ ДА НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТЕЗИ ИЗБОРИ.

    НЕЩАТА СА РЕШЕНИ - ГЕРБ печели служебно , а БСП в коалиция с ДПС ще създава ЕКСПЕРТНО ПРАВИТЕЛСТВО тип БЕРОВ.

    СИСТЕМАТА ОСТАВА СЪЩАТА И НЕПРОМЕНЕНА !!
    Отговорност от никого и никаква
    Непроменена ПРОКУРАТУРА и СЪД.

    БЕЗНАКАЗАНОСТ НА ТЕЗИ КОИТО НИ СПРЕТНАХА ЕДИН 20 МИЛИАРДЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ, КОЙТО ЩЕ ПЛАЩАМЕ С ДАНЪЦИ И С НАПУСКАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА ОТ МЛАДИТЕ И МОЖЕЩИ БЪЛГАРИ.
  • 14 Другия с коня

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "Бойко":

    Нинова и агента на ГРУ Мая Божкова да ги платят Машините,че цяло лято ревяха - ръчичка да не пипа Бюлетинката ми....
  • 15 Чичо Чарли

    8 6 Отговор
    ГЕРБаджийският бо.лук , дето е писал този пасквил за машината има един съществен пропуск в лъжливите си твърденя : ми , къде е порта за тоз твой малуеър в машината , бе мазньо ? Разбира се , фалшификациите с хартиените бюлетини ГЕРБ брилянтно ги разиграват ненам кой си път и ако може и сега , който клъвне като шаран на бастун с тия глупости за машината .

    Коментиран от #18, #20

  • 16 Name

    5 5 Отговор
    Наистина с машините е много рисковано. Много по добре беше когато депутати от Герб носеха чувалите с бюлетините в НДК. Нали така манипулатори мръ.......
  • 17 Пак ще фалшифицират

    5 5 Отговор
    Изборите отново, ще бъдат фалшифицирани. Бойко е алчен за пари и няма да се откаже от властта, до като е жив.
  • 18 заплес

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Чичо Чарли":

    И още - цялата купчина хора от СИК, наблюдатели, застъпници, журналисти, всички спят и техническото лице "бучи една флашка"
  • 19 Чичо Тони

    2 4 Отговор
    Абсолютно вярно! Нищо по-лесно от това да се манипулира машината (чети софтуера). При това ще се направи интелигентно. Аз бих променил резултата само с няколко процента - колкото ми трябват, така че да не буди подозрение. Отделно бих задействал маниполацията само в деня на изборите, дори само в отделни времеви периоди в деня на изборите. Машините правят това за което са ги програмирали, а не това, което си мислите. Трябва да се броят разписките ("бюлетините") които машината генерира - другото е известната "пунта мара". При това ползата от машините ще бъде липсата на сгрешени бюлетини (няколко стотин хиляди на последните избори), грешките "15/15" и допълнителни затруднения пред купения вот. Ако ЦИК не иска да брои разписките значи се готви манипулация. Броенето на хартиените бюлетини плюс разписките от машините е същото като работа на СИК ако нямаше машини, за което настояваше ГЕРБ, т.е., не е по-сложно за извинение. Ако ЦИК не си сменят намерението да не се броят разписките - гласувайте с хартиени бюлетини.
  • 20 Чичо Тони

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Чичо Чарли":

    Порт не е нужен - те портовете са за удобство на потребителите, не на тарикатите. Автоджамбазина не ти краде колата с ключ. Ще ти предложа само два варианта: 1.Заложено е в софтуера и се активира в деня на изборите, 2.Наличие на Wi-Fi (Bluetooth) чип. И ако не си IT инженер с висока заплата - не се изказвай.
  • 21 Българин

    3 3 Отговор
    Никой не може да ме накара да гласувам с машина.Ще гласува по традиционният начин с бюлетина,както гласуват в целият ЕС.Тази измишльотина на малкото юмруче и БСП не трябваше да става.Излишен разход на средства.
  • 22 Крис51

    3 4 Отговор
    Този е редовно цитиран от ПИК, поради което доверието ми към него е под нулата. Много пъти беше казано, че няма как да се манипулират външно тези машини. Едва ли е толкова лесно да се пъхат флашки, иначе нямаше да се ползват все пак на много места, като в САЩ например. Приемам го като поредната манипулация да се откажат гражданите машинно. Аз пък смятам да гласувам точно така и призовавам тези, които не искат гласът им да бъде подменен, да направят същото.

    Коментиран от #23

  • 23 Въобще

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Крис51":

    Не се ползват на много места.Почти никъде в Европа.
  • 24 Бай Курти

    2 0 Отговор
    Дори и на 1000 % машините да са сигурни,гласувам с хартиена бюлетина.Няма начин Импексова или зеления чорап да ми казват ,кое и как.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове