Last news in Fakti

7 Април, 2021 22:23 18 214 70

Всички за сина на кмета. Как се измества водач на листа на ГЕРБ

  • стефан апостолов-
  • апостол апостолов-
  • симитли

Близо 60 на сто от преференциите на Стефан Апостолов са подадени от община Симитли, където кмет от 18 години е баща му Апостол Апостолов

Всички за сина на кмета. Как се измества водач на листа на ГЕРБ - 1
Снимка: БГНЕС

Изборният кодекс позволява освен за партия, да се гласува и за конкретен кандидат от листата. Отбелязаните предпочитания могат да пренаредят листата.

Трябва само един кандидат да получи преференции на поне 7 на сто от гласувалите за тази партия и той изпреварва останалите. Водачите на листи обаче са "застраховани", защото всяка бюлетина без отбелязана преференция се брои служебно като предпочитание за тях. На теория е възможно някой да получи повече дори от служебните преференции на водача, но това се случва изключително рядко.

Двама души от листите на ГЕРБ-СДС обаче успяха. Това са последният в листата в Благоевград Стефан Апостолов и вторият в Хасково Георги Станков. Как успяха ли? Отговорите са в следващите редове, пише "Свободна Европа".

Как последните стават първи

Бившият футболен съдия и син на кмета на Симитли Стефан Апостолов за втори път пренарежда листата на ГЕРБ в Благоевградска област. През 2017 г. той стана депутат по същия начин - последен в листата, но след мощен преференциален вот я пренарежда и влиза като народен представител. Този път подкрепата за него е още по-голяма и преобръща листата в буквалния смисъл.

“По предварителни данни в област Благоевград ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с над 40% от гласовете на избирателите, а моите лични преференции са над 9000, от които 5300 от Община Симитли! Горд съм с тези резултати! Благодаря Ви, че оценихте моята работа в интерес на гражданите от региона!”, написа Апостолов в пост във Фейсбук.

Коалицията ГЕРБ-СДС наистина печели в район Благоевград, но не с 40, а с 35% от гласовете. Подадените бюлетини за управляващите са 53 641. Почти всеки пети от тях е отбелязал преференция за Апостолов - точно 9507 души.

Водачът на листата, транспортният министър Росен Желязков, има 2380 лични преференции и 6905 “служебни” от бюлетините без отбелязано предпочитание. И това обаче не му стига и той е изместен от Апостолов.

Близо 60 на сто от преференциите на Апостолов са подадени от община Симитли, където кмет от 18 години е баща му Апостол Апостолов. Но и това не е всичко.

"69% от всички гласували в община Симитли са избрали коалицията ГЕРБ-СДС, което е два пъти повече от дела на гласувалите в целия район Благоевград, където ГЕРБ-СДС събират 35% от гласовете", каза за "Свободна Европа" Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда (ИРПС).

Стефан Апостолов не пожела да коментира пред "Свободна Европа" на какво се дължи масираната подкрепа, която ГЕРБ и той лично са получили в района на Симитли.

В интервю за БНР непосредствено преди изборите, той казва, че “всички знаят моята основна кауза – да помагам на двойки, които имат репродуктивни проблеми”. На въпрос към какво ще насочи усилията си, ако бъде избран за депутат, Апостолов казва, че ще продължава да помага на хората с репродуктивни проблеми.

“Освен за ин витро, ще дарявам и средства на семейства, които се опитват да се сдобият с дете чрез донорство”, казва Апостолов.

Кои са хората, харесали "ин витро каузата" на Апостолов

Стефан Апостолов е получил 100 процента подкрепа от хората, поставени под карантина. Всичките 27 души, които са гласували в мобилната секция, са подкрепили ГЕРБ и са отбелязали с преференция последния от листата – Стефан Апостолов.

Пълна подкрепа идва и от хората, гласували в подвижната избирателна урна за хора с проблеми в опорно-двигателната система. Пуснати са 34 бюлетини, от тях 30 за ГЕРБ и съответно 30 с преференция за Апостолов.

“Организацията и на двете секции се ръководи от общината – там се подават заявления и там се прави логистиката”, обясни Ива Лазарова. Кмет на общината е бащата на кандидат депутата.

Забележителна е подкрепата за Апостолов в малките села на община Симитли, където живеят предимно възрастни хора. В Мечкул са гласували 14 души. От тях 12 са подкрепили ГЕРБ, с 12 преференции за Апостолов. В село Сенокос са пуснати 12 бюлетини. От тях 10 са за ГЕРБ, съответно с 10 преференции за последния от листата. В Градево има 78 гласа за ГЕРБ и 75 преференции за Апостолов.

В секциите в град Симитли подкрепата за сина на кмета е почти 100 процента. От 2552 души, гласували за ГЕРБ, 2459 са посочили като предпочитан кандидат Стефан Апостолов. Това е 96 на сто от гласувалите за коалицията.

"Може би това е бунтът на местните хора срещу наложените от централата в София водачи в листата. Казвам го с доза ирония, разбира се", коментира Ива Лазарова.

Това ще бъде втори мандат на Стефан Апостолов като депутат. В 44-ото Народно събрание Апостолов, който е бивш футболен съдия, беше зам.-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

През 2018 г. той придоби популярност в социалните мрежи заради затруднения при четенето на промените в Закона за физическото възпитание и спорта. След това обясни в кулоарите, че може да чете, а законът е бил преподреден.

Името на кмета Апостол Апостолов периодично се появява по медиите като участник в различни конфликтни ситуации в района.

Автор: Генка Шикерова

Източник: "Свободна Европа"


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ген. Майор Тошев

    257 3 Отговор
    ПАРТИЯТА С НАЙ-МНОГО МАНИПУЛАТОРИ ФАЛИРА!
  • 3 Ами

    255 6 Отговор
    Мафия бате, така работи мафията

    Коментиран от #26

  • 4 123

    207 3 Отговор
    То научи ле да чете или още срича ха ха ха

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кметю Симитлюв

    152 2 Отговор
    Аз на бацето от колко години му набивам мозък
  • 7 xaxaxaxaxaxa

    130 2 Отговор
    "Как успяха ли?"

    Е как! Тиквьо носи мед на баща му ...
    Хахахахахахахахахахаха
  • 8 Бат Бойко дъртия комунист

    148 2 Отговор
    Ние с кмета на Симитли сме семейство,а сина ни трябва да е депутат.Ох на мама момчето!
  • 9 Бай Иван

    110 2 Отговор
    И при паразитите има горба за народна кръв .
    Тоя умрял народ нямали да се надигне най накрая бе ?
  • 10 мяу

    83 1 Отговор

    До коментар #5 от "хъхъ":

    Дали няма запис от въпросния акт? Казваха че Боко обичал да прави записи на тези, които минава с 200. Може да се е научил от кмета на Симитли.
  • 11 хахахаха

    121 1 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    В ГЕП не ти трябва да четеш!

    Само да броиш - суджук, пачки, кюлчета, чекмеджета ...
  • 12 Gowko

    54 0 Отговор
    Яснооо...
  • 13 Упс

    93 1 Отговор
    Аааа няма нищо странно, тоз младеж е плод на греховната мъжката любов м/у симитлийскиу кмет и Бойка Борисов! Нормално родителите му 1 и 2 да си го лансират

    Коментиран от #17

  • 14 Gowko.

    83 2 Отговор
    И Борисов мнооого го обичат по циганските гета. В сичкото ром , за него гласуват,..Ясноооо
  • 15 Asdfg

    97 2 Отговор
    Този е изключителен некадърник и неграмотник! Мафия! Това е БГ!

    Коментиран от #18

  • 16 най добре

    56 10 Отговор
    тия преференции да бъдат премахнати завинаги!

    Коментиран от #23, #25

  • 17 Боко

    47 2 Отговор

    До коментар #13 от "Упс":

    Синко!
  • 18 хахахахаха

    67 2 Отговор

    До коментар #15 от "Asdfg":

    Некадърен неграмотник в ГЕП????

    Не може да бъде!! Гледам и не вярвам на ушите си!
  • 19 FckBoko

    63 3 Отговор
    Нищо ново. Който сее ветрове, ще жъне бури.

    За неразбралите герб тролове - който беше в джипката за девет месеца и се правеше на вожд, загуби завинаги. Сега вали сняг в София :)
  • 20 Антигерб

    77 2 Отговор
    Може да не може да чете синчето обаче бащата осигурява чрез измами доста гласове за герб и хоп ще го направим депутатче.

    И някои не могат да разберат защо народа гласува срещу статуквото, защо ли избираме шоумен а не си караме със неграмотни синчета станали с протекции депутати.

    А в държавната администрация колко неграмотници са на високи постове само защото са герберски калинки
  • 21 Кински

    38 1 Отговор
    Колко е била тарифата ?
  • 22 Кочо

    38 2 Отговор
    Тея преференции стимулираха изкупуването на гласове!
  • 23 Антигерб

    49 0 Отговор

    До коментар #16 от "най добре":

    Те тия преференции са фалшиви - дописвани са после или направо са подменяни бюлетините.

    Трябва да се премахнат бюлетините а не преференциите.
  • 24 Някъде

    42 0 Отговор
    Ако се погледнат самите бюлетини ще се види съвсем ясно, че двете отбелязвания за партия и преференция не са еднакви. Което означава, че комисиите са били захлебени...
  • 25 Хахаха

    40 1 Отговор

    До коментар #16 от "най добре":

    Най добре да се анулират изборите, поради такива безобразия и да купува пак!
  • 26 Истината

    10 65 Отговор

    До коментар #3 от "Ами":

    Защо не се замислите, а само злословите - бащата е кмет вече 18 години...значи хората си го харесват и е повече от нормално да го подкрепят, подкрепяйки сина му. Поне 6000 преференции има само от Симитли, защо не проверите това...и защо не проверите, че на последните два избора за кмет на Симитли, няма други кандидати освен настоящия...това дали не е станало, защото всеки знае, че няма шанс срещу този, който познава лично всеки гражданин на общината и е обърнал внимание на всеки, който е имал нужда от помощ...???

    Коментиран от #31, #47, #53

  • 27 Дончева

    49 1 Отговор
    И съвсем случайно преди години зетят на кметът на Симитли спечели
    6-ца от тотото. Явно Бойко е много доволен от креватната гимнастика и го възнаграждава със зет тотомилионер и син депутат.
  • 28 Последния Софиянец

    48 3 Отговор
    Абе Мишо Константинов целия ви вот подмени,а вие се заяждате за преференции.Направи ГЕРБ от 3 процента на 26.

    Коментиран от #35

  • 29 Кратко

    40 0 Отговор
    Ще бъде депутат само за 2-3 месеца после нови избори по нови закони и сбогом геп
  • 30 дддддд

    19 2 Отговор
    Едва ли някой ще го остсави :)
    Вероятно ще му излязат неотложни ангажименти, и ще се откаже от депутатството :)
  • 31 Дрон

    25 2 Отговор

    До коментар #26 от "Истината":

    Там не живеят хора а мумии
  • 32 Леле

    41 0 Отговор
    Не може да чете и за това става само за депутат. Един от многото експерти на Чекмедже бей и партия Герб.
  • 33 Даскала

    31 0 Отговор
    Партиата с наи голиам процент неграмотни хора.БРУТАЛНИ СИЛОВАЦИ.
  • 34 Стрелата

    20 0 Отговор
    И тва няма да помогне финиш.
  • 35 ДИМ

    23 0 Отговор

    До коментар #28 от "Последния Софиянец":

    Защо пък трябва да е избран Росен Желязков? По какво се различава от избрания с преференциален вот? С какво е по добър? Пак е от ГЕРБ, няма разлика.....
  • 36 поли

    31 1 Отговор
    иначе не може да чете, в парламента сричаше. но с тати и с мафията е съдия и депутат. ей гробари вижте си депутатите.
  • 37 Гост

    35 1 Отговор
    Долна герберастка сган
  • 38 ежко

    26 0 Отговор
    Реално погледнато, баш за ГЕРБ си е добре момчето, на бати кметското чедо!Гледай отсега какви ги върти с помощта на тати:)Изтървахте го , ей!
  • 39 швейк

    16 0 Отговор
    слънце грее, дъжд вали
  • 40 Тааааааа,

    22 0 Отговор
    Тоа специалист колко европроекта написал като тъпотат?Да пита оня фъфлещия спечелил в Бургас-поредния орезилил баща си!
  • 41 Макс

    28 0 Отговор
    В Симитли подменят целият вот, сменят всички бюлетини в микробуса които ги кара!!!
  • 42 Пръц

    18 1 Отговор
    Ами,кметът Поли е родител 1 , а баце Бойко се явява като родител 2.
    Семеен бизнес.
  • 43 Ха ха ха ха ха ха ха ха

    4 6 Отговор
    Трето място за троловете, а
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Шерт

    15 3 Отговор
    Гласувахме за Слави защото той обеща да намали депутатите на 120.Дано не ни излъже.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Буда

    12 0 Отговор

    До коментар #45 от "Гост":

    ЩО сикаджията да ни би да не отлита и .... то с двеста айде у лево
  • 50 Корупция

    20 1 Отговор
    Нормално като тати дава 70 лв за глас и после резултата е сричащ депутат......

    Коментиран от #54

  • 51 Оня

    16 1 Отговор
    Искате мажоритарен вот , а плюете против преференциите ?!? При мажоритарния вот това ни чака ....местни феодали , и сричащи депутати!
  • 52 Имам въпроси: С какво БСП допринесе за д

    7 7 Отговор
    Имам въпроси: С какво БСП допринесе за да спре разрухата и разграбването "на" "в" България? Каква бе креативната дейност за да се спре целият този погром върху народ и държава? Може би са риторични, но за сметка на това получавате откликът на съответните избори. Свиквайте, гласоподавателите ви ще стават все по-малко, не е далече времето, когато ще се борите и молите да преминете 4%-та бариера. Отделихте се от народ и Родина, зинал сте лакомо и ненаситно усти за пари и власт, както впрочем всички управленски партии до сега. Хак ви е!

    Коментиран от #57, #67

  • 53 Верно ли?

    10 1 Отговор

    До коментар #26 от "Истината":

    Че смее ли някой да се изправи срещу Поли?Даже и Бойка не смее.
  • 54 Jacques Yves Moineau

    6 0 Отговор

    До коментар #50 от "Корупция":

    Айде сега....70лв.....Ами харесват го хората. Роден Желясков нещо да каже???
  • 55 Фаро

    9 0 Отговор
    Значи в деня на изборите всички живущи в Симитли са били под карантина или заложници.Няма ли полиция в тая държава?Скоро ще има ревизия а тоя нема да е депутат за дълго

    Коментиран от #62

  • 56 Нема ли оправия

    9 0 Отговор
    Каде съм могъл сам говорил на хората против Герб и гласувахме против! не мога да слушам повече това е гавра
  • 57 Като задаваш

    11 0 Отговор

    До коментар #52 от "Имам въпроси: С какво БСП допринесе за д":

    въпрос включи мислене. БСП направи каквото можа със своите депутати. Но за съжаление хорото се водеше от ГЕРБ, които напазаруваха депутатите на ВОЛЯ, НФСБ и някои други продажници от БСП и така си осигуриха мнозинство. В този случай опциите не са много за БСП. Но те гласуваха срещу открито лобистките закони, сезираха Конституционния съд, напускаха заденията да не осигуряват кворум, осветяваха задкулисието, но никой не искаше да чува. Сега прехвърляте от болната на здравата глава. Когато БСП управлява, тогава им задайте тези въпроси, сега ги задавайте на ГЕРБ, които имаха цялата законодателна, изпълнителна власт, ако въобще разбирате какво е това
  • 58 Свилен

    13 0 Отговор
    Гошо семката има над 13хил. гласа????
    Тоя не може да говори ако го чуете, но умее да заплашва и гони хора от работа.Нека Бойко да се зачуди малко какви хора слага за депутати в Хасково и ще разбере защо хората няма да гласуват повече за тях. Гошо семката трябва да му се направи проверка и то от служебното правителство и ще видите каква корупция и крадени пари ще лъснат .
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 мунчо

    12 0 Отговор
    КУПЕН ВОТ.НИЩО ДРУГО.КАКТО И ВСИЧКИ ЦИГАНСКИ МАХАЛИ.
  • 61 6892

    11 0 Отговор
    Този неграмотник е доказателство,че има купен вот.
  • 62 коко

    6 0 Отговор

    До коментар #55 от "Фаро":

    полицията си чеше макарите за 1500 лв. най-малко
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 тотко

    3 0 Отговор
    имаше у пловдив един друг неграмотен"инженер" от автото та стана хмет ама ся барал белото и стъклото бая
  • 67 фирма гроп

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "Имам въпроси: С какво БСП допринесе за д":

    ще сменят името си за да теглят милиардни кредити
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Аврен

    1 0 Отговор
    Студент , син на заместник кмет , герб , номер 112 , секциите в махалите и селата. Дела за незаконно придобити имоти. Афера има поместени данни. Навързани от години "кралски " кметски династии . Страхотна феодална община . Баща кмет на село и син кмет на община несменяеми. Секретарката на бащата е майка на секретарката силиконова на сина общински кмет. Баща и е шев на ВиК където работят основно от махалата съветниците на гербера. братя -бизнесмени , приятели депутат на който баща му пък е виден фирмажия във Варна. Поръчки ,курорта Камчия , китни села около магистрала и все благини за тях и за усвояване от династията на гербавите. За хората- оголени баири и постоянен сеч на гора ,мръсна Камчия и затлачени от мръсотия дерета , изорани полета плътно до бреговете на река и унищожени черни пътища за да се вземат субсидии ,самолетчета и въртолети да пръскат с торове и химия , асвалт водещ единствено до и вътре в двора на кметовете. Реклами " продавам къща срещу кмета " . Стадиони и площадки в села с намаляващо население. Подмяна на населението по етнос. Развитие на Руска диаспора заменяща Английската и започваща вече с влияние по сайтове направени с "Добри намерения" и все така докато ни унищожат и претопят. Електорат им трябва ,не народ.
  • 70 из родина

    0 0 Отговор
    а в плевен синът на моториста Богдан николов
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове