Last news in Fakti

10 Април, 2021 13:50 1 879 31

Проф. Попов: Вече трудно може да се види кое е ляво, кое е дясно

  • проф. здравко попов-
  • има такъв народ-
  • изправи се! мутри вън!

По думите му популизмът е характерно явление за всяка политическа партия и идеология

Проф. Попов: Вече трудно може да се види кое е ляво, кое е дясно - 1
Снимка: БГНЕС

Какво казват за идеологията, която изповядват, партии с имена като "Пет звезди", "Слуга на народа", "Действие на недоволните граждани", "Обикновени хора и независими личности"? Списъкът е дълъг и към него можем да добавим и не едно и две имена на български партии - най-новите са "Има такъв народ", и "Изправи се! Мутри, вън!". Общото между всички тях е, че събират протестния вот, гласовете на разочарованите от традиционните партии в класическото разделение на политическия спектър между ляво, дясно и център. Но това едва ли е единственото обяснение за кризата, която очевидно преживяват политическите идеологии.

"Вероятно се е разширило понятието идеология", каза пред БНР проф. Здравко Попов, президент на Института за публична политика. Той обясни, че може би това е причината, когато видим нови явления, които не влизат в идеологическите рамки, които сме наследили исторически, те ни изглеждат като антиидеологически партии, но всъщност в тях също се крие някаква идеология и затова трябва да разширим понятието си за идеология.

"Вече трудно може да се види кое е ляво, кое е дясно, кое е консервативно и кое - либерално. В желанието си за повече гласове и власт дори традиционните партии като социалдемократи и християндемократи излязоха от собствените си идеологически рамки и започнаха да търсят нетрадиционни начини за спечелване на популярност и власт", коментира проф. Попов.

По думите му популизмът е характерно явление за всяка политическа партия и идеология:

"Без популизъм политическото не може да съществува и да върви. Става въпрос, когато това е разумно, и когато границата е размита и това се превръща в технология за спечелването на гласове и на власт".

Той определи популизма като явление на даден период:

"С течение на времето сигурно ще виждаме някакъв своеобразен тип коригиране на тези екстремни форми, които печелят много симпатии сега".

Според него новите технологии съучастват в деструкцията на класическата идеология и на класическите партии.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    17 2 Отговор
    За сметка на това много ясно се вижда какво иска народа – ГРОБ вън от управлението барабар с тъпите си калинки, остриета и “политолози“.......ПКП-та също!

    Коментиран от #18

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    10 1 Отговор
    Дубрутру ‼‼‼

    Коментиран от #6, #8, #10

  • 3 Последния Софиянец

    6 6 Отговор
    Няма ляво и дясно.ГЕРБ,БСП и ДПС работят заедно като ОПГ.

    Коментиран от #20

  • 4 SPQR

    3 9 Отговор
    Ляво=Комунизъм: НЯМА семейство; НЯМА държави; НЯМА Христос. Дясно - обратното на Лявото.
  • 5 отвратен

    14 1 Отговор
    Истината е ,че тиквата уби държава и народ , и за12 год. не мръднахме напред и сантиметър ,а останахме по долу и от Албания и Молдова !!!!
  • 6 БАЙ Х@Й‼

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    Уж ЛЕВИТЕ приеха най-десния данък-мечта, плоския! Няма го в САЩ, Германия, Великобритания....‼
  • 7 Gowo

    8 3 Отговор
    Види се че Бойко е лев.Раздава като за последно от джипката.Оди като Вълко Червенков на панаири.Клевети,граби безогледно.Същински комунист
  • 8 БАЙ Х@Й‼

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    Уж ДЕСНИТЕ пък преразпределят средства повече от левите ‼
  • 9 Тръмп

    4 6 Отговор
    Лявото е подчинено на Русия,а дясното на САЩ!:)Кое не му е ясно на тоя тъпак?:)

    Коментиран от #27

  • 10 БАЙ Х@Й‼

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    А сега и ЛЕВИТЕ и ДЕСНИТЕ не търсят за работата човек, а за свой човек работа‼
  • 11 xaxaxaxa

    7 1 Отговор
    Няма ляво, няма дясно...всичко е за папу!
    Тиквата е примера.
  • 12 Демократична България - Пловдив

    9 1 Отговор
    Борисов, национална мерзост е да крадеш и плячкосваш държавата, да раздаваш плажове и концесии на хора от твоето обкръжение срещу подкрепа в парламента и на улицата, да преследваш граждани недоволни от властта ти с полиция, да щурмуваш фирми използвайки всички институции, да захранваш с вода Вецовете на твоите приближени и да вкараш във воден капан на безводие хиляди хора оправдавайки се със сушата, да раздаваш помощите по линията на Пандемията на твои приближени на властта хора, всявайки паника и страх,да обиждаш протестиращите граждани в България и чужбина на лумпени, лош материал, че били слабо интелигентни и едва ли не криминален контингент! Това е причината хората вече два месеца да искат оставката ти с разследване и затвор! Престани да изпращаш полиция, провокатори и институции с цел сплашване, уволнение, рекет и пребиване в тъмни улички и пред входове! Това е поведение на диктатор! Кадърните честните ,моралните и интелигентни премиери не се крият зад Фейсбук и в джиповете си! Инвеститорите бягат като дявол от тамян от корумпирана България , а ти се разхождаш с джипа си и обясняваш на целокупния български народ колко „качествени” пътища си направил и как заради тях ще дойдат инвеститори! Смях в залата!
  • 13 Чичо от село

    17 0 Отговор
    Значи в наше село разбираме нещата така-лева партия, краде с левата ръка, десна партия краде с десната ръка и центриска или либерална като ДПС, краде и с двете ръце и с г. зъ си биля!
  • 14 Gowo

    9 1 Отговор
    Комунизъма е еднопартийна власт.Така беше и при управлението на ГРОБ.Потъпкана бе конституцията.Морала беше на нивото на Северна Корея.Враговете все отвън.Вътре в страната единствения им враг беше народа и....Президента.

    Коментиран от #15

  • 15 Gowo

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Gowo":

    Защото , ако Президента замества по някакъв начин Царя.Ясно е защо комунистите от ГРАБ ненавиждат толкова президентската институция.Те не искат да има по високо от Тех си
  • 16 Лост

    4 1 Отговор
    Само знам, че няма разлика дали са леви или десни амбреажи.
  • 17 Хахаха..

    4 0 Отговор
    От ЕГН-то е,и аз забравям напоследък в левия,или в десния крачол съм го преместил..
  • 18 Прогледнали

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Сега ли го видяхте, от 30 години ,
    сме на този хал?
    Ние имаме Парламента ,
    само за крадене на бюджета и далавери ?
    Такава е цялата ни система и нагласа?
  • 19 Българка

    6 1 Отговор
    В момента няма значение толкова кое е ляво, кое е дясно, кой е син и кой червен. По време не на епидемия, а на ендемия от корупция и геноцид над българите сме в състояние на война- гражданите срещи мафията. Най-важно е да се смени изцяло модела на мутрите. Не само да се детронира кръсника на мафията , а изцяло да се изхвърли на ВСИЧКИ НИВА от властта и ключовите места по всички структури на социално-икономическия живот. Пътят ще е дълъг и труден, но си заслужава в името на върховенство на закона и гарантиран и достоен човешки живот
  • 20 Българка

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Приятелю, мисля че относно БСП грешиш. Не всички от тая партия и избирателите й, начело с не толкова твърдата им лидерка биха били склонни да се прегърнат дори докоснат до гробарите
  • 21 ТРЕНД

    2 5 Отговор
    БСП съществува заради мафията на богатите свързани с БСП, и без тях няма да съществуват. Ще се разпаднат. Но и тази мафия която държи БСП да не се разпадне, няма как да позволи дори достатъчно ляво говорене, камо ли реално ляво настроение и заявяване. Което убива бъдещето на тази пАртия. Но Нинова в един тежък момент за партията, но още на гребенът на световната лява вълна 2008-2018г. се възползва и изстиска последни капки бъдеще за партията. Чрез нови лица, Радев, Симов, говоренето на Вацев, Иво Христов и Волгин. То рейтингът на всички партии в опозиция, се води от омразата към статуквото. ВАКУУМЪТ! Сините партии подкрепяха ГЕРБ, което ги направи статукво, и това вдигна рейтингът на БСП и патриотите, И СВАЛИ СИНИТЕ. После патриотите заместиха сините, КАТО ПОДКРЕПА ЗА СТАТУКВОТО. Та, да, в България няма ляво и дясно, народът е неграмотен политически, пък и образованието и медиите са така. На медиите плащат да е така.. Образованието винаги е било зле, а сега се управлява от десни сили, мафия фашисти. Системата е пазарна освен икономиката, и политиката и управлението е пазарно. Нинова купила постът си. Управляващите правят закони и сделки само ако има кой да им даде рушвет и комисионна. Тоест бъдещето на БСП зависи кой ще ги конкурира в антистатуквото, и колко могат да убедят - че са по-добрата алтернатива на статуквото и по-силното антистатукво. Няма пък как Слави да оправи нещо така - че българите да са доволни. И ще изхвърчи с камъни по главата. Пазарните
  • 22 ТРЕНД

    2 3 Отговор
    То рейтингът на всички партии в опозиция, се води от омразата към статуквото. ВАКУУМЪТ! Сините партии подкрепяха ГЕРБ, което ги направи статукво, и това вдигна рейтингът на БСП и патриотите, И СВАЛИ СИНИТЕ. После патриотите заместиха сините, КАТО ПОДКРЕПА ЗА СТАТУКВОТО. Та, да, в България няма ляво и дясно, народът е неграмотен политически, пък и образованието и медиите са така. На медиите плащат да е така.. Образованието винаги е било зле, а сега се управлява от десни сили, мафия фашисти. Системата е пазарна освен икономиката, и политиката и управлението е пазарно. Нинова купила постът си. Управляващите правят закони и сделки само ако има кой да им даде рушвет и комисионна. Тоест бъдещето на БСП зависи кой ще ги конкурира в антистатуквото, и колко могат да убедят - че са по-добрата алтернатива на статуквото и по-силното антистатукво. Няма пък как Слави да оправи нещо така - че българите да са доволни. И ще изхвърчи с камъни по главата. Пазарните страни постигат прогрес за стотици години. Само СССР и Китай постигнаха петорно по бърз прогрес, виждащ се от едно поколение. Частният бизнес в Китай е 30%, в България 80%.
  • 23 Варна

    1 2 Отговор
    Не е от сега, а откакто дойде 1989 година. За последните 30 години Десните правят леви мерки, а Левите консервативни, десни за да оправят бакиите на уж десните.
  • 24 Щото

    1 0 Отговор
    Са се оказали в кафяво
  • 25 Tarnovetz

    0 0 Отговор
    В нормалните страни - където все още има законност и мoрал – науката е академично независима oт политическите партии – професори и студенти не могат да членуват в политически партии.
  • 26 Гост

    2 0 Отговор
    Жалко,че си професор не можеш да различиш ляво от дясно,31 години не е имало ляво и все още няма всички закони гласувани досега са антинародни никоя партия не е направила нещо полезно за народа.
  • 27 4745

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Тръмп":

    Извинявай, ама в момента в Русия управляват десните, а в щатите най-лявата част на демократите!:) Така че...!:)
  • 28 тг гск

    0 0 Отговор
    леви партии не се допускат в парламента конкурират се само кой колко повече милиарди да крадне
  • 29 доко

    0 0 Отговор
    когато не е видно и ясно кое е лево и кое дясно какво следва...ами по лесно влиза в средата..и отзад..за партия герб
  • 30 ТРЕНД

    0 0 Отговор
    ИТН има два избора, да се коалира с всички до президентските избори, когато да се проведат и нови парламентарни, но с нови закони проведени, и ГЕРБ наистина аут до тогаваа. Или ИТН да откжат такава коалиция, и съответно техните избиратели ще ги припознаят като предатели отказващи да бутнат Бойко, и на следващите избори ще имат 7-8%.
  • 31 пешо

    1 0 Отговор
    "трудно може да се види кое е ляво, кое е дясно, кое е консервативно и кое"
    това е целта, да бъде скрито основното - отношението към собствеността. и тлъстите котараци да продължат да дърпат конците. за тях е без значение при кого ще управляват, дали при с.лафчо или при тиквоний I хипертоник, важното е собствениците да са те и съответно печалбата да отива в техните чекмеджета. това, на тиквония, то е гротескно отклонение, едно малко, дребно чекмедженце, подигравка направо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове