14 Април, 2021 19:39 2 323 43

"Галъп": Българите предпочитат анти ГЕРБ кабинет пред нови избори

  • галъп-
  • правителство-
  • нови избори

Нови избори най-вече искат избирателите на „Има такъв народ“

"Галъп": Българите предпочитат анти ГЕРБ кабинет пред нови избори - 1

Българските избиратели по-скоро биха предпочели да има правителство на обявяващите се срещу ГЕРБ сили, отколкото да има нови избори. Обществото обаче почти не вярва, че правителство ще може да се състави. Изборите са оставили усещане, че са по-скоро честни, макар да не е ясно кой точно е победител и доволните от резултатите да не са много. Не са ясни и перспективите при нови избори. Те вероятно биха донесли още гласове на Слави Трифонов, но може би биха мобилизирали и в полза на ГЕРБ.

Изводите са от бърз сондаж на „Галъп интерншънъл болкан“ сред 831 души по телефона, проведен между 12 и 14 април със собствено финансиране. Сондажът дава добър ориентир и очертава важни хипотези в навечерието на свикването на новия парламент.

Отминалите избори

54,7% от запитаните намират провелите се избори за честни, а 36,6% са на обратното мнение. Практиката показва, че чувстващите се успешни в изборите електорати, обикновено са склонни да определят изборите като честни. В същото време, отминалите избори като че ли наистина не бяха свързани с по-сериозни скандали на тема честност от обикновеното.

По-малък дял избиратели обаче са останали доволни от резултата – 43,8%. Недоволни са 52,8%. Недоволни, закономерно, изглеждат симпатизантите на БСП, но недоволни са и привърженици на „Изправи се, мутри, вън!“, както и на по-малки формации.

И все пак, кой спечели тези избори? Май по-скоро никой истински не е спечелил – 41,7% казват точно така. 5,8% казват, че и ГЕРБ, и онези срещу тях са спечелили. Директното сравнение дали печели ГЕРБ или „антиГЕРБ“ е 19,8% на 26,5% в полза на „антиГЕРБ“. Този въпрос разбира се е и индиректен индикатор за пристрастия и повтаря общия баланс от 4 април.

"Галъп": Българите предпочитат анти ГЕРБ кабинет пред нови избори

Правителство или нови избори

Българите в момента са подчертано скептични по отношение на възможността за съставяне на ново правителство. 64,4% казват, че такова няма да се създаде, а 28,1% смятат, че ще се създаде.

"Галъп": Българите предпочитат анти ГЕРБ кабинет пред нови избори

И все пак, правителство, дори и с компромиси, е за предпочитане пред нови избори, казват 56,2%, а 37,4% биха избрали нови избори. Нови избори най-вече искат избирателите на „Има такъв народ“. Всички други основни електорати са привърженици на съставяне на правителство.

"Галъп": Българите предпочитат анти ГЕРБ кабинет пред нови избори

Опцията ГЕРБ и Слави Трифонов по-скоро отблъсква – 28,1% са „за“, но 68,2% са „против“. Привържениците на ГЕРБ, например, са „за“, но тези на ИТН – „против“.

Слави да направи правителство с всички срещу ГЕРБ? Отбелязва се превес на подкрепящите подобна възможност: 54,5% са „за“ срещу 40,4% „против“.

"Галъп": Българите предпочитат анти ГЕРБ кабинет пред нови избори

Хипотеза как биха изглеждали новите избори

Сондажът включи и стандартен индикатор за вот на 4 април, както и индикатор за потенциален нов вот. Данните, разбира се, са тестови и не бива по никакъв начин да се свръхинтерпретират, още по-малко – като директна прогноза. Най-малкото защото не отчитат вота в чужбина, който се оказа значим на 4 април. Но те позволяват най-общия извод, че при скорошни нови избори, съществено разместване не се очертава. Вълната за Слави Трифонов ще продължи да расте, но и подкрепата за ГЕРБ донякъде ще се мобилизира. Като цяло тенденцията е ИТН да скъсява дистанцията с ГЕРБ, която с вот в чужбина може да бъде и елиминирана. Потвърждава се и стандартната хипотеза, че мобилизация вероятно ще претърпят и други формации, които на 4 април показаха сила, а част от формациите с разочароващи резултати ще продължат по инерция надолу.

Ако изборите са утре, ГЕРБ вероятно биха имали 27,2%, а ИТН – 23,2%, БСП – 13,8%, ДПС 10,4%, ДБ – 12%, а „Изправи се, мутри, вън“ ще са близо до бариерата с 4,3%. По-малките, останали на 4 април под бариерата, засега биха останали там, но ако тенденциите се запазят, никакви изненади там няма да са изключени и бихме могли да осъмнем не с 6, а дори със 7 или 8-партиен парламент.

Не бива да пропускаме обаче, че към днешния момент делът на колебаещите се за кого да гласуват е значим.

Колко хора биха гласували на тези избори – повече или по-малко – какво е усещането на мнозинството? И тук яснота няма: 48,4% намират, че повече хора биха участвали в едни „поправителни“ избори, но 43,2% смятат, че хората ще бъдат по-малко.

"Галъп": Българите предпочитат анти ГЕРБ кабинет пред нови избори

CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing); национална извадка (831 ефективни интервюта) за населението на възраст 18+ г. Изследването е проведено в периода 12-14.03.2021 г. Абсолютната максимална грешка е ±3.3% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на 55 хиляди души.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    8 17 Отговор
    Нормално, при предсрочни избори има опасност коалицията на патреотите и аптекаря да се върнат, сега са си добре у лево.

    Коментиран от #25

  • 2 ваню

    7 33 Отговор
    Слави го е страх да се появи вие го чакате за премиер и да управлява държава смях, смях.пародия .А от 'изправи се ,мутри вън"Леле,леле, леле?????? Срам и ужас...какви яйчари, доматари и чаршавлииа се дуят за власт. Но -- не е луд тоя дето яде а тоя дето му я дава...българи къде ви е акъла да гласувате за такива хора. Хора които рушиха месеци столицата. Нямате ни акъл, ни разум ни достойнство - затова гласувате за такива . Злобни. Прости. Отмъстителни. Нещастници-- които са ви забравили вече и нищо ДОБРО НЯМА ДА НАПРАВЯТ ЗА ВАС КОИТО ГИ ИЗБРАХТЕ.

    Коментиран от #16

  • 3 Да,бе

    30 2 Отговор
    По-скоро предпочитаме Тулуп в мазен собствен сос като част от затворническото меню.
  • 4 Мой

    35 3 Отговор
    Манипулации. Искаме служебно. Тиквата от сутрин до здрач повтаря, че е най-важното да има правителство, независимо какво, защото го е страх от служебно на Радев. А щом го е страх от него, значи това е правилното решение. Служебно, което да го разкатае.
  • 5 Сделано в СССР

    2 14 Отговор
    Агенцийката на ДС мафията отреди - няма нови избори , но ... Но пак, както винаги, няма да познае . Много им се иска БКП да са мнозинство ГЕРБ+БСП+ДПС=148 депутата
  • 6 ГАЛОШИ

    18 1 Отговор
    Тъпи и ограничени лъжци.
    Не си правете труда да лъжите постоянно.
  • 7 РЪМПЕЗИ

    18 2 Отговор
    САМО АКО ДВАМА ЛИПСВАТ В ДЪРЖАВАТА...БАРЦЕЛОНСКИ И ГЕШЕВ..СЛЕД ГОДИНА ЩЕ УСЕТИМ ПОЛОЖИТЕЛНО ЛИПСАТА ИМ...
  • 8 Гкккк

    21 3 Отговор
    Поредната скалъпена лъжа от калинките на Винету Тулупа.
  • 9 Соцоилог

    14 2 Отговор
    Промиването на мозъци продължава !!!
  • 10 Ръгацонйе

    2 14 Отговор
    Искаме ГЕРБ, Слави и БСП да направят правителство на националното съгласие, за да може Цвета да промени Конституцията с 200 км./ч.!
  • 11 К 1929

    14 2 Отговор
    ТИЯ ГАЛЪП СА ИЗМАМНИЦИ. СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ И НОВИ ИЗБОРИ.
  • 12 зъл пес

    2 11 Отговор
    Българите искат само Бойко да излезне от властта,а изобщо не мислят че жалкият ни животец ще продължи по старому.Е,може би ще има малко усмивки от старите ленти благодарение на божествените жени от отровното женско трио Галева,Дончева и най-елегантната Капон,но това е друг въпрос.
  • 13 Да,бе.. ...да....

    7 3 Отговор
    Ментето "Галъп " НЕМА НИЩО ОБЩО С ..."ГАЛЪП ИНТЕРНЕШЪНЪЛ"!
    ТВА Е... КО'М'УН'Я'ГО- ФАТМАШКО ПОРЪЧКОВО МЕНТЕ !
    ИЗБОРИ И...КОМУНЯГИТЕ ПРЕДСТАВЯЩИ СЕ ЗА..."НОВИ ЛИЦА" ..ВЪН!!!
  • 14 колю

    2 5 Отговор
    Какво правителство анти ГЕРБ то министър председателя Слави ще се крие вечно и кой ще управлява?Нахалните Манолова и Дончева изгонените от БСП или на Иван Костов хората?
  • 15 истина е

    11 4 Отговор
    Народа е разкъса боко ако се появи без охрана !!! Нма по мразен полиик о него за цялата ни история !!

    Коментиран от #18, #20

  • 16 зъл пес

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "ваню":

    Браво,хубав коментар,но виж ги заблудените офффци какви минуси ти цвъцкат.Абе потвръждават лафа прост народ,слаба държава.А питай ги дали освен за Бойко,че трябва да е осъден,мислят друго?

    Коментиран от #21

  • 17 гого

    5 4 Отговор
    Искаме служебен кабинет щото Бойко най-обича да бие на избори организирани от зеления чорап,ама тогава няма да имате оправдание ,че изборите са манипулирани.
  • 18 Кой "народ" ,бе Пен'дел?!?😂

    3 9 Отговор

    До коментар #15 от "истина е":

    Мая Ми'нета,Тримата Пед'али и дЖендърите на РИСТЮ БОЙК'ИК'ЕВ-пе'дер'аса?!?😂
    Със...10% ...ОБЩО?!?!?
    ТИ... Г-ЕЙ ЛИ СИ ИЛИ П'ЕД'ЕРА'СТ?!?

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 оня с коня

    4 7 Отговор

    До коментар #15 от "истина е":

    След като знаеш че ако ББ се появи без Охрана "НАРОДЪТ" ще го разкъса,явно че и ти си от Народа,т.е. "вътре в нещата".Затова и те питам:КОЛКО хора ДОСЕГА сте Разкъсали?И понеже ББ каза че ние Феновете му сме Прости,затова и ми отговори простичко за да те разбера- НАПИШИ ЧИСЛО,ат думи няма нужда!
  • 21 ваню

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "зъл пес":

    Не се притеснявай то имам минуси а само в този сайт мислят така.То и Мангъра тук го харесват и човек би си помислил ,че ще го изберат за здравен министър ама събра 0,5% на изборите .

    Коментиран от #22

  • 22 Е как

    9 3 Отговор

    До коментар #21 от "ваню":

    Той е Бойко убавеца,не краде не лъже ,умен и начетен човек .Що не си го вземеш у вас и да си го гледаш?

    Коментиран от #34

  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 7 Отговор
    Хора които нямат опит с управлението ще съсипят държавата...
    След което ще се върне Борисов на бял кон.

    Коментиран от #24

  • 24 Радо

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ще се Върне на черна кобила седнал наобратно като Хитър Петър хххах
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Перо

    6 2 Отговор
    Само служебно правителство и нови избори за пълно ликвидиране на толупскито правителство!

    Коментиран от #29

  • 27 РАДИО ЕЛТО

    2 8 Отговор
    България никога не е имала по добър премиер и достоен човек от Борисов. Всичката скалъпени помия се знае от къде идва и сега ще цъфнете като майски рози.
  • 28 Матей

    1 4 Отговор
    Не ми се вярва да е така,или има съществено неразбиране на ситуацията.Анти-герб кабинет би бил много уязвим по редица причини.Герб ще се присламчат и ще дадат подкрепа ,без да им е искана,юдовска целувка и се почнат калните борби.Докато едни нови избори ще доведат нова конфигурация,герб в още по-голям упадък,а другите--укрепнали и с ясни позиции и намерения.
  • 29 Ха ха ха ха

    5 5 Отговор

    До коментар #26 от "Перо":

    При нови избори Герб ще има още повече гласове.

    Коментиран от #32, #39

  • 30 Бацо

    3 2 Отговор
    Е позор да иди на затвор
  • 31 ГЕРБ УМРЕ

    5 2 Отговор
    Нови избори,за да смажем на змията главата!!!
  • 32 Да да

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ха ха ха ха":

    Много си прав ще ги има от отвъдното ще им се счуват гласовете
  • 33 ГОРСКИ

    5 1 Отговор
    Една добра ревизия за да се види къде отидоха парите!!!!
  • 34 ваню

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Е как":

    Не само аз ,800 000 българи го харесват ,а наесен ще станем над милион.

    Коментиран от #36

  • 35 Ужасонн

    4 0 Отговор
    Колкото познахте и процентите на изборите хахахаха
  • 36 КОЛКО ОТ

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "ваню":

    тези българи живеят в "Столипиново", "Максуда", "Факултето"... ?
  • 37 Българите

    3 0 Отговор
    предпочитаме АДЕКВАТНИ УПРАВЛЯВАЩИ, а не кабинет на злобата и омразата!
  • 38 INOT

    3 0 Отговор
    На третото изречение спрях да чета. Какъв сондаж бе Калъп -----Боркан, ще ви повярват ако изнесете всичките телефонни разговори със ''сондираните'' - име, ЕГН . Така да знаете!
  • 39 Перо

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ха ха ха ха":

    ГРОБ не е политическа партия с програма и идеология,а ОПГ,ползваща политиката и натрапеното статукво за тотален контрол и кражба.При нови избори,никой няма да обърне внимание на падналия толуп и всички вкупом ще забравят мутренската организация!
  • 40 Герб , вие

    2 0 Отговор
    СТЕ ИСТОРИЯ ВЕЧЕ. Края ви ще бъде много болезнен и справедлив за Българския народ. По проклета партия от герб борисов България не помни откакто съществува.
  • 41 Цар Вул

    1 0 Отговор
    Платенолозите от КалЪп пак почнаха да натрапват стъкмистиките, за да влияят на хорското мнение! Страх го тресе Винету от правителство на Радев, а от друга страна се надяв Дългия да състави правителство с хлабаво мнозинство и съмнителни партньори - и да се издъни. АМА НА НИКОЙ НЕ МУ ДРЕМЕ ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ! Властта е голям наркотик, да не говорим пък за лапането на милиарди Да си ги носят на гробищата чувалите с пари тея м**сни 4акали
  • 42 Магатранс

    2 1 Отговор
    БЪЛГАРИЯ е незначителна и много малка страна ,но населена с много опростачен, тъп и разединен от злоба народ, който след 10 години на що-годе добър и безгрижен живот , показа на изборите че иска да си събори направената с много труд проевропейска къщурка, защото му омръзнало да си живее безпроблемно и сигурно и търсел ПРОМЯНАТА , като искал да си живее в променено мутренско чалгарско шоу...!!!
  • 43 Голфаджия

    0 0 Отговор
    Вервайте на моята социология...
    каза Андрюха Венцелов
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове