Last news in Fakti

21 Април, 2021 15:29 5 060 21

Д-р Симидчиев посочи грешката на НОЩ и разкри какви мерки ще вземе

  • александър симидчиев-
  • мерки-
  • нощ

Ще предложа много по-прецизно и планомерно изграждане на дългосрочна стратегия на справяне с пандемията, каза председателят на комисията по здравеопазване

Д-р Симидчиев посочи грешката на НОЩ и разкри какви мерки ще вземе - 1
Снимка: БГНЕС

Какви ще са приоритетите в работата на Комисията по здравеопазване и законодателни инициативи?

Темата коментира пред БНР д-р Александър Симидчиев, председател на комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание, депутат от “Демократична България“.

“Огромното предизвикателство е всичко, което е ново за мен, различно от клиничната работа, с която съм се занимавал и с управленската, защото имам опит и в двете. Но тук става въпрос и за координиране и постигане на консенсус между много остро противопоставящи се партийни позиции на различните парламентарни групи.

Здравеопазването е ключов приоритет на държавата, трябва да може да постигаме консенсус по важни въпроси, защото е критично важно по време на пандемичния процес, да направим възможно най-ефективните мерки, да обединим и обществото ни, което според мен е доста разделено по темата, за да постигнем победа над пандемията и да излезем от нея, защото тя влияе върху икономиката, и върху културата и върху социалните дейности.

Имаме изключително важен и доста спешен въпрос, който обичайно не се поставя пред парламентарните нормотворци. Това е – как да координираме дейността в нашата държава по такъв начин, че да постигнем бързо и ефективно намаляване на вредите и на щетите, които понасяме заради пандемичния процес.

В дългосрочен план – да възвърнем парламентаризма – това значи хората, които правят законите и след това контролират спазването им от другите власти. Много важно е да знаем точно какво значи разделение на властите и когато говорим по тези теми – парламентарното мнозинство е мнозинство на хората, които създават законите и след това контролират тяхното спазване от изпълнителната власт. Това е парламентаризмът.“

Първо заседание

“Първото заседание е утре в 15.30 часа. Дневният ред – първо, ясно дефиниране на правилата, по които ще работи комисията, приемане на вътрешните правила на комисията.

След което изслушване на министъра на здравеопазването по теми, свързани на първо място, с пандемичния процес, на второ място, с други много актуални въпроси в здравеопазването, както и негови предложения за това как може комисията по здравеопазване да подкрепи максимално добре и бързо функционирането на системата в тези условия.

За мен винаги е било важно да се прави това, което трябва, независимо от срока. Ние можем за краткия или за дългия период, в който ще съществуваме, да правим това, което трябва, а това, което трябва да се прави, е да приемаме максимално прецизни закони, по които да може да се движи останалата част от държавната машина.

Това нещо е изключително важно. Дори имам предложение, свързано с това как можем максимално бързо да подобрим дейността с нормотворчески инструменти на функционирането на всички други структури в здравеопазването, така че по-бързо и по ефикасно да се справяме с пандемичния процес.“

Законови промени

“Ще предложа много по-прецизно и планомерно изграждане на дългосрочна стратегия на справяне с пандемията. Да имаме ясно дефиниран план и в него да има ясно изброени критерии за включване и за изключване на определени дейности по този план.

Когато имаме много висока степен на яснота по този въпрос, ще можем след това да контролираме дали този план върши ефективно работата и там, където той не върши максимално ефективно работата, той да бъде коригиран.

Това е точно философията, направила авиацията най-безопасния транспорт – въвеждат се правила, мониторира се тяхното изпълнение и там, където могат да бъдат подобрени, се подобряват – интерактивно, бързо.

За да може да имаме правила, които да се спазват, а когато те не работят максимално добре, да се променят максимално бързо, за да имаме все по-добра нормотворческа рамка.“

НОЩ

“Националният оперативен щаб имаше за роля оперативен контрол на пандемичния процес и той вършеше определени елементи от този процес. Но това, което той не извърши достатъчно ефективно, по мое лично мнение, трябваше да имаме много прецизна комуникация към определени групи от обществото с ясни послания, свързани с носенето на предпазни средства, дистанцирането, координирането на това как тези мерки се изпълняват на ниво население.

Защото не е достатъчно само да въведем едни мерки – ние трябва да можем да мониторираме дали те се спазват ефективно, и освен това, ако видим, че те не се спазват, да видим какви са причините – дали е неразбиране, активна опозиция или нещо друго. Комуникацията е ключов елемент на работата на Оперативния щаб, която можеше да бъде много по-добре прецизирана към определени таргетни групи.

Не е достатъчно само да говорим колко са заразените, колко са починалите – това са цифри, но те трябва да бъдат в основата на активни политики за справяне.“

Ваксинационният процес

“Ние трябва да правим успоредно две неща – да има достатъчно ваксини и хората, които подлежат на ваксинация – било то поради това, че са в рискова категория, или защото съдействат за по-висока степен за възможно разпространение, тези хора да желаят да разбират, че с акта на ваксинацията помагат и на себе си, но и на общественото здраве.“


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Недоволен

    35 4 Отговор
    Общи приказки,нищо конкретно
  • 2 леле

    39 4 Отговор
    ваксини и локдаун ще иска, то е ясно
  • 3 КОВИД20

    36 5 Отговор
    Тоя е по-голям фашист от предишните.
  • 4 др Гей Билтс

    28 3 Отговор
    Ужас, тоя с шашвия поглед ще се разпорежда с животите ви. Доказателство, че Ганчо е винаги в ролята на лабораторната мишка.
  • 5 гост

    9 4 Отговор
    И тоз предаде баце.
  • 6 РЕСПЕКТ

    17 3 Отговор
    ОСВЕН ПУЛМОЛОГ ,ТРЯБВА ВИРУСОЛОГ,ИМУНОЛОГ И ПСИХИАТЪР ,ДОРИ ДЕЦАТА ГО РАЗБРАХА ,КЮЛЧЕТО НЕ РАЗБРА

    Коментиран от #10

  • 7 сссс

    26 3 Отговор
    Тоя е по-голям ковидар и от мутафчийски....
  • 8 юрист

    7 9 Отговор
    Хубаво- и като предложите да се затегнат мерките при например, заболеваемост 300 на 100 000 човека, веднага точно ВАШИТЕ избиратели ще започнат да се крият, че са здрави вирусоносители, няма да се карантинират, няма да се тестват и ще ходят болни в тъпите си офиси, ще изпозаразяват всичко наред и така болестта няма да си тръгне от България в близките 50 години... От много ум и от отричане на ковид така става...
  • 9 Още мърдам

    6 15 Отговор
    Аз в Ковид не вярвам но се ваксинирах на 03.04 с Астра Зенека. Не съм имал странични ефекти след ваксинацията. Решенията са две 1)масова ваксинация 2) премахване на всички Ковид ограничения, който иска да се ваксинира, който иска да носи маска,а който иска да не носи маска. Аслед като в момента има ваксини в излишък е най добре вторият вариант.

    Коментиран от #11

  • 10 Най добре

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "РЕСПЕКТ":

    Гинеколог. Щот лятно време много венерически болести има по курортите. И са всякакви щамове. И като се отнесат с българският става страшно:)
  • 11 Гьон

    21 5 Отговор

    До коментар #9 от "Още мърдам":

    Нищо не си се ваксинирал! Ти си платен ковидиот, който прокламира фашизъм.
    Аз имам 2-ма познати, които си заминаха след ваксина (не знам точно коя). Единият за 3 дни след първа ваксина, другият малко по-късно.
    Болки в цялото тяло, безсилие и пр. бяха техните оплаквания.
    Съдружникът ми по настояване на жена си се ваксинира. Жена му също. Той беше два дни ни жив ни умрял. Жена му една седмица.
    И двамата няма да ходят за втора ваксина.
    И не съм само аз дето вече имам наблюдения върху тази отрова. Хората проглеждат. Такива като теб се мъчат да ги разубеждават, но цената на собствения живот е голяма, така че не вървиш!
    п.п.
    Кажи и на другите в централата.

    Коментиран от #16

  • 12 Мишо бирата

    13 0 Отговор
    Пандемията ще изчезне кога заиграе сопата. Те за това Брата Ром ви отпара, мошеници ниедни
  • 13 КОВИД20

    16 0 Отговор
    Стига с тези мерки вече и ще"мониторираме дали те се спазват ефективно"
    В Тексас махнаха маските и пандемията се успокои!
  • 14 12345

    2 4 Отговор
    Ако се получи ще имаме нов президент
  • 15 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор
    Cтaр пocт oтпрeди избoритe:
    "Въпросът c глaвнo В е кого ще изберат американците за президент : Ако е Тръмп - коронавируса ще си отиде от информационните сайтове и ще стане като гриповете всяка година! Ако изберат Байдън - ще видите тогава кон боб яде ли или луканка на пръчка! Ще има още по напориста коронаистерия и такъв невероятен бизнес с всякакви дезинфектанти, ваксини, лекарства!"
    Зaпoчвa c мacки зa 100 дни oщe прeди дa e влязъл в Бялaтa къщичкa!
    CЛEДВA ПРOДЪЛЖEНИE!
  • 16 Още мърдам

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гьон":

    Лъжеца си ти приятелю. Астра Зенека няма странични ефекти, поне при мен беше така.
  • 17 МАРТИ

    2 0 Отговор
    КОГА,ЩЕ СЕ ВНЕСЕ РУСКАТА ВАКСИНА 'СПУТНИК-5;.Не е ли време да се згърби политиката,когато става въпрос за живота и здравето на народа.Видно е ,че мрем като пилци и ни броят (статистика) всеки ден ,докато не се заличим. Моля всички виждат,че децата са виросоносители,макар и да изкарват по-леко.Тъпчат се в препълнените автобуси, а сял ден не може да издържат с маски,а преподавателя не го разбират през маската,за 2м.няма да ги направим вундеркинчета.Никой несе наема да каже какви ще са последствията за тях по късно.Моите наблюдения са,че който иска да учи и на поляната да е пак ще учи.
  • 18 123

    2 0 Отговор
    Нищо ново не казваш приятел, те от щаба казваха, настояваха и за дистанция и за маски, ама как ще накараш всеки човек! Тук въпросът опира до съзнание!
  • 19 нннн

    4 0 Отговор
    "да можем да мониторираме" - четох до тука. Господ да ни е на помощ!
  • 20 Другия с коня

    0 1 Отговор
    Всички тези Кукувци в Парламента,призоваваха за Саботаж на мерките,за да саботират ГЕРБ предизборно...Ежедневни Протести,Четири Въстания ежедневно разпространяваха Вируса всяваха Хаос цяло лято в Пандемия...Сега Народа умира,Кукувците са в Парламента,Партиите гризнаха с 8 лева субсидия по няколко милиона Държавни пари и вече са готови на Единение и искат да спазваме мерки...Късно е либе за Китка...Вируса се разпространява Дифузно и Неконтролирано...Жалко !Новата ни партия е Имаше такъв Народ!!!
  • 21 гост

    1 1 Отговор
    До сега, каквото е казал Мангъров - това става.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове