Last news in Fakti

23 Април, 2021 14:22 2 369 31

БСП иска замразяване на депутатските заплати

  • депутати-
  • заплати-
  • възнаграждения

Основната заплата на депутатите през март стана 4884 лв. Базата се определя въз основа на средното възнаграждение в страната за тримесечие

БСП иска замразяване на депутатските заплати - 1
Снимка: БСП

Парламентарната група "БСП за България" още днес внася предложение за замразяване на депутатските заплати и премахването на приетото вчера предложение за определяне на допълнително възнаграждение в размер до 25%. Това обяви на брифинг заместник-председателят на Народното събрание от квотата на левицата Кристиан Вигенин, съобщи dir.bg.

Решението, предложено от "Демократична България" обаче беше не за нова възможност за увеличение на парите им, а за таван за възнагражденията, които по правилник могат да бъдат получавани при приоритетни за страната задачи. И досега имаше такава възможност, но без разписан размер на бонусите.

Вигенин подчерта, че левицата не е подкрепила това решение и че с това изявление искат да сложат край на спекулациите по темата.

"Не виждаме какви допълнителни възнаграждения трябва да имат народните представители за това, че си изпълняват функциите", категоричен бе той.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обаче го контрира: "Това е спекулация, грозна лъжа, напротив - колегите са предложили този текст да включва ограничения до 25%, защото в момента той може да включва всякаква сума. Това е усилие да се ограничи размерът на допълнителните възнаграждения, а не е "Аууу, скандал! Въведоха си нови пари". Ще предложим да отпадне този текст за възнагражденията на депутатите".

"Няма никаква промяна с последните промени, които бяха приети вчера в Народното събрание във възнагражденията на народните представители. Абсолютна лъжа е, че заплатите на народните представители се повишават с 25%", коментира и депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.

Той обясни, че в чл. 7,ал. 2 на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание пише, че депутатите могат да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи.

"Това означава, че народните представители при определени условия, които са заявени в този текст, могат да получат тези пари. От доста години съм в парламента, народни представители никога по този ред не са получавали не 25% отгоре, а една стотинка отгоре", каза още той.

Кристиан Вигенин обяви още, че БСП ще поиска да отпадне и текстът, който в момента съществува в правилника, с който заплатите на депутатите се актуализират на всеки три месеца.

От партията предлагат за четвърти пореден път заплатите на депутатите да бъдат замразени на равнището на основното възнаграждение от последния месец на 44-ото НС.

От "Изправи се! Мутри вън!" пък предложиха заплатите на депутатите да бъдат силно намалени, като базата за изчислението им да бъде намалена от 3 на 1 средна работна заплата в обществения сектор в страната, което прави 1400 лв.

"В условията на икономическа криза, когато гражданите мизерстват и живеят в тревога, бизнесът е на колене, не следва депутатите да получават заплати от по няколко хиляди лева. Това ще е знак за гражданите", каза Мая Манолова и настоя още сериозно да бъдат орязани заплатите и на премиера, министрите, шефовете на агенции и членовете на политическите кабинети, а спестените пари да бъдат насочени съм социалното министерство за лични асистенти на хората с увреждания.

Основната заплата на депутатите през март стана 4884 лв. Базата се определя въз основа на средното възнаграждение в страната за тримесечие. Това означава, че ако има и 25% отгоре от основната заплата, те биха вземали още 1221 лв. или общо стават 6105 лв. месечно.

По-рано днес, докато обявяваше, че ГЕРБ ще върнат мандата за съставяне на правителство, обаче премиерът в оставка Бойко Борисов коментира, че взетото вчера решение е порочна практика: "Видях, че едни от първите решения на новите депутати е да си вдигнат заплатата на 10 000 лева...".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    7 12 Отговор
    БСП иска замразяване на депутатските заплати. 10 000 ЛЕВА НА КАКВА ТЕМПЕРАТУРА ЗАМРЪЗВАТ? КАТО НА ВАКСИНИТЕ ЛИ,НА -80 ГРАДУСА ПО ЦЕЛЗИЙ СИГУРНО?!
  • 2 трясъ

    12 9 Отговор
    Замразяват на г-жа Импексова бельото.
  • 3 Протест срещу безобразията в България

    10 11 Отговор
    Колко злоба и подмолни камъни вкарва и с какво грандомански самочувствие, Боже! Сега тънко и с пиниз прокарва идеята ГЕРБ за сборно правителство с негово участие. Плюе и насъсква, вкарва интриги между партиите и лица в новите партии с цел да ги разедини , май направи и коалиция между партиите от статуквото против партиите на протеста да не могат да прокарат законите , които афишираха преди изборите , постоянно натяква , че те са невежи , не могат и не знаят . А без него България ще загине. И той ще направи всичко възможно това да се случи, усеща се в ехидната му и злорада усмивка с крайчеца на устата. Той вече има план как в следващи избори възкръсва и тогава с една нова коалиция и Парламент ще променят законите така, че да се бетонира диктаторът да управлява пожизнено. Сега е на 61 г.
  • 4 1212

    14 7 Отговор
    Да го водя не вярвам. Сега какво, ще ги замразите ама на колко на 15000 ли на 20000
    Значи всички го гласувахте а днес всички лаете как трябвали да са по 1400 страшни к*рви сте и стари и нови
  • 5 ннннннннн

    16 0 Отговор
    На пенсионерите с 300 лева пенсия са замразили даването на храната за 120-те лева. Само ако имаш 1/една/стотинка отгоре,тогава може. Тая простотия кой я е измислил?! Една стотинка!

    Коментиран от #9

  • 6 Срамота

    14 10 Отговор
    ДБ започнаха първо с заплати 10.000лв къде има тези заплати в Ес НИКЪДЕ В ГЕРМАНИЯ ДЕПУТАТИ ХОДЯТ С КОЛЕЛО НА РАБОТА. БОРБА ЗА ВЛАСТ. ХАДЖИ ГЕНЧО ЗА ПРЕМИЕР СЕ БОРИ😄😄😄😄ИВАНОВ ЗА СЪДЕБНА ВЛАСТ
    2 ИЗБОРИ СТЕ ВЪН. СЛАВИ НИ ИЗЛЪГАХА ЗА РЕФЕРЕНДУМ И МАЖОРИТАРЕН ВОД!!!! ХОРА ИЗЛИШНО Е ДА ГОВОРИМ ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ.
  • 7 Анализатор

    15 1 Отговор
    Държавата трябва да се управлява не от ИЗБРАНИ а от ПРИЗВАНИ: хора можещи и знаещи с много високо IQ и готови да работят безвъзмездно за народа си

    Коментиран от #13

  • 8 Дебилчев

    12 7 Отговор
    Ще излязат сериозна партия бсп
  • 9 Е нали

    7 7 Отговор

    До коментар #5 от "ннннннннн":

    Вие гласувахте за новите партийки, а сега им яжте по парата.
  • 10 нИдей тъй бащице . Пущай чакалите .

    3 1 Отговор
    нИдей тъй бащице . Пущай чакалите .
  • 11 Браво

    13 3 Отговор
    Браво Корнелия, Майче и Дончева.
    Не замразяване, а намаляване на 1400 лв.
    Признах ви, на следващите избори, имате гласът ми.
    Следваща стъпка от ЕС пристигад 50 милиарда, 70% от парно и ток на всички домакинства да се поемат от държавата, както е в Европа, парите директно да отпадат от сметките на Бандитска Топлофикация и ток.
    Така в Ковид криза всеки българин ще получи помощ директно, а не през фирми и наши хора.
    И правото без сградна инсталация да се отказваме от парното, не от топла вода, а от парното.
    Сметките станаха непосилни за всеки втори българин 200 - 300 лева на месец, най-топлата зима..
  • 12 Ивайло Мирчев: В последните часове от ка

    7 3 Отговор
    Ивайло Мирчев: В последните часове от кафявите "медии" и премиера Борисов тръгна нова опорка - Демократична България увеличила заплатите на депутатите на 10 000 лв. Нищо подобно❗️

    Довчера нямаше таван във възнагражденията на депутатите. Вчера поставихме максимален размер (25%) на извънредните депутатски възнаграждения. Досега такъв нямаше и тихо тихо се получаваше една сериозна сума над заплатата.

    Това възнаграждение не е част от основното на народните представители, нито е ежемесечно. То е от типа "награда". Нормално и необходимо е за подобен тип плащания да има определен максимален размер. В противен случай може да се достигне до абсурдно големи по размер "награди".

    Ето това предложихме ние. Предложихме също да не се получават пари кеш - в торби, пликове, чантички, а всички суми, които получават народните представители да минават по банка. Е, това не се прие.

    Коментиран от #17

  • 13 Кой, и кога

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Анализатор":

    Ще работи без 10, 000лв. Тези ли? Забрави
  • 14 Доротея

    7 6 Отговор
    БСП така ли не разбраха, че с такива героични постъпки не печелят нищо - напротив! Защото рейтинга и успеха на избори не се определя от клошари и мизерници, а от богатите хора! Затова, не да им вдигате данъците, а обратно - направете предложение, всеки с доход над 1000 лева да се освобождава от данъци! След като ,,новите партии" ви игнорират, подкрепете Герб! Митов - Минов! Какво му е на човека - един мини Пинокио! Буратино сейчас! И да видите как Буруджиева и Харалан ще ви хвалят и Корнелия ще има ореол на Светица!

    Коментиран от #21

  • 15 ДЪНКАН МАКЛАУД

    13 0 Отговор
    МИНИМАЛНА 650лева ИЛИ ГРАЖДАНСКИ ДОГОВОР 4 ЧАСА,ТАМ СЕ ХОДИ ЗА ПРЕСТИЖ
  • 16 Слънцето

    0 0 Отговор
    кой и как и къде

  • 17 Ивайло

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ивайло Мирчев: В последните часове от ка":

    Били отговорил защо Христо Иванов се моли на Нинова????
  • 18 ‼️Една нова опорка залива социалните мре

    4 4 Отговор
    ‼️Една нова опорка залива социалните мрежи от вчера - а именно, че Демократична България е увеличила заплатите на депутатите на 10 000 лв.

    ❌Нищо подобно!

    ✅Вчера ограничихме размера на извънредните депутатски възнаграждения до 25% от основната заплата. Досега такъв нямаше и незабележимо депутатите получаваха хиляди левове над заплатата си.

    ‼️Това възнаграждение не е част от основното на народните представители, нито е ежемесечно. То е от типа "награда". Нормално и необходимо е за подобен тип плащания да има определен максимален размер, а не да се разходва значителен обществен ресурс безотчетно. В противен случай може да се достигне до абсурдно големи по размер "награди".

    ‼️Ето това предложихме ние. Предложихме също да не се получават пари кеш - в торби, пликове, чантички, а всички суми, които получават народните представители, да минават по банка.

    ❌Очаквано, с гласовете на ГЕРБ/БСП/ДПС това не се прие. Защото сумите по банка и сметка са лесно проследими и подлежат на отчетност - а тези от пликове и чекмеджета - не!‼

    Коментиран от #19

  • 19 Искам

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "‼️Една нова опорка залива социалните мре":

    Народното ни събрание, по модела на Швеция , едно към едно! Тогава се хвалете! Проблем ?
  • 20 1234

    6 1 Отговор
    Колко трябра да си нагъл за да искаш още на първата седмица работа да си увеличиш заплатата.Колко работа свършиха депутатите та стигнаха до това заключение.Сега искат замразяване,да се замразат завинаги и повече да не се вясват в парламента.Само тежат като воденичен камък на изнемогващия народ.
  • 21 Амчии

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Доротея":

    Печелят, и то много, ако ни отърват от Бандитска Топлофикация, да може да се откажем от непосилното за всеки втори българин парно-имат гласа ми.
    И ток, и парно, станаха безчовечно скъпи, не може 30% от доходите ми да отиват за ток и парно.
    А собствениците на всички ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове, фотоволтаици, перки -да им плащам стотици милиони печалби.
    Другарката Долорес Арсенова с ролс за ЕДИН МИЛИОН ЛЕВА, синчето й с кола за Половин милион, с няколко ВЕЦ-а.
    Това нормално ли е в безна България.
    Нормално ли е мъжът на Долорес Арсенова екоминистърка от НДСВ, да продава лекарства срещу рак от 300 лева в Индия на 1500 лв. в БГ?
    Докога този народ ще търпи, нормално ли е с автомобили и охрани, да ходят депутатите, а в най-богатите държави, депутатите пътуват в икономични класи и до работа с колело.
    Нормално ли е Цветанов със заплата от 5000 лева, да купува 6 апартамента на стойност над 2 милиона лева.
    Докога ще търпим.

    Коментиран от #22, #27

  • 22 Доротея

    1 5 Отговор

    До коментар #21 от "Амчии":

    Нинова! Поискай мандата и предложи същото правителство, начело с Делян Митов! Първа ще те поздрави богинята Хера посланичката! Малко преди нея ще е г-н Борисов, Десеславите и Том Биков! само така ще имаш успех! Иначе с това ограничаване на заплати, мораториуми върху концесии и разни харакирита, никой няма да те оцени и напълно ще се провалиш! Най много те мразят тези тълпи от повредения ви народ, които защитаваш и не знам защо е този мазохизъм! Подкепи силните и заедно тъпчете по слабите - вечната формола на успеха! Съвземи се, наивнице!

    Коментиран от #23, #25

  • 23 Амчии

    9 2 Отговор

    До коментар #22 от "Доротея":

    Няма да се провали Нинова със социални политики, обърнати към народа, а соросоида и чужд агент на САЩ Митов, работил за демократите -НПО в САЩ, шеф Олбрайт.
    Да си ходи Митов в САЩ, където е вербуван.
  • 24 народ

    8 1 Отговор
    Оказва се, че само БСП мисли държавнически.
  • 25 Дебилчев

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Доротея":

    Може да им го върне с 200 на всички, от загубили да се окажат победители, само да поиска
  • 26 Ташунко сапа

    1 0 Отговор
    Мамини сладури. Още не са седнали на дупетатските места и се хванаха за кокала, пардон-кюфтетата. А народа чака промяна. Ква промяна с тия избушляци че не ми е ясно? Това си е само една подмяна и нищо друго..стАни да седна.
  • 27 Реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Амчии":

    Ние от село и малките градове, като сме без парно да мрем ли? Парното и тока бяха без пари до 1990 г. Сега сме 2021 г.за сведение. Умник.
  • 28 UYU EU

    0 0 Отговор
    Ако може и мойта да се замрази на поне 2 бона!?
  • 29 МАЙКЪЛ ДУДИКОВ

    1 0 Отговор
    На депутатите се плаща повече за трудов стаж, отколкото на обикновените хора… Затова си мисля, че най-малкото, което можем да направим, е да замразим заплатите, докато трае кризата. Това каза депутатът от ”Има такъв народ” Мика Зайкова в ефира на Нова телевизия.
  • 30 ДЪНКАН МАКЛАУД

    2 0 Отговор
    ЗА ВСЕКИ ИЗБРАННИК Е ЧЕСТ ДА УПРАВЛЯВА И ПРЕДСТАВЛЯВА ХОРАТА ,ЗАТОВА НА МИНИМАЛЕН ДОГОВО 650ЛВ ,ЦЕНА НА КЮФТАК ПО 0,45СТИНКИ МОЖЕ ДА ОСТАНЕ,ДА СЕ НАПРАВИ ПАРКИНГ ЗА ВЕЛОСИПЕДИ КАКТО ХОЛАНДИЯ
  • 31 sali

    0 0 Отговор
    ЕГАТИ ТЪПИЯ НАРОДЕЦ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове