Last news in Fakti

23 Април, 2021 17:46 1 612 28

Найден Зеленогорски: Държавата да обяви война на купуването на гласове

  • найден зеленогорски-
  • урна-
  • избори-
  • изборна измама

Купувачите са действали най-вече в селата и градските квартали с компактни ромски общности

Найден Зеленогорски: Държавата да обяви война на купуването на гласове - 1
Снимка: БГНЕС

Резултатите от изборите на 4 април в Плевенска област, а и в много други многомандатни избирателни райони, са изкривени, защото се отразяват в кривото огледало на купения вот.

Купувачите са действали най-вече в селата и градските квартали с компактни ромски общности, където е лесно срещу петдесетина лева да проработи индианската нишка и в урните контролирано да попаднат бюлетини за две политически сили с пренебрежимо малко или никакви гласове за останалите 28 партии и коалиции.

Това заяви Найден Зеленогорски – председател на Гражданско сдружение „Достойнството на един народ“ – ДЕН, и водач от гражданската квота на листата на „Демократична България“-Обединение за Плевенска област.

Като нагледен пример за твърденията си Зеленогорски даде изборния резултат в с. Буковлък. Селото е с предимно ромско население. Дни наред местни тартори са обикаляли къщите, за да „агитират“ с парични знаци. Така в края на изборния ден резултатите не закъсняват – две партии почти си поделят всички гласове. За „Демократична България“ гласът е 1, уточнява Найден Зеленогорски. ГЕРБ получава 1 189 гласа – около 50% от вота, ДПС – 1 009 гласа – около 43%. Всички останали партии – около 7% от действителните гласове. Според него подобни манипулации са се случили и в други села, и в ромския квартал на Червен бряг, където ГЕРБ има 297 гласа или около 74% от вота.

В тази зловеща класация „шампион” е 135 секция в град Плевен, където ГЕРБ получава 248 от 332 гласа или 74,6% от действителните гласове. На базата на подобни примери и в други секции, може да се направи обосновано предположение, че около 20% от гласовете в Плевенско са подадени срещу заплащане, или са плод на корпоративен вот.

Всъщност това не е новост за България, тъй като още преди няколко години от Transparency international се твърди, че купеният и корпоративен вот в България надхвърля 23%. Тази практика, очевидно насърчавана от държавните институции с действия или бездействия, не дават никакъв шанс за честен изборен процес и функционираща демокрация.

Сега прокуратурата съобщава, че е пресякла купуването на гласове за 800 хиляди лв., които са били приготвени за раздаване в деня на изборите. Ние обаче не знаем колко точно са били реализираните покупки, вероятно са за десетки милиони лева. Навярно ако и средствата, с които Прокуратурата се хвали, бяха вложени, изборните резултати щяха да са различни. Но със сигурност щяха да са съвсем различни, ако правоохранителните институции се бяха отзовавали на всички подадени сигнали в България, че местните тартори обикалят избирателите в навечерието и в деня на вота, казва Зеленогорски. Очевидно целият модел на манипулации в Плевен, който се усъвършенства от ГЕРБ от откраднатите кметски избори още през 2011г., не прави никакво впечатление на МВР, органите за сигурност и правосъдието.

Според него излизането от порочния кръг на купения вот може да бъде извършено само с обявяване от държавата на война на купения и корпоративен вот, и приемане от Парламента на предложените промени от „Демократична България” в Изборния кодекс –въвеждане на гласуване по пощата, електронно-дистанционно гласуване, видеонаблюдение при броенето на бюлетините, създаване на избирателен район „Чужбина”, отпадане на тавана за брой секции за гласуване в страните, извън ЕС, включително и отпадане на хартиената бюлетина и преминаване изцяло на машинно гласуване във всяка секция. Така ще се пресече индианската нишка с предварително попълнена бюлетина срещу заплащане. А преброителите няма да могат да нанасят знаци върху хартията, които да превръщат редовни, но неудобни бюлетини, в недействителни, каквато е практиката при контролирания вот.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Протест срещу безобразията в България

    18 0 Отговор
    Мартин Димитров: ГЕРБ-СДС не иска вот по пощата и електронно гласуване

    Коментиран от #13, #26

  • 2 Бацо

    22 0 Отговор
    Въх туй са 300 хил гласа за мени
  • 3 плюс минус

    22 0 Отговор
    Много отдавна това трябваше да бъде обявено за престъпление и да е наказуемо със затвор.
  • 4 Буковлък

    14 2 Отговор
    Начко, Начко, баш ти ли са приказваш за купени гласове..?

    Коментиран от #7

  • 5 Боко

    18 0 Отговор
    купи 750 000 гласа на чиновниците.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да,да

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Буковлък":

    Съгласен. Друга песен пее сега.
  • 8 Сатана

    15 1 Отговор
    ГЕРБ са купили само 250 000 гласа на тези избори защото са алчни мислейки,че ще им стигнат.Голямото пазаруване се очаква на следващите.Боци ще развързва чекмежетата.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Избирател

    5 9 Отговор
    Как да вярваме на някой от ДБ, като партията му иска манипулируеми избори по поща и мейл?

    Коментиран от #16

  • 11 Бойко

    4 1 Отговор
    Аз съм държавата, така че няма да обявя война на купуването на гласове!
  • 12 Кучето Борко-Има такова куче

    6 0 Отговор
    За да няма купуване на гласове трябва партийната субсидия да е максимум 3лв. И строг контрол на държавните поръчки. А началниците на РПУ да се назначават чрез местни избори.

    Коментиран от #20

  • 13 user

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Протест срещу безобразията в България":

    Ами разбира се, че няма да искат бе дебил с дебила. Всички цигански махали ще гласуват на 100% и сега Божков ти ще ми се разхожда в Парламента заедно с протежето си Манолова с почти пълно мнозинство. Как може да сте такива тъпири!

    Коментиран от #18

  • 14 Перо

    6 1 Отговор
    И да се отчита купуването на гласове като престъпна дейност,и каквито административни мерки да се взимат резултата ще е нулев,ако машините и електрониката не заместят човека. Най-добре е само машиннен вот,който машината да отчита на централно място,прескачайки СИК и РИК.
  • 15 гост

    4 0 Отговор
    А ве бате , ний гладно да седим ли ва ?
  • 16 Кучето Борко

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Избирател":

    Когато изборите са машинни, електронни и по пощата едновременно и с предварително заявено участие в изборите, тогава манипулации няма как да има защото никой не знае кой какъв вариант на гласуване ще предпочете. И накрая на изборният ден гласувалите няма как да надхвърлят Боря на заявилите че ще гласуват.

    Коментиран от #22, #25

  • 17 офицер

    5 1 Отговор
    Циганският КУПЕН и КОНТРОЛИРАН вот е една трета от гласувалите
    в последните два вота. На практика КУПЕНИЯТ ЦИГАНСКИ ВОТ дава
    възможност за последвалата политическа агресия, корупцията и трагичното състояние на страната и народа в цялост.
  • 18 Гербо Рома

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "user":

    Ромската партия ГЕРБ ще загуби брутално и ще бъде разрушена, ДПС и Пеевски с Бсп няма да са фактор при нови избори,в момента БСП и ДПС играят заедно,за да спасят Доган и Пеевски,узорпират ли власта с купени избори,младите ще напуснат обезверени,тези които живият с Британско поданството след 4/5 години виждайки предимствата на Англия извън Евро Съюза и нейният просперитет ще станат носители на идеята за излизане на България от Съюза,много лесно Европа може да се справи с любимците си Герб,ДПС и БСП, като им спре евро фондовете за липса на правосъдие и не демократични избори.
  • 19 Никой

    2 1 Отговор
    Няма да купува гласове, ако заплатата е равна на учитилската, както е в Швеция . При Т.Ж. Народните представители си работиха по професията си, и три-четири пъти, идваха, в София , да дигат и свалят ръка. Пратен отпуск, командировъчно, за над 50 км. От София ! А сега?!
  • 20 Клептокрация

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Кучето Борко-Има такова куче":

    За олигархията е най добре да няма партийна субсидия ,това е демагогия, клептократите нямат проблем да купят изборите,купувайки партии, и
    назначавайки депутати,с цялото правителство,това стана при предишният парламент и правителство с мин .председател. Борисов.
  • 21 Кую

    0 0 Отговор
    Коя държава!?
  • 22 Любен

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Кучето Борко":

    Борко прав си, решението е тотална технологична свобода на гласуването. Гласуване в реално време, без ЦИК, РИК и ромските сватби наричани секции. Но всички се изкушават да дадат такава свобода защото се боят от избирателите и си правят сметчици...

    Коментиран от #27

  • 23 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    А бе Найдене, това означава политическите партии сами " да си бръкнат отзад с три пръста "
    Най-големите / най-добре заплатените със държавни субсидии/ партии са най-големите купувачи на гласове. Как те, нарушителите на закона,ще се борят срещу "себе си ". Сега го отнасят Сульо и Пульо, че са купували гласове . Ама никой не казва : за коя парния, кой лидер на партия е вкаран в затвора, коя партия е изхвърлена от обществения живот, като престъпна и неморална !!??
    Тези , които вършат това престъпление се знаят от ВСИЧКИ в държавата, но имат властови и финансов капацитет да НЕ ПОНЕСАТ НАКАЗАНИЕ! а А на думи са страшно отговорни............
    Нали прокурори, съдии, полицаи , министри са пназначени от тези хайдушки партии. Кой ще посмее да заклейми и осъди публично дадена ПАРТИЯ ОТ ВЛАСТТА ?!?! Веднага ще му "изстине" топлото кресло , което заема / най-малкото, което може да му се случи !/
  • 24 лихвар

    2 0 Отговор
    Абе тъпчо при електронно или по пощата гласувана нали гласуващия ще е до мен и докато не направи квото трябва няма да вземе и лев. Чукча ще прави квото му кажа защото ми дължи 1000 лева понеже му дадох 100 при 10% месечна лихва и ако не слушка щерката ще прави т...ти на магистралата без пари цяло лято .След 1 год пак ще ми дължи 1000
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 АНАЛИЗАТОР

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Протест срещу безобразията в България":

    Как ще контролираш вота на умрелите от Турция Ще помолиш ЕРДОГАН ЗА СПРАВКА ЛИ ИЛИ ЩЕ ИМ СРАВНИШ ПОДПИСИТЕ ОТ УЧЕНИЧЕСКИЯТ БЕЛЕЖНИК Ами от ТАМБУКТУ
  • 27 БОКЛУК

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Любен":

    ГЛАСУВАНЕТО Е В РЕАЛНО ВРЕМЕ ИЛИ ТИ ИСКАШ И ЕГНЕТО
  • 28 Индианец

    1 0 Отговор
    "Така ще се пресече индианската нишка с предварително попълнена бюлетина срещу заплащане."
    Как става това, след като бюлетините се подпечатват на място точно преди да се влезе в "тъмната стаичка" и втори път - веднага след излизането. Това се прави именно за да се избегне внасянето на предварително попълнени бюлетини. Без участие на СИК и разните там наблюдатели, които би трябвало да следят именно за такива нарушения, това не може да стане.
    Защо ни пробутват такива схеми, които не работят, а ако някъде е станало, то е по някакво изключение, а не масов проблем?!?! Най-логичният отговор е, че усилията умишлено се насочват в грешна посока за да се прикрият и оставят незасегнати истинските начини за купуване на гласове.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове