Last news in Fakti

27 Април, 2021 12:31 5 136 36

Предлагат прекатегоризация на учителския труд към втора категория

  • учители-
  • учителски труд-
  • образование-
  • синдикат образование

Според синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" силно критикуваните делегирани бюджети са се усъвършенствали с прибавянето на компонентите за "паралелка" и "физическа" среда, но основният им недостатък не са те самите, а недостатъчните средства, които се преразпределят чрез тях

Предлагат прекатегоризация на учителския труд към втора категория - 1
Снимка: Shutterstock

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлага да има прекатегоризация на учителския труд към втора категория труд, а добавката от учителския пенсионен фонд да стане безусловна, дори и ползване на средства от нея за ранно пенсиониране на учители и директори.

В позицията се констатира, че силно критикуваните делегирани бюджети са се усъвършенствали с прибавянето на компонентите за "паралелка" и "физическа" среда, но основният им недостатък не са те самите, а недостатъчните средства, които се преразпределят чрез тях. Прибавянето на финансовия компонент "учител" би имал смисъл само, ако средствата по единните разходни стандарти се увеличат с поне 25 процента, а средствата за образование станат 6 процента от БВП. Защото сега е обществена тайна, че в училищните бюджети не достигат средствата за ремонти на физическата среда, а преминаването на едносменен режим и целодневна организация е невъзможно със сегашните средства за образование.

Въпреки несъвършенствата синдикатът "Образование" твърди, че няма да допусне излизане от режима на делегираните бюджети в училищата и ще се бори активно за преминаване на детските градини на делегирани бюджети, защото това може да се подобрява, се казва в позицията. В нея се заявява, че "все още е неуспешна битката с прекомерната административна тежест в системата на образованието, политика, която наричаме бумащина и която затлачва цялата система".

Според "Образование" нарастващата агресия в клас, липсата на инструменти за превенция на този порочен процес и трудното партниране с някои родители, са индикатори за неуспешната засега политика за възпитание на учениците в образователните институции. Факт е Стратегията за възпитанието и граденето на ценности в образователните институции, но без ясните задължения към българските родители, чрез гарантирано действие на училищния правилник, като безпрекословно задължителен акт, без императивни санкции към учениците - нарушители, възпитанието в образователните институции е мисия невъзможна.

Екстремните обстоятелства, които поставиха поради пандемията цялото общество и образованието под напрежение и стрес, доказаха убедително изключителното място на учителя в образователния процес, неговата роля и необходимост. Обещаното и осъществено двойно увеличение на учителските заплати допринесе за поставянето на педагозите на полагащото им се място в обществото. Трудът им се оцени като стратегически важен, сравним с този на лекаря. Повишеният авторитет и статусът на българските учители безспорно привлякоха и мотивираха в образованието повече млади учители, както и студенти, които се насочиха към педагогическите специалности, се отчита в позицията.

Друга успешна политика от последните години е тази за иновации в българското образование. Повече от 500 училища заявиха и убедително придобиха статута за "Иновативно училище". Важна и неоспорима роля тук има и Националната програма на МОН "Иновации в действие". Дигитализацията на образователния процес, макар и приоритетна и със силно заявено желание, започна много бавно. Административната електронизация се въведе по-активно, което помогна на директори и учители да оптимизират своята работа. Пандемичната обстановка наложи рязко и безапелационно въвеждане на дистанционното обучение. Станахме свидетели на исторически скок в методическата дигитализация, която даде шанс на учителите да не прекъсват учебния процес при извънредните обстоятелства. Днес вече над 70 процента от училищата имат изградени и утвърдени образователни платформи, а създаването и увеличаването на STEM кабинетите и центровете, осигуряването на училищата с дигитална техника и безплатен интернет, е първостепенен приоритет на МОН, отчитат от учителския синдикат.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    50 13 Отговор
    Защо ? Защото произвеждат почти 50% брак ли? По-добре да изискваме от тях, не да им наливаме заплати, че нещо не се справят!

    Коментиран от #29

  • 2 Аз съм шокиран

    53 11 Отговор
    Е ама вие даскалите се оляхте.
  • 3 1212

    48 11 Отговор
    Тея мизерници да не преподават в уранова мина бе... :-D

    Коментиран от #31

  • 4 хаха

    44 15 Отговор
    Две години преподават от тях. И три месеца в годината отпуск. Какво са се стресирали толкова.
  • 5 дърт даскал

    14 2 Отговор
    Да се изравни учителския стаж за получаване на пенсия от учителския пенсионен фонд на МЪЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ ЗАЩОТО СЕГА МЪЖЕТЕ СА ОЩЕТЕНИ С ИЗИСКУЕМИЯ УЧИТЕЛСКИ СТАЖ 30 Г И 8 М., А ЗА ЖЕНИТЕ 25 Г. И 8 М.!!!
  • 6 хубава

    31 11 Отговор
    работа бе! То не стига, че ги мързи да работят, ами и категорията труд ще им сменят. По-добре вкарайте член в Закона за предучилищното и училищното образование, че учителите могат да работят до 45 години, защото вече са обременени и толкова.
  • 7 Еееее

    36 11 Отговор
    Просто им дайте първа категория. Горките ! Плащат им повече от подземните миньори, летците, леярите, а сега на мързела им и категория да им дадат. НАХАЛНИЦИ.
  • 8 кабел

    21 4 Отговор
    И тая глупост ако направят,то училищата да бъдат преместени в Марица- Изток.
  • 9 24 май

    30 9 Отговор
    Стартова заплата на една учителка-1200 лв. Това е заплащане за чисто 8 месеца преподаване.Къртовския просветителски труд включва теми,като "Османското присъствие" , "Как Русия ни е освободила,за да ни зароби после", Жертвите на комунистическия терор и пр. написани от видни историци на СДС и ГЕРБ.Драги учители-заплатаджии ВИЕ СТЕ СРАМ ЗА ПРОФЕСИЯТА СИ !

    Коментиран от #32

  • 10 Не са никакви учители

    27 8 Отговор
    Излишни мързеливи връзкари с големи заплати и отпуски за нищоправене и резултат - напълно неграмотни ученици.
  • 11 ттгр

    27 8 Отговор
    Всички учители са партийно назначени, правилно гласуващ електорат. Без връзки в училище даже чистач или параджия не можеш да станеш.
  • 12 ИСТОРИК

    10 25 Отговор
    Учителите заслужават по големи заплати и даже първа категория труд, за да успеят да избият от главите на децата всички щуротий, които бетонните комунистически кратуни продължават да разпространяват, въпреки че любимият им социализъм е на бунището на историята!

    Коментиран от #13, #15, #16, #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Василева

    17 0 Отговор
    С въвеждането на делегираните бюджети се влоши качеството на образованието.Това са лични наблюдения.
  • 15 ХА ХА

    13 3 Отговор

    До коментар #12 от "ИСТОРИК":

    Явно твоята учителка е била с начално образование и ниска заплата .
  • 16 затова ли

    16 3 Отговор

    До коментар #12 от "ИСТОРИК":

    разсипахте образованието и ни докарахте до последните места по образованост. Виновници и съучастници сте вие. Да не говорим, че сте неграмотни и не можете да пишете правилно.
  • 17 при степенуване

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "ИСТОРИК":

    се поставя тире, бе, "историко"!
  • 18 Тъп

    4 7 Отговор
    Много учени коментатори. Дано и заплатите ви да са на това ниво.
  • 19 Тъп

    4 7 Отговор
    Много учени коментатори. Дано и заплатите ви да са на това ниво.
  • 20 хмммммм

    14 5 Отговор
    На даскалите и минималната заплата е много.Резултата от работата им е ,че растаящото поколение не знае нищо.В 7ми клас не знае таблицата.Да не говорим за простотиите които ръси.
  • 21 А бе

    6 4 Отговор
    те и сега се пенсионират при тия условия на 58години,който желае естествено,но предлагам да им плащаме според производителността!
  • 22 Аааааа...

    8 4 Отговор
    Частните уроци?

    Коментиран от #28

  • 23 дедо Шишарко

    8 7 Отговор
    Не стига ,че работят по 3 месеца в годината ами и 2 ра категория!Айде ,айде!
  • 24 ПЕНКО

    8 5 Отговор
    БЯХ И УЧИТЕЛ И ПОЛИЦАЙ И МЕТАЛУРГ И СТЪКЛАР И ЗАВАРЧИК И СЕЛЯНИН !!!! ДА СЕ НАЛОЖИШ ПСИХИЧЕСКИ НА ОТ 29 ДО 35 УЧИНИКА -СМЕНЯЩИ СЕ ВСЕКИ ЧАС - ДА ГИ ПОЗНАВАШ И ОБИЧАШ Е ВЕЛИКО УСИЛИЕ ---НЯМА ДРУГА ПЪРВА КАТЕГОРИЯ ТРУД !!!!!!!!
  • 25 1122333

    6 2 Отговор
    Учителите задължително да бъдат втора категория труд и пенсиониране на 58 години за мъже и жени, без право на работа след това. Дайте път на младите учители!
  • 26 Черен Петър

    10 5 Отговор
    Много народ тук пише без да е наясно с материята! С тия дебилчета, особено в по-горните класове, първа категория трябва да им дадат! Да не говорим за "загрижените" родители, дето са готови да бият учителите или да ги съдят за дето са си позволили да дръпнат ухото на отрочетата им! А даже и вредни трябва да им плащат - за рисков труд...
  • 27 11223331

    9 2 Отговор
    Всяка професия и всеки човек минава през училището. Бях дете и младеж и помня всички мои учители. Цял един живот съм учител, но ако сега срещна мойте учители бих целувал пътя по който стъпват!
    Сега заявявам, че всички мои ученици носят частица от мен в сърцето си и се справят с предизвикателствата на времето. Да бъдеш учител е призвание, което малцина притежават! Граждани, които не ценят духовността, културата, образованието и развитието на нацията, там няма бъдеще!

    Коментиран от #30

  • 28 Пенчо

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Аааааа...":

    Аве, чичка, знайш ли кои ходят на частни уроци, а? Знаиш ли? От моят клас одят 3 на бизнесмени, щото в час си цъкат на телефона а след обяд им пишат домашните та така докарват по една 5. Двама олигофрени, дето и с фунии да им наливат пак ще изтече отнекъде. А ние останалите си ходим на даскало и никой не ходи на уроци. Стига да внимаваш това е достатъчно.
  • 29 4973

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Бракът е произведен още в леглото, или там където е свършен. След това тези, които са направили първоначалния брак, го усъвършенстват, разбирай усъвършенстван брак. А в училище, там където Бог е дамгосал няма спасение.
  • 30 дали

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "11223331":

    Много лозунг, много нещо. Това предварителна реч за 24 май ли е?
  • 31 4452

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "1212":

    По-лошо! Един немит седмокласник вони повече от две уранови мини, ама трябва да се наведеш да му поправиш в тетрадката, в кояте не си е бърсал само г.за.
  • 32 4328

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "24 май":

    Работническо-селската интелигенция, разбирай шаячната интелигенция, никога не е разбирала от образование и никога не го е ценяла, макар да се хвали че познава Ленин. Та той казва: ами намере и прочетете какво казва за държава, в която полицая взема повече от учителя. Перифразирано - власт на идиокрацията, ми това е сега в БГ. И вие хак.
  • 33 1976

    5 1 Отговор
    Индийска поговорка: "Човек има две колена - едното да подвива пред учителя, другото - пред лекаря."
  • 34 морски

    8 1 Отговор
    Арбайт , арбайт ! Нямам нищо против заслужилите учители и реално на предна линия , но ще се включат и всякави калинки , които и досега само бъркат ,променят не за добро и осакатяват и пречат на истинските учители , които все още съществуват !
  • 35 Васил

    4 7 Отговор
    Абе тези луди ли са още малко и ще ги направят 1-ва категория като миньорите. Не стига че взимат и заплата през лятото докато децата са ваканция а сега и първа категория направо се подиграват.
  • 36 асдсад

    4 1 Отговор
    А на лекарския кога? Хора с 8 нощни дежурства, тънещи в зарази са трета категория?!?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове