Last news in Fakti

27 Април, 2021 16:45 1 873 38

Правната комисия реши да няма ограничение за броя избирателни секции в чужбина

  • изборен кодекс-
  • правна комисия-
  • комисия по правни въпроси-
  • цик-
  • избирателни секции-
  • секции в чужбина

Решено беше още да има видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетините

Правната комисия реши да няма ограничение за броя избирателни секции в чужбина - 1
Снимка: БГНЕС

Да няма ограничение за броя избирателни секции в чужбина, реши парламентарната правна комисия на второ четене, предава БНР. Решено беше още да има видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетините.

Предстои да бъдат обсъдени текстовете за машинното и електронното гласуване и за вота по пощата.

По-рано стана ясно, че от партия "Има такъв народ" са върнали първоначалното си предложение по въпроса за гласуването по пощата. Депутатите Тошко Йорданов, Виктория Василева и Ива Митева са оттеглили новия вариант, внесен вчера, който предвиждаше такова гласуване да не бъде въведено веднага, а за президентските избори и то експериментално.

Така остава вариантът такъв вот да бъде възможен на първите парламентарни избори, които предстоят. Ако бъде прието това предложение, по пощата ще може да се гласува и на евентуални предсрочни парламентарни избори през лятото.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    25 6 Отговор
    Това добре, ама трябва и ЦИК да е надпартиен...НОВИ ХОРА, НЕОБВЪРЗАНИ С ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ
  • 2 Правилно

    19 14 Отговор
    Е решиша комисията. Подкрепям. Всеки българин има право на глас където и да се намира по света. Мисля, обаче, че е необходимо да има и изискване за образователен ценз. Не може да има право да гласува български гражданин, който няма завършено средно образование в Българско учебно заведение, не зависимо от територията на която се намира същото.

    Коментиран от #4, #14, #16

  • 3 ха ха

    18 10 Отговор
    Корабът на ГЕРБ потъва с 200
  • 4 Майна

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Правилно":

    Подкрепям!!!
  • 5 юрист

    8 5 Отговор
    Eййй- руди гела, що не въведете и видеонаблюдение в тъмните стаички, ве- или казваш, ааа- стаичката е тъмна, дори и с видеонаблюдение пак няма да може да се засече дали електората масово гласува за правилния кандидат;D Ахахахахаха- НЯМА такива иди000ти- всичките събрани от кол и вЪже, при над 20 000 правоспосбни юристи в България, политиците успяха да излъжат само един и то човек, практикуващ спортно право;D Политическата гротеска вече се вихри в пълен обем;0
  • 6 Шуши

    6 4 Отговор
    Тик так тики така нацо си отиде
  • 7 кънчо

    18 11 Отговор
    Честито на дпс. Сега чичо ахмед от анадола ще му пуснат бюлетината по пощата. Ако се запази това дпс ще е с 80 депутата водеща партия в България.

    Коментиран от #9

  • 8 Ох Баня

    9 9 Отговор
    Нещата на Слави взеха да се получават май.
  • 9 юрист

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "кънчо":

    Рано е още за честитене- моментално това решение на 45тото НС отива в КС, защото липсват гаранции за осигуряване на тайната на вота по време на изборния процес... Ако няма политик, съгласен да се внесе, може да се ангажира ВАдв.С- все още, по конституция, той има право на това...

    Коментиран от #25

  • 10 Българка

    18 2 Отговор
    Предлагам българите в чужбина с двойно гражданство да нямат право да гласуват

    Коментиран от #18, #26

  • 11 Браво

    1 8 Отговор
    Надежда за България
  • 12 Ох баня,ох кеф

    2 2 Отговор
    Селската баня голям кеф...
  • 13 Браво на ДПС

    8 2 Отговор
    Продажниците ще ги направят втора сила в парламента. Айде честито. Заслужава си народа управниците. Глупав народ - това е.
  • 14 Ох Баня

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Правилно":

    Е хеееее, средно образование. Ами с висше образование да гласуват два пъти тогава.
  • 15 Гост

    7 1 Отговор
    Проба грешка. Това става в момента. По пощата как ще се гласува ,ще има яко фалшификации и забавяне и какво ли още не.После за секциите в чужбина,безограничение. Ами да не почнете после да ревете ,че виждаш ли ДПС има много гласове.
  • 16 юрист

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Правилно":

    И в момента НЕ СЪЩЕСТВУВА юридическа и конституционна пречка да се въведе образователният ценз при гласуване- видно от тук
    КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    Чл. 53.(2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Фен на ИТН

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Предлагам, градовете в чужбина, в които има повече от трима българи да имат избирателна секция снабдена с машина за електронно гласуване. Пари за демократичен вот, ще се намерят !
  • 19 юрист

    2 3 Отговор
    Проф. Пламен Киров: Трите власти са блокирани
    „В решението се казва общо – държавните органи. А не „органите на изпълнителната власт“. Което означава, че тук включвате президента на Републиката, Народното събрание, Конституционния съд, органите на съдебната власт, тук се включва и ВСС. Това е едно най-вероятно недоглеждане при формулирането на решението, защото вие блокирате цялата държавна администрация, казано най-общо, включително органите на трите власти. Включително, според мен, органите на местното самоуправление, защото там имат двойно качество. По този начин практически се спира всичко. Така че тогава, когато ми говорят за легитимна цел и за пропорционалност, малко попрекаляват. Използват терминология, на която малко не знаят значението, защото – на кое е пропорционална подобна мярка, да затвориш държавата? Коя е легитимната цел? Спират се всякакви назначения в държавата и то с решение на Народното събрание. Решението не е нормативен акт. Освен това, слагаш и определяем, а не определен срок – до назначаването на парламентарно правителство или до назначаването на служебно правителство. Като целта е ясна – тя е да може мораториумът да продължи да действа, тъй като, ако КС не разгледа делото за 1 седмица, а за 1 месец, то тогава то, според тях, ще е спряло да действа. Тъй като след 1 месец, ако и да няма парламентарно правителство, каквито шансове почти няма, то ще има служебно. И тогава КС ще каже- то няма предмет, защото това решение не действа. Са
  • 20 юрист

    1 3 Отговор
    Само че и тук малко са се пообъркали. Защо – има предмет конституционното дело, тъй като според едно от основополагащите решения на КС от последната година, когато КС обяви едно решение или закон, във формален смисъл, за противоконституционни, то решенията на КС не действат занапред, а от момента на постановяването на това решение. И се смята, че това решение е приравнено на решение, което е нищожно. Това означава, че ефектът от него се заличава от момента на постановяването на това решение“, обясни проф. Киров.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сър Лупи Акций

    1 1 Отговор
    А, хахахахах... Руди - адвокатинът на Титан и на ЦСКА! Този е скрита лимонка на Боко Харам от 2013-2014 г. му служи...
  • 24 Весела Константин

    7 0 Отговор
    Това по пощата е пълен идиотизъм.Толкова лесно да се манипулира.Може би затова изведнъж Чалгата го хареса.До вчера не щя,сега прииска...хм кой ли го е натиснал.
    Аз лично ще гласувам с хартиена бюлетина,това е мое право и няма сила която да ме спре.Те не са отменени.
    Всеки избирателен пункт ще бъде снабден и с хартиени!
    И нека се опита някой да ми попречи,има да се видят дела ако трябва и в Европейския съд.Казах!
  • 25 Бесен Язовец

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "юрист":

    То и президента има разни възможности ама дали ще му разрешат.
  • 26 Бесен Язовец

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    По-лесно е да им се отнеме гражданството. Много станаха диванните специалисти и акълии
  • 27 бай Даньо

    5 2 Отговор
    Честито ДПС втора политическа сила! И да не се объркате тоя път Слави ще е трети ....
  • 28 !!!?

    4 3 Отговор
    Предлагам гласуване с пощенски гълъби, а вместо видео камери да се гласува по бикини. Така лятото ще може да има и секции на плажа !!!?
  • 29 Смешно НО жалко

    4 3 Отговор
    Нa бългaритe, живеещи постоянно в чужбинa трябвa дa ce зaбрaни дa глacувaт на избори и да не се взимат под внимание техните политически нагласи, зaщoтo ca ce oткъcнaли oт прoблeмитe нa cтрaнaтa, нямaт рeaлeн пoглeд върху рaзвитиeтo нa пoлитичecкитe прoцecи у нac и тeзи хoрa нямaт абсолютно никaквo прaвo дa ce нaмecвaт и oпрeдeлят живoтa нa хoрaтa ocтaнaли в Бългaрия, кaк дa живeят, какво да правят и дa взимaт oтнoшeниe към упрaвлeниeтo и рeaлнaтa пoлитикa в Бългaрия, която тях въобще не засяга !!!
    Избoрът нa чaлгaджийcкa пaртия бeз никaкъв упрaвлeнcки oпит и кaпaцитeт дa упрaвлявa Бългaрия, c 85-90% oт глacoвeтe нa бългaритe в чужбинa, кaквaтo e Пaртиятa нa Cлaви Трифoнoв "Имa тaкъв нaрoд" caмo дoкaзвa тoвa и пoкaзвa чe e мaнипулaтивнo купeн вoт oт зaдкулиcиeтo нa "зaдгрaничнoтo бюрo" в чужбинa c цeл дa ce рaзбиe eднo дoбрe рaбoтeщoтo cтaтуквo , зa дa ce хвърли cтрaнaтa и нaрoдa в пoлитичecки хaoc и в зaдaвaщa ce oт тoвa икoнoмичecкa кризa oт кoятo дивидeнти дa извaдят пaк oпрeдeлeни хoрa и зaдкулиcни игрaчи...
    "Имa тaкъв нaрoд" НE може дa предложи кабинет, кoeтo aвтoмaтичнo oзнaчaвa чe лидeрът й имa "упрaвлeнcкa нeмoщ" и тaзи пaртия нe e гoтoвa caмocтoятeлнo дa упрaвлявa и дa ce cпрaвя c проблемите и oтгoвoрнocтитe в държaвaтa и e пълнa пoдигрaвкa зa бългaритe и бългaрcкитe избирaтeли в cтрaнaтa , нaтрeceнa c пoмoщa нa бългaритe oт чужбинa...!!!
  • 30 РЕСПЕКТ

    2 3 Отговор
    БРАВО
  • 31 само малко луд

    3 0 Отговор
    освен това, да се намали броя на избирателните райони и секции в България поне на половина, или обратно на инат, да бъдат увеличени двойно.
  • 32 Ангел

    2 2 Отговор
    Псведопатриотите ВМРО и подобните им патерици ГЕРБови пак ще са навънка...мдам. ДПС малко ще качи от Турция, но пък ИТН и ДБ ще вдигнат доста от целия свят и ще вдигнат сериуозно подкрепата!
    ГЕРБ...бавно и безславно потъват...

    Коментиран от #36

  • 33 бог слави

    3 1 Отговор
    освен гласуване по пощата, нали ще може бъдещото правителство да може да управлява по пощата и от време на време по телевизора заради шоуто и кеф на електората. ДОЛУ ХУНТАТА! МУТРИ ВЪН!
    НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА! ИМА ли ТАКЪВ НАРОД!? ИМА ли ТАКИВА НЕНОРМАЛНИЦИ?! ИМА ли ТАКИВА НЕУДАЧНИЦИ?!
    Слез Боже, събери си вересиите.
  • 34 РЕСПЕКТ

    1 0 Отговор
    ИМА НУЖДА ДА СЕ КОПИРА И ЗАКОНА ЗА РЕФЕРЕНДУМИТЕ В ШВЕЙЦАРИЯ ,НАТРУПАХА СЕ МНОГО НАД 200ВЪПРОСА ЗА ПРОМЯНА ЧРЕЗ РЕФЕРЕНДУМ
  • 35 .......

    1 0 Отговор
    ДА СЕ КОПИРА И ПРИЛОЖИ ШВЕЙЦАРСКИЯТ МОДЕЛ ЗА РЕФЕРЕНДУМИ
  • 36 ДПС

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ангел":

    От Турция ще качим най малко 10 депутата и още няколко от Европа. Само от Турция ще имаме 120 хиляди гласа.
  • 37 Месут

    1 1 Отговор
    Призоваваме всички етнически турци и останалите мюсюлмани в България,Турция и Европа на предстоящите избори да гласуват за депутатите с турски имена от ДПС. Нито една друга партия не издига турци на избираеми позиции. Хайде ДПС, покажи кой води парада. Имаме подкрепа от Реджеп Ердоган и всички опозиционни партии в Турция без терористите от кюрдската партия.
  • 38 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Безправната комисия на Парламента и т.н. Конституционен съд нарушават безпардонно Конституцията на РБ !!!
    Защо никой от тези "мъдреци" не обясни на простолюдието :
    КАКВИ СА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА "ЧУЖДЕНЦИТЕ " ПО КОНСТИТУЦИЯ И КАК ТЕ ГИ ИЗПЪЛНЯВАТ ?????
    За правата им всички сме наясно !
    Отново задавам простичкия въпрос: С КАКВО МОРАЛНО ПРАВО / да оставим юридическите терминологии увъртания настрани / ЖИВЕЕЩИТЕ ПРИ ДРУГИ ПОЛИТИЧЕСКИ, ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛНИ УСЛОВИЯ ХОРА ГЛАСУВАТ ЗА БЪЛГАРСКИ ПАРЛАМЕНТ И ЗА ВЛАСТНИЦИ, КОИТО ДА РАЗПОЛАГАТ С МОИТЕ ПАРИ, ЗДРАВЕ И ЖИВОТ ???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове