27 Април, 2021 21:52 3 705 50

Проф. Киров: Ако бях на мястото на Слави щях да постъпя по същия начин

  • пламен киров-
  • слави трифонов-
  • мандат

Според него, настоящият парламент има две възможности или да допълни или измени закона за политическите партии, или да предвиди правила в изборния кодекс за конкретния избор да се предвидят определени тавани

Проф. Киров: Ако бях на мястото на Слави щях да постъпя по същия начин - 1

"Това е една парламентарна криза дотолкова доколкото парламентът най-вероятно няма да успее да излъчи правителство.

Конституцията съдържа ред, по който тази криза да бъде преодоляна", така коментира политическата ситуация в страната проф. Пламен Киров - бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право в предаването "Още от деня".

Той поясни, че ако се стигне до връчване на трети мандат и той не бъде изпълнен, президентът ще разпусне парламента, който не е успял да формира правителство, ще насрочи предсрочни парламентарни избори в двумесечен срок и ще назначи служебно правителство.

Относно отказа на партията "Има такъв народ" да състави правителство проф. Киров коментира: "Ако бях на мястото на Слави Трифонов щях да постъпя по същия начин, това означава партията да бъде политически заложник на други политически партии, които ще си дадат гласа и след това ще предявяват непрекъснато претенции, това ще бъде една сложна игра, която не може да бъде играна в настоящия парламент."

Конституционният съд обяви за противоконституционни законовите разпоредби, които даваха възможност на партиите да получават дарения без лимит от физически и юридически лица. Промяната беше въведена през преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за 2019 година, а съдът беше сезиран от президента Румен Радев.

"Конституционният съд не забранява финансиране от физически и юридически лица, но казва, че това финансиране не може да бъде без таван", уточни проф. Киров.

Според него, настоящият парламент има две възможности или да допълни или измени закона за политическите партии, или да предвиди правила в изборния кодекс за конкретния избор да се предвидят определени тавани - физически и юридически лица да финансират партии на едни евентуални предсрочни избори.

Проф. Киров направи прогноза относно това, на кой ще връчи мандата президента Румен Радев. "Аз мисля, че президентът на Републиката е решил на кой ще възложи третия мандат. Моята прогноза е, че ще възложи мандата на БСП с оглед на предстоящите президентски избори. Тогава е възможно БСП да сформира правителство с гласовете на ГЕРБ и ДПС."


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    17 29 Отговор
    Щот си мижитурка, ако и Ботев и Левски са мислили така....

    Коментиран от #7

  • 2 РЪМПЕЗИ

    13 24 Отговор
    И ЕДИНИЯТ И ДРУГИЯТ С ПАТЕРИЦИ..ЕДИНИЯТ 130 КИЛА, ДРУГИЯТ ЗАЧЕРВЕН КАТО НАСИЛЕН ДОМАТ..И ТОВА Е БЪДЕЩЕТО НА ДЪРЖАВАТА..МАЙКО МИЛА...
  • 3 Луд

    6 26 Отговор
    народ !
  • 4 Да,бе

    25 7 Отговор
    При такава тройна коалиция ще има и тройно погребение,което ще е и едно добро начало за България.
  • 5 милозлив

    8 6 Отговор
    животните от зайчарника и кочината на боко,ще бъдат осиновени от итн,но не и стопанина им!
  • 6 Майна

    11 18 Отговор
    КАКВА ПАРТИЯ Е ИМА ТАКЪВ НАРОД ТА СЕ СТРАХУВА ЗА ПАРТИЙНИЯ СИ ОБЛИК. ТЯ Е СЪЗДАДЕНА КАТО ЖЕЛАНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ИЗБОРАТЕЛ ДА БЪДЕ СВАЛЕНА ТАЗИ ХУНТА...Я ПО-СЕРИОЗНО... И КАТО ТОВА СИ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ ТЯ ПРОСТО СЕ ОТКАЗА , РЕШИ ДА ВЗИМА ЕДВА ЛИ НЕ ПЪЛНО МНОЗИНСТВО НА ...СЛЕДВАЩИ ИЗБОРИ.
  • 7 Trololo

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    Май твоят вожд има различно мнение за националните герои и паметници. Май се обърка по опорките...20 ст. надолу

    Коментиран от #15

  • 8 юрист

    3 9 Отговор
    Кашамурата е пълна и тотална...КС ще оправи мераците на абсолютно всички политици в България- достатъчно е да започне да работи мааалко по-бързичко от обикновено, и всичко ще си дойде на правилното място. Ще сме номер едно в света по тъп прецедент- КС ще прогласи нищожността на ВСИЧКИ противоконституционни решения на 45 НС и на всички противоконституционни закони, гласувани от това НС, отделно ще се иска прогласяване на противоконституционността им в тяхната цялост, а не само за отделна разпоредба- член или алинея. ЕДИНСТВЕНОТО законосъобразно и конституционосъобразно решение на НС е... ИЗНЕНАДА- увеличаването на заплатите на депутатите от 45 НС- то не може да се събори С ТОП от КС ;D
  • 9 Майна

    8 12 Отговор
    КОЙ ВИ КАЗА, ЧЕ ЕДВА ЛИ НЕ БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА ПОДКРЕПЯТ САМО ТРИФОНОВ, НЕДЕЙТЕ ТАКА...
  • 10 русенец

    15 12 Отговор
    Ако беше на мястото на Слави и постъпиш така, то също като Слави ще те нарекат пу*ьо! Който го е страх от мечки да не влиза в гората! Пинизът е да управляваш когато нямаш мнозинство. При 240 депутати, другари, всеки друг овчар също би управлявал!
  • 11 Велислава

    10 12 Отговор
    Не му пука на Слави за народа, важното за него са парите и к.о.к.а.и.н.а.
  • 12 Точен изстрел

    11 13 Отговор
    Топката сега отива в бсп,Слави им я подаде.Ако се заиграят по стар навик с герб и дпс,лъсва им маймунското д...е и избирателите им ще станат 3-4%.Дългият просто направи Статуквото на луди,затова пищят нон-стоп по телевизиите..
  • 13 Ами

    14 10 Отговор
    Ами браво професоре! Достойни разсъждения, показващи, че не са ви купили! Всеки с достойнство,би постъпил като Слави! Само калинки, подлеци и жадни за власт, биха плюли на принципите си и желанието на избирателите си!
  • 14 trifonov

    8 4 Отговор
    Проблемът на ИТН не беше с партиите на протеста. Те имат много допирни точки. Проблемът бяха тези гласове, които трябва да се добавят за гласуване на правителство. Тази подкрепа за определени политики би поставила ИТН, а и другите партии на протеста в зависимост. Тази подкрепа би могла да дойде или от БСП или от ДПС, или от двете заедно. Ясно е, че ИТН не искат да управляват с решаващата подкрепа на тези две парти. Предстои да видим как ще оценят този ход гласоподавателите на ИТН, посочи председателят на Стратегическия съвет към президента.

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 юрист

    8 10 Отговор

    До коментар #14 от "trifonov":

    Ама лицето трифонов какво точно си е въобразявал- ЧЕ ВСИЧКИ БГ. ГРАЖДАНИ С АКТИВНО И ПАСИВНО ИЗБИРАТЕЛНО ПРАВО, ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА НЕГО, за да има 240 депутата, така ли... Ако е така, значи не му достига интелект. Нима този не е предполагал, че е възможно самата му личност да отблъсква избирателите... Не бил мутра- ДА, САМО БЕШЕ ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ на мутрите, пееше на уше на босовете от вис2 и сик в периода 1994-1999г. и пренесе от т.А до т.Б няколко чувала с левове по време на хиперинфлацията, като парите не бяха негови... От 1999г. не са изминали сто години, че онези, които знаем за тези неща и сме виждали как пее на мутрите, да сме престарели и да сме сенилни старци... Гущерът трифонов няма как да си скъса мутренската опашка, докато хората като мен са живи. Когато умрем, тогава може да лъже както си иска новите младежи, но сега не става...

    Коментиран от #21

  • 17 Общо

    5 7 Отговор
    Взето ако беше съставено правителство от Слави, то щеше да се превърне в тип герп от последните 2-3г... Притискан иМанипулиран от Мвро, нфсб, марешки

    Коментиран от #20

  • 18 Иван Грозни

    6 4 Отговор
    Умен човек ама или е изкукал или и той е като Мишондрин Константинович пратен, че чак купен.
  • 19 РЕАЛИСТ

    8 5 Отговор
    Сашо Диков без да е професор направи най добрия анализ за ситуацията. Каза, че мандатът на Слави струва милиарди. Слави се скри и изчака наддаването. Той е добър бизнесмен. Днес по ухилените физиономии на гербаджиите мога да позная, кой е дал най много. Уплашиха го Бойко, че ще го опандизват и той не се е стискал. Слави спечели, а гласувалите за него ще духат супата.

    Коментиран от #22

  • 20 Да продължа

    6 5 Отговор

    До коментар #17 от "Общо":

    ИТН щяха да бъдат притискани от всички греп, ТКюП, от да бг, от дпс от бсп.. Слави е старо куче, трудно можеш да го излъжеш, пък и казуса не е мн сложен
  • 21 Ами

    4 6 Отговор

    До коментар #16 от "юрист":

    Пак ли се появи комлексарке! И веднага с простотиите и лъжите! Сега си отговаряй от другите никове на лъжите и простотиите!

    Коментиран от #23, #24

  • 22 Ами

    4 4 Отговор

    До коментар #19 от "РЕАЛИСТ":

    Разгеле! Някой да изкара нова простотия за опорка! Че старите втръснаха отдавна!😂

    Коментиран от #29

  • 23 юрист

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Ами":

    Koe e простотия, смешник- ресторантът Форум,който в последствие спря да функционира като ресторант, или бившата кафе сладкарница МАГУРАТА, която в последствие стана чейнч бюро в периода 1994-1999г, м...Живеех на 50-100 метра от двете заведения в периода 1994-1999г, доста неща съм виждала...

    Коментиран от #25

  • 24 юрист

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "Ами":

    Що млъкна като наакан, ве- нали уж бях комплексарка...Да вземе човек едно КНОМПИ и всичките днешни милионери да ги подкара по ред на номерата за законността на произхода на първия им милион...
  • 25 Ами

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "юрист":

    И видя Слави с чувалите като дядо мраз да прибягва!😂 Айде лекувай комплексите и стига ни разсмива с простотията си! С мен няма да ги излекуваш! Само ще ти ги обостря!😂

    Коментиран от #26, #27, #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 юрист

    3 4 Отговор

    До коментар #25 от "Ами":

    Да не съм луда да пиша какво съм видяла, кого, как, и т.н. , смешник- ценя живота си. Много нагли станахa въшките, обслужващи мутрите. Имат власт, преядохa с власт, е- носете си властта в oтвъднoтo;0 Властта, човече, е пробен камък за характера на човека, а политиците от 45 НС всъщност доказаха, че са морални пигмеи. Идват предсрочни избори- дали новото оф ще събере да даде гласа си за тях, а... В крайна сметка- не ме засягате, стоя отстрани и ви се смея на жалките напъни шефовете ви да си откъснат МУТРЕНСКИТЕ опашки. ВСИЧКИ МУТРИ, преживели 1998г., са в 45 НС - едни чрез финансирането на новото оф, а други - директно- с присъствието си...
  • 29 РЕАЛИСТ

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "Ами":

    Наивник си, ако си вярвал в добрите намерения на човек, като Слави с охрана по голяма от президентската и имения, като палати. Пък и Алгафари вчера го каза ясно. Слави си знае капацитета и вече няма да ги има 7-8 човека , които да му пишат пред него остроумията. Банковата сметка му е набъбнала и не е първия богаташ, който познавам, тръгнал от продажба на мартеници.

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 РЕАЛИСТ

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ами":

    Абе Слави, не се излагай. Не всички сме от село и не слушаме чалга. Не сте много умни от Учиндол. Волтер го е казал: Ако си умен и беден- ще страдаш. Ако си богат и прост - ще тъпееш. И в палат да си, и гавази да имаш , от селото не можеш да избягаш.

    Коментиран от #32

  • 32 Ами

    4 4 Отговор

    До коментар #31 от "РЕАЛИСТ":

    Ами за мен би било чест да съм Слави! 😂 Няма как да се срамувам от един достоен човек! И да съм от село, също не бих се срамувал! Къде е срамното мила? 😂 Не усещаш ли, че се излагаш и ставаш смешна с простотията! 😂

    Коментиран от #33, #35

  • 33 РЕАЛИСТ

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "Ами":

    Наистина ли искаш да си толкова грозен и да лижеш задните части за пари на властимащите, като Станислав или какъвто е там. И си измисли Ник. Не в толкова трудно за умник , дори от село.

    Коментиран от #34

  • 34 Ами

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "РЕАЛИСТ":

    Слушай сега да ти обясня! Не за друго, забавлявам се! Забавно е да разсъждаваш като първолак! Това подсказва, че си ученичка, но на развитие малко по малка! Та мила, външната красота и грозота е въпрос на вкус! За един някой е красив, за друг не! За един някой е грозен, за друг не! Та кажи ми сега, колко тогава трябва някой да е глупав, че по това да определя човек! Много скъпа! Ама много! Затова и това е една от основните глупави опорки, на платените глупаци скъпа! А истинската красота и грозота, са вътре в човека скъпа, а не вънка! Със сигурност ти надскочих нивото и нищо не разбра, но няма и значение! Все пак се забавлявам мила! 😂

    Коментиран от #38

  • 35 РЕАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Ами":

    Повтаряш едно и също, като папагал. Типично за хора с нисък коефициент на интелигентност от Учиндол или околните села.
  • 36 Стига с този Слави

    2 2 Отговор
    Той не е виновен
    Той си има цел и си я гони
    Виновни са всички, които гласуваха за него; предовериха се ; заслепени от жажда за мъст; хора без реална преценка за ситуацията и без визия за изхода от нея.

    Коментиран от #37

  • 37 Ами

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Стига с този Слави":

    Филмирал си се нещо! Защо всички гласували за него, да се чувстват виновни? С какво са виновни? След всичко което се случи, всеки достоен човек, би се почувствал горд от избора си! Ама виновен? Нещо ми се губи логично-следствената връзка! Но важното, че за теб я има! 😂

    Коментиран от #41

  • 38 РЕАЛИСТ

    0 4 Отговор

    До коментар #34 от "Ами":

    Абе ти нормален ли си? Слави е толкова грозен, че прилича на злодея от филм на Хичкок. Френология е наука, която определя характера по чертите на лицето. Изрод , като Слави е комплексар, който се прави на интересен , за да го забележат. И не ми пиши в женски род. Тук всички ме познават от години и явно Славуца е наел съселяни, да му помагат. Простотията в безкрайна. От чалгата мозъкът ви се е размекнал.

    Коментиран от #39

  • 39 Ами

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "РЕАЛИСТ":

    Предположих, че ти надскочих възможностите! 😂 Пробвай пак мила! Имаш шанса все някога да се случи! А като не се случи, все ще си на някой дама! Здраве да е! 😂

    Коментиран от #40

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 човек

    0 0 Отговор
    Излязоха знайни и незнайни да се изкават!
    Ако бях, ако бех, ама не си!
    Отстрани е лесно да се коментира, ходи на мястото на Слави, на Бойко и на другите, да видиш лесно ли е и тежи ли славата, парите и властта!
    А вие само мрънкате и нищо не правите, вдигат всичко - траете!
    Еми трайте и не коментирайте, другите правят закони и пари, а живота минава!

    Коментиран от #44

  • 44 РЕАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "човек":

    Има една мисъл на Платон" Тези, които искат властта- не я заслужават, а тези , които я заслужават- не я искат" Познавам по ирония на съдбата и двамата споменати от теб. Не са с нищо повече от другите нормални хора. Отличават се само по безочие и безскрупулност.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 юрист

    1 4 Отговор
    Следващият път, когато КОИТО И ДА Е протестъри НЕЗАКОННО И ПРОТИВОПРАВНО окупират пътното платно на кръстовището на Орлов мост, минаваме с 300 км/ч ПРЕЗ тях-, като изобщо няма да ме интересува опазването на живота им- да не са се намирали НЕЗАКОННО върху пътното платно- съгласно ЗП и ЗДвП, то е за мпс-та и е ЗАБРАНЕНО върху него да има пешеходци, освен на определените за пресичане места.

    Коментиран от #50

  • 49 Чае Шукарие

    1 2 Отговор
    Иначе си гласуваха по 10 бондака заплати и си осигуриха място в парламента а другите да поемат отговорност
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове