ФАКТИ.БГ

Иван Иванов твърди, че КЕВР няма да позволи рязко повишаване на цената на електрическата и топлинната енергия

Председателят на Комисията заяви, че организацията защитава обществения интерес по начин, по който, без да фалират дружествата, да бъдат защитени българските потребители

Публикувана: 7 Май, 2021 13:45
27 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1298
Иван Иванов твърди, че КЕВР няма да позволи рязко повишаване на цената на електрическата и топлинната енергия
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.

Всяка година енергийните дружества предлагат изключително големи повишения на цените, но Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ приема тези заявления единствено като информационна база. Това отговори председателят на КЕВР Иван Иванов в парламента по време на изслушване му, относно утвърждаването на нови цени на електрическата и топлинната енергия за ценовия период от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2022 г., както и предстоящото разглеждане и утвърждаване на нови бизнес планове на ВиК операторите и образуване на цени на водоснабдителните и канализационните услуги за регулаторния период 2022 г. - 2026 г.

Той увери, че КЕВР се произнася по един напълно отговорен, критичен начин. Иванов добави, че КЕВР защитава обществения интерес по начин, без да фалират дружествата, да бъдат защитени българските потребители.

Председателят на КЕВР посочи, че миналата година средното повишение, което топлофикациите в страната са поискали за цената на топлинната енергия, е било 41 процента. Средното поискано повишение на цената на електрическата енергия, произведена по високоефективен начин, е било 25 на сто. КЕВР е отхвърлила всички тези искания на топлофикационните дружества, защото тогава е била направена промяната в договора между "Газпром" и "Булгаргаз". Това е довело до намаление на цените. Иванов обаче изтъкна, че дори цената на природния газ да не е била намалена, КЕВР преди това е била определила да повиши цените с само с 3 процента. "По същия начин ще действа сега Комисията и при новото разглеждане", увери Иванов. Той уточни, че КЕВР е предупредила дружествата, че разходи, които те са декларирали, но Комисията счита, че не са необходими, няма да бъдат признавани.

"КЕВР няма да позволи рязко повишаване на цената на всички енергоносители", увери Иван Иванов. Той добави, че през изминалите 6 години инфлацията в страната е била 9 процента. Иванов обърна внимание, че с решенията на КЕВР повишението на цената на електрическата енергия е било също точно 9 процента.

По въпроса, че през измината година цената на природния газ в продължение на 8 месеца е била по-висока от реалната цена, по която е купуван природният газ, Иванов отбеляза, че цената на световните пазари се е увеличила с 38 процента. Освен това, в цената на топлинната енергия, друг много важен ценообразуващ елемент, е цената на въглеродните емисии, които се търгуват на европейската платформа. Тези емисии, при заложена от КЕВР цена 22 евро на тон, са се повишили на 48-49 евро на тон емисии. Това също трябва да бъде отчетено в определяне на цената на топлинната енергия.

За ВиК сектора, съгласно нормативните изисквания, всяко едно от дружествата изработва и представя в КЕВР 5-годишен бизнес план, припомни председателят на КЕВР. Първите бизнес планове са започнали да се изпълняват от 1 януари 2017 г. и ще завършат на 31 декември 2021 г. От 1 януари 2022 г. ще влязат в сила новите бизнес планове. Това означава, че дружествата трябва да представят бизнес плановете си до 30 юни тази година. КЕВР има задължение да даде указание по прилагане на двете наредби на МС, свързани с регулиране на цената и качеството на водата. Тези указания са необходими за дружествата да разработят своите бизнес планове. В момента се работи по определяне на ВиК операторите на групи и определянето на тяхната норма на възвращаемост. Това, което съобщих за сектор "електроенергетика и топлоенергетика", в пълна сила важи и за ВиК сектора", каза още Иван Иванов.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
БОЗА
1 Отговор
Вечният Иванчо ще ни го тласка плавно и полека така ли...тези от КЕВР са следващите,за проверки... ;-Х

Оценка:
-0 +26

Данъкоплатец
2 Отговор
Времето на Борисов вече изтече!
В Парламента, ПКП е безгласна буква вече!


7-ми май,
2021-ва година.

Парламентът прие решение за изслушване на целия състав на Министерския съвет в оставка, заедно с министър-председателя Бойко Борисов.

Предложението получи подкрепата на 123 народни представители, 22-ма бяха „против“, а 17 се въздържаха.

Причината е, че в днешният парламентарен контрол, няма да участва нито един от министрите в оставка, които са отложили отговорите.

„Всеки петък има парламентарен контрол и министрите, заедно с министър-председателят,
който вече не е в карантина,
вече не е с патерица
и дава изявления откъде ли не.
Може да дойде, да седне тук и да отговаря на въпросите на народните представители,
отправени към него, вицепремиерите и министрите“,
посочи Георги Свиленски от парламентарната трибуна.

Председателят Ива Митева увери,
че кабинетът в оставка ще бъде информиран за решението на депутатите още днес.

Според върховният закон, Конституцията на Република България,
България е парламентарна, а не министерска държава!
И не е бащиния на Борисов, нали?

Времето на Борисов вече изтече!
В Парламента вече ПКП е безгласна буква!

Най-важният въпрос, който да се зададе на Борисов е коя е Мата Хари,
заснимала пачките и кюлчетата!
Самият Борисов каза публично в БТВ, че знае коя е !

Време е и ние данъкоплатците,
да узнаем коя е Мата Хари!
И то лично от устата на Борисов!
Пред българският парламент

Коментиран от #19


Оценка:
-0 +14

бушприт
3 Отговор
Рязко повишаване на цената няма да е,ама постепенно,постепенно.....Ще растат цените. А заплатата все ще си е 650 левчета.

Оценка:
-0 +23

И а жената така се прави
4 Отговор
Леко, нежно, малко по малко, за да не и изскочат очите, и да търси друг който и го слага по-нежно!

Оценка:
-0 +18

Да питам?
5 Отговор
На тоя Иванчо каква му е заплатата!

Коментиран от #9


Оценка:
-0 +19

гост
6 Отговор
За този няма ли пенсия ?

Оценка:
-0 +18

Да бе да
7 Отговор
полека!
Нали трябва да се изплащат милиардите закопани от Борисов
в руско турският балкански газов тръбопровод!

Оценка:
-1 +14

Мдааа
8 Отговор
Няма да е рязко сега 30% след някой месец още 30 и до края на годината 100%...

Оценка:
-0 +11

Дада
9 Отговор

До коментар #5 от "Да питам?":


30000 лвна месец

Коментиран от #10


Оценка:
-0 +9

А тъй нааааа
10 Отговор

До коментар #9 от "Дада":


Всички за лекарства да ги дава завалията беден!

Коментиран от #16


Оценка:
-0 +12

точно (+18)
11 Отговор
Никакво рязко повишаване на цената на електрическата и топлинната енергия. Трябва да е плавно и постъпателно, плавно и постъпателно, последните десет пъти по-бързо. И колкото по-често, толкова по-добре. Някой го обичат така.

Оценка:
-0 +15

Иван Грозни
12 Отговор
Иване да те е.е кой те хване. Сега се осмеляваш да твърдиш, а преди месец мън, мън ще видим какво ще ми кажат.

Оценка:
-0 +13

Васил
13 Отговор
Няма да позволи а да сега какво правехте вдигахте цената когато си искате големи сте измекяри КЕВР трябва да бъде закрит както и енергийната борса там няма нищо с пазарната икономика.

Коментиран от #15


Оценка:
-0 +16

БГ МАФИЯ В МС
14 Отговор
ТОЯ ОБСЛУЖВА ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ, ЛЪЖЕ И МАЖЕ! НЕ МУ ВЯРВАЙТЕ!

Оценка:
-0 +14

БОЗА
15 Отговор

До коментар #13 от "Васил":


Абсолютно вярно-ЗАЩО комисия,при това доскоро ДЪРЖАВНА(преди време от хорски срам махнаха думата "държавна")определя цени...че да почнат и на сиренето,и на компютрите и на магданоза...не се надъниха кърлежите-гостоприемникът вече мре-тези СМУЧАТ...плавничко така,лекинко..."пазарна икономика","демокрация"...пуйка им райна... ;-Х

Оценка:
-0 +7

1234567890
16 Отговор

До коментар #10 от "А тъй нааааа":


И по доктори

Оценка:
-0 +4

Шаран БГ
17 Отговор
Няксъде написано ли е , как се процедира, ако министрите / или Премиер-министъра - той е нещо по-велико / не желаят и не се явяват пред светлите очи на депутатите ?
Могат ли парламентаристите насила да го докарат в Парламента ?
Ако никъде не е написано / мъдрецът Георги Марков така рече за българският Премиер-министър/ то Председатаелят на министрите може да им покаже пръст на депутатите, а пък те имат законното право да му оближат пръстта !!

Оценка:
-0 +4

hahahah
18 Отговор
ДОЛЕН СЕДЕСАР ЛЪЖЕЦ НАЛИ ТИ ДИГАШ ЦЕНАТА НА ВСИЧКО НЯКОЛКО ГОДИНИ БЕ САТНИСТ.

Оценка:
-0 +8

Редколегията на Факти
19 Отговор

До коментар #2 от "Данъкоплатец":


Абе, данъкоплатецо, какво общо има написаната цяла страница от теб със цената на електрическата и топлинната енергия? Пийте си редовно лекарствата и пишете по темата че задръстихте сървърите на сайта с вашите простотии.

Оценка:
-0 +1

ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
20 Отговор
Слушах що годе внимателно изказване,въпроси отговори до един момент-докато не се убедих,че всички в парламента се осланят на топлофикация София ...Най вече,явно от там иде чист келепирец!Разбрах,че топлото не лъже не надписва и има най читавите фактури,които де...л ,като мен трудно разбира!!!Имаха да връщат някакви пари от намаляване на газта и досега ги пишат и не ги чистят от сметките.....Заключение-Сахара ще дойде тук,но парнаджиите ще останат,докато има парламент в бг!

Оценка:
-0 +2

ай марш бе
21 Отговор
Абе и аз така с гаджетата , се им разправям , само главичката и нема повече. А после глей ко стааа.

Оценка:
-0 +2

Реалиста
22 Отговор
Иван Иванов всичко може да твърди.Не забравяйте, че огромната му заплата се плаща за това - да лъже и изпълнява исканията на монополистите.Голям мръсник, голяма гад.

Оценка:
-0 +4

питащ
23 Отговор
Само дая попитам, това дърто недоразумние няма ли да бъде сменено. Толкова е некомпетен, че не може да бъде. Заради разпоредба на КЕВР жителите на сгради плащат на местните ВиК да отпушват канали за отпадни води които са на общинска земя. Това показва абсолютна правна некомпетентност от този пенсионер и озаконен ркет от местните герберски ВиК над гражданите. Но при герб е така. Дано един ден нещата се промемят и България да стане правова държава. А дано, ама нада ли?

Оценка:
-0 +2

hrehr hr
24 Отговор
тоя глист ли бе ,ма той е продажник от класа

Оценка:
-0 +1

Къса памет
25 Отговор
Само преди 3 месеца Тиквата тръбеше как цената на газта пада с 40%, а сега в Парламента говорят друго и ново увеличение на парното. Прокуратурата никога нищо не открива там. „ Топлофикация“ е недосегаема „държава в държавата“.

Оценка:
-0 +3

асад
26 Отговор
иване и ти ще минеш през стъргалото - няма се дърпаш некролог миризлив

Оценка:
-0 +3

Made in Bg
27 Отговор
Ама въобще не трябва да иде реч за увеличаване на каквито и да било цени спрямо сегашното положение на народа ни! Този господин е психически болен ....! Трябва да се замени!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


ТОП 5