Last news in Fakti

8 Май, 2021 13:37 1 975 17

Редица неизвестни около машините за вота, не се знае и колко ще трябват

  • машинно гласуване-
  • избори-
  • вот

Страната има 9600 устройства, но договорът не е приключил и те не са държавна собственост

Редица неизвестни около машините за вота, не се знае и колко ще трябват - 1
Снимка: БГНЕС

Договорът за машините не е приключен. Разбрахме, че не са платени машините и не са държавна собственост. Това казаха Росица Матева, председател на ОС към ЦИК и номинация за член на новата комисия на ИСМВ и Димитър Димитров, говорител на ЦИК и номинация на ГЕРБ за зам.-председател в новия състав, съобщава БТВ.

Димитров добави, че договорът не е приключен, защото има спорни моменти: „Сиела“ не е изпълнила всички задължения по договора и най-вероятно следващата комисия, понеже тя ще е правоприемник, ще трябва да уточнява неща, които много трудно се уточняват. Може и до съд да се стигне, тези неща ще трябва да се уточнят по съдебен ред", каза номинираният от ГЕРБ за зам.-председател в новия състав на ЦИК.

Димитров допълни, че още не е ясно колко допълнителни машини щe ни трябват за вота след два месеца. Имаме 9600 машини, необходимо е да се уточни в колко секции ще се гласува в чужбина, каза Матева. Тя коментира и номинацията за председател на ЦИК, като нарече Камелия Нейкова професионалист с голям опит.

Най-вероятно предсрочните парламентарни избори ще са на 11 юли и те ще се проведат по нови правила, които бяха гласувани 45-ото НС. Вече е ясно, че новият председател на ЦИК ще е бившият ѝ говорител – Камелия Нейкова, която е номинация на ИТН. Това се случи, след като ГЕРБ оттеглиха кандидатурата на бившия зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов. Президентът обяви, че изтеглянето на кандидатурата на ГЕРБ е абдикация. Всички партии с изключение на ГЕРБ обявиха, че блокирането на процедурата е притеснително.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ив Вазов

    13 9 Отговор
    Боко Ке Падне!
  • 2 А сега да кажат

    10 6 Отговор
    Колко от машините вече са отворени, и им е сложен подходящия чип, за да работят за когото трябва! Щото по бръклива нация от нашата няма!

    Коментиран от #6, #9

  • 3 Последният Софиянец

    6 1 Отговор
    На галещия съседски кучета далаверите изплуват.
  • 4 Все още няма коментари

    4 2 Отговор
    Мисля че 5000 лева са много за една нощ този въпрос не ми дава спокойствие 40 лева за 60 минути мисля че са достатъчни.
  • 5 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    КРУМОВИ ЗАКОНИ ТРЯБВАТ! КОЕ НЕ Е ЯСНО БЕ.
  • 6 недомислици

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "А сега да кажат":

    Я като сте толкова умни вижте при последните избори в кое населено място имаше 100 процента машинно гласуване.Отговорете си сами дали има манипулиране.
  • 7 Българка

    5 0 Отговор
    Представителите на ГЕРБ говорят за съд по договора със Сиела, с което правят поредни внушения, че има нещо нередно със софтуера на машините. Тук е моментът пък аз да питам - знаят ли , че има проблем със софтуера и има ли нещо общо с това ГЕРБ? Знаем, че на предишните избори в секции във Велико Търново незнайно защо имаше проблем за подредбата на листите на ДБ. Но никой не отговори защо след като на хартиените бюлетини срещу номерата на партиите с кандидатите им не са изписани имената на хората, то имената бяха заложени в софтуера на машините. Явно от ГЕРБ освен подмяната на хартия са се опитали да манипулират и машинния вот. Затова ли е тоя рев от гробаджиите? Какво не ни казват? Какви са ги вършили?
  • 8 Антигерб

    4 0 Отговор
    Е нали от герб ревяха че много скъпи излезли изборите защото дали по 4500 лв. за машина (43 милиона за машини) пък сега машините не били платени но пък и парите ги няма - пак крадене от герберската хунта. Къде са и машините от по-предните избори и за тях отидоха много пари.

    За нас работа, работа и пак работа а герберите крадене, крадене и пак крадене.

    Коментиран от #15

  • 9 Антигерб

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "А сега да кажат":

    Хайде стига с плоска герберска пропаганда против машинния вот - машината освен че запомня избора ти разпечатва и бюлетина която виждаш, сгъваш и пускаш в урна.

    Освен да сменят и чиповете на избирателите друг начин да излъжат няма.

    Коментиран от #16

  • 10 Чешър коте

    2 0 Отговор
    Е,зависи кой мъж колко евра има в джоба. Един 50,а друг 5000. Зависи жената колко му е харесала с действията и с фигурата си.
  • 11 въпросче

    2 0 Отговор
    В Нидерландия ,в "Квартала на червените фенери" часовата ставка на жените зад витрините 40 лева на час ли е? Т.е. 20 евро на час. Защото в България тази дейност не е позволена още законово и ставка официално няма.
  • 12 Истината за

    1 0 Отговор
    Да се открият машинациите на Смартматик е много трудно, ако не си запознат.
    Сега, нашата система обхваща над 30 партии и е много по-трудно да се засече измама отколкото в САЩ, където има 2 основни субекта. Секциите ни също са по-малки, 300 до 800 души, и манипулациите се забелязват по-трудно. Какви могат да са манипулациите? Например всеки 5-ти или 10-ти глас на една партия да се брои за глас на друга партия. В процентно съотношение, това никак не е малко, имайки в предвид, че обикновено 5-6% променен вот е достатъчен да промени крайния резултат от изборите. А те си имат специални алгоритми, отработвани с десетилетия.
  • 13 Гатяка

    1 0 Отговор
    Сега вече, Герб с 210 депутати, ха ха. Самички влязохте в капана.
  • 14 Още някой

    2 0 Отговор
    Машините на „Смартматик“ са опасност за България!Те могат да се манипулират през интернет.Стандартната конфигурация на машините САЕС е с налична интернет връзка.Никой в България не знае каква е конфигурацията на останалите близо 10 хиляди машини. Поне част от тях може да имат инсталиран интернет, в пряко противоречие с изискванията на ЦИК.
  • 15 Гого

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Антигерб":

    Тя нинова искаше машини, и президента. Конкурс, и взехме евтинджос, да отбием номера, защото пак Герб плаща!!! Герб реактори, Герб санкции, Герб да не ти е такова бе.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ms0603

    0 1 Отговор
    Къде са парите,с които били платени машините?Питам болния менискус.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове