ФАКТИ.БГ

Бившият шеф на митниците отговори на финансовия министър

Въведохме на автономно основание автоматизирана система за превенция на риска от деклариране на стоки със занижена стойност чрез рискови профили

Публикувана: 14 Май, 2021 18:43
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4807
Бившият шеф на митниците отговори на финансовия министър
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2 от 31 гласа.

Досегашният шеф на Агенция "Митници" Георги Костов разпространи позиция, в която отбелязва постигнатото от службата през последните 4 години, откакто я оглавява.

Ето какво пише Костов:

"След четири години, в които бях директор на Агенция "Митници", бих искал да благодаря на митническите служители за положените усилия и за постигнатите резултати, както и на всички, които подкрепяха каузата и мисията на българските митници, интегрална част от голямото семейство на митниците в ЕС.

Предвид факта, че в последно време сериозен интерес предизвика темата за вноса на занижени цени или така нареченото "подфактуриране" бих искал да подчертая, че това е един от въпросите, по който аз и екипът ми работихме приоритетно.

Правилното определяне на митническата стойност на внасяните стоки е традиционно предизвикателство за митническите администрации във всички държави, предвид либералната правна рамка в международните актове и законодателство в тази област и е същевременно постоянен обект на проверки на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, обект на одит от Европейската сметна палата през 2017 г., а в периода от 2018 г. до 2020 г. е и специфична тема на проверките от ЕК във всички 28 държави членки на Съюза (вкл. UK) по линия на традиционните собствени ресурси.

В България проверка на място се проведе през октомври 2019 г. от упълномощени инспектори от ГД "Бюджет" и ГД "Данъчно облагане и митнически съюз". Обхватът на проверката е формулиран в четири специфични цели, обединени около стратегията за контрол в областта на митническата стойност при вноса на текстилни изделия и обувки (Глави 61 - 64 от КН на ЕС). На заключителната среща в Агенция "Митници" на 18.10.2019 г. проверяващият екип изложи предварителни констатации и формулира препоръки за подобряване на контрола и за извършване на последващи проверки на стоките от Глави 61 - 64 от Комбинираната номенклатура.

Въз основа на предварителните констатации и препоръки от заключителната среща, още в периода преди да бъде получен официалният доклад от проверката, ние предприехме следните действия, които съществено промениха средата:

- Въведохме на автономно основание автоматизирана система за превенция на риска от деклариране на стоки със занижена стойност чрез рискови профили, сравняващи декларираната митническа стойност със справедливите цени на OLАF, като се използва разработената за целта система THESEUS на Съвместния изследователски център към ЕК;

- Актуализирахме вътрешните си указания за засилване на контрола и за уеднаквяване на практиката при проверката, приемането и оспорването на декларираната митническа стойност на внасяните стоки;

- С цел гарантиране на взетите мерки, равнопоставеност на всички икономически оператори и предвид по-либералното съюзно законодателство по отношение на митническата стойност, предложихме и се направиха промени в Закона за митниците (в сила от 01.01.2020 г.) за въвеждане на национално ниво на нов механизъм за противодействие на подфактурирането. Този нов законово определен инструментариум позволява и задължава митническите органи в случаите, когато се установи, че декларираните цени са по-ниски от справедливите цени, валидни за тях в ЕС, задължително да изискват обезпечение, изчислено на база справедливите цени, с цел да осигурят събирането на митата в пълния им размер.

Предприетите мерки бяха оценени от ЕК в рамките на проведената в периода 14-18 септември 2020 г. регулярна проверка на традиционните собствени ресурси. Проверяващият екип потвърди поставената при предходната проверка положителна оценка по една от целите, по други две цели отбеляза съществен напредък, а по основната Цел 1 - "Прилагане на подходяща стратегия за контрол на митническата стойност" - постави оценка "задоволителна", която е най-високата в оценъчната скала, използвана при проверките от ЕК.

На 12.05.2021 г., се получи чрез постоянното представителство на Република България към ЕС писмо от ГД "Бюджет" на ЕК относно финансовата оценка на загубите на традиционни собствени ресурси при внос на стоки в ЕС в периода 16.09.2012 г. - 31.12.2019 г. от Китайската народна република. В това писмо за първи път ЕК прави оценка на загубите на традиционни собствени ресурси, като за Република България те представляват 1,27% от общата сума за 28-те държави членки на ЕС (вкл.UK). Важно е да се отбележи, че приложеният статистически метод при изчислението е предмет на съдебен спор в съда на EС (дело С-213/19), което се очаква да приключи през 2022 г., следователно оценката е условна и зависима от изхода на делото.

Надявам се, че при обсъждането на тази тема за в бъдеще, ще се подхожда отговорно и професионално", се посочва още в разпространената позиция на досегашния началник на Агенция "Митници".

Георги Костов бе уволнен днес. Мотивите на финансовия министър са ниски стандарти на качеството на работа.

"Има доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейския бюджет. В този доклад по почти всички критерии оценката е, че Агенция "Митници" не отговаря на изискуемите стандарти. Колегите в митниците са взели мерки, но въпреки това ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва да провизира и евентуално да възстанови към европейския бюджет", заяви Асен Василев.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2 от 31 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Последния Софиянец
1 Отговор
Тази мутра защо не е вече в затвора?!

Коментиран от #27


Оценка:
-8 +64

Нищо
2 Отговор
не сте направили!!!Брат ми работи в митницата и всички получават инструктаж гласящ-на господин дин Пеевски камиомите не подлежат на проверка!!! И това още от от 2015!!!Няма такава прогонила държава!!!

Коментиран от #6


Оценка:
-2 +71

Евлоги
3 Отговор
На мафията не ѝ хареса какво постигнахте и последва хаос в държавата. Сега старите мутри са в митниците.

Оценка:
-4 +29

Сатана
4 Отговор
А “Бистришките Тигри “ в кои митници са назначени,Костоф?Изчегъртайте тази ГЕРБава паплач и калайдисвайте на чисто

Оценка:
-4 +47

следитор
5 Отговор
тоя бивш главен секретар на мвр,да каже за парите от рекета над фирмите при внос,къде са!

Оценка:
-2 +37

Пръц
6 Отговор

До коментар #2 от "Нищо":


Правил съм реекспорт на Столична митница.Минах тънко ,по 100€ на камион.Нищо незаконно не е имало но тарифата за обработка на документите беше толкова.Който не даваше му задържаха стоката.

Оценка:
-1 +31

ШиШиШиШи
7 Отговор
Още Огнян Герджиков имаше папка срещу този мафиот....

Оценка:
-1 +29

БОЖЕ
8 Отговор
ТОЯ ПИЯНИЦА ТРЕЗВЕН НЕ МОЖЕ ДА ГОВОРИ,БЪРЗО В КОЧИНАТА.

Оценка:
-2 +32

св гъзис
9 Отговор
ава, вий пак ли са занимавати с пулитика, ва! я си глейти там риалитата и сериалите и ни са бъркайти, дет ни вий раута!
гулеми началници станахти, ва!

Оценка:
-6 +1

10
Този коментар е премахнат от модератор.
Да,бе
11 Отговор
Спиране на всички парични потоци към бандата е основна предпоставка за що-годе честни избори.Накрая за тях ще гласува само родата и любовниците.

Оценка:
-1 +29

6666
12 Отговор
Чичо Гошко имаш си пари бегай далеко от тия че ти докарат некой инфаркт.

Оценка:
-1 +21

ужас
13 Отговор
Уволнението е вид награда-отивай да си харчиш накраденото. Трябва да се пращат в карцера и да се разследват. Има хиляди оплаквания срещу тези мутри.

Оценка:
-2 +25

Боже боже
14 Отговор
Защо Боже?! Та тези герберски тулупи са краднали от всяка възможна схемичка! Комунистите даже не са били толкова нагли! Лустрация моментално!

Оценка:
-3 +24

Лост
15 Отговор
Искам него и Б. Борисов да ги сложат в една училищна стая и да напишат това за което дават мнение във Фейсбук или отговарят като този. После да публикуват написаното.

Оценка:
-2 +14

Ред и оня на митница Русе
16 Отговор
да го разкарат стъжниха живота на сумати народ.Стафките им и изчисленията им все по брюкселски тарифи,няма значение от къде и какво внасяш и колко си го платил те си знаят тяхното.
Заради ей такива като този цените на продуктите са с поне 20-30% нагоре,в крайна сметка всичко го плаща крайния потребител , като рекетират вносителите

Оценка:
-3 +15

Само 2 месеца да им спрат таксичките
17 Отговор
по всички митници и играта приключва .

Оценка:
-1 +13

да питам
18 Отговор
Мутра до калинка..мутра до калинка и калинка калинка калинка мая...Тоз от мутрагените ли е или е калинчовец, че комшията пита???

Оценка:
-2 +13

Тошо
19 Отговор
Уволни много митничари без никакво провинение!!! Пращаше други ги в най отдалеченото място за 2 х 6 месеца за напуснат доброволноЗа да сложи нови....срещу колко.., обаче?? Всички знаят!! Елена Кирилова веднага махнете!!

Оценка:
-1 +17

Този какво се обяснява стока която
20 Отговор
в Турция струва 1 лев искат да и платиш ддс на 3лв. и това ако не е чист рекет здраве му кажи. И като им пуснеш възражение си измиват ръцете с Брюксел ще кажеш, че заплатите им не ги плашаме ние а ги превеждат от Брюксел

Оценка:
-2 +9

Ред е няколко вносители да излязат и да
21 Отговор
разкажат за рекета който ако не си платиш какво се случва с бизнеса им

Оценка:
-1 +11

Centurion
22 Отговор
Пълна чистка ,никаква слабост не трябва да се проявява.Съботьори не им трябват.

Оценка:
-1 +13

За този
23 Отговор
В МВР се носят легенди за корупция и участия в престъпления от всякакъв вид. Може би най-известния от всички извършвали най-неморалните неща в БГ. Гешев заедно с Пеевски са като невинни момиченца пред този колос.

Оценка:
-1 +8

Тоя боклук
24 Отговор
Дето се заяждаше с Волен Сидеров .А сега духнаха ли ти под опашката Тиквун го няма да се криеш зад него .Който е залаял Волен никога няма да види добро .Има видьов ден

Оценка:
-1 +7

chi
25 Отговор
Така както гледаш не си страшен, смешен си!

Оценка:
-0 +3

Диктоф
26 Отговор
Така наречените" НОВИ "си направиха собствена митница от времето на Ив.Костов командване,куфарчета,ако не даваш уволнение как бе уволнена К.Нинова от него,щом и оня от Дубай
е вътре в МВР е толкова показателно за редене картите на през.
Политолозите казаха реваншизма ще стигне своя апогей скоро,а
другото за хората "вълци ги яли"кокала и власта,жаждата за
командване е налице,копай и мълчи,заривай и копай пак.

Оценка:
-1 +1

27
Този коментар е премахнат от модератор.
123
28 Отговор
Я минете и към фонд Земеделие, че и там има какво да се чегърта!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Румен Радев
Президентът на България Румен Радев коментира изказването на вицепремиера Валери Симеонов за майките на деца с увреждания.
Безконтролната власт ражда цинизъм..."

Още бисери