Last news in Fakti

25 Май, 2021 12:21 5 531 53

Бранимир Ботев: Загубихме руските туристи, германците натискат за много ниски цени

  • туристи-
  • сезон

"Тестур", един от големите доставчици на туристически услуги, отказа превозите през юни – това са 183 чартъра, близо 42 хил. пътници от Русия

Бранимир Ботев: Загубихме руските туристи, германците натискат за много ниски цени - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

„Притесняваме, че последната година туризмът в Българи се развива въпреки администрацията, а не с помощта на администрацията – често заради хаотични решения се пречи на индустрията“. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин“ Бранимир Ботев, бивш зам.-министър на туризма, а сега президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество.

Той даде за пример факта, че едва на 21 май са се появили мерки, свързани с COVID обстановката, и то 31 май. Кои туристи или туроператор ще може да планира, абсурдно е, коментира експертът.

„Руският пазар го загубихме още миналата година, но тази година ще продължаваме да търпим негативи. „Тестур“, един от големите доставчици на туристически услуги, отказа превозите през юни – това са 183 чартъра, близо 42 хил. пътници от Русия.

Германският пазар ще действа, но през юли и август. Цените, които „Туи“ предлага, ще продължава да предлага и да натиска нашите хотелиери за пределно ниски цени, да не кажа обидно ниски. В момента се говори за пакетна цена от нощувка и закуска от 15 евро“, обяви Ботев.

По думите му у нас усилията трябва да се насочат максимално към вътрешния туризъм и към съседните държави.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    16 13 Отговор
    Трябва да си малко луд, за да идеш при прифронтовака.
  • 2 Ю.Кортес

    28 69 Отговор
    Където има руски туристи ,другите туристи бягат. Така че,новината не е лоша.

    Коментиран от #10, #15

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тъжен

    82 14 Отговор
    Преди години като ходех на нашето черноморие с компания най-забавно съм си изкарвал точно с руснаци, супер забавни хора са и усещаш, че те чувстват близък. Все хубави спомени, жалко

    Коментиран от #29

  • 5 гост

    66 8 Отговор
    Сами си го направиха нашите тъпанари. Залагаха на количеството, вместо на качеството и това е резултата. Тук ще пращат най-бедните, най-ниско платежоспособните туристи.
  • 6 Pilot

    68 13 Отговор
    Гърците си гледат интереса и политиката работи за бизнеса, а ние раздухваме измислени шпионски скандали за да се харесаме на херовимата и после искаме туристи !!! Те добре, че още газ ни дават, че и това не заслужаваме !

    Коментиран от #21

  • 7 Спасител

    33 0 Отговор
    Ммммм да, да... никакви германци, никакви шведи няма да има.
  • 8 Дедо ви

    50 3 Отговор
    Е нали мечтата беше за западни туристи те ниви на 15 евро на ден. Барабар със закуската! Честито!

    Коментиран от #43

  • 9 хау бау

    12 20 Отговор
    Комундер капитализма реве за руууски туристи. Другите не ги понасят.
  • 10 Гост

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ю.Кортес":

    Очаквам туристическите фирми да ревнат от възторг! Ха дано, ама надали!
  • 11 Мунчо

    7 32 Отговор
    Руските и немски туристи са бокхклук.... Сега, правилно е написано важни са бг и съседните туристи, а също поляци, унгарци, молдовци и цялата изт. Европа....
  • 12 Виж

    54 12 Отговор
    Видяхте ли, че ГЕРМАНЦИТЕ СА ПО-БЕДНИ ОТ РУСНАЦИТЕ!!!

    Да не говорим, че пиянски зулуми сме виждали само от АНГЛИЧАНИ, Руснаци никога не са създавали проблеми!

    НАЛИ?!

    Коментиран от #33

  • 13 така ще е

    45 4 Отговор
    А къде са северно американските туристи или те въобще не са чували за България?
  • 14 май са

    16 10 Отговор
    Забравили са да плачат и за белоруските и севернокорейските туристи.
  • 15 Монтесума

    15 15 Отговор

    До коментар #2 от "Ю.Кортес":

    Е, щом руснаците ги няма, плажовете ни ще се напълнят с турци, гърци, хървати. И най вече с българи :-)
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Миризлив пор

    50 2 Отговор
    Нощувка със закуска за 15 евро, за българи от 50 нагоре. Ако и за нашенци има такива цени ще има и туристи.

    Коментиран от #44

  • 18 Капитал

    34 1 Отговор
    Какво е абсурд-- да видя грък на почивка на нашето Черно море.....
  • 19 Реалист

    25 8 Отговор
    До 10 години в българия българи няма да има къф туризъм:) отдавна украинци са персонал по лайноморието:)
  • 20 Мемфис

    13 25 Отговор
    Колкото по-далеч от БГ са ушаанкит, толкова по- добре истинските българи!
  • 21 Centurion

    28 3 Отговор

    До коментар #6 от "Pilot":

    Те газ не ни дават а ни продават и то не е никак евтино!!!Ако морето и плажовете бяха по чисти,ако отношението беше човешко и бедните българи биха почивали на нашето море.Но цялата организация е под всякаква критика.Паркинги,отстояние на чадърите,някой баснословни цени,всичко това събрано на куп кара българите с възможност да предпочетат други дестинации.Не може да има заустени в морето отходни канали,,да плува мазут и мръсотии и да очакваш че някой ще дойде.
  • 22 сега и

    31 7 Отговор
    безплатно да каните руски туристи няма да дойдат. От миналата година е наистина. Нали точно тогава, онуй обяви Русия като заплаха №1 за мира. Сега му търсете сметка и не търсете други причини.
  • 23 гост

    33 3 Отговор
    Има чувството, че нашите хотелиери живеят с някаква паралелна икономическа логика. Ако българинът има оферта от 15 евро на ден със закуска, то ще се напълнят хотелите с българи. Това са 450 евро на месец, което е по-ниско от месечен наем в София. Обикновено почивка в Гърция за двама, 5 дни, в хотел 4*, с път и храна в ресторанти е 1000 - 2000 евро, и на границата има опашки. Защо толкова много реват за англичани, немци или руснаци, които да плащат по 15 евро, а не се обърнат към нуждите на българския турист, който плаща по 50+евро на ден, за мен е пълна загадка? Миналата година южното Черноморие беше препълнено с българи, а комплексите на север бяха затворени в очакване на бедни чужденци!

    Коментиран от #30, #34, #45

  • 24 дааа

    8 16 Отговор
    "В биографията на Бранимир Ботев личи тънката червена нишка,свързваща го с Русия и с почетния консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов"-само това му е достатъчно на човек да разбере защо тъй реве тоз другар.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Всичко с мярка

    18 2 Отговор
    Оляхте се и изядохте и плажовете. Тъкмо ще срутят хотелите, завзели плажните ивици.
  • 27 Чавдар войвода

    15 2 Отговор
    Щом е така, по-добре без немски туристи...
  • 28 Гъдю Гъдев

    9 0 Отговор
    На Слънчев бряг чистачките да са с каски
  • 29 И кое ти е близкото с тея изтърбушлеци

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Тъжен":

    Аз па не моем ги траем само ги зяпам отстрани на сейр
  • 30 Ако и безплатно да е

    11 6 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Аз на беге море нема да ида
  • 31 Гьоре

    9 0 Отговор
    Дреме ми на сайдеро!
  • 32 Ка ше дам 30 пари на ден бе

    8 6 Отговор
    Нали ше си ида с колата и ше спя вътре сред природата на некое скришно плажче и ше си накупя ядене от лидъла на царево и ше си ям без мотри сисели да гледам
  • 33 Бг Турист

    31 3 Отговор

    До коментар #12 от "Виж":

    Я се разходи до Санторини или Парос..или Родос, да видиш как вилнеят точно германците. 500 евра за бутилка шампанско не ги събаря. Само че там са платежоспособните германци, а не цървулите, преживяващи от социал. Същото важи и за богатите руснаци...пазаруват цели острови и футболни отбори. Колкото до БГто..в тая клоака никой не повтаря, ако веднаж се е минал.Затова нема ни англета, ни германета, ни рашки...даже и нашите туристи успяхте да разгоните с ''далновидната''си ценова политика. Сега и на 10 евро на ден ''ол нахлузив'' ще се радвате...А много от вас само ще дърпат сополите отстрани
  • 34 Бг Турист

    16 7 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Кви 1000-2000евра те гонят пък тебе бе. Аз наемам студио , напълно обзаведено с огромна тераса с люлка за 35 евра.5=175 евра за пет дена. Само че го наемам са 30 дни и пада на 30 евра. На Лефкада. Е, не е на първа линия, ама за това пък нощем се чуват само щурчетата..Да избягам от една лудница, че да се навра в още по-голяма на го...морието, и да си плащам, сякаш съм на Ривиерата или Бахамите...не, мерси. Без мен. Ако ще и без пари да ми предлагат, отдавна скъсах с нашенските хотелиерчета..и съм си рахат...никакви ядове. Айде, със здраве, и да не си забравите вестниците за постилка, като тръгвате за Крайморие.
  • 35 Бранимир

    9 3 Отговор
    Е като гладна кокошка, просо сънува. Кризата в българския туризъм е екзистенциална. Разчитали на вътрешния пазар. А какво се сърдиш, на ТУИ, че храната, обслужването и хотелите в БГ не са ли масово за такава цена? Ами познати хотелиери си правят разчета на 1,50 лева на човек на закуска от дълги години насам. А строителство? Че то има ли хотел с груб строеж над 250 евро на квадрат и обзавеждане на стая с цена над 1500 евро без ДДС? И то набъкани като сардели в тесни стаи, а хотелите един до друг?
    За това и опашките на Кулата са километрични. И още по-зле ще става за българския туризъм. Лошото е, че оправия няма. В тази среда или се стремиш да дадеш още по-ниска цена или сам си слагаш бесилото!

    Коментиран от #36

  • 36 Допълнение

    9 1 Отговор

    До коментар #35 от "Бранимир":

    И разчиташ на необятния руски и европейски пазар, да ама тях ги дърпат от къде ли не. Сега и турците като отворят, и гледай какво става. Рашъните пък административно ги спряха, но и да не бяха масово от тях щяха да се отправят към Турция и Гърция. Надежда окото не види! Освен цялостно преструктуриране на бг туризма, но давещите се няма как сами да се хванат за косата и да се извадят. Преструктурирането може да стане само с целенасочена държавна политика и то след масови фалито на хотели.
  • 37 Петко

    1 0 Отговор
    Карай, да извикат индийските
  • 38 На Автора ще

    9 1 Отговор
    отговоря,по нашенски.В стил на Нане Вуте,който споделя във кръчмата,за женската душа... Абе не моем ги разбра ,теа женки.Язе е фърфорим,а она търчи да ма цалива? Море,ако некой пробва мен да ме...,главу че му кинем!" Та и ние( не народа,а управниците) - Нафърфорихме ги няколко пъти- от ЮП,през гонене на дипломати,шпиони,а сега искаме да ни цаливат?..Тук обикновено идват руснаци,над средно ниво.Но обръщате ли внимание,че в Русия,дори във влаковете за вътрешен превоз, получаваш билет след регистрация в компютъра на паспорта. Та кой ще си рискува работа,бизнес, сериозни доходи,да пътува до тук, когато прекрасно знае,какви сме ги надробили спрямо висшата власт във Кремъл.По лесно, безпроблемно е Турция,Гърция,Хърватия.Не става така! Плюеш в кладенеца,после търсиш чиста вода.
  • 39 Я си ходя на егейско море на курорт

    5 3 Отговор
    На Туркия и там е супир не искам са връщам ма не знам езика и нема при кои да остана инак нема са върна
  • 40 Монтанчанин

    9 2 Отговор
    Като загубите и Българските,тогава да ви видим кво ше праите,алчни кучета.
  • 41 Onix

    3 0 Отговор
    Га ядохте кифтета ни ривахте, а ся риветье.
  • 42 ДНСК

    8 0 Отговор
    ГА СТРОИХТЕ ХОТЕЛИ БЕЗ МЯРКА НИ РИВАХТЕ А СЕГА ГИ СЪБОРЕТЕ
  • 43 123

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дедо ви":

    Този човек лъже като циганка гледачка- минималната цена за България е за нощувка със закуска е 632 лв за една седмица почивка на един човек, а нощувка със закуска се предлага в поне 95% от всички хотели на запад.Та цената излиза колкото е най ниската цена за Българи но без закуска за Българите от 82-100 лв на вечер,Най ниската с всичко включено е 127 лв на ден на човек за България .
  • 44 123

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Миризлив пор":

    Няма такива цени за западни туристи,статията е пълна Лъжа 1533 лв е най високата цена за човек всичко включено или 219 лв на вечер на човек, като най ниската е 127 лв на вечер. Най- ниската цена в хотел без закуска и който на думи е 3 или повече звезди а на практика е икомимична класа хотел за Българи е 80+ лева. Когато пуснат стаите по 15 евро точно колкото и им е реалната цена на тези стаи в Български хотели, ще напълнят курортите с Българи и всички хора от балканските страни, тогавя няма да имат нужда от субсидирани от всички Българи полети по 35 евро на седалка.По същия начин работят и Гърците и Турците. В Турция една седмица почивка всичко Включено за един човек е с цени от 86 лв на човек на ден, в България е толкова на ден за една стая без закуска и нищо друго кат.о на тази цена трябва да се сложи и ДДС.
  • 45 123

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Защото това което е написано в статията не е вярно за цените, но над 90 % от хотелите на БГ морето отговярят на цена 15 евро на ден, същи са и цените на подобни хотели в Русия около 28 лв на ден,но за Българи и Балкански туристи цените започват от 3 пъти по-високи.като намалят цените на вечер, намалят цените на чадърите със 70% , и намалят цената на храната в ресторантите н 1.5 тогава всичко ще е пълно с туристи, няма да им трбват турсити от Германия.Хората отиват на море заради морето ,не заради колко много хотела има в Сл.Браг на 10 метра един от друг,нито главната им цел е да се напият до забравяне.

    Коментиран от #47

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Верно ли

    0 0 Отговор
    "Тoй дaдe зa примeр фaктa, чe eдвa нa 21 мaй ca ce пoявили мeрки, cвързaни c СОVID oбcтaнoвкaтa, и тo 31 мaй. Кoи туриcти или турoпeрaтoр щe мoжe дa плaнирa, aбcурднo e, кoмeнтирa eкcпeртът."
    Факти, абе не ми се дава акъл, ама май имате нужда от редактор, че мисирките ви да да "копи-пействат" не могат!
  • 49 6443

    3 0 Отговор
    Боклуци, на "бедните" германци 30 лева нощувка и закуска, а за българите - тройни цени и мърляво обслужване.

    Никакво Лайноморие повече, Гърция е по-близо, по-хубаво и по-евтино.
  • 50 незнайко

    1 2 Отговор
    Германците ще ни определят и цените за лятото !!! Това вече е прекалено намесване във вътрешните работи на нашата РОДИНА !!! Наистина сме 9-тата дупка на кавала в Европа !!!
  • 51 Съдията Дред

    4 0 Отговор
    Аман от рев. Нямали туристи, ама офертите им поне двойни спрямо периода преди короната, искат не кожи да дерат, ами направо да разфасоват туриста. Немците им казват каква е реалната цена за услугата , който предлагат. Като им е обидна тая цена, да си потърсят друга работа, да видят лесно ли се пари изкарват. И няма нищо лошо, ако фалират хотелиери. Някой друг ще ги купи, и като се нормализира ситуацията, ще си работи.

    Коментиран от #52

  • 52 0808

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Съдията Дред":

    ... има решение и то лесно: казва се насочен взрив, така през един ще разредим хотелите, а които са по близичко до морето, то ще си ги прибере..по тоя път мина Испания и сега са рахат..
  • 53 МИХАЙЛОВ

    1 0 Отговор
    ...СПОКО БЕ
    БЪЛГАРСКИ ХОТЕЛИЕРИ...
    ...ВСЕ ОЩЕ ИМА НЯКАКЪВ ШАНС
    ЗА СПАСЕНИЕ НА СЕЗОНА...
    ....Е СЯ ТУКА В ЕДНО
    КИТНО НЕМСКО ГРАДЧЕ -
    - ТЮРКИШМЮЛЕ
    / ТОЧНО ТЪЙ СИ СА КАЗВА
    ТУЙ НЕМСКО ГРАДЧЕ...
    ...ТО СИ ЙЕ НЕМСКО...
    ...МА ДА ЗНАЙТИ КВА ГУЕЕЕЕМА
    УБАВА ДЖАМИЯ СА СИ НАПРАЙЛИ /
    ...ТА ТУКА ИМА ЕДНА БАБА ХЕЛГА,
    КОЯТО МИ РЕЧИ,
    ЧИ Е НАМИСЛИЛА
    ТУЙ ЛЯТО НЕКЪДЕ КЪМ СЕПТЕМВРИ
    ДА ДОЙДЕ НА ПОЧИВКА
    ЗА ЦЯЛА СЕДМИЦА
    В БЪЛГАРИЯ НА СЛЪНЧАКА
    С ДЕДО МЮМЮН...
    ...МА ДЕДО МЮМЮН
    НЕЩО СА ОПЪВАЛ
    И НАСТОЯВАЛ
    ДА ИДАТ В ТУРЦИЯ В АНТАЛИЯ
    ДА СА ОТНАЯДАТ НА
    УБАВИ БАКЛАВИ, АЛВИ И ЛОКУМИ...
    ...АМА БАБА ХЕЛГА
    ЩЯЛА ДА ГО УБЕДИ ТОЗ ПЪТ
    ДЕДО МЮМЮН ДА КАНДИСА
    ДА ОТИДАТ В БЪЛГАРИЯ
    НА СЛЪНЧАКА
    ДА СА ПОРАЗВИЛНЕЯТ
    ПО ДИСКОТЕКИТЕ
    И УБАВО ДА СА НАЖУЛЯТ
    С КАРНОБАТСКА ГРОЗДОВА,
    МАСТИКА И МЕНТА...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове