Last news in Fakti

29 Май, 2021 07:08 2 683 7

Цвета Маркова: Министрите по закон имат право да работят с класифицирана информация

  • цвета маркова-
  • класифицирана информация-
  • бойко рашков

Отнемането на това право би трябвало да бъде съобщено на лицето, заяви бившият председател на Държавната комисия за сигурността на информацията

Цвета Маркова: Министрите по закон имат право да работят с класифицирана информация - 1
Снимка: БГНЕС

Министрите по закон имат право да работят с класифицирана информация, без да са преминали през процедура по проучване. Това обясни пред БНР Цвета Маркова, бивш председател на Държавната комисия за сигурността на информацията, цитирана от Фрог нюз.

Тя е категорична, че ”би трябвало отнемането на право да бъде съобщено на лицето”

"Отнемането на допуск до класифицирана информация е индивидуален административен акт, който не съдържа мотиви. Не очаквайте някой да ви съобщи причините за това", каза тя, като уточни, че само се посочва правно основание за това, но не и фактически обстоятелства.

Тя припомни, че ДКСИ е потвърдила вчера (27 май) издаването на разрешение на допуск до класифицирана информация на Бойко Рашков и неговото отнемане, както и факта, че той не е обжалвал отнемането.

"Ако ДАНС нямат писмени доказателства относно връчването или връчването при отказ, тогава излиза, че срокът за обжалване на този акт не е започнал да тече. Ако тепърва той ще се връчва на министър Бойко Рашков, би следвало той да има административно право да го оспори пред ВАС. Ако това е така".

Цвета Маркова обяви, че информацията за издаване или отнемане на разрешение до класифицирана информация е публична и не представлява класифицирана информация.

"След като е изтекъл мандатът на Бойко Рашков като ръководител на бюрото за контрол на СРС, е следвало не да му бъде отнето разрешението, а да му бъде прекратено действието на разрешението за достъп до класифицирана информация. Разликата между двете е в санкционния режим. Отнемането настъпва тогава, когато са възникнали някакви нови обстоятелства, застрашаващи сигурността на лицето и респективно на националната сигурност. Прекратяването е техническо действие, когато едно лице преустанови заемането на една длъжност", разясни тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    7 1 Отговор
    Обаче така наречената класифицирана информация в Службите нарушава Нюрнбергския Кодекс и повечето Човешки Права!
    Ако знаете за случаят Людериц от началото на 20-ти век ще разберете за какво става въпрос дори по зле!
  • 2 ннннннннн

    6 9 Отговор
    Т ва не е ли Цветьо Марков?
  • 3 Да,да

    19 1 Отговор
    След Цвета ДКСИ е пълна с калинки и послушковци.

    Коментиран от #5

  • 4 Пепо

    6 24 Отговор
    Накрая ще се окаже ,че Рашков е бил уведомен по надлежния ред, но отказал да подпише с идеята ,че никога повече няма да му се наложи да работи в службите, поне да не се излага . Мунчо и той не знаел ,че Рашков няма достъп до КИ. Лъжец е Рашков , както всички комунете , а и да не забравяме за закалката му в редиците на ДС.
  • 5 Черната мамба

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Да,да":

    Така е !
  • 6 Този

    3 7 Отговор
    вампир на снимката кой беше?!!!
  • 7 Хъхрх

    0 0 Отговор
    Достъпът се дава след проучване на ДАНС и МВР, връчва се в секретни деловодство с гриф секретно и парола. Записва се в специален дневник в секретно деловодство. След изтичане се връща и или си одобрен или не. Щом го е върнал и не си е получил писмото с номера вътре и грифа отпада възможността да заема съответната длъжност, изискваща достъп и се освобождава. След това може да заема служба, която изисква по-нисък гриф. Но е абсурд да не е е разбрал, че е бил освободен от длъжност. Не знам как на една чистачка в МВР и е длъжен достъп, защото влиза във всички кабинети и знае реда, а господина не знае.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове