Last news in Fakti

29 Май, 2021 23:32 4 048 59

Иво Христов: Българската демокрация бе изтребвана с гербицид 12 години

  • иво христов-
  • евродепутат-
  • герб-
  • управление

Няма как режимът на ГЕРБ да бъде реформиран от хрантутниците на ГЕРБ. Уволненията са необходимост, смята евродепутатът

Иво Христов: Българската демокрация бе изтребвана с гербицид 12 години - 1
Снимка: БГНЕС

"Българската демокрация бе изтребвана с гербицид в продължение на 12 години. След гербицида не остана свобода на словото, думите олекнаха от ежедневни лъжи, обществото се отвърна от политиката и стана зрител на собствената си съдба. Партията-държава ГЕРБ превърна политиката в кастинг за конформисти. Политическият дебат мутира в бутафория".

Това заяви в интервю за предаването „Това е България“ в ефира на Радио „Фокус“ Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

"След изборите на 4 април, обаче, хората отново взеха да следят парламента, чуха се истини, рухнаха авторитети. Бъгва се виртуалната реалност, създавана от телевизиите на Борисов, в която живееха българите. И дебатът все повече добива конкретност. Мисля, че с лозунга „Мутри, вън!“ преди година президентът Радев дефинира основната битка на обществото ни и оттогава ледът се разчупи. Това не можеше да се каже преди няколко месеца. Щом истините се завръщат в политическата реч, щом хора си позволяват да говорят забранени доскоро неща, щом потърпевши свидетелстват; щом доскоро безгласните вземат думата – това показва, че политическият процес е вече в ход. Разбира се, той ще бъде труден; нещо като рестарт на прехода, тъй като дотук българският преход е сума от всички възможни грешки, които могат да се допуснат. Очевидно сме на нещо като поправителен изпит, но, тъй или иначе, ще трябва да минем през него“, смята евродепутатът.

„Преходът мина под антиномията „комунизъм - антикомунизъм“ и всяка следваща формация, която идваше на власт, прикриваше своя произвол зад антикомунистическа реторика. На 30-ата година този трик се поизчерпа, макар все да чуваме такива фалцети. Все повече хората разбират, че истинската антиномия е между почтеност и непочтеност; между лоялност към държавата и корист; между солидарност и егоизъм. Приземяваме човешката и политическата етика до базисните ѝ понятия. А моралният прочит е това, което може да ни служи за надежден ориентир. Както се убедихме, политическите заклинания лесно могат да ни вкарат в заблуда“, каза още Иво Христов.

„У нас, струва ми се, има не толкова непоносимост между партиите, а непоносимост на огромното мнозинство от гражданите към партията-държава ГЕРБ и нейните сателити. Тя остава първа сила, защото все още е всевластна. Доскоро, пък и сега, нейни са службите, нейни са медиите и прочее. Но свлачището вече е активирано, така да се каже, и е въпрос на време да настъпят сериозни промени. Българите излязоха от хипнозата, мнозина осъзнаха, че от години живеят в някакъв вид измамна реалност, поддържана от телевизиите, и настроенията се променят", продължи Христов.

„Няма как режимът на ГЕРБ да бъде реформиран от хрантутниците на ГЕРБ. Уволненията са необходимост, при положение че част от чиновниците са партийни назначенци без квалификация, така наречените „калинки“, а друга част от висшата администрация не е лоялна към държавата, а към стария режим. Но редом с уволненията виждаме и оздравителни стъпки като действията на министъра на икономиката, който внася прозрачност в държавното кредитиране, или пък осигурените пари за помощи за пенсионерите от Министерство на финансите, при все че, както самият Бойко Борисов призна, че бюджетът не е давал много такива възможности“, допълни евродепутатът.

Според него, бъдещият парламент ще излъчи правителство: „Партиите нямат нито кадри, нито пари да правят избори на всеки три месеца. А и няма кой да им ги даде. Виждате, че почти същите кандидати се впускат в новата кампания. Друг въпрос е, че следващият кабинет ще е неизбежно компромисен и може да се окаже безволев и краткотраен, тъй като ще е разочароващ още от самото начало, заченат с компромис.“

Иво Христов бе помолен да коментира темите за широката лява коалиция и въпроса дали БСП не е трябвало първо да проведе оздравителен дебат с цел стабилизиране на партията, преди да потърси други съмишленици. По думите му, краткото време между редовните и предстоящите предсрочни парламентарни избори не е позволило на БСП да проведе този дебат, но необходимостта му е очевидна: „Цялата стойност на коалицията почива на организационните възможности и политическите заявки на БСП. Първанов преди месец адвокатстваше на Борисов и лукавстваше по адрес на президента Радев, което само подронва доверието в коалицията. Разбира се, обединение на левите формации е необходимо и коалицията е стъпка напред. АБВ не е само Първанов, има и ред леви формации, организации, партии, НПО, които все още са извън новата коалиция, вероятно в бъдеще ще се присъединят.“

„Исторически сега левицата е на ход и България ще се отклони от пътя, ако избере глухия коловоз на ГЕРБ или пък някакъв неясен популизъм“, смята евродепутатът.

В интервюто бе засегната и темата за Фармацевтичната стратегия за Европа, която бе обсъдена в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП през изминалата седмица. Като неин член Иво Христов взе участие в дебата, изразявайки тезата си, че е необходима много по-висока степен на съгласуване в лекарствената политика на Съюза.

„Прозрачността при образуването на лекарствените продукти е споделена отговорност на индустрията и регулаторите. Трябва да се въведат ред допълнителни критерии при ценообразуването: например, освен разходите по разработката на лекарствените продукти, да се взема предвид и стойността на терапевтичната им полза съобразно нуждата на пациентите“, смята евродепутатът.

По думите му, трябва да бъде даден приоритет на европейската фармацевтична индустрия в името на лекарствения суверенитет на Съюза: „Това, обаче, не означава да затваряме вратите за лекарствени продукти, които все още не произвеждаме, защото пациентите чакат и те трябва да бъдат внесени от другаде. На второ място, инвестициите в наука и иновации трябва не просто да се увеличат, но и да бъдат прецизирани към области, в които имаме незадоволени медицински нужди – като например, педиатричните ракови заболявания, а също и автоимунните заболявания, които се множат. Но над всичко това стои социалната политика и солидарността на отделните общества в Съюза, защото достъпността до лекарствата е в повечето случаи национално решение“, каза още Христов.

„Фармацевтичната стратегия за Европа би могла да се окаже работещ документ, ако осигури баланс между стимулите за иновации и високата защита на публичния интерес. Ако не успее, може и да задълбочи пролемите“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бацо

    48 14 Отговор
    С шкаф позор пращай го в затвор

    Коментиран от #15

  • 2 АГРОНОМ

    24 32 Отговор
    АРЕ СТИГА АГРОНОМИ В ПОЛИТИКАТА

    Коментиран от #54

  • 3 Gowo

    50 18 Отговор
    Калинките няма с какво да ги замениш.Иска изчекъртване
  • 4 Решетников

    32 56 Отговор
    Кумунист долен нямаш право да произнасяш тази дума ДЕМОКРАЦЯ

    Коментиран от #17

  • 5 Hess

    59 6 Отговор
    Демокрация в Бг.не е имало никога-нито преди1945,нито след1945,нито след1989,тъжно,но факт.

    Коментиран от #9

  • 6 Gowo

    64 18 Отговор
    Такова престъпно управление не е имало и по комунизма.Все пак комунистическата идея се е облягала на принципи.Тези са банда пирати, акостирали на българския преход незнайно от къде

    Коментиран от #16, #20

  • 7 TOTO

    15 17 Отговор
    АМЕРИКАНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ПРАВИЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ, КАКВИ СА ТИЯ БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАЦИИ, КАТО МИНЕ АМЕРИКАНСКИ БОТУШ И ДЕМОКРАЦИЯТА ИДВА
  • 8 Фърчилото на Р

    16 18 Отговор
    Дааа време е пак да "спасяваме демокрацията" и "вятърът на промяната" докато другарите ловят големи шарани в нарочно размътената вода. Някои от нас помнят историята и втори пък не се връзваме на лозунги.
  • 9 комунист

    24 4 Отговор

    До коментар #5 от "Hess":

    А къде по света е имало когато и да било демокрация?

    Коментиран от #12

  • 10 Батка

    13 20 Отговор
    „Иcтoричecки ceгa лeвицaтa e нa хoд и Бългaрия щe ce oтклoни oт пътя, aкo избeрe глухия кoлoвoз нa ГEРБ или пък някaкъв нeяceн пoпулизъм“, cмятa eврoдeпутaтът.

    Баце, не ни будалкай, вие сте по-зле от нeяceн пoпулизъм...
  • 11 Фактъ

    30 13 Отговор
    Опг герб изчезва завинаги от българският политически хоризонт , защото е зачената от криминалният преход . А , той приключва , но оставя ограбена и бедна държава . Сега е ред на реална демокрация и тя започва с присъди на членовете на опг - то .

    Коментиран от #21

  • 12 Hess

    13 6 Отговор

    До коментар #9 от "комунист":

    В древна Гърция-в Атина,в най чист вид...

    Коментиран от #28, #38

  • 13 ГРУ

    16 26 Отговор
    От гърчеви русофилски подлоги мнение не ща!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ТтТ

    14 17 Отговор

    До коментар #1 от "Бацо":

    От болшевик акъл и от магаре политик! Исти К..ц

    Коментиран от #19

  • 16 Здрав разум

    14 10 Отговор

    До коментар #6 от "Gowo":

    Нов трол? Любопитно.

    Коментиран от #27

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бацо

    13 7 Отговор

    До коментар #15 от "ТтТ":

    Тоест от бацо цуци цеца и плевню болшевиките акъл не щеш
  • 20 хаха ха

    11 12 Отговор

    До коментар #6 от "Gowo":

    Комунистическите принципи са мек.ерета на кремъл.
    Червените еничари избиха елита на нацията!
    Включително потриотите-синовете на Райна Княгиня!
  • 21 Здрав разум

    14 21 Отговор

    До коментар #11 от "Фактъ":

    Бойко Рашков е бащата. Не се знае коя е майката на криминалния преход, но на всички ни се е.. а ма ата. Като беше в НСлС почнаха войните на мутрите и знаковите убийства. Колко от тях разкри? Кой уби Васил Илиев, Фатик, Луканов Кюлев, Павлов, Руснака, Телето и тн. Егати професионалиста. Мутренския преход ще приключи със затвор за Баневи, Черепа и акушираната от червените олигархия.

    Коментиран от #25

  • 22 Бойко БеКаПето

    9 3 Отговор

    До коментар #18 от "Дебил":

    Не обиждай на комуняга!
  • 23 Бай Стою касапина

    19 8 Отговор
    То хубаво мутрите да са вън, ама любовница с две заплати и квартира за без пари. Е това идва малко в повече.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Болен си разум

    20 5 Отговор

    До коментар #21 от "Здрав разум":

    Питай бухалкаджията застраховател комуниста СИК-Борисов.

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ххххх

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Здрав разум":

    Не бе,това е "Русенец"

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Здрав разум

    2 7 Отговор

    До коментар #27 от "Ххххх":

    Благодаря
  • 30 Здрав разум

    6 6 Отговор

    До коментар #25 от "Болен си разум":

    Не знам от кое поколение си, но виждал ли си истински рекетьор? А с биографиите на днешните,, демократи,, наясно ли си?
  • 31 Здрав разум

    3 6 Отговор

    До коментар #26 от "Няма управия":

    Колко пъти? На бройка ли ти плащат? Какво е мястото на Паметника в сегашната политическа ситуация? Между другото:когато Бакърджиев гърмя мавзолея пак не го събори ха. А?
  • 32 жжжжжж

    5 7 Отговор
    я ,тоя не е комунист ,а от БЗНС. този аграр-комунист.
  • 33 мдда

    8 8 Отговор
    Крадевата ''демокрация'' как я виждаш, професоре??
  • 34 Шамара

    12 19 Отговор
    Абе боклук ГЕРБ е най голямата политическа сила и ще стане още по голяма! Вие за няма два месеца съсипахте държавата бе боклуциииии изпразнихте хазната ве! Освен да се занивавате с прюене по ГЕРБ какво друго правите нищо , защото вие само това можете!!!

    Коментиран от #37, #40

  • 35 Протестиращ

    9 11 Отговор
    Това червено го.ведо, не се ли осеща, че е бивш човек.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Къш бе

    14 4 Отговор

    До коментар #34 от "Шамара":

    гербоид крадлив. Свърши времето, когато можеше да крадеш и да "усвояваш" еврофондове, спуснати за теб от твоя идол - Тиквата. Сега отивате в затвора всички крадливи и мръсни героиди.

    Коментиран от #49

  • 38 ГруЮ

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Hess":

    Демокрация е имало в древна Гърция, но само за избраните.А иначе - обикновен фашизъм т.е. робство.
  • 39 цървулан

    7 13 Отговор
    Горкия социалист,неговата партия не може да се дореди до власт,и сега бълва ли бълва срещу ГЕРБ.Не можело да се говори???Какви ги приказваш бе?Ти досега да не би да си бил в многогодишна кома?Не виждаш ли какви ги върши вашият комунистически нафталин Рашков?

    Коментиран от #41

  • 40 Незнаехме

    9 1 Отговор

    До коментар #34 от "Шамара":

    че кражбите, рекета, липсващите милиарди, вътрешен дълг за 2 поколения и т.н. е за хвалене, а не за плюене! Странен идеал и морал!

    Коментиран от #56

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Здрав разум

    0 4 Отговор

    До коментар #36 от "Абе неграмотник":

    Пп В хронологичен план Перикъл и Демостен нямат допирни точки.

    Коментиран от #45

  • 44 Здрав разум

    4 3 Отговор

    До коментар #36 от "Абе неграмотник":

    Само за сведение :имате ли някакво професионално отношение към историята или разчитате на обща култура?
  • 45 Тук си прав

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Здрав разум":

    Демостен живее един век по-късно. Обърках го с Алкивиад.
  • 46 Чочо

    8 7 Отговор
    Изтребена е 1944-45 година от болшевики терористи
  • 47 Този е

    9 7 Отговор
    Много противен тип.
  • 48 КОМУНОИДИ

    6 8 Отговор
    ЕЙ КОМУНЕТА ,ДОКОГА С ТЕЗИ ЧИПОВЕ В МОЗЪЦИТЕ ВИ БЕ???????АМИ АКО МОЖЕХА ХОРАТА ДА ВИ ПОВЯРВАТ НА ИЗКРИВЕНИТЕ ВИ СЪЗНАНИЕ,И НА ТОВА КОЕТО БРАЩОЛЕВИШ И СЕГА,НЯМАШЕ ДА СТЕ ТРЕТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА...ДАВАТЕ ЛИ СИ СМЕТКА, ЧЕ СТЕ УМОМОМРАЧЕНИ И НЕ ВИЖДАТЕ РЕАЛНОСТА, А БЛУЖДАЕТЕ В ВАШЕТО СИ КОМУНОИДНО НЕБИТИЕ.. ВАС ПРОСТО ВИ НЯМА В ТОЗИ СВЯТ...С ЦВЕТОВЕТЕ НЕЩО СЕ РАЗМИНАВАТЕ ,НА ЧЕРНОТО ВИКАТЕ БЯЛО И ОБРАТНО...НЕ СТАВАЕ ..ПАК ЩЕ СТЕ АУТ.
  • 49 Шамара

    3 6 Отговор

    До коментар #37 от "Къш бе":

    Абе кой крал, кой не е друг въпрос! Важното е да ти е пълен хладилника и резервоара ! При ГЕРБ България до сега е била най добре! ФАКТ!
  • 50 666

    3 8 Отговор
    Хората не са забравили 50 г. комунизъм и БКП. Те съсипаха и фалираха България. Всички престъпници олигарси са от БКП и ДС това го знаят и децата. Когато Гешев започна да ги вкарва по затворите започна преврата на Радев и хунтата около него. Комунизма няма да се върне повече. Няма да ни изплашат репресиите на хунтата.

    Коментиран от #57

  • 51 Петров

    4 0 Отговор
    Във всяка нормална държава този представител на криминалния контингент щеше отдавна да е пратен задълго в панделата. Но на територията мафията го направи шеф в МВР, а после бай Ганьо го направи кмет на София и министър председател.
  • 52 Питай

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Дебил":

    Добре де а пожарникара -. Кой ? Сигурно ТИ !!!
  • 53 марш

    2 4 Отговор
    в сибир шпионин
  • 54 група зевзеци

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "АГРОНОМ":

    Прав си. Пожарникари си трябват. Хи-хи-хи...
  • 55 67889

    1 3 Отговор
    Тоя ли иво христов от агентурата на радев, скрит от бсп като евродепутат да не го разследват се изхвърля
  • 56 Дебилчев

    1 2 Отговор

    До коментар #40 от "Незнаехме":

    Тия кражби, рекет и дълг са през мандатите на бсп, тогава се живееше най-зле, няма да лъжете, комунист

    Коментиран от #59

  • 57 Анджело

    5 0 Отговор

    До коментар #50 от "666":

    Хахаха. Та кой е вкарал Гешев в затвора? Една подробност от мен за птичият ти мозък. Гешев не може да вкара никой в зятвора. Вкарва го съда.
  • 58 Единствено

    0 2 Отговор
    Произхода, от Егейско , на баща му е плюс за авторът. Дирнационният му труд, е без стойност. Другарят Иво Христов е израстнал в кариерата, в ерата Борисов ! Как?
  • 59 Ти да видиш

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Дебилчев":

    Ние къде сме били последните 12 години? Или типично като онуй подлото от банкя, което ти подхвърля два бонбона за гьонсуратлък, лъжи и измами! Вместо да си учете уроците, сте седнали, с лъжи да ми се занимавате на онуй подлото! Като сте го решили да го потапяте с детската си простотия, давай! Всички имаме нужда да покажете подлостта на този нещастник и простотията му!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове