Last news in Fakti

29 Май, 2021 23:41 3 961 23

Пеканов: Неравенството у нас е голямо

  • атанас пеканов-
  • управление-
  • бизнес-
  • потребление

Наука, образование и иновации - това е дългосрочният двигател на едно общество, смята заместник-министър председателят по управление на европейските средства

Пеканов: Неравенството у нас е голямо - 1
Снимка: Фейсбук

"Не трябва да вярваме, че ще забогатеем чрез износ. Реалният двигател на икономиката е потреблението. Засилването на потреблението може да бъде голям бонус за икономиката".

Това заяви пред Дарик радио заместник-министър председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Според него заплатите на хората по административни постове трябвало да бъдат високи, но неравенството в България е голямо и не е добре този проблем да се задълбочава. Трябва обаче в България да има елит, категоричен бе Пеканов.

Според него повече млади хора трябва да се включат в политиката. „Аз винаги съм се опитвал да се изразявам позицията си, младите хора трябва да бъдат стимулирани да имат мнение и да изразяват позицията си“, добави зам.-министърът.

„Няма богата държава в света, която разчита основно на туризма“, отбеляза Атанас Пеканов. По думите му в България има богат природен ресурс, който трябва да бъде използван, но трябва да се опитаме да развиваме и други сфери.

„Наука, образование и иновации - това е дългосрочният двигател на едно общество. Вторият фокус е икономиката, а третият – енергетиката“, смята заместник-министър председателят по управление на европейските средства.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    17 14 Отговор
    Какво има тоя каунь пред вид като говори за "елит"?
    Същите калинки с по петнадесет заплати и бонуси през ден!
    НЕ БЛАГОДАРЯ!
  • 2 Gowo

    25 7 Отговор
    Ха...големо откритие.Разликата я видяхме по снимките от шкафчето.ГЕРБ бяха дошли с лозунгите....,,ни ще ставаме все по богати, а вие все по бедни" .Е изпълниха си обещанието....както дума Десито Атанасова
  • 3 русенец

    22 19 Отговор
    " Не трябва да вярваме, че ще забогатеем чрез износ. Реалният двигател на икономиката е потреблението."
    ...
    Тоя капацитет откъде го изкопахте? Ако произвеждаме само каквото можем да потребим, то отиваме в каменната ера. Друг е въпроса, че почти нищо не произвеждаме. Май калинките на Радев са от класата на калинките на Тиквата.
    ...
    Как ще забогадее икономиката, бе тикво, когато народът е беден и нямаш платежоспособно търсене на нищо! Тоя за пионерски ръководители ли е учил?
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 7 Отговор
    Вътрешното потребление е един от основните икономически рестарти за една икономика...Та казвам аз:Високи заплати=голямо потребление(щото имаш кинти)=по голямо производство=по ниски цени(високото производство занижава це ната на крайния продукт).

    Коментиран от #6

  • 5 Gowo

    28 4 Отговор
    Когато комунистите дойдоха на власт, разправаше дядо ми, най некадърните, най хитрите и неспособните станаха администратори и началници.Да се хранят от народният труд.Това бяха и ГЕРБаджии през прехода.Нароиха се ведомствата с калинки, агенции ,инспекторати.Всичко това стана един Калининград.Един кошер калинки.Лапат от меда .Ама взе да свършва.

    Коментиран от #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Харвард

    19 15 Отговор
    Даааа .... Според този "капацитет" Япония и Китай забогатяха от "потребление". Абсолютна смешка!

    Коментиран от #9

  • 8 Стойчо Караилиев

    14 14 Отговор
    Драги и скъпи съграждани, какъв е този все още с жълто покрай устата, че и дава акъл?! Как може младеж, който дори не е работил реално някъде нормална работа, да бъде заместник-министър председател и официално да ни казва, че трябва да сме потребители. Това да бъдем потребители би ни управило икономиката. Този младеж някъде работил ли е и да взема заплата като 80% от хората в тази държава? От къде го спуснахте този?! Такива смешници ли ще вземат решения, ще управляват България и ще ни водят към по-добро бъдеще?
    Този е някое мамино синче, което много здраво го лансират в момента.
  • 9 русенец

    20 9 Отговор

    До коментар #7 от "Харвард":

    ТОВА е нивото на съвременното ни образование. Човекът смята, че ако местиш пари от единият джоб в другия , че ще станеш богат. Жална ни майка с такива капацитети, никаква разлика с гербаджийските.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 От мен да мине, ама само днес

    14 6 Отговор
    Тази безподобна глупост за износа ще се направя, че не я прочетох.
  • 12 I C Phone

    22 9 Отговор
    На този само да му препомня, че формулата за изчисление на БВП е дълга, но накрая свършва с +разликата между износа и вноса. Учи се в първи курс
  • 13 Пенсионера

    9 3 Отговор
    отдавна го слушаме това, ама си остава само на приказки !!!
  • 14 123

    7 6 Отговор
    Този господин трабва да поучи още малко икономика, първо да се научи на иконометрия и как да я прилага и след това как се създава потебителско търсене,като направи анализите и изчисленията тогава да говори,колкото повече се изнася толкова по добре.
  • 15 123

    1 7 Отговор
    И богат природен ресурс в България няма,модела на комунистическия туризм в Бъллгария трябва да се смени, за да се направи устойчив и постоянен.
  • 16 безпартиен

    9 4 Отговор
    Вече не мирише,а направо вони на комунизъм!Това не е от няколко дни!Това е от т.нар."демокрация"!Такива икономисти наредени на държавна хранилка с лопата да ги ринеш!Какво потребление го е захванало този,когато няма нищо с което България да е конкурентна на международните пазари!Това което се изнася и от което влизат "свежи" пари е единствено производството на зърно и работата на ишлеме!Всичко останало е заеми и помощите от работещи българи зад граница!!!!А това за "комунизЪма" е видно от всички поне малко мислещи.Как непрекъснато АДМИНИСТРАТИВНО се повишават заплатите с постановления на МС,без да има и най малка логика за това?!Това повишаване касае единствено тези получаващи заплати от държавен или общински бюджети!Всички останали в частния сектор трябва да я заработят,да заработят осигуровките,издръжката на фирмите,заплатите и осигуровките на всички от бюджетния сектор!!!!Тези от бюджетния сектор са "само" около 750 хиляди!!!При 2.3 млн.пенсионери,650 хил.малолетни и непълнолетни,1 млн без образование и трудови навици ц.игани,то колко останаха да плащат за всички?Ами "работещите" пенсионери в бюджета?Такива само в МВР са около 5000 души с по 2500-3000 лв.месечно?Няма държава в ЕС,САЩ и дори Русия която да си позволи подобно разхищение-пенсиониран от бюджета да остава на работа със заплата + пенсия пак там!Колко такива има които източват и бюджета и пенсионната система??За това фалираха и ще продължават да фалират малките фирми,а по-младите-през термина
  • 17 Кокондрел

    2 0 Отговор
    Демек във всеки град Кауфланд да има...
  • 18 Гост

    7 1 Отговор
    Добро утро како Пенке. Тоя откри топлата вода.
  • 19 Българин

    8 1 Отговор
    Аман от калинки.
  • 20 stan4o

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Gowo":

    Те затова олигарсите се хванаха за гушите. Няма по-лошо от това да те управляват прости хора. В общество при което те са болшинство шанса за успех е минимален. Елитът много бързо забрави как миришат гумените цървули назначавайки же за олигарси.
  • 21 123

    2 2 Отговор
    Какво точно и кога е учил в Харвард,този човек не в листа на завършилите и получили диплома от Харвард?
  • 22 Такава

    4 2 Отговор
    Глупост може да изръси само червен възпитаник. Вътрешното потребление щяло да съживи икономиката. Силно му препоръчвам на този индивид да провери , колко плодове и зеленчуци произвежда една Испания, а каква част от тях остават за вътрешно потребление. Също и колко автомобили и части за тях , колко месо , дрехи и т.н. Само за инфо да му кажа че Теси Шумен за месец произвежда повече бойлери, отколкото в цяла България не се купуват за година. Почти всички се изнасят по цял свят. Според теорията на тоя трябва да си сменяме бойлера у дома всяка седмица може би.....За да расте потреблението
  • 23 ТЪП

    4 0 Отговор
    АБЕ МОМЧЕ ЕНЕРГЕТИКАТА И ТУРИЗМА СА ЧАСТ ОТ ИКОНОМИКАТА А АКО НЯМА ИЗНОС НЯМА ВНОС /ТИ ЛУД ЛИ СИ ИЛИ САМО ТЪП/
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове