Last news in Fakti

15 Юни, 2021 14:15 2 656 34

Министърът на финансите: Заварихме системно несъбиране на данъци в НАП

  • асен василев-
  • служебен кабинет-
  • отчет

Мерките бяха бюджетирани до края на март, бяха удължени с вземания от най-различни пера до края на месец май и реално нямаше в бюджета оставено финансиране, за да може те да продължат, обясни на отчета на служебното правителство Асен Василев

Министърът на финансите: Заварихме системно несъбиране на данъци в НАП - 1
Снимка: БГНЕС

Това, което ние заварихме още на първия ден и то не беше изненада за никой от колегите във финансовия сектор или за българските граждани, е, че мерките бяха бюджетирани до края на март, бяха удължени с вземания от най-различни пера до края на месец май и реално нямаше в бюджета оставено финансиране, за да може те да продължат. Това заяви министърът на финансите Асен Василев на съвместен брифинг с премиера и министри за отчет на дейността на правителството от встъпването му в длъжност.

"Актуализация на бюджета не беше направена. Нашата първа задача беше да изработим План сметка за изборите, за която имахме един работен ден, освен това да осигурим ритмичната работа на правителството, така че да няма сътресения. Това се случи. Част от мерките продължиха във формата, в който бяха. Част от мерките след разговори с работодатели и синдиката успяхме да преформатираме, успяхме да осигурим извънбюджетен ресурс в порядъка от 2,5 млрд., с което да надградим съществуващите мерки и да направим наистина една програма за възстановяване на бизнеса, като запазим мерките насочени към най-уязвимата част от населението", каза министърът.

Другото нещо, което са заварили е било липсата на контрол при възложенията и изпълнения на договори и поръчки. Тези пари бяха харчени безконтролно, каза той.

"Видяхме системно несъбиране на данъци в НАП, в последните 30 дни виждаме повишена събираемост. Благодарение на това и предприетите конкретни мерки вече виждаме една изпреварваща събираемост и очакваме да съберем доста повече в бюджета, отколкото е заложено предварително" категоричен е министърът.

Наваксани са и изоставянията в Агенция "Митници". Василев даде пример с Терминал Росенец, където е имало само 7 митничари на щат, които правят 24-часови смени. Вече е увеличен щатът на Агенция "Митници", има и екипи на "Гранична полиция". В момента има комбинирани екипи, които установяват ефективен контрол на това пристанище, което е най-голямото пристанище за внос на нефтени продукти.

Проверките са установили и касови апарати от 2018 г., които не са подавали информация към НАП.

Министерство на финансите е предприело също затегнат контрол върху т.нар. "инхаус поръчки".

"Наблюдава се, че през последните 4 години вместо да се използва Законът за обществените поръчки и да се спазват правилата по възлагане, горе-долу половината държавен ресурс е минал през инхаус поръчки. Това са непрозрачни поръчки, директно фирмите се договорят с частни подизпълнители, не минават през Закона за обществените поръчки, тръжни процедури и обжалвания. Използва се вратичка в закона за спешни и неотложни случаи, което се е превърнало в порочна практика. Там сме предприели вече мерки с Агенцията за обществени поръчки всички тези инхаус процедури да бъдат публикувани. С Министерство на правосъдието работим по решение на Министерски съвет, което силно да ограничи тази практика.

Вкарали сме АДФИ в големите възложители на обществени поръчки, които използват т.нар. огледални договори, където държавната структура дава на свое подразделение договор за изпълнение и подразделението го възлага на частни изпълнители. Това е направено с цел да се заобикаля закона за обществените поръчки", каза Василев.

Той уточни, че е прокарано решение на Министерския съвет, което да установи голям теч за купуването на дърва за отопление - където "около 300 лв. на тон са текли в нечии джобове".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 5 Отговор
    А моя касов апарат е свързан с НАП и няма накъде да мърдам.

    Коментиран от #4, #7, #9

  • 2 После Софиянец

    7 16 Отговор
    Тоа къв е коколат.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Трезво мислещ българин

    14 21 Отговор
    Лъсна ДОГОВОРЪТ, с който Спецов е прехвърлил фирмата си на кримигерой с 4 присъди
  • 6 Факти

    7 17 Отговор
    Да бе за тава всяка година имишу рекордно събрани данъци!!!

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Достоен

    15 8 Отговор
    суж. кабинет, РЕСПЕКТ.

    Коментиран от #10

  • 9 лате макиато

    9 16 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Кажи нещо за мутрата Спецов!?

    Коментиран от #34

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Блажени

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Факти":

    Са верващите като теб, наивник!
  • 12 ГОСТ

    18 2 Отговор
    ПЪРВО НАКАРАЙТЕ ЛУКОЙЛ ДА СИ ПЛАЩА ДАНЪЦИТЕ,ОГНЯН ДОНЕВ И Т.Н........И ТОГАВА ТЪРСЕТЕ ХОРАТА.ПЪК И ВСЕКИ ОТ НАС ПЛАЩА ВСЕКИ ДЕН НА ДЪРЖАВАТА ДДС ПРЕЗ ХРАНИ,ЛЕКАРСТВА,ГОРИВО И Т.Н.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Диверсант

    9 8 Отговор
    Сега ще каже , че не е спазван закона за обществени поръчки. Като примери ще даде началото на пандемията и купуването на маски и дезинфектант . Никой няма да отбележи, че тия работи се търсеха за сега веднага. Щом има данни за нарушена процедура, да заведе дело и да го спечели. Обърнаха всичко на говорилня, без факти, без конкретни действия. Хората искаме резултат веднага. Приказките на пазара.

    Коментиран от #20

  • 16 Основният

    9 0 Отговор
    проблем е в разходната част ! Прахосват се стотици милиони и милиарди събирани стотинка по стотинка чрез ДДС и акциз от работещите за хляба си граждани.
  • 17 Пич

    6 8 Отговор
    И като го установихте , какво направихте ...??? Назначихте един от най-големите измамници за шеф...!!!??? По вашето комунистическо време бяха въведени измамите с кухите фирми на подставени лица ... Години наред не ги закачахте , защото ви се отчитаха , а и децата знаеха какво правите. Но такава наглост , да назначите един от измамниците за началник , не смятах че и БСП са толкова прости да направят...!!!??? А може и да не са толкова прости... ако резидента е наредил...!!!! Само той е на нивото , да си мисли че държавата е казарма , а народа се състои от редници и старшини...
  • 18 Браво

    6 1 Отговор
    Така се прави, но трябват и наказания- например окачване на ченгел докато го изкълват гаргите! После да видим кой ше краде!?

    Коментиран от #32

  • 19 mi6osp

    3 1 Отговор
    Не само пълните чекмеджета освобождават от данъци. Вила в Барселона прави същото, някой вече спомена Лукоил
  • 20 При

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Диверсант":

    Гешо ли бе ;)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 хубава си ни е държавичката

    5 0 Отговор
    Мъничка, спретната ... Където и да разровиш, смърди та се не трае.
  • 23 Българка

    9 7 Отговор
    Служебното правителство за 1 месец свърши в полза на обществото повече работа отколкото бойковите правителства за 10 години. Те бяха заети с кражби, рекет, лобиски закони ,насочени към собственото им обогатяване и това на присъдружниците и роднините им

    Коментиран от #26, #31

  • 24 хаха

    6 3 Отговор
    НАП всяка година поставя рекорди за събираемост. Но щом финансовия "експерт" Асен Василев фалирал фирма с 9 мил паунда задължения не е съгласен сигурно е прав ;)

    Коментиран от #27

  • 25 Там

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "лате макиато":

    Яде ли черни кочани?
  • 26 перничанин

    4 7 Отговор

    До коментар #23 от "Българка":

    Дай пример, за нещо свършено от тая паплач (служебното правителство). Например, министъра на финансите разкри голяма кражба. Виновните са еди кои си , дадени са на прокуратурата. Точка. Дай пример! Само тролиш, че и си с раздвоение на личността. Дай пример! Аз ще ти дам, 0 нула, нищо не са направили, само говорят.
  • 27 После Софиянец

    5 4 Отговор

    До коментар #24 от "хаха":

    Тоя ококорения и финансов експерт ли се води????Аз мислех, че е известен с маската си на вампир и нищо повече, а той експерт.
  • 28 БиБи Кинг

    2 2 Отговор
    У "Семейцтво Адамз" сме го оредили тоа каликанзер след еданайсти деа! Мостафето лично се ангажира да го презентира у Холивоод!
  • 29 Смърфиета

    3 2 Отговор
    Понеже живея в полицейски блок, законът ми забранява да кажа къде, но вие трябва да ми вярвате, независимо, че баща ми е военен, но това е друга тема, мога да се изкажа относно изказванията на вътрешния министър и личността му, но ако го направя, ще наруша Конституцията, която и без това бе брутално изнасилена преди една година, но от човешка гледна точка моралът ми пречи да ви кажа как, защото ще излезне, че не го притежавам..
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Спецоф

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Българка":

    Кога ще върне милионите.???
  • 32 Хихата

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Браво":

    Предлагам много по-жестоко наказание - заточение в село от северозапада с голяма циганска популация, отпускат им се по 300 лв/месец и кой колкото изкара!
  • 33 Юпи скакалците

    1 0 Отговор
    Сегашните кирилпетковци, асенвасилевци и атанаспекановци доста напомнят за подобната им каста на крaдците c бeли якички oщe oт прaвитeлcтвoтo нa Кoбургoтa – разните милeнвeлчeвци, никoлaйвacилeвци, плaмeнпeтрoвци и т.н., кoитo зaeднo c кoбургoтcкaтa лиcицa и те с ослепителни харвардски усмивки изпотaрaшихa дe щo мoжaхa в държaвaтa, пa ceтнe ce oттeглихa нa тъмнo в бърлoгитe cи за дa хрaнocмилaт нeoбeзпoкoявaни от никого...
  • 34 хтппх

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "лате макиато":

    Мутрата беше в джипката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове