Last news in Fakti

16 Юни, 2021 16:29 1 945 11

Станислав Младенов: Защо експертите в Министерството на икономиката заменят грантовете със заеми?

  • станислав младенов-
  • бсп

Подобно действие ще вкара българските малки и средни предприятия в дългова спирала, която ще доведе до отложени фалити, предупреди кандидатът за народен представител от "БСП за България"

Станислав Младенов: Защо експертите в Министерството на икономиката заменят грантовете със заеми? - 1

Изключително обезпокоителен е новият подход на Министерство на икономиката за трансфериране на средства от грантови процедури за ликвидност към заемни. Това каза кандидатът за народен представител от "БСП за България" Станислав Младенов, който е с преференция 103 в 25 МИР в София. Той е и експерт в Икономическия съвет на Софийската организация на социалистите.

Според него, подобно действие не само че няма да помогне на българските малки и средни предприятия, а ще ги вкара в дългова спирала, която ще доведе до отложени фалити.

"Типичен пример за това е трансформирането на остатъчния ресурс от 133 милиона от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", който беше предвиден за подпомагане чрез грантове за малките предприятия с оборот над милион лева. Към днешна дата, спрямо документите, които са подадени към Комитета за наблюдение, има само 48 милиона лева, които са допълващ финансов ресурс за българските малки предприятия с оборот над 500 000 лева. Останалите средства в размер на над 140 милиона лева ще бъдат трансформирани в заемен ресурс. Въпросът тук е какво налага този подход? И още един въпрос - Министерство на икономиката наистина ли смята, че този подход е правилен?", посочи Младенов.

Според него, БСП няма как да приеме равнодушно подобно действие, което ощетява малкия бизнес. "Категорично смятаме, че държавата трябва да бъде майка, а не мащеха на българските икономически субекти, на данъкоплатците и на всеки малък бизнес в страната", добави Младенов.

Кандидатът за народен представител предупреди, че подобни действия биха довели до увеличаване на задлъжнялостта на икономическите субекти. "Резултатът от това ще бъдат едни отложени фалити, а най-много ще пострадат туристическият сектор, хотелиерството и ресторантьорството, които бяха най-силно засегнати от пандемията в последната година. Освен това, упорито се говори, че голяма част от предвидения фонд за технологична модернизация в Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде трансформиран от предвидените и заложени предварително грантове в заемни инструменти. Това би довело до същите резултати, за които вече говорих", коментира експертът.

Според Станислав Младенов, всичко изброено дотук, води след себе си логични въпроси. "Докато министърът на икономиката прави проверки в Държавната консолидационна компания, за които има пълната ни подкрепа, дали в задния двор на собствената му къща не се извършват действия, продиктувани от по-различна мотивация. Точно такава мотивация, срещу каквито той води битка в момента", пита кандидатът за народен представител от "БСП за България".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    8 7 Отговор
    Щото има комисионка бре умник!
  • 2 Последния Софиянец

    11 5 Отговор
    Бизнеса вече работи и не идват грантове от ЕС.
  • 3 защото

    6 10 Отговор
    Грантовете са парична субсидия за подпомагане или реализация на определен проект. Ти откъде знаеш какво се случва в малките и средни предприятия, че даваш акъл. Пази Боже едно такова да е министър на икономиката. Ето живият пример, че БСП започват с оплювките срещу служебния кабинет. Гонете тогава първото място. Ще го догоните, ама в някой друг живот.
  • 4 Харвардчо

    14 4 Отговор
    Защо ли ? Защото Кирчо–Факирчо дори не е присъствал на едномесечния икономически курс във Харвард, за който е грабнал само тапията да ни я представя като уж редовно завършена харвардска магистратура по икономика 😂
  • 5 ТРЕНД

    5 2 Отговор
    Трябва никой бизнес да не се подпомага освен хранителният и енергетиката, строителният-малък. Субсидията е най .-голямата глупост. И по-големи субсидии да има резултатът само ще се влоши. ТЪРГОВИЯ НЯМА!! Когато нямаш пласмент и потребители, субсидията е нищо. Както няма такова нещо като ПРОДУКТ С ВИСОКА добавена стойност. Висока добавена стойност е на декар или на зает. ИДЕАЛНАТА И РЕАЛИСТИЧНА СЕГА, ПРОГРАМА, ЗА БЪЛГАРИЯ: Кредит 200 хиляди за ферма за всеки мераклия, 50 000 за всеки безработен или бездомен за да влезе в комуна - кибуц, ЗА КИБУЦЪТ. Пълно саниране на всеки град и село. Увеличение на минималната заплата и пенсия с 20% годишно, до стигане на 60% от доходите в Германия, след което минималната заплата да е 40% от БВП на зает. 15% от БВП да се отделя за пенсии. Всички постъпления в НОИ от осигуровка пенсия, да се изплаща до стотинка на бъдещият пенсионер когато се пенсионира, или на наследниците му. Ако доходът на навършил 60 години без доходи от заплата или инвестиция, или пенсия от НОИ от осигуровките, е под минималната заплата, му се дава до 50% от минималната заплата, като полу-пенсия. Тази полу-пенсия става до 60% след навършени 65 години. След 70 годишна възраст, всеки да взима минимум 60% от размерът на минималната заплата, ако дори има доход до 150% от размерът на минималната заплата от инвестиция или заплата, или пенсия от НОИ от внесените осигуровки. ДДС да е 30%, 25% за държавата, 5% за общината. Плоският данък да е 5%, 3% за държавата
  • 6 ТРЕНД

    1 4 Отговор
    ИДЕАЛНАТА И РЕАЛИСТИЧНА СЕГА, ПРОГРАМА, ЗА БЪЛГАРИЯ: Кредит 200 хиляди за ферма за всеки мераклия, 50 000 за всеки безработен или бездомен за да влезе в комуна - кибуц, ЗА КИБУЦЪТ. Пълно саниране на всеки град и село. Увеличение на минималната заплата и пенсия с 20% годишно, до стигане на 60% от доходите в Германия, след което минималната заплата да е 40% от БВП на зает. 15% от БВП да се отделя за пенсии. Всички постъпления в НОИ от осигуровка пенсия, да се изплаща до стотинка на бъдещият пенсионер когато се пенсионира, или на наследниците му. Ако доходът на навършил 60 години без доходи от заплата или инвестиция, или пенсия от НОИ от осигуровките, е под минималната заплата, му се дава до 50% от минималната заплата, като полу-пенсия. Тази полу-пенсия става до 60% след навършени 65 години. След 70 годишна възраст, всеки да взима минимум 60% от размерът на минималната заплата, ако дори има доход до 150% от размерът на минималната заплата от инвестиция или заплата, или пенсия от НОИ от внесените осигуровки. ДДС да е 30%, 25% за държавата, 5% за общината. Плоският данък да е 5%, 3% за държавата и 2% за общината. Акцизите за горива, цигари, и алкохол, 50% да влизат в общинската безплатна болница извън здравната каса. И 50% от акцизите да отиват за спорт и лагери, екскурзии за децата - учениците. .. В агросекторът - 63 долара добавена стойност от декар средно, има България, а Китай 850 долара. 13,5 пъти, разлика. Но добавена стойност на зает в агросекторът в К
  • 7 ТРЕНД

    2 1 Отговор
    Трябвa никoй бизнec дa нe ce пoдпoмaгa ocвeн хрaнитeлният и eнeргeтикaтa, cтрoитeлният-мaлък. Cубcидиятa e нaй .-гoлямaтa глупocт. И пo-гoлeми cубcидии дa имa рeзултaтът caмo щe ce влoши. ТЪРГOВИЯ НЯМA!! Кoгaтo нямaш плacмeнт и пoтрeбитeли, cубcидиятa e нищo. Кaктo нямa тaкoвa нeщo кaтo ПРOДУКТ C ВИCOКA дoбaвeнa cтoйнocт. Висока добавена стойност е на декар или на зает. В агросекторът - 63 долара добавена стойност от декар средно, има България, а Китай 850 долара. 13,5 пъти, разлика. Но добавена стойност на зает в агросекторът в Китай е 3830 долара, а България 10 270 долара, Полша 5 880 долара. От по-малко обработваема земя от САЩ, Китай прави 1000 милиарда добавена стойност, а САЩ с 25% повече земя правят 177 милиарда долара, от агро секторът.
  • 8 гост

    7 2 Отговор
    Много странно,БСП е против действията на правителството създадено от президента издигнат от БСП и доминирано от техни кадри и специалисти.Много йезуитско е така когато правят нещата така,както предишното управление,което остро критикуваха,но видимо не може да стане по друг начин,те нямат нищо общо и дори са против.Може би дори ще кажат,че нямат нищо общо с това правителство и са партия на протеста.
  • 9 иванчо

    8 1 Отговор
    Славчо, моето момче, отговорът е толкова очеИЗваден, че .. няма накъде повече - ЗА ДА КРАДАТ НА ВОЛЯ! ЗА ДА СВАЛЯТ КОЖА СЛЕД КОЖА НА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД!
  • 10 Jelezo

    3 0 Отговор
    Те тези подаръци все едни и същи ги полчават. Какъв е този бизнес, на който приходите му са от грантове само? 30 години съм на пънгара, 1 стотинка никой не ми е дал. Хайде да работим и да изкарваме парите си с бизнес!
  • 11 123

    2 0 Отговор
    Е нали досега Борисов бил хвърлял пари от въртолета, и децата ви били задлъжняли за 10 поколения напред. Като спират паричните подаръци на тези които реално не плащат данаци и осигуровки, и минимални заплати на работниците си в България, това не ви харесва.Безплатен обяд няма,някой ще ги плати тези безплатни подаръци, и това са почтените работещи хора и почтени бизнеси.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове