Last news in Fakti

16 Юни, 2021 22:10 1 903 55

Външно: Позицията ни за евроинтеграцията на РСМ остава непроменена

  • мвнр-
  • рсм-
  • евроинтеграция

Утре македонският премиер Зоран Заев идва на посещение у нас

Външно: Позицията ни за евроинтеграцията на РСМ остава непроменена - 1
Снимка: БГНЕС

Позицията на България за за евроинтеграцията на Северна Македония остава непроменена, съобщават от Министерството на външните работи. Министерският съвет одобри позицията на България за участие в заседанието на Съвета „Общи въпроси”, което ще се проведе на 22 юни 2021 г. в Люксембург.

В частта за политиката на разширяване на ЕС и европейската перспектива на Република Северна Македония в приетата от правителството позиция се посочва, че България се придържа към Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. и Рамковата позиция относно европейската перспектива на Република Северна Македония, приета от Министерския съвет на 9 октомври 2019 г.

"Преговорната рамка за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС следва да съдържа необходимите гаранции по отношение на изпълнението на Договора от 2017 г, каквито към момента не са налице. Не са изпълнени и изискванията за провеждане на МПК.

Заедно с това, България остава отворена за диалог и предприема стъпки за укрепване на доверието и завръщане към прагматичен и конструктивен диалог", пишат от МВнР.

Съветът ще разгледа актуалното състояние на изпълнението на Инструмента „Следващо поколение ЕС”, както и Препоръката на Съвета за икономическата политика на страните от еврозоната. Председателството на Съвета на ЕС ще запознае министрите с последните развития, свързани с Конференцията за бъдещето на Европа в контекста на предстоящото на 19 юни 2021 г. първо пленарно заседание.

Междувременно стана ясно, че утре министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев ще дойде на посещение у нас и ще се срещне с президента Румен Радев и премиера Стефан Янев.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перко

    33 1 Отговор
    Дано да е така ,щото иначе.....на кестените.
  • 2 Заев

    33 0 Отговор
    Поне да не арчи пари да идва до софия
  • 3 Ако отстъпите на тия селяндури

    34 1 Отговор
    И пренебрегнате България,аз се отричам от вас всичките до един.Вие сте пълни шушумиги и безгръбначни същества,ако извършите такова предателство.
  • 4 Стойтагледай

    40 2 Отговор
    Ако Радев пусне Македония за преговори с ЕС ще загуби изборите! Подценявате народът! Българите не се интересуват от американските интереси. Който политик пусне Македония в ЕС при техните условия – губи!

    Коментиран от #55

  • 5 Веко

    24 5 Отговор
    Само мога да похваля Македония и Сърбия. Знаят как да си изиграят картите.

    Построихме на Сърбите и газопровод без пари.

    Да е честито на печелившите!

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Шопето

    19 0 Отговор
    А дано, да не е само партенка...че са много върбите покрай Искъро...
  • 8 Цел живот само се подмазвате

    14 1 Отговор
    На тоя и на оня.Как па не се намери един да си тежи на мястото.Политици били,дипломати, за нищо не ставате,едни папагали сте и това е.Можете само да си пълните дисагите,а лато трябва да се свърши нещо солидно сте пълна нула,иначе за крадене първи.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Стив

    7 4 Отговор
    И тия отрепки, които ще се од у пят на Македония, без да ги е срам и за миг, ще оправдаят националното предателство по най- гадния начин – че изчегъртали ГЕРБ, и най- ужасното е, че ид.отите от сектата на Льотчика ще ги хвалят, че са предали държавата ни.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ходи

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Веко":

    Им завърти една по случая
  • 13 Никога тоя мръсни помиари

    19 1 Отговор
    Няма да са наши приятели,никога.Мръсни македонски помии.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Първо

    24 3 Отговор
    Жельо Желев трябваше да яде дървото, защото той подкокороса Ф. Димитров да „признае“ Македония, като държава…..
    Вместо да гледаме и копираме гръцките политици нашите „мекерета“ бързаха да признаят Македония…
    Е сега „ручайте жабетата..“Навсякъде империята е оставила „трънчета“ да бодат съседни държави – Косово, Нагорни Карабах, Молдова, Абхазия, Осетия…Ноо си го получиха -Украйна е тяхната „Македония“…….

    Коментиран от #42, #49

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Някой

    16 4 Отговор
    да е чувал мнение по въпроса от лидерът на втората политическа сила ИТН, С. Трифонов. Въобще същият има ли мнение по на болели въпроси по икономически, вътрешно и външно-политически въпроси? Понеже аз лично от него нищо не съм чул, Тошко Африкански, мънка нещо по избирателният кодекс и общи ала-бала против корупцията. ИТН къде е качила предизборната програма, защото такава няма никъде изнесена. Явно Учиндолският Селянин ще е мандатов носителя на Зелените чорапи плюс ДеБъ и Изпразни се мутри в Маяма!
  • 18 Иван

    17 1 Отговор
    Ако хвърчилото пусне Македония за преговори с ЕС ще загуби изборите! Подценявате народът! Българите не се интересуват от американските интереси. Който политик пусне Македония в ЕС при техните условия – губи!
  • 19 Енчев

    10 8 Отговор
    След като обиколи половин Европа, за да говори против позицията ни по „македонския въпрос“, в четвъртък македонският премиер Зоран Заев идва в София, за да извива ръцете на президента Радев и на служебния премиер Янев.

    След като зад Скопие застанаха водещи личности в Европейската комисия, Франция и Нидерландия адвокатстваха на македонската страна, а държавният секретар на САЩ притисна Радев да даде „зелена улица“ на европейското членство на Република Северна Македония, в четвъртък може би ще наблюдаваме поредно национално унижение.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 севернаненамквоси

    19 0 Отговор
    Зайко, ще дойде да си напазарува български ягоди и череши, ще му духнат под опашката и ще си оди по живо по здраво да се оплаче ма лошия европейски Вълк с мекия шванц!

    Коментиран от #24

  • 22 Унижение е

    21 3 Отговор
    да преговаряме със Зоран Заев, който не само не изпълнява подписания на 1 август 2017 г. договор с България, но има все по-дръзки претенции към нас, отказвайки изобщо да разговаря за „македонския език“, „македонската идентичност“ и антибългарските учебници по история, като дори ни вменява чувство за вина.

    Да, в София пристига премиер на страна извън ЕС, който обаче се държи като фактор в Европейския съюз и ни третира като държава, кандидатстваща за членство в ЕС.

    Вина за тези разменени роли има и служебното правителство, което се съгласи с посещението на Заев, вместо да откаже тази визита.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Иван

    17 0 Отговор

    До коментар #21 от "севернаненамквоси":

    Защото служебен кабинет няма правото да обсъжда и предоговаря с чужда държава рамковата позиция на Народното събрание от 2019 г.
  • 25 Шшш

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Polkh":

    Пиши на правилен български ве неграмотник, тук диалектите са забранени!

    Коментиран от #36

  • 26 Служебният

    7 5 Отговор
    премиер Стефан Янев обяви новина, която е основание за тревога. Тя потвърждава опасенията, че заради американския и европейския натиск се подготвя почвата за капитулация.

    Стефан Янев заяви, че целта на визитата е „да се изготви обща позиция за интеграцията в ЕС, която ще бъде предложена за обсъждане от следващия парламент“…
    От думите на Янев и Заев може да се направи един извод: Утре в София ще се изготви българо-македонски документ, с който македонският премиер ще поиска от Съвета на ЕС да одобри на 22 юни стартиране на преговори за македонското еврочленство. Постфактум този документ ще бъде сервиран на 46-то Народно събрание за одобрение…
    Гостуването на Заев точно в този момент, пет дни преди съдбоносното за Скопие решение на ЕС, и след като македонският премиер публично ни обвинява за собствените си грехове, това е извиване на ръце без прецедент!

    И какво ще ни каже утре Зоран Заев: Че сме длъжни да пуснем Скопие в ЕС, защото сме без външна подкрепа и сме поставени в ъгъла?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Заев може да ме фане за шнура

    13 0 Отговор
    И да го ползва за телескоп
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Велизар

    5 6 Отговор
    Стефан Янев не може да слага подписа си под обща позиция за интеграцията на Македония в ЕС, защото е с ограничени пълномощия като служебен премиер, а и няма право да денонсира парламентарно решение.
    Какви са тогава кадрилите на Стефан Янев?
    Или служебното правителство просто вдига бялото знаме пред Скопие, но в името на евроатлантическите ценности?
  • 32 Перо

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "скоплье":

    Велики ку-ац за РСМ. Нема ЕУ!
  • 33 Клякането

    6 7 Отговор
    по „македонския въпрос“ е цената за втори мандат и бъдещо „на всяка цена“ правителство под егидата радева.

    Това искат американците и Радев охотно, както се вижда, ги обслужва.
  • 34 За Иван Шишман-Фружин

    6 0 Отговор
    Няма място за отстъпление

  • 35 Възможен е

    5 7 Отговор
    подобен сценарий и вече става.Заради властта Янев и Радев предадоха националните интереси и ако бяха българи, нямаше да допуснат оня тук.
    Национални предатели, и само идиот може да ги оправдае.

    Не гласувайте за Радев.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Перо

    15 0 Отговор
    Само така! Отказ до дупка за ЕС на северномакедонските животни!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Русмск

    1 8 Отговор
    Братя българи!
    Нека кажем едно голямо ДА на Македония е ЕС!

    Нека те да кажат за историята и езикът!
    Без Македония и Сърбия ЕС не е пълноценен!
    Иначе и ЕС и САЩ и Руссията ще ни изличат!
    Който е за България и против Македония е против Руссията!

    Коментиран от #44, #47

  • 44 Ще ти отговоря

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Русмск":

    С едно голямо НЕ на комунистическите помии македонски

  • 45 Перо

    12 0 Отговор
    Има консенсусно решение на НС с 85% подръжка от българското население. Нищо няма да се промени! Генералите си знаят работата!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    2 0 Отговор
    Все пак трябва да разграничаваме политиците от народа
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Полковник РУМНО

    8 0 Отговор
    Правилно! Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 51 Сефе

    2 0 Отговор
    Е, нека бъдем живи и здрави
  • 52 Полковник РУМНО

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Деде бай Дън":

    Не си познал. Дълбоко се заблуждаваш.
  • 53 Скопие лъжат че са бедни!

    0 2 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят?! Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други! За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Моряка

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Стойтагледай":

    Браво на Радев,не се поддаде на натиска нито на Байдън,нито на Меркел нито на Макрон.Представете си,ако там беше Боко,.........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове